Partij voor de Dieren zet kruis door park Overtuin | De Utrechtse Internet Courant Partij voor de Dieren zet kruis door park Overtuin | De Utrechtse Internet Courant

Partij voor de Dieren zet kruis door park Overtuin

Partij voor de Dieren zet kruis door park Overtuin
De woontorens van Place2BU aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto's: DUIC
De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren heeft zaterdag een kruis door park Overtuin gezet – letterlijk. Het nooit gerealiseerde park staat namelijk nog wél ingetekend op het grote mozaïek aan het Berlijnplein. Daar heeft de Partij voor de Dieren nu een tape-kruis doorheen gezet. 

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren heeft zaterdag een kruis door park Overtuin gezet – letterlijk. Het nooit gerealiseerde park staat namelijk nog wél ingetekend op het grote mozaïek aan het Berlijnplein. Daar heeft de Partij voor de Dieren nu een tape-kruis doorheen gezet. 

Met de actie protesteert de partij tegen het volbouwen van het park, dat aan het J.C. Vertorenpad had moeten verschijnen, tussen stadsboerderij RoodNoot en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het park stond in eerste instantie nog in het masterplan voor Leidsche Rijn, maar in de laatste opzet komt veel meer bebouwing. De markante studio-flats van wooncomplex Place2BU zijn een aankondiging van wat komen gaat. Opmerkelijk is dat het park nog wel op het manshoge mozaïek bij het Berlijnplein afgebeeld staat.

Spandoeken

Lombokker Ben van Diest (62) voert al enige tijd actie tegen de bouwplannen in het ooit-geplande park. Met spandoeken probeert hij aandacht te vragen voor het nu nog groene gebied. Een paar jaar geleden vroeg hij de gemeente het park toch aan te leggen, maar de gemeente weigerde.

De PvdD was volgens raadslid Eva van Esch de enige partij die zich verzette tegen het schrappen van het geplande park. Daarom plakte de PvdD-fractie zaterdag samen met Van Diest de afbeelding van het park in het mozaïek af – een stil protest tegen het geschrapte park, maar ook tegen de verstening van de stad. Volgens de partij heeft de stad een groentekort: de PvdD vindt 75 vierkante meter groen per huishouden wenselijk, maar dat wordt in Utrecht niet gehaald.

15 Reacties

Reageren
 1. Hetty van de Geer

  Heel goed gedaan, Mijnheer van Diest en Partij voor de Dieren. Als er geen actie wordt ondernomen, wordt alles volgebouwd, en worden bossen gekapt voor snelwegen. Ik hoop, de de gemeente Utrecht “wakker” wordt, en dit braak liggende stuk grond een prachtig park word, zoals toegezegt. Wetenschappelijk bewezen is, dat natuur in de leefomgeving bijdraagt aan een gevoel van welbevinden. Misschien is opstarten van een petitie een idee?

 2. Atilla Vigh

  Misschien dat de PvdD eens moet kijken dat de gemeente Utrecht een van de grootste stadsparken van Europa heeft aangelegd (Maxima park). Met oog voor de bestaande omgeving. Het idee dat je naast een druk stadcentrum een park aanlegt richting Amsterdam Rijnkanaal is zo ie zo al van de zotte. Overigens was dit gebied in het verleden juiste een snelweg (die is ondergronds gegaan) en een wirwar van wegen. Dat er nu bewoning en recreatie komt is niets anders dan logisch.

 3. willem

  Goed dat de PvdD dit probleem op de kaart zet! (of beter gezegd: van de kaart haalt 😉

 4. De Utrechter

  De gemeente moet gewoon voor het originele plan gaan en niet altijd voor het eigen gewin. Er wonen straks heel veel mensen daar op een kluitje en die gaan niet allemaal naar het Maxima park. Geld zal hier wel weer de doorslag hebben gegeven. We willen daar gewoon een park en daarmee uit!

 5. pauline

  heel goed van Partij voor de Dieren

  De enige echt groene partij
  partij die het opneemt voor het LEVEN van dieren en mens
  partij voor de continuering ook op lange termijn van leven

 6. Commendatore

  Bedankt, Partij voor de Dieren! Hopelijk gaat het lukken om alsnog een park te realiseren daar. Zonder PvdD zou Utrecht helemaal zijn overgeleverd aan het anti-groene, neoliberale gedachtengoed van het huidige college. Onbegrijpelijk dat zelfs GroenLinks het een goed idee vindt om dit park te schrappen.

 7. Jasper

  Heel goed PvdD, bedankt!

 8. Pieter

  @ Atilla

  Wat is er van de zotte aan het aanleggen van een stadspark naast een druk stadsgedeelte/ stadscentrum?

  Juist dit concept vind je in zo’n beetje iedere echt grote stad: het stikt er doorgaans van de parken. Omdat ze nodig zijn.

  Fijn dat de snelweg ondergronds is gegaan. In de oorspronkelijke plannen dus bedoeld voor aanleg van het park.

  Maar in Utrecht heeft de vastgoedsector het voor het zeggen. Zij moeten rijk, rijker, rijkst worden. Het liefst met hulp van geld dat de overheid ergens in steekt.

  Fin dat nu blijkt dat de enige partij die nog echt politiek bedrijft in dienst van de burger, de Partij voor de Dieren is.

  Ik hoop dat mensen massaal op de Partij voor de Dieren gaan stemmen en afhaken bij Groen Links. Die bedrijven gewoon VVD- en D’66- politiek en het brengt de stad geen echte steek verder.

 9. TS2

  Ik begrijp de noodzaak van een park op deze plek niet. Op een steenworp afstand is het Willem-Alexanderpark gerealiseerd. Het is nog niet helemaal af en ligt nog een beetje verloren tussen de weg en de bouwgrond van het toekomstige wijkje in, maar er ligt dus al een park in de buurt. Ik zou dan ook niet begrijpen waarom er nog een park Overtuin moet komen.

 10. G.H.

  @Atilla Vigh: Van de zotte? Omdat ze aandacht vragen voor het tegen de afspraken in kiezen voor de vastgoedsector ipv groen?
  Om dit ‘niet meer dan logisch’ te noemen, dat is pas van de zotte.

 11. Ben van Diest

  Zie ook: https://www.facebook.com/parkovertuin/

 12. Peter

  Over Park Overduin weet ik weinig van. Maar het verdichten van Utrecht in het algemeen, waar bijna alle lokale partijen voorstander van zijn, vind ik wel heel zorgelijk. Overal worden stukken groen of braakliggende terreinen die ook groen kunnen worden, volgebouwd met huizen/appartementen/kantoren. Het is toch juist heel prettig om ook voldoende parkjes en parken te hebben. Uiteraard kan dan niet iedereen in Utrecht wonen die dat wil, maar dat gaat toch nooit lukken. Blij dat de PvdD een andere visie heeft. Gaat voor het eerst mijn stem hebben.

 13. wim

  Mensen zoeken woningen en niet weer een postzegel parkje
  Leidse rein ix sl zeer goed bedeeld met grote parken
  Maar de PvdD wordt nu weer actief vlakvoor de verkiezingen en denkg alleen aan diertjes

 14. Cico

  * Maximapark is niet het grootste stadspark van Europa. Uit welke marketingkoker komt die wijsheid? Hoe stedelijk is een buitenwijk eigenlijk, want dan ken ik heel wat grotere parken rondom bijvoorbeeld Parijs.

  * Ik snap de uitsprak niet dat parkaanleg ‘van de zotte’ is. Het is juist zeer logisch om naast een loeidruk centrum een rustige ruimte te creëren. Daarnaast is het historisch gezien zeer gangbaar om een barrière (ringweg, omwalling, spoorlijn, snelweg) om te toveren tot een groen gebied. Juist vanwege de behoefte aan rust in drukke gebieden omdat de dichte stad tegen zijn krappe jasje is aangegroeid. Voorbeelden: 19e-eeuws singelpark tot recent opkomende spoorboog-wandelparken. Barrières stoten mensen af, parken trekken mensen aan en zorgen voor verbinding.

  * Is het niet meer dan logisch dan voorgestelde bouwafspraken worden nagevolgd? Nu de economie aantrekt en er weer grof geld kan worden verdient met huis bouwen wordt er opeens een appartementenblokje in gerommeld.

 15. Pieter

  @ Willem

  Als er 1 partij is die een zeer breed programma heeft waarbij economie en toekomstgerichtheid voor de mens samenvallen, dan is het de Partij voor de Dieren wel. Alleen hebben ze een beetje een verkeerde naam gekozen.

  Wat een kleinerende opmerking,

  De enige partij die een alternatief biedt voor het gerommel van crisis naar crisis is juist de Partij voor de Dieren. De enige niet neo-liberale partij die nog over is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).