Parkeerapp Parkeerwekker verboden in Amsterdam; Gemeente Utrecht buigt zich over de uitspraak Parkeerapp Parkeerwekker verboden in Amsterdam; Gemeente Utrecht buigt zich over de uitspraak

Parkeerapp Parkeerwekker verboden in Amsterdam; Gemeente Utrecht buigt zich over de uitspraak

Parkeerapp Parkeerwekker verboden in Amsterdam; Gemeente Utrecht buigt zich over de uitspraak
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
De voorzieningenrechter heeft de parkeerapp Parkeerwekker afgelopen maandag in Amsterdam verboden. De app wordt ook in Utrecht aangeboden en de gemeente Utrecht onderzoekt nu of dat zo gaat blijven. De gemeente buigt zich de komende tijd over de uitspraak van de rechter en verwacht over een paar weken meer te weten.

De voorzieningenrechter heeft de parkeerapp Parkeerwekker afgelopen maandag in Amsterdam verboden. De app wordt ook in Utrecht aangeboden en de gemeente Utrecht onderzoekt nu of dat zo gaat blijven. De gemeente buigt zich de komende tijd over de uitspraak van de rechter en verwacht over een paar weken meer te weten.

Parkeerwekker is een app die automobilisten een pushbericht stuurt als er een scanauto van de gemeente in het gebied rijdt waar de automobilist de auto heeft geparkeerd. De ontwikkelaar van de applicatie betoogt dat hij de app heeft ontworpen als ‘geheugensteuntje’ voor mensen die hun parkeerapp vergeten aan te zetten. De gemeente Amsterdam ziet dat anders en vindt dat met de app ‘ontduiking van parkeergeld wordt gefaciliteerd’.

Rechter

De gemeente Amsterdam sommeerde de ontwikkelaar van Parkeerwekker in november om te stoppen met het aanbieden en gebruiken van de app. Omdat dat niet gebeurde, daagde de gemeente Parkeerwekker voor de rechter.

De rechter oordeelde dat de ontwikkelaar van de parkeerapp aanzet tot ‘onrechtmatige gedragingen’, namelijk het niet betalen van de verschuldigde parkeerbelasting. “De gemeente loopt inkomsten uit parkeerbelasting mis, omdat gebruikers van Parkeerwekker niet bij aanvang van het parkeren al betalen (en waarschijnlijk dikwijls – als er geen scanauto langsrijdt – helemaal niet).”

Utrecht

De app is nu dus in Amsterdam verboden, maar wordt in Utrecht wel nog aangeboden. “We hebben de uitspraak van de rechter in Amsterdam gezien en zijn er blij mee”, zegt woordvoerder Gerrit-Jan KleinJan van de gemeente Utrecht. “We gaan de uitspraak nu eerst zelf bestuderen en kijken wat de consequenties zijn.” De gemeente Utrecht verwacht daar over een paar weken meer over te kunnen zeggen.

Begin dit jaar werd bekend dat scanauto’s nog weleens onrechtmatige boetes uitschrijven. Het loont dan ook om bezwaar aan te tekenen tegen zo’n bekeuring. Het relatief hoge aantal onterechte boetes komt omdat de ‘menselijke maat’ ontbreekt bij scanauto’s. Deze voertuigen kunnen namelijk niet zien of iemand aan het laden en lossen is of dat een automobilist onderweg is naar de parkeerautomaat.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Mark

  En hoe denk de gemeente dit te gaan handhaven? Zolang die app te downloaden is, is hij ook gewoon bruikbaar. De politie kan niet op iedereen z’n telefoon gaan kijken. Dit is gewoon een mooi stukje symboolpolitiek van een gemeente die zich niet weet aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen

 2. cas

  vind dat de rechter hier wel met een hele grote persoonlijke bril naar kijkt. Te grote.
  De rechterlijke macht faalt inmiddels heel hard in Nederland.

 3. Scherpschutter

  Waarom bemoeit de gemeente zich hiermee? Absurd dat men meent zich bezig te moeten houden met regulering van dit soort innovatie, ontwikkeld door hard werkende ondernemers.

  Nederland is kapot.

 4. Hans

  Weet iemand hoe het zit met de meldingen op commerciële radio van flitsers om zo snelheidscontroles te ontwijken? Bestaat dat nog steeds? Geen idee want dit soort radio doet pijn aan m’n oren. Maar goed, het lijkt veel op het inzetten van de omstreden parkeer-app. Het gaat om dezelfde doelstelling: regelgeving die bij overtreding boetes oplevert omzeilen, dan wel niet betalen waar je wel voor betalen moet.

 5. Piet

  @Hans, er zit een verschil tussen beide. De flitsinformatie is te zorgen dat je minder hard rijdt, vaak meldt de politie zelf al waar ongeveer. Dit om mede de verkeersveiligheid te verhogen. Parkeergelden worden als een belasting gezien en belastingontduiking is strafbaar in dit land.

 6. Koel Hoofd

  @Hans
  Die flitsmeldingen blijven, de politie is namelijk blij met het effect.

  @Piet
  Interessant punt, is die app belastingontwijking (dat mag) of belastingontduiking (dat mag niet).

  Bottom line is dat iedereen die een melding krijgt wel snel dat parkeergeld betaald. Als het als een ‘aanmaning’ wordt gezien , dan is er niets aan de hand.

  Maar onze linkse gemeente heeft geld nodig en de verketterde autorijdende burger is ideale cash cow. Die app zal wel verboden worden.

 7. Ton

  @ Koelhoofd
  Als de app bedoeld was als een soort ‘aanmaning’ dan zou hij de gebruiker moeten waarschuwen op het moment dat zijn parkeertijd verloopt en niet op het moment dat er gecontroleerd wordt. Zo’n app lijkt mij technisch bovendien veel eenvoudiger.
  En volgens mij geldt een maximumsnelheid ook zonder flitsers. Ik heb een vrij eenvoudige auto maar desondanks is hij voorzien van een ongelofelijk handige feature: een ‘klokje’ dat aangeeft hoe hard ik rijdt!

 8. Scherpschutter

  @Scherpschutter 13:45

  Hoeveel kost het mij om u in te huren om officieel namens mij te reageren op DUIC? U dat dat namelijk uitstekend!

 9. Hans

  Wat een opportunistische en tot bedroefdheid stemmende mentaliteit van al die snelle jongens en meisjes. Je alleen houden aan de wettelijk vastgestelde maximum snelheid als je weet dat je gecontroleerd wordt en dus gepakt kunt worden. Dat lijkt een beetje op het uit je hoofd laten om in winkels te jatten omdat er camera’s hangen. Maar waar je ongezien je gang kunt gaan steek je wat in je zak. Zonder probleem. Maar goed, fijn dat de politie blij is met die meldingen want dan wordt het klaarblijkelijk tenminste nog niet overal een grote wilde bende op de weg.

 10. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Waarom bemoeit de gemeente zich hiermee?”

  Om de burger zijn portemonnee leeg te trekken, maar dat wist u ook wel, dus waarom uw vraag?!

 11. Scherpschutter

  @Kadoendra 17:07

  Vergeef mijn dubbelganger. Het is een sociaal wezen met het hart op de juiste plek, maar hij of zij moet nog een beetje werken aan de finesses van het Scherpschutter bestaan. En aan zijn of haar spelling, maar dat is een ander verhaal. Kleine stapjes tegelijk.

  In ieder geval, uiteraard gaat het de Gemeente om zo effectief mogelijk geld te kunnen blijven stelen van burgers, zelfs als ze daarvoor een vrije transactie van vrije informatie met grof staatsgeweld de kop in moet drukken. Tegelijk toont het de totale impotentie van de Gemeente, want hoe denkt ze dit te kunnen gaan handhaven?

  Verder heeft mijn dubbelganger natuurlijk wel een uitstekend punt dat dit land kapot gaat aan de op hol geslagen bende die wij overheid noemen, alwaar men opereert zonder enig moreel kompas en proportionaliteitsafwegingen niet eens meer gemaakt worden.

 12. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje is het eens met Hans.

  Idioot dat er systemen mogen bestaan die je in staat stellen je niet aan de regels te houden zonder consequenties.

  Zowel radiomeldingen als Flitsmeister e.d.

 13. Kadoendra

  @Echte Scherpschutter

  Ach echte Scherpschutter nu zijn wij en al onze DUIC vrienden enorm in de maling genomen door een wel zeer verbluffende Scherpschutter dubbelganger!

 14. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Zeker. Mijn dubbelganger is een wel erg ruwe diamant, maar er zit potentie in!

 15. Katja

  Is het nou zo moeilijk om gewoon voor je parkeerplaats te betalen ?

 16. Kadoendra

  @Katja

  “Is het nou zo moeilijk om gewoon voor je parkeerplaats te betalen ?”

  Dat is niet het probleem, het grote probleem is dat geld enorm snel uit de mensen hun portemonnee vliegt en als je maandelijks ook weer enorme moeite moet doen om het aan te vullen dan wordt het routine om niet te vaak de portemonnee te trekken.

 17. Piet

  @Kadoendra,

  Als je niet wil dat het geld enorm snel uit je portemonnee vliegt moet je de fiets of benenwagen pakken. Alleen al de auto starten kost een bak met geld en iedere kilometer die je rijdt is al snel 0,50 cent extra. Heb je nog als extra voordeel dat je geen parkeergeld hoeft te betalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).