Overvechts Goud: De oplossing begint met erkennen van het probleem | De Utrechtse Internet Courant Overvechts Goud: De oplossing begint met erkennen van het probleem | De Utrechtse Internet Courant

Overvechts Goud: De oplossing begint met erkennen van het probleem

Overvechts Goud: De oplossing begint met erkennen van het probleem
Ronald Laurens (links) sprak Raymond Rietbergen (rechts) voor zijn serie Overvechts Goud. Foto: Robert Oosterbroek
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 31: Overvechts Goud.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 31: Overvechts Goud.

Het échte verhaal, daarnaar gaan Jelle de Boer en Ronald Laurens op zoek in hun podcastserie Overvechts Goud. In verschillende audio-afleveringen laten ze zien hoe het met bewoners in de Utrechtse wijk gaat. In de eerste aflevering was het verhaal van Raymond Rietbergen en zijn schulden te horen: eerlijk en persoonlijk – zoals de serie is bedoeld.

“Ik ben ervaringsdeskundige”, zegt Raymond. “Ik stond een keer samen met Jelle van Wijk&co (sociaal makelaars in Overvecht en Noordoost, red.) voor een flat in Overvecht – heel veel huizen hadden de gordijnen dicht. Ik zei: ‘Wedden dat in veel van die gesloten huizen problemen zijn’. Ik deed namelijk ook alles dicht toen het niet goed ging.”

‘Ik deed de gordijnen dicht toen het niet goed ging’

Hij vertelt hoe hij bij hulpverlening terechtkwam nadat hij jarenlang schulden had opgebouwd. Door te gemakkelijk leningen af te sluiten en te veel uit te geven, werd de situatie steeds nijpender. “Buiten deed ik net of er niets aan de hand was en sprak ik er niet over, maar eenmaal thuis kon ik steeds vaker rekeningen niet betalen.” Met twee jonge kinderen ging het niet alleen om hem, maar waren zijn problemen ook de hunne. “Op een dag keek ik mijn kinderen aan en wist: ik moet echt iets gaan doen. Ik wilde ze niet laten opgroeien in deze shit. Toen heb ik hulp gezocht.” Het is volgens Raymond erg lastig om aan de buitenwereld toe te geven dat er financiële problemen zijn. Maar dat is een belangrijke eerste stap, zegt hij. Daarom vindt hij het belangrijk om nu met zijn verhaal naar buiten te treden.

Taal van de wijk

Ronald Laurens is sociaal makelaar bij Wijk&co en herkent het verhaal van Raymond. Ronald: “Ik heb zelf ook ervaring met schulden en kan dus goed levelen met bewoners die het moeilijk hebben.” Raymond, knikkend: “We spreken dezelfde taal en komen daarom makkelijker in gesprek.” Maar alleen het herkennen van problemen is niet genoeg. “Je moet een band opbouwen met mensen”, vertelt Ronald. “Ik ben van mening dat de beste welzijnswerkers het werk vanuit zichzelf doen. Die een hulpvraag kennen en daarmee echt aan de slag willen gaan.”

Wijk&co gelooft dat verbindende activiteiten mensen sterker maken. Buurthuizen zijn een voorbeeld daarvan, daarin kunnen buurtbewoners elkaar helpen zich te ontwikkelen. Kwetsbare bewoners moeten verbinding krijgen met de wijk en anderen. “Als jij een probleem hebt, voelt dat als een afstand tot de rest van de wereld”, aldus Ronald. “Wij proberen er te zijn voor die mensen. Door even rustig met iemand te praten, zit je sneller op hetzelfde niveau en kan er worden gewerkt aan een oplossing.” De activiteiten zorgen dat mensen zélf de regie krijgen over het oplossen van bijvoorbeeld financiële problemen. Raymond: “Want uiteindelijk moet je het zelf doen.”

Met de audioserie Overvechts Goud spreken de makelaars de taal van mensen uit de wijk. Met geld beschikbaar gesteld door De Versnelling hebben Ronald Laurens en Jelle de Boer inmiddels zeven afleveringen gemaakt. Schulden, natuur, sporten of opgroeien op straat, daar zitten de problemen die voorkomen in Overvecht. Raymond – inmiddels schuldenvrij – vindt wel dat er vaak te negatief wordt gedacht over de wijk. “Er zijn ook heel veel positieve verhalen. Dat wordt nog wel eens vergeten.” Ronald haakt direct aan: “Zeker! Toen ik hier kwam werken was ik verbaasd over hoe cool deze wijk eigenlijk is. Er gebeurt zoveel leuks. Ook dat vertellen we in onze podcasts.”

De podcasts zijn te beluisteren via overvechtsgoud.nl

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).