Parkeervlakken blokkeren met plantjes in Utrecht blijkt geen succes; groen is kapotgereden en weggehaald Parkeervlakken blokkeren met plantjes in Utrecht blijkt geen succes; groen is kapotgereden en weggehaald

Parkeervlakken blokkeren met plantjes in Utrecht blijkt geen succes; groen is kapotgereden en weggehaald

Parkeervlakken blokkeren met plantjes in Utrecht blijkt geen succes; groen is kapotgereden en weggehaald
De São Paulodreef. Bron: Google Maps
Het zogenoemde parkeerexperiment van de Fietsersbond en twee bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht kan geen succes worden genoemd. Zij wilden een aantal parkeervakken blokkeren door plantjes aan de rand in de grond te stoppen, maar het groen werd al vrij snel kapotgereden en alles dat overbleef werd door de gemeente verwijderd.

Het zogenoemde parkeerexperiment van de Fietsersbond en twee bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht kan geen succes worden genoemd. Zij wilden een aantal parkeervakken blokkeren door plantjes aan de rand in de grond te stoppen, maar het groen werd al vrij snel kapotgereden en alles dat overbleef werd door de gemeente verwijderd.

In mei van dit jaar voerden Lisa Strijbosch en Maartje de Goede op initiatief van de Fietsersbond het experiment uit. Ze vroegen zich af waarom er zoveel openbare ruimte voor auto’s wordt gebruikt. Het idee was dan ook dat er langs zes parkeerplekken aan de São Paulodreef beplanting zou komen.

Daarbij stond een bordje met de volgende tekst: ‘Parkeerexperiment in uitvoering 6 t/m 13 mei. Leven de plantjes nog 13 mei? Dan kunnen we hier een tuin aanleggen, picknicken, spelen, een boom planten, fietsen stallen, het plein uitbreiden, tuinieren, ontmoeten, knutselen, dansen, zonnepanelen plaatsen, hutten bouwen, kinderwagens stallen, klussen, feestvieren, een minibieb plaatsen, sporten, wonen.’

De Fietsersbond schrijft dat de plantjes het ‘niet makkelijk’ hadden. Volgens Strijbosch en De Goede zijn sommige automobilisten bewust over het groen heengereden om het te vernielen. Omdat de plantjes kapot zijn gereden door mensen die de parkeerplaatsen niet nodig zouden hebben concludeert de Fietsersbond wel dat de parkeerplaatsen niet nodig zijn en dat het ‘tijd wordt ze een andere bestemming te geven’.

Vragen

Toen het experiment in mei begon stelde de Utrechtse fractie van de PVV al schriftelijke vragen over het initiatief. Het college heeft deze afgelopen week beantwoord en daaruit wordt duidelijk dat er geen vergunning of toestemming was voor de actie. “De plantjes zijn inmiddels verwijderd en de parkeerplaatsen zijn weer in de oorspronkelijke toestand hersteld.” De gemeente zegt ook met de Fietsersbond het gesprek aan te gaan over de actie.

Het college zegt het tot slot belangrijk te vinden dat bewoners en ondernemers betrokken zijn bij hun buurt en meedenken over manieren om de leefbaarheid te vergroten. “Het is uiteraard niet wenselijk dat bewoners op eigen initiatief onrechtmatig wijzigingen in de openbare ruimte aanbrengen zoals de genoemde plantjes of andere objecten.”

36 Reacties

Reageren
 1. Len

  Wat een prachtfoto van een hoogst inspirerend stukje Overvecht. Al is het om het even waar in Overvecht je een foto zou maken. Toch fijn dat er mensen zijn die er proberen iets moois van te maken.

  Bij mij om de hoek staan nu plantenbakken om de ondergrondse containers heen om mensen ervan te weerhouden vuilniszakken naast de container te zetten als ie vol of kapot is, of hun hele huisraad er neer te zetten zonder het grofvuil in te lichten. Dus nu staat dat allemaal mooi om de plantenbakken heen.

 2. Bill

  De naïviteit die rond dit soort projecten zweeft (en zeker rond deze plek) is stuitend, misschien wel de Utrechtse politiek in het klein. Als je dit wilt doen gaan dan wat directiever te werk en plaats er grote groenbakken of “kaap” die parkeerplaatsen door de op te heffen en er kwalitatief groen te plaatsen en er een pocket parkje te realiseren.

 3. Annie

  Het is uiteraard niet wenselijk dat bewoners zelf iets doen om hun wijk een beetje leefbaarder te maken. Nee nee nee!!

 4. Jantientwintig

  Ik vraag mij af waarom er zoveel openbaar trottoir door fietsers wordt gebruikt …

 5. JdV

  Laten we vooral iedereen zelf laten bepalen waar de steeds schaarser wordende openbare ruimte in Utrecht aan besteed mag worden. Ik denk dat ik als experiment geheel op persoonlijke basis door de stad ga rijden met een vrachtwagen die ik vollaad met verkeerd gestalde fietsen die stoepen of doorgangen blokkeren zodat mensen met een beperking er niet langs kunnen en voetgangers in gevaar komen omdat ze op de rijbaan moeten gaan lopen. Lijkt me een groot maatschappelijk nut hebben want ik vraag me af waarom zoveel schaarse ruimte voor fietsen wordt gebruikt. Kan ik subsidie krijgen aub gemeente?

 6. Scherpschutter

  Ik denk dat ik volgende week maar eens wat bomen op fietspaden ga planten omdat ik vind dat fietspaden veel beter gebruikt kunnen worden.

  Kennelijk hoe de honds-asociale Fietserbond naar een samenleving kijkt. Lak aan de hele wereld.

 7. Malvinas

  Was in potentie een leuke en ludieke actie (of is het in dit geval aktie) en jammer dat het niet lukte.
  Overigens, van Scherfschutter had ik toch wel een meer inhoudelijke reactie verwacht. Deze is erg flauw. Toch?

 8. Hans

  Wat hiermee vooral (nog maar weer eens) wordt aangetoond is de ruimtevretende dominante positie van de auto.

 9. Koel Hoofd

  Verbijsterend…
  Werkelijk volkomen wereldvreemd.

 10. Ihsan

  Hoezo zou het niet wenselijk zijn als burgers initiatief tonen bij de inrichting van de openbare ruimte? Wat een achterlijke stelling. Nee, alles moet natuurlijk door een ambtenaar worden bedacht die nog nooit op de plek is geweest en die het allemaal een worst zal wezen…

 11. JdV

  Helemaal goed Ihsan. Gaan we doen. Ieder voor zich. Zo mag ik het graag zien.

 12. Ooginaller

  Het zou toch eens andersom gebeuren. Dat de ANWB om aandacht te vragen voor het (door hen ervaren) gebrek aan parkeerplaatsem samen met activisten drie plantsoenen bombardeert tot parkeervak en dat er dan een week lang auto’s op de planten worden geparkeerd…

  Sorry Maartje en Lisa, jullie bepalen niet hoe de openbare ruimte wordt gebruikt. Dat is toch echt de (onlangs nog) democratisch gekozen gemeenteraad en diens ambtenaren. Volslagen belachelijke actie dus. En dat zeg ik als links stemmende autoloze ov-gebruiker en fietser.

 13. Geenstijl@Utrecht

  Zet er tiny houses op met groenedaken,groen en woonruimte ….

 14. WvR

  @Ihsan:
  Niks mis met burger initiatief.
  Alles mis met burger-beslist-zelf-over-openbare-ruimte-initiatief.

  Ik zou heeeeeeeel lang, en heeeeeeeeeel diep nadenken over dit soort initiatieven alvorens je goedkeuring te geven. Ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die ook initiatieven hebben, die niet overeenkomen met dit jou welgevallige initiatief.

  Maar dat juichen we dan ook toe, toch?

 15. Natte Otter

  Het is en was een dom idee, en nee als burger kan je niet zomaar een stuk grond annexeren en het je eigen gewilde invulling geven. Die parkeerplaatsen zijn daar met een reden. Als ik besluit dat een stuk stoep ook echt een top parkeerplaats is is dat toch ook niet ok? Ook al heb ik steun van allerlei buren.

 16. XiL

  Wat een goed inniatief !
  Treurig dat er mensen overheen gaan karren terwijl er kennelijk genoeg plek is. Waarom…

  Zelf heb ik altijd voor willen stellen dat je de keuze moet hebben of je een auto of groen in het parkeervak voor je deur wil. (Maar dan mag je dus geen auto hebben en moet je het tuintje goed onderhouden, ik zou dat erg leuk vinden en er iets moois van maken !)

  Wie vindt mijn idee leuk en zou dat ook willen ?

  Maar zoals nu is best scheef ; sommige mensen hebben 1-3 auto’s en anderen geen, die graag wat groen / zitje / speelplek zouden willen.

  (Jaren nadat ik dat bedacht zag ik dat je een tijdelijke ontheffing aan kan vragen, max 2 buren / parkeerplaatsen naast elkaar geloof ik, maar dat is niet overal toegestaan en was of is helaas maar tijdelijk. )

  Poosje terug opperde ene Willem hier verdeel alle P’s over de bewoners, laat ze zelf bepalen of ze willen kopen, verkopen of bijkopen

  Mijn idee was zonder koop. Maar je zou als de gemeente inkomsten misloopt bv een kleine jaarlijkse bijdrage kunnen vragen, deels via de U-pas ofzo.

  En je kan dus kiezen hè auto of groen dus niemand schiet er iets bij in, behalve misschien degenen met 2-3+ auto’s nu.

  Ik heb al tientallen jaren geen auto,
  ik zou dan kiezen voor groen ! 😀

  Wat zou jij kiezen ?

 17. Fred

  Het stuitende onfatsoen in het gebrek aan logica van die fietsersbond is niet te begrijpen: Eerst poneert men een vermoeden (Omdat de plantjes kapot zijn gereden door mensen die de parkeerplaatsen niet nodig zouden hebben}, vervolgens trekt men een conclusie (concludeert de Fietsersbond wel dat de parkeerplaatsen niet nodig zijn en dat het ‘tijd wordt ze een andere bestemming te geven). Gelukkig mocht ik mijn kinderen leren hoe met logica om te gaan.

 18. Utrechtvoorutrecht

  @Jantientwintig Dat baseert u op deze foto, met héél veel stoep, héél veel parkeerplaatsen en nul fietsen?

 19. Ilvy

  Goed idee om parkeerplaatsen te vergroenen dus tijd voor een mooi plan!

 20. Tim

  Misschien volgende keer werken met betonnen plantenbakken? Uiteraard is vandalisme nooit goed te praten, maar het is wel iets dat je helaas altijd zal moeten incalculeren.

 21. Hans

  De kern van het probleem is dat velen zijn veroordeeld tot het wonen in een meedogenloos lelijke omgeving waar het beton en de auto de dienst uitmaken. Dat soort plekken waar men min of meer permanent op uitkijkt werken depressies en gezondheidsproblemen in de hand. Dat er pogingen worden gedaan, hoe onbeholpen misschien ook, om daar iets aan te veranderen is volkomen begrijpelijk en terecht. Het is erg flauw om daar een richtingenstrijd van te maken die gaat richting rancuneuze gevoelens jegens de fietsersbond.
  Hoe dan ook moet de auto, die nu een onevenredig groot deel van de openbare leefruimte opeist teruggedrongen worden. Het idee van Geenstijl@Utrecht vind ik onverwacht creatief en misschien zelfs hier en daar veel minder onuitvoerbaar dan gedacht wordt. In ieder geval moet er iets ondernomen worden aan doodse, fantasieloze en monotoon vormgegeven woonwijken waar mensen zich moeilijk thuis kunnen voelen. Dat zal de (geestelijke) volksgezondheid op den duur ten goede komen.

 22. Jantientwintig

  UvU …misschien eens proberen te lopen ipv fietsen in de (binnen)stad …misschien eens iemand meenemen met een mobiliteitsbeperking.
  Gaat een nieuwe wereld voor je open.. of kweekt begrip! Vooral het laatste hoop ik

 23. Realist

  Volgens mij moeten Maartje en Lisa niet in een stad gaan wonen als ze meer groen willen. Wat een naïviteit.

 24. Vader Jakob

  Aan alle blije eieren hierboven die van mening zijn dat eenieder naar eigen goeddunken aan de openbare ruimte kan klooien.

  De kern van een samenleving is dat we samen leven. Dat betekent dat niet iedereen zijn eigen gang kan gaan. Dat betekent wel dat tussen alle individuele wensen door via common sense een consensus gevonden moet worden. Daarvoor hebben we een democratisch proces ingericht. En dat houdt in dat we uit ons midden volksvertegenwoordigers kiezen die weer bestuurders aanstellen die vervolgens een ambtelijk apparaat inrichten om uitvoering te geven aan de door bestuurders genomen en door volksvertegenwoordigers goedkeurde besluiten die uitvoering geven aan die consensus.

  Je bent van de ratten besnuffeld als je vervolgens op eigen houtje daar tussendoor gaat lopen. Iets met recht in eigen hand nemen. Wat al snel nogal uit de hand kan lopen.

 25. Ans Wilkes

  Misschien heeft deze reeks parkeervakken langs de zijwand van Stefanus iets te maken met dit cultuurcentrum. Er vinden regelmatig evenementen plaats, waar veel bezoekers op afkomen. Dan is er in de omgeving geen parkeerplaats meer te vinden en staan er zelfs auto’s op de trottoirs.
  De geplaatste foto met alleen maar lege parkeervakken is erg suggestief. Maak eens een foto op een drukke zondagmiddag.

 26. Utrechtvoorutrecht

  @Jantientwintig Ik woon in de binnenstad en rij regelmatig met kinderwagen of naast iemand met rollator. Ik ben bekend met de problematiek, maar die is in Overvecht héél anders. Ik zie graag maatwerk. Dus als buurtbewoners veel lege parkeervakken zien en weinig groen, lijkt me dat daar wat aan gedaan kan worden.

 27. Thuisblijver

  Ooginaller (en nog een paar ) heeft het bij het rechte eind. De rest snapt er niks van. Als iedereen eigen initiatieven zomaar gaat uitvoeren, dan wordt het een zootje (zie Overvecht). Gemeente zou zelf wat meer moeten nadenken (zie Kanaalstraat e.o.).

 28. Fred

  Lekker belangrijk…. Pffff

 29. Gert

  Nu nog even in Wittevrouwen de stoepen leegmaken van geveltuinen/doornstruiken /banken en bakfietsen kan ik weer normaal over de stoep lopen met m’n kind inplaats van over de weg

 30. W.

  @Vader Jakob, haha het gaat om een paar plantjes om een parkeerplek die klaarblijkelijk niemand hebben tegengehouden. Get real, dit strooit op geen enkele wijze zand in de democratische machine zoals je lijkt te suggereren. Integendeel, het uitbannen van dergelijke onschuldige vormen van aandacht vragen voor een legitiem maatschappelijk vraagstuk lijkt mij juist volstrekt ondemocratisch. Een gezonde democratie is gelukkig meer dan verkiezingen en er dan blind op vertrouwen dat alles dan wel goed komt.

 31. Thomas

  Overvecht is een door auto’s gedomineerde hel waar de menselijke maat zoek is.
  Als je in oog in al of wittevrouwen woont dan snap je dat niet. Auto’s en motorfietsen rijden hier midden in de nacht met 80km/u door woonwijken en mensen pakken de auto voor ritjes van twee minuten. Onveilig, ongezond en slecht voor je nachtrust.

 32. JdV

  @W: Het staat mensen uiteraard vrij om vragen te stellen bij de Gemeente, verzoeken in te dienen of een referendum te organiseren. Het staat mensen niet vrij eigenmachtig de indeling van de openbare weg te veranderen als ze daar zin in hebben. Mensen die dat verschil niet begrijpen moet je vooral geen democratische rechten geven wegens gebrek aan intelligentie.

 33. Rob

  @XiL Er ontbreekt één aspect in je redenatie, je geeft aan dat omdat jij geen auto hebt, de parkeerplaats voor je huis dan wel weg kan. Maar een parkeerplaats voor je huis, is niet een soort alleengebruik. Er komt vast wel eens iemand bij je op bezoek met een auto, een klusbedrijf/storingsdienst die iets bij je uitvoert en/of daar een bouwcontainer plaatst , de thuiszorg, de verhuiswagen, een taxi, etc, etc.
  Maar wel met je eens dat parkeerplekken veel openbare ruimte in beslag nemen, die ook op een andere manier gebruikt zouden kunnen worden, dus belangrijk om goed naar die balans te blijven kijken.

 34. WV

  @Rob
  De basis gedachtenfout van xil is dat deze persoon meent dat parkeerplekken aan woningen toegedeeld zijn. Quod non. Een parkeerplek behoort niet bij een woning. De openbare ruimte voor je deur is openbare ruimte en kan je niet toe-eigenen. Niet voor jouw auto, niet voor je bezoekersauto, niet voor de auto van je klusjesman, niet voor een speelplek en niet om er een gezellig tuintje bij te grabbelen.

 35. de hovenier

  misschien moet je deze pilot in een andere wijk proberen maar in overvecht is de kans 0,0001 dat het lukt. respect voor groen zie je er maar zelden

 36. PeterH

  GL is de grootste geworden in Overvecht. Ik vermoed dat de plantjes-vermorzelaars bij de schokkend grote groep niet-stemmers horen. Tijd voor wat zelfreflectie GL/Fb?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).