Utrecht gaat met paard en wagen 60 jaar terug in de tijd | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat met paard en wagen 60 jaar terug in de tijd | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat met paard en wagen 60 jaar terug in de tijd

Utrecht gaat met paard en wagen 60 jaar terug in de tijd
Paard, wagen en een hoop gras bij de Catharijnesingel vanmiddag. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Sinds enkele tijd is er een opvallend beeld in enkele Utrechtse parken. Een boer met paard en wagen gaat langs parken in de binnenstad om het gras te maaien. Een ecologische keuze van de gemeente: “Mensen helpen maar wat graag mee.”

Sinds enkele tijd is er een opvallend beeld in enkele Utrechtse parken. Een boer met paard en wagen gaat langs parken in de binnenstad om het gras te maaien. Een ecologische keuze van de gemeente: “Mensen helpen maar wat graag mee.”

DUIC vroeg zich af of bovenstaand ritueel met paard en wagen alleen deze dagen plaatsvindt  of dat er meer achter zat. De gemeente laat weten dat het een bewuste keuze is geweest en dat dit voortaan altijd zo gedaan zal worden.

Parkbeheerder van de gemeente, Wim Horst, is het brein achter dit project. “We gaan dit de komende jaren doen. Het is een samenwerking met bewoners. Het spreekt de mensen aan. Hier komt geen uitlaatgas bij kijken en het maakt veel minder herrie. Daarnaast helpen mensen graag mee bij het op laden van de wagen.”

De nieuwe grasmaaier komt inmiddels in het Zocherpark, Griftpark en Bloeyendael. “Het lijkt een hele intensieve en daardoor inefficiënte manier van werken”, vertelt Horst. “Maar per saldo maakt het niet uit doordat bewoners en parkbezoekers altijd bereid zijn mee te werken. Dit plan komt ook voort uit ideeën van bewoners, die vroegen hierom.”

Het voordeel van paard en wagen is dat er veel preciezer gewerkt kan worden. “We gaan hiermee 60 jaar terug in de tijd. Maar doordat het steeds drukker wordt in de parken komt dat eigenlijk wel goed uit. Er wordt gemaaid met een kleine handmachine waardoor het park veel minder beschadigt en je kan veel makkelijker bij moeilijke plekken.”

De verschillende paarden worden bereden door boer Dirk van firma Van Zuijlen. Hij brengt de bergen gras dagelijks naar de compostbewerking in Amelisweerd. “Dirk maait al 25 jaar jaar lang het gras voor de gemeente. En hij had toevallig paarden en wagens waarmee dit plan ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Superleuk toch?”

35 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Heel erg leuk en origineel idee, past goed in de oude stad, ja echt een goed idee om mens en dier samen te laten werken.

 2. Bert Krijger / oud Utrechter

  Men zeg wel eens die goeie ouwe tijd. Die was inderdaad zo slecht nog niet. Nu nog met paard en wagen de boodschappen thuis brengen. Poepzak achter de staart en met goed voer nog biologische mest ook

 3. Verena

  Leuk idee.

 4. wimutrecht

  Ik denk niet dat het beperkt blijft tot de parken. Het economische en het bereikbaarheidsbeleid is er op gericht zo veel als mogelijk terug te keren naar voor 1960. Alleen zal het maaltje wijting aan de kar geen 50 cent de twee kilo kosten.

 5. Zonnewende

  Ik zag hem inderdaad rijden in het Griftpark. Hartstikke leuk!

 6. BdV

  En aan de parkbezoekers vragen of ze eerst even hun verpakkingsmateriaal-afvalberg op willen ruimen voordat je kunt maaien, inderdaad, goed idee. Wat mij betreft in alle parken.

 7. Joris

  Vorig jaar al een paar keer gezien in het park bij Servaasbolwerk. Erg goed idee. Het heeft nog eens een extra onthaastend effect.

 8. Marlies

  Geweldig!!

 9. Helene

  Een geweldig idee.terug naar de natuur!HEER.IJK HOOR

 10. Wim P M Van Wezel

  Fantastisch project; paard en wagen terug. Als oud-utrechter heb ik eind de jaren ’40 en ’50 paard en wagen gezien bij de middenstand, als de groentenboer Van Deutekom achter de Van Humboldstraat. Paard heeft verzorging nodig en ik keek als kind m’n ogen uit als het paard moest plassen, liters kwamen op de straat terecht. Beetje terugvieren is gezond, de balans. Als vrijwilliger van het Louwman Museum begint mijn rondleiding dat er een drang was naar het automobiel begin 20e eeuw. De steden als London, Paris waren wel 40.000 tot 50.000 paarden, New York spande de kroon, 100.000 paarden.

 11. Scherpschutter

  Aanschouw de ultieme uitkomst van een natte droom van Lot van Hooijdonk en haar gelijken binnen de Gemeente Utrecht. Een totaal gedeindustrialiseerd Utrecht dat in essentie teruggeworpen is naar de Middeleeuwen, al moet er natuurlijk nog wel een co2 filter op het uiteinde van dat paard. En over de taxpoet die deze belachelijk inefficiente manier van maaien de belastingbetaler kost hebben we het ook maar even niet.

  Progressie betekent zuiver onder de streep niets anders dan een terugkeer van de primitieveling.

 12. gerda

  zou ook fantastisch `zijn in de poldergebieden langs de GAGELDIJK. Geen herrie meer van tractoren en maaimachines, waardoor de vogels opgejaagd worden. In de vakanties en de weekenden ook nog volop hulp van wandelaars als dan niet met kinderen!

 13. Hilly

  Ooh !
  Ik zag het ook was zeer
  verrast dacht ook ,,wast leuk!
  Net als vroeger!?

 14. Hilly

  Jaaa ik zag het ook gebeuren !
  Was erg verrast om zoiets nog te zien gebeuren!
  Nostalgie!?

 15. Simon

  Dat paard vindt het vast ook superleuk -.-

 16. Frans

  Maar waarom wordt dan eerst het gras mechanisch gemaaid en bij mechanisch elkaar geveegd zoals ik de afgelopen week langs de Catharijnensingel zag?

 17. Bayerwald

  @ Scherpschutter
  Ik begrijp niet zo goed waarom er met een sexistische opmerking gereageerd moet worden als een idee van de gemeente Utrecht jou niet aan staat. Zoals iemand zichzelf ziet wordt in de regel weerspiegeld in haar/zijn bejegening van anderen.

  Persoonlijk vind ik het een schitterende actie. Onze huidige maatschappij lijdt al genoeg onder onnodig lawaai. Hilly 11:52 verwoordt precies mijn gevoel.

 18. Luuk Upuuk

  Nu nog de schillenboer weer terug om gft-afval op te halen.

 19. Matthijs

  Treurig dat een dier misbruikt moet worden…

 20. een biertje teveel

  Begin me af te vragen, gezien de auto en straks ook de fiets niet meer gewenst is, wat de regels zijn om me te paard door de stad te begeven. Lekker aan de lantaarnpaal vastmaken terwijl ik een biertje op het terras doe.

  Bijkomend voordeel is dat je je rijbewijs niet meer kwijt kan raken na 10 biertjes… aangezien je deze hiervoor niet nodig hebt.

 21. Scherpschutter

  @Bayerwald 14:40

  Seksistische opmerking? Welke seksistische opmerking?

 22. mariam

  nu ook de politie-paarden een poepzak!!! daar de politie ter paard alles gewoon op straat achterlaat!!! verder een super plan hoor. in het groene hart lopen weer schapen om te grazen het gaat weer gezellig worden en vooral nuttig !!

 23. Monique

  Fantastisch! Boer Dirk kom je ook naar Park Oog in Al? Wil graag ook de hooiwagen begroeten ipv. De lawaaimachine.

 24. Theo

  Als de paarden nu ook nog eens terug mogen in de natuurgebieden is de cirkel rond.

 25. Arie Gus

  Prima initiatief.
  Goed voor het milieu, leuk voor de mensen in de parken en leuk voor het paard. Want wat veel mensen niet weten is dat paarden net zo van extra aandacht kunnen genieten als honden, katten en mensen. Dus nee het is geen dierenmishandeling.

 26. Yvette

  Goed dat het paard weer terugkomt in de maatschappij en hopelijk een kentering is het denken van veel beleidsmakers. Het wordt tijd dat de huidige tendens om paarden overal te weren in bossen ook eens een halt wordt toegeroepen.
  Het omgaan met paarden zorgt voor ontspanning en onthaasten, dus heel gezond voor de drukke mens van tegenwoordig. Paarden en paardrijders horen daarom ook eerder op bospaden dan op drukke straten en verkeerswegen waar ze steeds meer naar verbannen worden.

 27. Janna Nijeboer

  Als jonge student en paardenmeisje woonde ik in de Vogelenbuurt eind jaren 80. Daar liep regelmatig een groenteboer of aardappelhandelaar met paard en wagen door de straat. Toen ik een keer zag dat het paard naast het Zwarte Water op stal stond, zorgde dat voor een groot geluksgevoel bij mij. In mijn lievelingseten woonde ik dicht bij een paard! Ik hoop de grasmaaiwagen nog eens tegen te komen, al geniet ik ook van de hoefijzergeluiden van de politie te paard…Utrecht autoluw…Maar niet paardenshuw!

 28. Eddy

  Hartstikke leuk allemaal, maar hoe zie je dat voor je grasmaaien met alleen paard en wagen!?
  Toen ik langs liep woensdagmiddag stond er een grote grasmaaier met veel herrie gras te maaien met daarachter een kar waar het gras op geblazen werd. Paard en wagen stonden twintig meter verder te wachten of er gras over was.

 29. WP

  Waarom dan niet meteen schapen laten grazen….???

 30. Steven

  Afgezien wat ik van dit initiatief vind is het wel grappig om te weten dat in de geschiedenis bij de wisseling van paarden naar auto’s, de auto een milieuvriendelijkere oplossing was dan de paarden.

 31. Johannes

  Kan dat paard ook eens langs gaan bij de singels? Het gras en onkruid staan daar inmiddels meer dan manshoog. Of is daar geen budget meer voor vanwege alle geldverslindende gemeentelijke hobbyplannen?

 32. Pieter

  Leuk initiatief
  Paard en wagen in de stad!
  Heb ik vroeger als jochie ook veel gedaan met aangespannen paard en een vracht hooi op de wagen van het land heen en weer naar de boerderij

 33. herman

  Heeft de partij voor de dieren al Kamervragen gesteld, pure dierenmishandeling

 34. Cees

  Wij hebben nog oude maaiers achter het paard dan hoef er niet meer met een motormaaier gemaaid te worden

 35. Ronald

  Als ik mijn dieselauto door een paard laat trekken, mag ik dan weer gewoon mijn centrum in rijden? Doet ik dat toch!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).