Pand in de Voorstraat voor tweede keer gekraakt: politie grijpt nu niet in | De Utrechtse Internet Courant Pand in de Voorstraat voor tweede keer gekraakt: politie grijpt nu niet in | De Utrechtse Internet Courant

Pand in de Voorstraat voor tweede keer gekraakt: politie grijpt nu niet in

Pand in de Voorstraat voor tweede keer gekraakt: politie grijpt nu niet in

Tientallen krakers hebben zojuist een leegstaand pand aan de Voorstraat in Utrecht weer in gebruik genomen. Het betreffende pand is enkele dagen geleden ook al geprobeerd te kraken, de politie ging toen echter over tot het arresteren van de krakers. Dit was volgens enkele vandaag aanwezigen niet terecht omdat er geen sprake zou zijn geweest van een heterdaadsituatie.

Om de heterdaadsituatie deze keer voor te zijn hadden de krakers zelf de politie gebeld met de melding van de kraak. Tientallen krakers stonden in en voor het pand de politie op te wachten. Een tweetal spandoeken werd uitgevouwen om het zicht op de deur te blokkeren. “Nu is het wachten op de politie, dit is toch altijd een spannende situatie”, vertelt een van de aanwezigen. Ondertussen worden er waterijsjes uitgedeeld. De krakers binnen zwaaien naar de mensen buiten.

De agenten laten even op zich wachten. Na 25 minuten komen ze aan bij het pand. Verschillende voorbijgangers kijken nieuwsgierig mee. Nadat de politie het verhaal van de krakers heeft aangehoord bellen ze met het bureau. De krakers wachten rustig af. Na enkele minuten komt het verlossende woord, er zal op dit moment niet opgetreden worden, aanwezige sympathisanten juichen. Hoewel kraken in Nederland verboden is mag de politie niet altijd zomaar overgaan tot een ontruiming.

De krakers laten in een verklaring weten dat ze verschillende redenen hebben om dit pand weer in gebruik te nemen: “de afnemende mogelijkheden tot het verkrijgen van een betaalbare woning, de toenemende onderdrukking van iedere vorm van zelfbeschikking en alternatieve sociale organisatie en onze onvrede met de toepassing en uitvoering van de Wet Kraken en Leegstand die op 1 oktober 2010 in werking is getreden.”

DSC_4292

DSC_4395

DSC_4371

DSC_4348

DSC_4337

25 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Tja, iedereen wil wel een betaalbare woning, het probleem is dat de zgn sociale woning coöperaties een gat in hun handen hebben, en nu geld tekort komen.
  Dit houd in dat er meer en meer betaalbare sociale woningen worden verkocht, en dat is onder andere ook aan de PvdA te danken.
  Sociaal Nederland is al lang geleden overleden, dankzij een a-sociaal graai klimaat en wanbeheer.

 2. Frank

  Kraken is zoooo 1975…

 3. sione simonis

  Goed zo,ik hoop voor jullie!!!!!

 4. Dhjana

  Goed bezig! Succes!

 5. tom

  http://maatschappelijkestage.petities.nl/

 6. Luukupuuk

  Van de VVD wet je dat het graaiers zijn, die kan je dus nix kwalijk nemen. Het is elitaire gajus dat denkt een mandaat van de werkende bevolking te hebben die aangepakt moet worden!! Tijd voor revolutie!!!

 7. tom

  vvd vragen stellen

 8. Suzan

  Waarom worden altijd woningen in centrum gekraakt en nooit eens in Overvecht of Kanaleneiland..?
  De krakertjes willen natuurlijk wel in het centrum wonen…
  Dat zou ik ook wel willen.
  Benieuwd overigens hoeveel buitenlanders er onder de krakers zijn, meestal zijn het werkeloze italianen, spanjaarden en polen.

 9. Mats

  Goed zo Suzan! Lucht je hart maar eens.
  Jezelf informeren zou tenslotte ook te vermoeiend voor je zijn.

 10. Rolmops

  Volgens mij is dit het enige kraakpand binnen de singels. Bovendien stond het al jaren leeg, dus goed dat het weer in gebruik genomen is.

 11. Mark

  Slecht nieuws dit. Ik hoop dat het pand zo snel mogelijk ontruimd word door de politie.

 12. Van Pimpelen

  … hallo, ik hoop niet op al te veel politiek links ge-oriënteerde reacties. Pepijn Z. is niet beschikbaar voor de hetero-scene tenzij je vrouwen met rust laat. …

 13. Raymond

  @Suzan; ja hoor, ook daar worden panden gekraakt. Echter is dat niet zo snel in het nieuws. Uw vooroordelen over dat het meestal werklozen zijn van elders in Europa spreken boekdelen.

  @Mark; waarom is het slecht nieuws? Is bewoning en behoud van verdere verloedering zo slecht?

 14. Eric

  @Raymond; wil je nou zeggen dat krakers een pand niet compleet uitwonen, strippen en optimaal profiteren op kosten van een ander? Ik vind het persoonlijk belachelijk dat dit zomaar weer kan, ik wil ook wel graag in het centrum van Utrecht wonen. Echter wel op een eerlijke manier zonder daar mensen bij te benadelen en je persoonlijke waarden ver boven alles uit te laten steken. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om je stem te laten horen, zonder dat je daarbij onterecht gebruik moet maken van andermans eigendommen.

 15. evert

  In onze samenleving is er tenminste 1 gouden regel te respecteren.Blijf af van de spullen van een ander. Geen discussie of die ander corrupt is of toch genoeg heeft of er geen gebruik van maakt. Stelen moet niet!

 16. Mark

  Ja is slecht

 17. Teunis

  Het zou een goed idee zijn als de krakers een realistisch bedrag aan huur in een fonds zouden storten, om zichzelf niet te bevoordelen ten opzichte van andere binnenstadsbewoners. Uit dit fonds kan dan in elk geval eventuele schade aan het pand worden vergoed.

 18. Van Pimpelen

  — BOE !!! —

 19. Frank

  Het trieste is dat krakers zich zo slecht realiseren dat ze i.t.t. hun voorgangers uit de zeventiger jaren (Nieuwmarkt) die nog tegen echte woningnood in het geweer kwamen, slechts sympathie hebben van andere krakers en wat kansloze anarchistische randverschijnselen.
  Het gesodemieter rond het Ubica pand heeft wat dat betreft een flinke duit in het aversie-zakje van de bevolking gedaan.

 20. Krakers liegen altijd

  Het pand staat niet al meerdere jaren leeg, het callcenter dat er zat was actief tot juni 2013. Na een overname van de failliete boedel in 2011. Dus zoals gewoonlijk krakers liegen altijd.

 21. Paul

  En waar lees jij dat de krakers zeggen dat het al jaren leeg staat?

 22. Krakers liegen altijd

  In hun eigen verklaring die doorspekt is met leugens.
  Zie je daar maar eens uit te lullen Paul.

 23. Ronald

  Dit nauwelijks obectief geschreven stukje hoort eerder onder ‘Opinie’ thuis.

 24. suzan

  ze protesteren zogenaamd bont de mensenrechten en dealen in dezelfde tijd met met hard drugs waarover vele mensen sterven de niewe kraakers gesitueerd in voorstraat !
  een zeer slechte is een crimineel richting

 25. Mark

  Weg met al die krakers!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).