Bewoners uit Overvecht gaan zaterdag demonstreren voor 3 onderdoorgangen op de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). De weg moet worden vernieuwd, maar er is maar geld voor maximaal 2 verdiepte onderdoorgangen. Overigens staat zelfs dat op losse schroeven.
De organisatoren voelen zich als David tegen Goliath, omdat ze zien dat ‘bewoners uit wijken als Overvecht zich nauwelijks bewust zijn wat er om hen heen gebeurt en welke consequenties dit op hun leven heeft’.
NRU
De NRU is het noordelijke deel van de Ring Utrecht. Nu zorgt de verkeersdruk hier vaak voor files en overlast voor de bewoners van Overvecht. De weg moet daarom worden vernieuwd en er zijn drie verkeerspleinen. Die drie verkeerspleinen worden omgebouwd naar ‘ongelijkvloerse kruisingen zonder verkeerslichten’. De gemeente Utrecht en omwonenden geven de voorkeur aan 3 verdiepte onderdoorgangen, maar dit worden er naar alle waarschijnlijkheid 2.
Het Robert Kochplein wordt een verdiepte onderdoorgang en het Gandhiplein wordt een viaduct, dat lijkt zeker. Of het Henri Dunantplein ook een verdiepte onderdoorgang wordt, is echter nog niet duidelijk. Daarvoor is de financiering nog niet rond.
De gemeente en omwonenden wilden drie verdiepte onderdoorgangen omdat ze tot minder geluidsoverlast zouden leiden, beter zicht op het Noorderpark zouden geven en betere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers mogelijk maken.
Protest
Verschillende bewoners uit Overvecht willen nu gaan protesteren. “De Rijksoverheid heeft nauwelijks serieus geïnvesteerd en het huidige budget is niet eens voldoende voor 1,5 onderdoorgang”, aldus de organisatoren van de demonstratie. “Overvecht is het kind van de rekening.”
De bewoners willen nog één keer de wens voor drie onderdoorgang wereldkundig maken. “Wij hebben het idee dat het verhaal van David en Goliath zich herhaald. Om nog enige kans te maken dat Den Haag de problematiek begrijpt en de plannen aangepast worden is het noodzakelijk dat onze actie de landelijke pers haalt. Aan acties rondom Amelisweerd doen duizenden mensen mee. Als wij een paar mensen weten te mobiliseren is dat al heel wat voor Overvecht.”
De bewoners roepen iedereen op om tussen 10.30 uur en 11.00 uur te verzamelen op de hoek Klopvaart/NRU op zaterdag 9 maart. De groep loopt vervolgens naar het Henri Dunantplein en rolt een lint uit. Bij elke boom blijft iemand staan om het lint vast te houden.
9 Reacties
ReagerenBeste inwoners van Overvecht. U hebt pech. U woont niet in Oost. Waar het geld voor stadsboulevards en fietsstraten tegende plinten klotst en wegen rustig 3 x achter elkaar worden opengebroken.
De rijksoverheid gaat echt niet alles betalen terwijl er aan de andere kant 100+ miljoen wordt verkwanseld. En gelijk heeft de rijksoverheid. Utrecht had zelf genoeg geld om onderdoorgangen te betalen maar dit is verkwanseld asn prestigeprojecten en onbenul. Jammer maar helaas. U bent de sjaak. Hopelijk onthouden de inwoners van de getroffen gebieden dit bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
@ JDV
Je verwoordt het nogal cru, maar feit is dat ons gemeentebestuur liever 30 mln stopt in het omdopen van Marnixstraat en Cartesiusweg in Van Hooijdonkboulevard dan dit geld te besteden aan een leefbare NRU.
Wie het ook moet/gaat betalen, ik voorzie weer torenhoge budgetoverschrijdingen!!
Groot gelijk Overvecht!
Ik woon in Oost, maar gun Overvecht de onderdoorgangen. Dat is op lange termijn een aanwinst voor het aanzicht van onze mooie stad!
Is dit niet een project die door de provincie en/of het Rijk wordt betaald, i.t.t. de verguisde stadsboulevards die wel door de gemeente zijn betaald?
@Tim: Utrecht vroeg om meer geld zodat er 3 onderdoorgangen konden komen. NL overheid zegt: je kan zelf een bijdrage leveren.
Utrecht zegt: we hebben geen geld
NL overheid zegt: omdat je het allemaal besteed aan dure projecten en overschrijdingen. Dan gaan wij niet extra dokken.
@ JdV
Provinciale weg, provinciaal geld. Geen idee waar jij het over hebt.
Dichtgooien en maak er een fietspad van.
De Noordelijke Randweg is een gemeentelijke weg, net als de Waterlinieweg. De gemeente Utrecht is verantwoordelijk, provincie en rijk zijn tot niets verplicht. Een gemeente die haar geld verspilt aan het opvrolijken van de binnenstedelijke ringweg hoeft niet op steun van het rijk te rekenen. Zo simpel is dat.
Utrecht kan ook putten uit de MIRT gelden, maar moet dan wel aan de randvoorwaarden voldoen. Dat is een evenwichtige afweging tussen auto-, fiets- en trein/bus mobiliteit. Lot van Hooijdonk en Groenlinks blokkeren dat. Dan houdt het wat het rijk betreft op.