Het elektriciteitsnet van Utrecht is zo vol, dat er de komende jaren geen ruimte is voor nieuwe bedrijven en instellingen die een zware aansluiting nodig hebben. Ook dreigt er een tekort om alle nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw te faciliteren. Netbeheerders waarschuwen vandaag voor de gevolgen.
We gebruiken steeds meer elektriciteit in Utrecht en we wekken steeds meer stroom op via zonnepanelen. Het elektriciteitsnet kan dit echter allemaal niet aan. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Er wordt al jaren voor gewaarschuwd maar het probleem lijkt niet snel op te lossen te zijn.
TenneT, dat verantwoordelijk is voor het landelijke hoogspanningsnet, laat nu weten dat er voorlopig geen ruimte meer is voor nieuwe grote aansluitingen. Dat betekent concreet dat nieuwe bedrijven en instellingen die een grote aansluiting nodig hebben die niet direct kunnen krijgen maar op een wachtlijst komen te staan.
Ook voor nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw – een voorbeeld daarvan zijn onderwijsinstellingen die willen verbouwen en van het gas af willen – dreigen er vertragingen. Robert Kuik, directeur netplanning bij TenneT: “We realiseren ons dat dit enorme impact heeft op bedrijven in Utrecht. We werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kost tijd.”
Niet alleen het hoogspanningsnet zit vol, ook het regionale elektriciteitsnet heeft te maken met dezelfde uitdagingen. Als er geen extra maatregelen genomen worden, worden hierdoor de grenzen van het regionale elektriciteitsnet in 2026 bereikt. Dat is ruim drie jaar eerder dan de uitbreiding van het regionale elektriciteitsnet gerealiseerd is, concludeert regionale netbeheerder Stedin. Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur Utrecht: “Als gevolg daarvan neemt het risico op overbelasting van het net en daarmee stroomuitval toe.”
De komende jaren trekt de overheid en netbeheerders miljarden euro’s uit om de problemen zoveel mogelijk tegen te gaan. De belangrijkste focus van de netbeheerders is het sneller realiseren van elektriciteitsstations en het leggen van kabels. Maar uitbreiding alleen is niet genoeg. Het elektriciteitsnet moet ook efficiënter benut worden, bijvoorbeeld door spitsmijden financieel aantrekkelijker te maken en innovatie-oplossingen.
18 Reacties
ReagerenIk ben blij dat ik bij de bouw van mijn huis direct een zware aansluiting 3×35 heb genomen ivm zonnepanelen, bodemwarmte en electrische auto.
Ik vermoed dat je die als particulier niet meer gaat krijgen de komende jaren.
Oplossing net versterken.
Gevolg: wij mogen betalen.
Alternatief, niet zo zwaar op elektriciteit inzetten, er is gas zat.
“Er wordt al jaren voor gewaarschuwd.” Waar hebben we dat meer gehoord? We gaan moeilijke jaren tegemoet en gezien de stemming in het land zal het er na de verkiezingen niet beter op worden.
Zoals eerder al voorspeld, kunnen de plannen van GL om wijk voor wijk alle gasleidingen uit de grond te trekken dus de ijskast in. Ik stel voor om de daarvoor gereserveerde gelden te gebruiken om woningisolatie te stimuleren. Dat levert meteen besparingen op, en is later sowieso nodig voordat er een warmtepomp kan worden geplaatst.
Zo’n isolatiesubsidie zou zich met name kunnen richten op sociale woningbouw, zodat het terecht komt bij de groep die tot nu toe niet of nauwelijks heeft kunnen meeprofiteren van alle maatregelen om verduurzaming te stimuleren. Dat geld is vooral terechtgekomen bij bedrijven, particuliere huiseigenaren en leaserijders met bovenmodale elektrische auto’s.
Geef woningcorporaties subsidies om hun bestand aan sociale huur te isoleren, de huurders profiteren van lagere maandlasten. Komt er ook eens wat bij Jan met de Pet terecht.
Er is nog hoop.
JdV goes green.
@jdv: ja in LR is dat geen probleem…
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/nieuws/2023/10/18/overheid-en-netbeheerders-nemen-maatregelen-tegen-vol-stroomnet
“Bij huishoudens worden slimme, aanstuurbare warmtepompen en laadpalen in de toekomst de norm.”
De overheid maakt dus volslagen falend energiebeleid (de hele transitie is mislukt voor ze begonnen is) waardoor het netwerk op ontploffen staat, en presenteert zichzelf vervolgens als ‘oplossing’ voor het probleem dat ze zelf veroorzaakte…Waar hebben we dat eerder gezien hè? LOL.
Merk het woordje “aanstuurbaar” op in relatie tot de warmtepompen en laadpalen… Dat betekent letterlijk dat de overheid voornemens is om uw energiegebruik volledig te gaan reguleren. Waar u nu kunt afnemen bij een aanbieder wat u wilt en zoveel u wilt, kunt u -als het aan de overheid ligt- straks alleen nog energie gebruiken wanneer de overheid het wil, en hoeveel de overheid wil…
Energiecommunisme. De spreekwoordelijke communistische voedselbon voor bij de bakker, maar dan op energiegebied. What could possibly go wrong, hè? LOL
We staan aan de vooravond van hele bizarre jaren, maar ook uiterst vermakelijke jaren. Het wordt uitermate amusant om de Grote Groene Gekte met een donderend geraas in elkaar te zien storten…
@W: ik woon niet in LR. U wel?
@JdV: ik kan je garanderen dat er bijna geen enkel huishouden meer dan 3x25A nodig heeft. Ook niet met wat jij erop aansluit. Het probleem zit ‘m bij huishoudens die op 1x35A of zelfs 1x25A zitten.
Allemaal laadpalen waar je tegen de hoofdprijs elektriciteit mag afnemen, maar geen elektriciteit mag Terugleveren!
Elektriciteit terugleveren tegen 50% van de prijs moet mogen. Zou enorm helpen! Alle LFP batterij auto’s ontlasten dan het net.
@jdv: ben je betoeterd?!?!
Het net is vol we leveren met zn alle veel energie terug op het net. over belast denk ik dan!
Waarom kunnen er dan geen groot verbruikers aangesloten worden die gebruiken veel energie zodat die de druk een beetje van de ketel kunnen halen. Duic Informeer eens hoe dat dan zit
@Scherpschutter
Er wordt anders wel grof geld verdiend met in groene rondjes denken.
Hou mensen een worteltje voor en ze blijven er hoopvol achteraan hobbelen, en anders is er nog de stok.
We live in interesting times.
Tot nu toe 11 reacties over het elektriciteitsverbruik van particulieren. Maar daar zit oplossing niet. Natuurlijk: alle kleine beetjes helpen. Maar zelfs als de huishoudens helemaal geen elektriciteit meer gebruiken, is het probleem nog niet opgelost. Wij gebruiken met z’n allen nl nog geen 15% van alle elektriciteit plus nog een beetje voor elektrische auto’s. Ter vergelijking: de industrie verbruikt 43%
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector
Er gaat een dikke streep door het recht op bezwaar en beroep tegen nieuwe energie infrastructuur. Netbeheerders krijgen het recht om direct te beginnen met het bouwen van hoogspanningsmasten en trafostations. Het Algemeen Belang gaat eindelijk voor boven individuele belangen.
@ Lombokker, het wordt juist een tijd dat de middenklasse wordt geholpen. Die worden jaar na jaar uitgeknepen terwijl landen met een grote middenklasse de minste sociale ongelijkheid hebben.
@Koel Hoofd
Tja. Socialisme en communisme hebben nog nooit een succesvolle houdbare beschaving opgeleverd, maar wat proberen de houders van macht binnen de staatscorporatie met geweldsmonopolie…? Het socialisme en communisme weer in te voeren en op te dringen…LOL. En ja, inderdaad zien uiteraard we ook alweer het bekende ‘some pigs are more equal than other pigs’ principe overal ontstaan (hele sektes verdienen zich inderdaad ongans aan al die klima-mallotigheid), dat je ook in alle communistische en socialistische landen ooit zag. De mens blijft in cirkels lopen (niets nieuws onder de zon, Koel Hoofd), maar voor de neutrale toeschouwer aan de zijlijn van alle menselijke gekte op deze planeet is het natuurlijk wel een uiterst amusant schouwspel… LOL
Op naar de volgende instortende communistische samenleving. *Pakt een biertje uit de koelbox*
@Scherpschutter
Leg maar vast een paar kratjes koud in je koelkast.
Het gaat ‘one hell of a good show’ worden.