Pand van herenmodewinkel Thom Broekman in Utrecht gerestaureerd, erboven komen veertien huurwoningen Pand van herenmodewinkel Thom Broekman in Utrecht gerestaureerd, erboven komen veertien huurwoningen

Pand van herenmodewinkel Thom Broekman in Utrecht gerestaureerd, erboven komen veertien huurwoningen

Pand van herenmodewinkel Thom Broekman in Utrecht gerestaureerd, erboven komen veertien huurwoningen
Artist impression
Het pand tussen de Lange Elisabethstraat en Achter Clarenburg in de historische binnenstad van Utrecht wordt grondig onder handen genomen. De eigenaar van het pand gaat de gevel van herenmodewinkel Thom Broekman restaureren. Boven de winkel moeten woningen komen.

Het pand tussen de Lange Elisabethstraat en Achter Clarenburg in de historische binnenstad van Utrecht wordt grondig onder handen genomen. De eigenaar van het pand gaat de gevel van herenmodewinkel Thom Broekman restaureren. Boven de winkel moeten woningen komen.

De gevel van Thom Broekman, die sinds 1837 op deze locatie zit, wordt gerestaureerd. De originele uitstraling blijft daarbij behouden. Het betonnen karkas van het winkelgedeelte aan Achter Clarenburg blijft ook staan. Hier komt wel een nieuwe gevel.

De begane grond blijft ook na de verbouwing een winkelruimte. Wel moet Thom Broekman tijdens de werkzaamheden tijdelijk verhuizen. De winkel gaat gedurende die maanden naar de Steenweg 42-44, zo’n 150 meter verderop.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Woningen

Op de tweede en derde verdieping van het pand is nu nog kantoor- en magazijnruimte, maar hier komt verandering in. Er moeten in totaal veertien woningen komen met een oppervlakte die varieert van 40 tot 70 vierkante meter. De toekomstige huurders krijgen onder meer een gezamenlijke binnentuin met uitzicht op de Domtoren en een inpandige fietsenstalling.

De woningen moeten zo energiezuinig mogelijk worden. Dat moet gebeuren door middel van het hergebruik van regenwater en alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen.

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is gemaakt door Thomas Kemme Architecten uit Den Bosch. De verbouwing gaat van start in februari 2023. Naar verwachting zal het geheel in het derde kwartaal van 2024 worden opgeleverd.

17 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Wat is het toch met architecten dat ze altijd van die bizar lelijke stenen kiezen. Kies gewoon een fatsoenlijke steen. Je hoeft niet zo’n gele vinex steen te kiezen.

  2. Ton

    Ziet er zo op het eerste gezicht niet slecht uit.
    En nu niet meteen een muurschildering op die blinde gevel.
    Soms is een blinde gevel niet lelijk.

  3. Fred

    Afgrijselijk zeg! Nog een reden om de binnenstad te mijden

  4. G.H.

    “De gevel van Thom Broekman, die sinds 1837 op deze locatie zit, wordt gerestaureerd. De originele uitstraling blijft daarbij behouden.”

    Voor mij straalt dit allesbehalve 1837 uit.
    Eerder een jaren ’80 vinex-bunker.

  5. Peter Blok

    Goed plan om meer woningen in de binnenstad te bouwen! En die stenen vallen best mee. We leven nu in de 21e eeuw.

  6. Len

    Ziet er niet best uit, maar ik laat me desondanks graag verassen.

  7. Wim

    @Ton

    Hear hear. Geen enkele muur is in Utrecht nog veilig voor de muurkladderaars.

  8. Ton

    @ G.H.
    Ik gok zo dat de gevel aan de Lange Elisabethstraat uit 1930 (+ / – 5 jaar) stamt.
    Behalve de beganegrond-gevel uit +/- 1990.
    Bij Broekman weten ze het waarschijnlijk precies.
    Zeker geen jaren ’80. Laat staan Vinex !

  9. mikel

    tja. Thom moet ook met pensioen. Want met de verkoop van kleding is steeds minder te verdienen. Die gaat natuurlijk flink cashen met het verbouwen van zijn opslagruimte naar 14 yuppenkamers.
    14 maal gemiddeld 1.000 dan komt er toch elke maand 14.000 euro binnen.

  10. G.H.

    @Ton
    Ik doelde daarmee op de artist impression, niet op de huidige gevel.

  11. Scherpschutter

    Ben benieuwd. De schetsen zien er smaakvol uit. Modern en toch karakteristiek. Eén van de weinig zaken in het centrum van Utrecht waar je nog voor je plezier naar binnenloopt!

    Verder sluit ik me aan bij de oproep van Ton. In godsnaam geen muurschilderingen meer.

  12. Marco Knol

    Zo heeft de leegstand in de binnenstad toch nog een voordeel; het maakt dit soort verbouwingen een stuk makkelijker uitvoerbaar..

  13. RFL

    Jemig, weer zo’n prefab nepgevel van met door een robot geplaatste bakstenen? Een blinde gevel? Dat oogt zo goedkoop, ongezellig en liefdeloos! De huidige gevels met ramen zijn tenminste niet afgesloten van de straat. Een restauratie mag je dit ook niet noemen.

    Oh, en redactie, toon ajb ook de huidige situatie. Zo kan je eerlijk vergelijken.

  14. Margriet Broekman-Sanders

    Wat jammer, zoveel negatieve reacties.
    Bouwen in de Utrechtse binnenstad is niet eenvoudig. Je kunt niet zomaar bouwen wat je zelf mooi vindt en al helemaal niet iets wat iedereen mooi zal vinden.
    De kleur van de gevelstenen is een wens van de Welstand. Dus graag daar de negatieve reacties neerleggen.
    Bovendien, wat is er mis met een Vinex-wijk???
    Thom Broekman zit sinds 1837 in de Lange Elisabethstraat. Het huidige pand is deels is 1919 gebouwd. Het gedeelte aan Achter Clarenburg is in 1974 herbouwd, nadat het eerder door de gemeente Utrecht, voor de bouw van Hoog Catharijne, was onteigend en gesloopt.
    In het kader van duurzaamheid worden goede elementen en materialen zoveel als mogelijk hergebruikt. Al met al een enorme investering, in tijd, geduld, doorzettingsvermogen én geld.
    Kom eens kijken als het klaar is en de Utrechtse binnenstad 14 appartementen rijker is.

  15. Ton

    @ Magriet
    Trek het je niet aan.
    Wij zijn verre van representatief.

  16. g.

    Dank je @margriet en @ton. De meeste reacties zijn weer zuurder dan azijn. Net als bij het artikel over het Pieter Baan Centrum.

  17. Per Ommegaande

    Niet zeuren dames en heuren.
    Weer 14 woningen erbij in de binnenstad, laten we daar blij mee zijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).