Partij voor de Dieren probeert bomenkap Golfclub De Haar te voorkomen | De Utrechtse Internet Courant Partij voor de Dieren probeert bomenkap Golfclub De Haar te voorkomen | De Utrechtse Internet Courant

Partij voor de Dieren probeert bomenkap Golfclub De Haar te voorkomen

Partij voor de Dieren probeert bomenkap Golfclub De Haar te voorkomen
De Partij voor de Dieren in Utrecht komt in verzet tegen de bomenkap bij Golfclub De Haar. De bomen mogen vanaf donderdag worden gekapt voor een uitbreiding van de club.

De Partij voor de Dieren in Utrecht komt in verzet tegen de bomenkap bij Golfclub De Haar. De bomen mogen vanaf donderdag worden gekapt voor een uitbreiding van de club.

Golfclub De Haar wil vanaf 1 november met de uitbreiding van de golfbaan beginnen. Naast de renovatie van de 9 bestaande holes zullen er ook 9 nieuwe holes worden aangelegd. Voor deze uitbreiding moeten er in totaal 750 nieuwe bomen gekapt worden. Online is er een petitie gestart om de bomenkap alsnog tegen te gaan en ook de Partij voor de Dieren komt nogmaals in actie.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “Genoeg is genoeg. Sinds 1970 is het aantal populaties wilde dieren wereldwijd met 60% afgenomen. Ook in Utrecht staat de natuur diep in het rood. Het is daarom onbegrijpelijk dat kortetermijnbelangen, zoals die van een potje golf, dan belangrijker worden geacht dan die van de natuur, biodiversiteit en het klimaat.” De Partij voor de Dieren heeft al vaker geprobeerd de plannen van tafel te halen in de gemeenteraad.

Boscompensatie

De partij dient donderdag 1 november een motie in om de kap alsnog te voorkomen. De ambitieuze plannen van de golfclub stuitten al langer op veel weerstand. De Raad van State besloot echter in april dat de verbouwing doorgaan kan vinden.

Eind dit jaar en begin volgend jaar moeten de bomen voor de aanleg van de nieuwe banen worden gekapt. De bomen die gekapt moeten worden voor de verbouwingsplannen moet de club vervangen door nieuwe bomen. Een zogeheten boscompensatieplan is overeengekomen.

De Haar moet in totaal van 8,1 hectare compenseren. Hiervan wordt 2,3 hectare binnen het golfparkgebied gepland. De 5,8 hectare die overblijven zullen elders in de provincie komen te staan. Dat plan wordt nu aan de provincie voorgelegd.

Hoewel de club de gekapte bomen zal vervangen door nieuwe bomen, is er nog steeds weerstand tegen de plannen. Online is er een petitie gestart door Utrecht Klimaatneutraal 2030 om de bomenkap tegen te houden, die is inmiddels ruim 6600 keer ondertekend. De handtekeningen worden woensdag 31 oktober overhandigd aan de eigenaar van de club door de actiegroep.

2 Reacties

Reageren
  1. katja

    Top ! You go !

  2. Harry

    Jongens….De Raad van State is akkoord. Lezen.
    Dus kappen die bomen en met die veels te late onzinnige weerstand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).