Partij voor de Dieren in Utrecht wil strengere herplantplicht | De Utrechtse Internet Courant Partij voor de Dieren in Utrecht wil strengere herplantplicht | De Utrechtse Internet Courant

Partij voor de Dieren in Utrecht wil strengere herplantplicht

Partij voor de Dieren in Utrecht wil strengere herplantplicht
Beeld: DUIC
Als het aan de Utrechtse Partij voor de Dieren ligt wordt er voor elke boom die in Utrecht gekapt een nieuwe geplant. Fractievoorzitter Eva van Esch presenteerde gisteren tijdens de commissie Stad en Ruimte een initiatiefvoorstel voor een herplantplicht bij een kapvergunning.

Als het aan de Utrechtse Partij voor de Dieren ligt wordt er voor elke boom die in Utrecht gekapt een nieuwe geplant. Fractievoorzitter Eva van Esch presenteerde gisteren tijdens de commissie Stad en Ruimte een initiatiefvoorstel voor een herplantplicht bij een kapvergunning.

Met het voorstel, het eerste initiatiefvoorstel ooit van de partij, roept de Partij voor de Dieren de gemeenteraad op te besluiten de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo te wijzigen dat herplanten voortaan verplicht zal zijn wanneer een vel- of kapvergunning toe wordt gekend. Op dit moment wordt dat nog per aanvraag apart bepaald door de gemeente. Volgens onderzoek van de PvdD zorgt dat voor veel onduidelijkheid over het aantal nieuw geplante bomen.

De partij wil dan ook dat er door het voorstel controle komt op de hoeveelheid gekapte en herplante bomen. Fractievoorzitter Eva van Esch: “Dit college zet hard in op groei van de stad en nieuwbouw, en dan is het moeilijk om het aantal bomen op peil te houden, laat staan het aantal te laten groeien. Met dit voorstel willen we regelen dat herplant de standaard wordt. Dat geeft voor iedereen duidelijkheid.”

De Partij voor de Dieren hoopt het voorstel bij de eerstvolgende raadsvergadering voor te kunnen leggen aan de Utrechtse gemeenteraad. Als het voorstel wordt aangenomen, dan wordt er aan de verlening van kapvergunningen voortaan standaard een herplantplicht gekoppeld. Alleen in bepaalde gevallen, als een boom bijvoorbeeld zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties, kan daarop een uitzondering worden gemaakt.

5 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Heel goed!

 2. Katja

  Goeie actie ! Vaak worden grote oude bomen gekapt omdat ze opeens “ziek” zijn, of vanwege kabels “weg moeten”. Krijg je van die flutboompjes voor in de plaats, als er al vervanging komt…. Duur decennia voordat ze even groot zijn. En bomen zijn de longen van de stad !

 3. Marcel 59

  Dit gaat voorstel leiden tot onmogelijke situaties. Bij de aanleg van een nieuwe groenstrook of nieuw park, wordt jonge aanplant vaak relatief dicht op elkaar gezet. Na verloop van tijd moet er dan uitgedund worden; er moeten bomen tussenuit gehaald worden, om de overige bomen de ruimte te geven om verder uit te groeien. Het alternatief wordt dan om te beginnen met een heel karige, bijna kale aanleg; en dat lijkt mij nou net niet de bedoeling.

 4. JdV

  Prima plan. Effe iemand van de gemeente naar de hornbach, 100 kleine boompjes kopen voor eenpaar euro per stuk en dan100 grote oude bomen kappen die in de weg staan of ziek zijn. Kost geen drol en pvdd ook weer blij want voor elke gekapte boom lullig boompje teruggeplant.

 5. MichielK

  @JdV: dat gaat niet op. Onderdeel van het voorstel van de PvdD (althans in ieder geval volgens hun verkiezingsprogramma) is dat er ook gekeken moet worden naar de kwaliteit van de boom. Voor een grote boom mag dus niet een sprietje terugkomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).