Paar honderd jongeren trekken door binnenstad van Utrecht als zusteractie van snelwegblokkade in Den Haag Paar honderd jongeren trekken door binnenstad van Utrecht als zusteractie van snelwegblokkade in Den Haag

Paar honderd jongeren trekken door binnenstad van Utrecht als zusteractie van snelwegblokkade in Den Haag

Paar honderd jongeren trekken door binnenstad van Utrecht als zusteractie van snelwegblokkade in Den Haag
Enkele honderden jongeren lopen vrijdagmiddag in een klimaatmars door de binnenstad van Utrecht. De demonstratie is een zusteractie van de blokkade van de A12 in Den Haag die op zaterdag gepland staat. De actievoerders willen een einde aan fossiele subsidies, geld dat de overheid uitgeeft als steun voor fossiele energie.

Enkele honderden jongeren lopen vrijdagmiddag in een klimaatmars door de binnenstad van Utrecht. De demonstratie is een zusteractie van de blokkade van de A12 in Den Haag die op zaterdag gepland staat. De actievoerders willen een einde aan fossiele subsidies, geld dat de overheid uitgeeft als steun voor fossiele energie.

De actie begon om 15.00 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht, vanaf daar lopen de jongeren – en volwassenen – via de binnenstad naar Park Lepelenburg. In het park zijn er nog lezingen en muziekoptredens. Het protest is georganiseerd door Fridays for Future, Youth for Climate, Extinction Rebellion Jong en Milieudefensie Jong.

De actie in Utrecht vindt plaats in aanloop naar blokkade van de A12 snelweg. Deze blokkade staat gepland op zaterdag 27 mei. “We steunen de actie van Extinction Rebellion op de 27ste, maar het is altijd goed om op meerdere manieren actie te voeren”, aldus Sytze Fortuin (17) van Fridays For Future. “We hopen op deze manier ook meer jongeren te betrekken bij de strijd tegen fossiele subsidies. Het voortbestaan van dit wanbeleid is niet te verenigen met een groene, veilige toekomst.”

21 Reacties

Reageren
 1. Marco

  Heel goed en helaas bijzonder nodig. Als we de Wetenschappelijke consensus geloven (en waarom zouden we dat niet doen, is er een betere vergaring van kennis dan de wetenschap?), dan zijn de problemen die we als (vooral rijke) mens hebben veroorzaakt, en blijven veroorzaken, zo groot dat een radicale koerswijziging normaal zou moeten zijn. Helaas gebeurt er zo weinig dat zelfs om te pleiten voor het afschaffen van FOSSIELE SUBSIDIES (zo’n 17,5 miljard PER JAAR, in NL) ‘radicale’ clubs als XR en Milieudefensie nodig zijn.
  Succes vandaag!

 2. Hans

  Hard nodig, deze acties.
  Lees de column van Dolf Jansen in Trouw van vandaag er maar eens op na:

  ‘ Het was niet eens zo’n groot bericht, op pagina 17 van deze krant, een paar dagen geleden. De kop: ‘Van aandeelhouders hoeft Shell uitstoot niet sneller te verlagen’. Eronder stond een inhoudelijk verslag van de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf dat ooit Nederlands was, en Koninklijk ook.

  Ik las dat zo’n 80 procent van de aandeelhouders van dat bedrijf het oké vindt dat Shell op de lang geleden ingeslagen weg voortgaat, zo veel mogelijk olie en gas en zo meer oppompen, en dat dan voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen, waarna het wordt opgestookt, met alle welbekende gevolgen voor klimaat en temperatuur op aarde.’

 3. Jasper

  Goed zo, de jeugd heeft de toekomst!

 4. Scherpschutter

  @Hans

  Shell is de grootste investeerder ter wereld in duurzame energietechnologie. Geen winst = geen investeringen, geen investeringen = geen duurzame oplossingen.

  Was ik u, dan zou ik Shell bezingen en op handen dragen.

 5. Joop

  Ja Jasper en zal net als iedere generatie goede en minder goede dingen nalaten, als in erfenis voor de volgende generatie. Het is goed dat deze cyclus er is en dat ook nu veranderingen in gang worden gezet en wie weet de tad des tijds doorstaan.

 6. Utrechtvoorutrecht

  @SS En Pablo Escobar kocht ook de meeste broodjes van het hele dorp bij de lokale bakker. En die had het al druk, mede doordat dezelfde Pablo de andere bakkers had omgelegd. Wat was uw punt?

  Overigens kloppen uw getallen niet. Da’s niet onverwacht: noem 1 aansprekend groen project dat door Shell gedragen wordt

 7. w

  de schade aan het milieu, de huidige en wat nog komen gaat, is NIET meer te stuiten, slechts marginaal af te remmen. Ook al zou de hele wereld (de grootste vervuilers voorop) vanaf morgen bij wijze van spreken 0% uitstoot hebben en volledig klimaatneutraal produceren, dan nog heeft wat reeds is aangericht een remweg van minstens 3 decennia, alvorens de positieve effecten merkbaar zijn

 8. Hans

  @Scherpschutter, de lof van Shell bezingen.
  Jaja. En Philip Morris is enorm actief op het gebied van longkankerpreventie. Heb je een kat? Maak het hem wijs.

 9. Niels Bokhove

  En intussen wordt Spanje komende zomer een soort dependance van Nederland. Er moet een plotsklapse enorme ramp gebeuren, willen we tot inzicht komen. (Taxi’s, bestelauto’s en vrachtauto’s laten stilstaand rustig hun dampende dieselmotoren draaien: anders wordt het koud in de cabine! Ook hier: 0,0 besef.) Ik moet altijd weer denken aan de Titanic in 1912, die onder de klanken van de scheepskapel (lees: “het zal wel meevallen”) ten onder ging. Kennelijk zit de mens zo in elkaar, zoals hij al twee eeuwen de aardbol niets ontziend en niets beseffend heeft leeggeroofd.

 10. Luuk Upuuk

  Ik ben blij dat ik geen kleinkinderen heb, die me ooit zullen vragen: “Opa, waarom heb je dit laten gebeuren?”

 11. UR

  @w 27/5/2023 – 18:00
  Reden te meer om NU naar die 0% te streven. Anders hebben we straks überhaupt geen remmen meer.

 12. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Google even Nigeria + Shell en uw zang houdt subiet op.

 13. Katja

  Blokkeer ook Schiphol. Iedereen is massaal aan het vliegen. We zouden het allemaal anders gaan doen na Corona, weet je nog ? Niets van terechtgekomen. Weer focus op economische groei, terwijl dat juist de oorzaak is van alle lellende, evenals de wereldwijde (over)bevolkingscrisis.

 14. Joop

  Ach Katja, “we zouden het allemaal anders gaan doen” bestaat niet. Die “we allemaal” is een zeer beperkt deel van de samenleving. Ik leef al jaren biologisch, geen vlees en vis, ook kleding bio en geen kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden, koop niets uit landen waar onderdrukking is en ga zo maar door. Regelmatig loop ik mensen tegen het lijf die verbaasd zijn en dit niet doen vaak het argument “maar dat is toch te klein, dat maakt het verschil niet” waarop ik zegvdat het voor mij het verschil maakt en dat die kleine beetjes ….. precies. Leuke is dat ik steeds vaker hoor, ja wij zijn wel steeds meer naar bio gaan kijken. Wat ik probeer te zeggen, mijn “actie” roept minder weerstand op en zet mensen kennelijk wel op een ander been. Win win zou ik zo zeggen.

 15. Koel Hoofd

  https://magazines.rijksoverheid.nl/knmi/knmi-jaaroverzicht/2020/01/minder-luchtvervuiling-door-corona

  Uit de grafieken in deze overheidslink is direct op te maken dat de door klimaatdoemdenkers gewenste drastische CO2 emissie reductie acuut leidt tot een economische crisis op macroschaal. Dat is de les van corona, maar ook van de grote depressie, WW2, diverse oliecrises. Kortom, van elk ingrijpend event wat de productie wereldwijd liet stagneren. Maar om de gewenste CO2 emissie reductie te halen moet de hele wereld 10 jaar lang worden opgehokt met een totaal minimum aan consumptie (voedsel, water, kleding) want ook youtube filmpjes kijken kan dan niet omdat die servers te veel energie nodig hebben.
  Oftewel als we doen wat die activisten willen, dan hebben die jongeren inderdaad geen uitzicht op werk, woning of een leven, kortom geen toekomst.
  Maar….dan zitten de CO2 levels wel weer op het niveau van 1850 en de levensstandaard is dan ook weer op dat abominabele niveau.

 16. Geenstijl@Utrecht

  Het is natuurlijk altijd goed dat de jeugd zich bewust is van de milieu problematiek in de wereld.

 17. Cico

  Nederland is het echte demonstreren niet meer gewend, maar ik ben trots op onze jongeren. Wat hebben ze te verliezen? Helemaal niks, natuurlijk want voorgaande generaties hebben toch alles opgevroten. Er valt alleen maar te winnen

 18. Andere

  Ik geloof in de veerkracht van de natuur. Het zal wel even duren, maar uiteindelijk zal er weer normaal geleefd kunnen worden op deze aarde.
  Voorwaarde nr. 1 is natuurlijk wel dan de mens zo snel als mogelijk het veld moet hebben geruimd. Anders gaat het hele feest niet door.

 19. W

  Goed bezig! Stop met vliegen en ga fietsen!

 20. Zwaon

  @Scherpschutter … met je waterpistooltje schiet je wel vaker mis, maor … met Shell heb je wel een punt, incl. Unilever.Door hun tweeën incl. slavernij kunnen wij nu in welvaart leven en andere minder welvarende landen erop wijzen dat ze minder dienen uit te stoten, om de wereld te redden, die wij naor zijn klotué hebben geholpen, dus Engeland en Nederland, waor een klein landjue groot in kan zijn 🙂

 21. Stadsie

  Ik gun onze Kids meer vrijheid en minder angst voor wat komen gaat. Er gebeuren echt goede dingen ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).