Partij voor de Dieren wil debat over ‘rammelende’ Vuelta-begroting | De Utrechtse Internet Courant Partij voor de Dieren wil debat over ‘rammelende’ Vuelta-begroting | De Utrechtse Internet Courant

Partij voor de Dieren wil debat over ‘rammelende’ Vuelta-begroting

Partij voor de Dieren wil debat over ‘rammelende’ Vuelta-begroting
In 2015 ging de Tour de France van start in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De Partij voor de Dieren in de gemeente en provincie Utrecht vragen een debat aan in zowel de Utrechtse gemeenteraad en Provinciale Staten om de miljoenenbegroting voor de wielerronde Vuelta te bespreken.

De Partij voor de Dieren in de gemeente en provincie Utrecht vragen een debat aan in zowel de Utrechtse gemeenteraad en Provinciale Staten om de miljoenenbegroting voor de wielerronde Vuelta te bespreken.

De partij vreest voor financiële tegenvallers omdat de begroting te veel uit zou gaan van ‘berekende’ en ‘verwachte’ inkomsten. De Spaanse wielerronde Vuelta start in 2020 in Utrecht. De gemeenten Breda, ’s-Hertogenbosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht maken de Vuelta samen mogelijk. Voor de start is nog extra financiering nodig.

De begroting voor de ronde is 14 miljoen euro, met de ambitie om dit bedrag te verhogen. De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht dragen ieder 2,1 miljoen euro bij aan de Vuelta-begroting.

Verwachtingen

“De organiserende lokale overheden gaan voor een belangrijk deel uit van ‘verwachte’ en ‘berekende’ inkomsten. Zo moet er nog een subsidieaanvraag worden ingediend voor 2,5 miljoen euro bij het ministerie van VWS, terwijl onzeker is of dat budget ook daadwerkelijk wordt toegezegd”, aldus de partij.

De bijdragen van commerciële en private partijen van 5,1 miljoen euro zouden deels zijn gebaseerd op berekeningen en verwachtingen. PvdD-raadslid Maarten van Heuven: ‘‘In plaats van zo’n internationaal prestigeproject binnen te halen, kunnen we beter investeren in sport voor alle Utrechters.” De partij ziet liever dat een investering wordt gedaan in buurtsportcoaches, sportstimulering voor minima en gezonde sportkantines.

11 Reacties

Reageren
 1. Joep

  How, wat verrassend.

  Net zoals bij de Tour dus, want wat vakkundig buiten beschouwing is gelaten door de lobby’s van de Tourstart: de gemeente en provincie hebben achteraf , half jaar tot een jaar na de Tourstart, nogal wat gaten van tonnen tot miljoenen lopen dichten. Geld wat uitgegeven had kunnen worden aan ameteurkunst, amateursport, armoedebestrijding e.d..

  Het is gewoon een feestje voor bobo’s en steden met een te kleine pik syndroom. Geef dat gewoon toe. 2,5 miljoen euro uitgaven voor 1 dag aan plezier en feest voor enkele wielerfans? En dan ook nog dat geld wegkapen voor de neus van andere subsidieaanvragers uit de landelijke begroting (dus belastinggeld)?Weggekaapt voor de neus van instellingen en evenementen die waarschijnlijk wel subsidie nodig hebben itt dit door en door commerciële evenement, waar veel mensen en partijen veel geld aan verdienen.

 2. Gerard Brugmans

  Dit soort begrotingen zijn altijd gebaseerd op ‘verwachte inkomsten’ die meestal moeilijk zijn te controleren. Die inkomsten vallen achteraf meestal tegen en worden dan gecamoufleerd in verhullende rapporten. Bovendien zijn de echte kosten altijd veel hoger, omdat er veel werk wordt gedaan door diensten en organisaties die uit andere, reguliere budgetten worden betaald.

  Het gaat gewoon weer heel veel geld kosten, en het evenement gaat vreselijk tegenvallen omdat alles vergeleken zal worden met de Grand Depart van de Tour de France. De PvdD heeft volgens mij hier dus wel een punt.

 3. Marcel

  Belachelijk dat dit weer georganiseerd wordt met geld uit een begroting die nog niet bestaat. Alle Utrechters is niets gevraagd of zij het een goed idee vinden. Onze volksvertegenwoordigers doen lekker blitz van gemeenschapsgeld. Blijven we nu stemmen op dit soort volksvertegenwoordigers die het allemaal mogen doen via de getekende verklaring: zonder last en ruggespraak? Ik ben TEGEN, omdat mij niets gevraagd is!!!!

 4. Bayerwald

  Goede actie van de Partij voor de Dieren. Ik hoop dat ze er bovenop blijven zitten. Inderdaad zoals al hierboven gemeld: bobo dikdoenerij met geld waarvoor betere bestemmingen bestaan.

 5. Peter

  Een wereldwijd bekend evenement wat in Utrecht te bezichtigen is, wat wil je nou nog meer? De tour in 2015 was geweldig, dit heeft Utrecht echt op de kaart gezet, dus kom maar op met de Vuelta.

  Buurtsportcoaches? Zijn dit personen die bij mij in de straat sportles komen geven? Of weer een boksschooltje ergens in Kanaleneiland gaan openen op kosten van mijn belastinggeld?

 6. Michael

  Gelukkig zijn er nog een paar wakker in de gemeente.
  Vastbijten en niet loslaten Partij voor de Dieren!

 7. Gerard vd Vecht

  Het ondernemersfonds gaat weer geplunderd worden zonder dat kleine ondernemers iets te zeggen hebben over de besteding.
  De Jaarbeurs krijgt altijd al het betaalde geld terug omdat het een trekkings gebied betreft en gaat vervolgens de leegstaande hallen weer verhuren wat ook eerder is gebeurd bij de andere wieler evenementen.

  Gerard vd Vecht

 8. MichielK

  @Marcel: Niets gevraagd? Ik neem aan dat u vorig jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen toch wel uw stem op een partij heeft uitgebracht? Toen was toch al wel duidelijk welke partijen vóór en welke tégen het organiseren van activiteiten als deze waren? Ik meen zelfs dat de Partij voor de Dieren letterlijk in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen dat ze tegen de komst van de Vuelta waren. Dus goed dat ze voet bij stuk houden.

  (persoonlijk ben ik overigens wel enthousiast over de komst van de Vuelta, maar ben er wel van overtuigd dat dit niet ten koste van al te veel gemeenschapsgeld mag worden georganiseerd)

 9. Jelle

  Kom op jongens, als je ziet aan wat voor een onzin er soms tonnen, wat, miljoenen worden besteed… Dit wordt, net als de start van de Tour en de Giro, een geweldig feest voor iedereen in de hele stad. Wat mij betreft mag dat best wat geld kosten.

 10. Hans Versnel

  Heel goed! Achteraf vallen de inkomsten altijd tegen omdat er ook extra uitgaven gedaan moeten worden. Dat geld voor een dag marketing feestje kan beter gebruikt worden voor gratis schoolzwemmen. Bovendien treedt in 2020 een nieuwe economische crisis aan. Dus niet doen die doping gerelateerde wieler evenementen.

 11. katja

  Hoop dat PvdD zich ook zo vastbijt in het Uithofdebacle.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).