Pand in centrum Utrecht waar V&D en Hudsons Bay zaten wordt kantoorlocatie Pand in centrum Utrecht waar V&D en Hudsons Bay zaten wordt kantoorlocatie

Pand in centrum Utrecht waar V&D en Hudsons Bay zaten wordt kantoorlocatie

Pand in centrum Utrecht waar V&D en Hudsons Bay zaten wordt kantoorlocatie
Archieffoto
Een groot gedeelte van het pand waar ooit V&D en later Hudsons Bay gehuisvest zaten wordt een kantoorlocatie. Dat is althans het plan. De gemeente Utrecht ziet dit wel zitten.

Een groot gedeelte van het pand waar ooit V&D en later Hudsons Bay gehuisvest zaten wordt een kantoorlocatie. Dat is althans het plan. De gemeente Utrecht ziet dit wel zitten.

Het Nederlandse succes van Hudson’s Bay is uitgebleven en alle vestigingen sloten vorig jaar de deuren. De Utrechtse vestiging opende op 21 maart 2019 in het voormalige pand van V&D in winkelcentrum Hoog Catharijne. Het gebouw was daarvoor gerenoveerd om de komst van het warenhuis mogelijk te maken.

Nadat Hudson’s Bay na een vruchteloze periode weer vertrok, begon de zoektocht naar een nieuwe invulling. Vorig jaar werd al bekend dat er gekeken werd naar de mogelijkheid om het pand te gaan gebruiken als kantoorlocatie. Die plannen zijn nu concreet geworden.

De wijziging betreft ongeveer 9.000 vierkante meter kantoorruimte. Op de derde en vierde verdieping wordt een gedeelte van de verdieping aangepast en de vijfde en zesde verdiepingen in hun geheel. Daarnaast zal er op de begane grond en de eerste verdieping een entree met lobby voor de kantoorruimte worden gemaakt.

Inmiddels heeft de gemeente goedkeuring verleend aan deze wijziging van het gebruik. IEF Berlage Utrecht moet door het veranderde gebruik wel meer erfpacht gaan afdragen.

Vergunning

Volgens het huidige bestemmingsplan is het nog niet mogelijk om de verdiepingen als kantoor in gebruik te nemen. Hiervoor dient een omgevingsvergunning te worden verleend. De aanvraag voor deze omgevingsvergunning is inmiddels door IEF ingediend.

De omzetting van winkel- naar kantoorruimte heeft als gevolg dat er meer kantoormeters, en dus minder winkelmeters, gerealiseerd worden in het stationsgebied dan eerder besproken.

In het gebouw zit ook nog de Primark en supermarkt Jumbo. Die blijven gewoon open.

20 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Duidelijk geval van paard achter de wagen spannen. De vraag naar kantoorruimte neemt ongeveer net zo snel (zo niet sneller) af als die naar winkelruimte. Maak er woningen van, of gooi het gebouw tegen de vlakte. Dan kunnen er woningen gebouwd worden op de vrijgekomen ruimte.

 2. Quinten

  Ja we hebben nog niet genoeg leegstand in kantoorpanden. En we hebben een overschot aan woningen. Goed idee hoor!

 3. thomasje

  Waar in Utrecht hebben we een vlakte waar dit gebouw tegen aangegooid kan worden? Het lijkt mij wel wat om er parkeergarage van te maken, zowel voor auto’s als voor fietsers. Is dat probleem ook weer een beetje opgelost.

 4. Anlies

  Thomasje: wèlk probleem? Probeer je nu te suggereren dat er een tekort is aan parkeergarages in het centrum..?

 5. Katja

  Kantoor ? En daarna wegens leegstand ombouwen tot appartementencomplex ?

 6. JdV

  Mooie plek voor een kantoor. Daar zullen veel mensen graag willen werken.

 7. jeffrey

  Er is vrij veel leegstand van kantoor ruimtes maar in het centrum zou het nog kunnen. Toch had ik het hele pand anders ingedeeld. De Primark op de bovenste verdiepingen en eronder outlet winkels

 8. Nick

  Is er in Utrecht niet al jarenlang een kantorentekort? Zie ook https://www.vastgoedmarkt.nl/transacties/nieuws/2020/03/topjaar-kantorenmarkt-amersfoort-door-tekort-in-utrecht-101152121?io_source=www.google.com&_ga=2.153972860.593051934.1607095361-157529600.1607095361

  Corona heeft hier zeker een deuk in gemaakt, maakt nog altijd niet dat het tekort weg is zo lijkt me?

 9. wollie

  de utrechtse binnenstad is nog steeds gewild als kantoorlocatie, niet in het minst vanwege de gunstige aansluiting op het ov. hier zijn vast huurders voor te vinden die nu op een minder gunstige locatie zitten. voor vrijkomende kantoorlocaties iets verder van het centrum kan inderdaad een herbestemming tot betaalbare woonruimte plaatsvinden, zoals we bijvoorbeeld in overvecht en kanaleneiland hebben gezien.

 10. Massegast

  De Utrechtse binnenstad is een gewilde kantoorlocatie, maar toch staat het enorme kantoor in het Gildenkwartier al jaren leeg. Boven de Mediamarkt. Nu eigendom van Klépierre. Staat stijf van de asbest. Jaren gelden alweer, waren er plannen voor een soort studentenhotel. Dat is niet doorgegaan. Maar evengoed, er zijn dus nog expansie-mogelijkheden…..

 11. Koel Hoofd

  Idd wat wollie zegt.
  Voeg daar aan toe dat het in de binnenstad stikt van de horeca, dat scheelt weer in de kosten van de catering voor bedrijven.
  Nu alleen nog corona temmen….

 12. Bart

  @Erwin: praat geen onzin. In Utrecht en zeker in het stationsgebied is een enorme vraag naar en dus tekort aan kantoor ruimte. Je kan deze locatie niet vergelijken met de situatie in de rest van het land.

 13. Inez

  Dit kantoor heeft dan wel het beste uitzicht van Utrecht: op de bovenste verdieping, waar vroeger la Place zat. Dat waren nog eens tijden: heerlijk eten en een geweldig uitzicht.. Hudsons Bay was zo stom om dit uitzicht voor hun klanten onbereikbaar te maken.

 14. Anne Marie ten Berge

  De Utrechtse binnenstad is ook gewild als woonlocatie. Waarom kon de Neudeflat wél omgebouwd worden tot woningen en dit pand niet ?

 15. Erwin

  @Bart: enorme vraag? vandaar dat er in Utrecht veel kantoren omgebouwd worden tot studentenwoningen… over onzin gesproken

 16. Ger

  Met het oog op corona en meer buiten werken hebben ze bij de laatste verbouwing al balkonnetjes toegevoegd, vooruitziende blik? Mooie locatie voor wonen.

 17. Ramon

  @Erwin, Bart heeft gelijk. Het centrum het stationsgebied zijn enorm populair als kantoor locatie, leegstand is vrijwel 0. Zelfs Central Park in aanbouw is al bijna geheel verhuurd. De kantoren die worden omgebouwd staan vaak aan de rand van de stad, niet in de nabijheid van OV en/ of zijn verouderd.

 18. Lachgas

  Ja hoor kantoor van maken. Leegstand te over. Het ontbreekt ernog maar aan dat ze er horeca van willen maken.
  Nee enige oplossing is er een logistiek gebeuren van te maken. Lossen in de kelder en dan verder per elektrokar..
  Oh nee, kan ook niet, gemeente wil alleen maar voetgangers en fietsen.
  Las net in de krant over overdekte camping.
  Dus wat verbouwen en dan maar caravans stallen.

 19. wollie

  @anne marie de neudeflat is rank, met veel raammeters tov het aantal vierkante meters oppervlak. dit winkelpand is niet gebouwd op het binnenlaten van daglicht en daarmee minder aantrekkelijk als woonruimte.

 20. Zwarte piet

  Zelfs de Rabo heeft haar hoogmoet verkeerd ingeschat en zit nu en in de toekomst met enorme ruimte overschot.een grote kantoorruimte heeft in de toekomst geen prioriteit meer kleine kantoorvilla,s echter wel ,, thuiswerken om dure huren,electra catering km vergoeding reiskosten etc etc zijn een winmodel geworden.
  ,,,dus hebben we behoefte aan kantoorruimte,,,? Er komt zoveel leeg te staan aankomende jaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).