Partijen willen opheldering over verkoop Maliebaan 42 | De Utrechtse Internet Courant Partijen willen opheldering over verkoop Maliebaan 42 | De Utrechtse Internet Courant

Partijen willen opheldering over verkoop Maliebaan 42

Partijen willen opheldering over verkoop Maliebaan 42
Maliebaan 42 (foto Arjan den Boer)
De PvdA en GroenLinks in Utrecht willen verdere opheldering van het college over de verkoop en verbouwing van Maliebaan 42. Al eerder berichtte DUIC over de verkoop van het pand en de bouw van appartementen in het gebouw. Het pand is in 1951 door de laatste bewoner aan de gemeente geschonken voor culturele doeleinden. 

De PvdA en GroenLinks in Utrecht willen verdere opheldering van het college over de verkoop en verbouwing van Maliebaan 42. Al eerder berichtte DUIC over de verkoop van het pand en de bouw van appartementen in het gebouw. Het pand is in 1951 door de laatste bewoner aan de gemeente geschonken voor culturele doeleinden. 

De heer F.H. Fentener van Vlissingen schonk het pand aan de gemeente Utrecht, met de last het huis ‘uitsluitend voor culturele of representatieve doeleinden te gebruiken en nimmer voor enig ander doel te bestemmen’. Deze last is vastgelegd in de akte en rust dus nog steeds op het pand. Enkele jaren geleden heeft de Kunstuitleen het pand verlaten en de familie Fentener van Vlissingen het eerste recht tot koop gekregen.

De gemeente heeft al eerder uitleg gegeven over de verkoop van het pand, de opbrengst gaat bijvoorbeeld naar het gebouw TivoliVredenburg. De PvdA en GroenLinks willen toch nog meer duidelijkheid over de verkoop en verbouwing. De partijen willen onder meer weten of de familie Fentener van Vlissingen bevoegd is om de door hun grootouder opgelegde last te verbreken. Ook zijn ze benieuwd naar het behoud van waardevolle historische elementen zoals het interieur en de tuin. Wie bepaalt bijvoorbeeld welke elementen behouden moeten worden?

De partijen vragen zich ook af wat het college vindt van het initiatief van DUIC-publicist Arjan den Boer, die de familie Fentener van Vlissingen ertoe wil bewegen Maliebaan 42 te gaan gebruiken als museum voor de eigen kunstcollectie.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Ik schaar volledig achter het plan van Arjan den Boer. Onze gemeente heeft geen liefde voor Utrecht en kiest altijd voor het grote geld. Dit mooie pand moet een culturele bestemming krijgen!

 2. Sam

  Opheldering? Net zoals bij de 0-eurodeal op Kanaleneiland? Dat betekent dat de wethouder er weer vanaf komt met een ‘ik volg de regel, dus mij valt niets te verwijten’. Dat is een doekje voor het bloeden. Een paar zaken op een rij rond onroerendgoedverkoop die zacht gezegd vraagtekens oproepen over de kundigheid en het besef van waarde van het Utrechtse bestuur:
  -‘Verkoop’ van sloopflats voor 0 euro in Kanaleneiland aan buitenlandse investeerders.
  -Tientallen monumentale panden die de private markt op gaan door verkoop: https://www.duic.nl/algemeen/dit-zijn-de-tientallen-monumentale-panden-die-verkocht-moeten-worden-utrecht/
  -En niet te vergeten de verkoop van de Hardebollenstraat aan een nog onbekende bieder. https://www.utrecht.nl/ondernemen/vastgoedaanbod/panden-in-uitgifte/hardebollenstraat/
  Zouden deze onderhandelingen niet openbaar moeten zijn?
  Het kortetermijn winstdenken van de gemeente is bepaald niet visionair en levert uiteindelijk alleen de private markt veel op.

 3. Barend

  Wethouder Jansen een vastgoed is bepaald geen gelukkige combinatie. Zie eerder de Social Impact Factory en nu dit dossier weer.

 4. Harry

  Opheldering? Ik zou graag nog voor de verkiezingen opheldering krijgen van het 85 miljoen Uithoflijn debacle veroorzaakt door wethouder L. van Hooijdonk (GL).

  Groen Links heeft ons al 85 miljoen gekost voor de komende 4 jaar. Daar valt het pandje van de Maliebaan bij in het niet!

 5. G.H.

  Blij dat het uiteindelijk toch wordt opgepakt, hopelijk wordt de schandalige gang van zaken nog op tijd gekeerd.

 6. Toine Goossens

  Beste PvdA en GroenLinks,

  Is de collectie van de familie zo klein dat deze nog past in het pand van opa? Ik betwijfel dat. Het is ook verschrikkelijk dom om de Utrechtse ambities op het gebied van museum cultuur ondergeschikt te maken omdat er toevallig een, te klein, pand beschikbaar is.

  In het kader van het opnieuw inrichten van het Noorderpark-Ruigenhoek, en de aankoop van de grond die daarvoor nodig is, krijgt Utrecht een grote kans om een ambitieus nieuw museum te bouwen op de plek waar nu tuincentrum Overvecht ligt.

  In heel Nederland worden collecties van rijke landgenoten, al dan niet door hen zelf, ondergebracht i8n prachtige nieuwbouw musea. Veelal liggen die op goedkope, afgelegen, locaties. Dat stuwt mobiliteit naar een nog grotere hoogte.

  Een museum met een iconisch uiterlijk, een Poort, is een prachtige blikvanger voor het nieuwe Utrecht. Combineer dat met een zeer grote parkeergarage zodat ook de bezoekers die naar de binnenstad willen daar de auto kwijt kunnen. Combineer dat met een nieuwe busroute tussen Noorderpark-Ruigenhoek en museum De Poort, en CS/Vredenburg/Tivre. Laat de bus alleen daar stoppen.
  Net als de oude lijn naar Amelisweerd is de capaciteit afhankelijk van de vervoersvraag. Op zonnige dagen gaan Utrechters massaal met de bus naar Noorderpark-Ruigenhoek, onze gasten nemen de bus om de stad te bereiken.

  Laat een taskforce bestaande uit museum-iconen rijke kunstverzamelaars benaderen, ook internationaal.

  Zal wel wat gaan kosten, dus wordt het een rijksmuseum en betaalt de staat mee.

 7. Jacob

  Fata Morgana Goossens. Schept een fantasie op basis van een veronderstelling waarvan hij zelf niet weet of die juist is.

 8. Arjan den Boer

  @ Toine Goossens: in mijn idee is “voorzien” in een ondergronds of glazen paviljoen in de enorme tuin. Totale perceel is 2.235 m2. Villa zelf heeft 680 m2 gebruiksruimte (opa woonde ruim). Ter vergelijking: de huidige expositie van hun collectie in het Singer Laren is circa. 750 m2.

  Los daarvan de vraag of een intiem museum niet z’n eigen voordelen heeft. Niet alles hoeft tegelijk te hangen. Er zijn meer musea die een soort (chique) verzamelaars-huizen zijn. Denk aan Museum Mesdag in Den Haag.

  Afijn, ik besef dat het volkomen afhangt van wat de familie zelf wil, geen poot om op te staan verder.

 9. Toine Goossens

  @Arjan,

  Ik hoop dat je de familie op andere gedachten kunt brengen, maar zoals je schrijft, het is aan hen en zij maken nog geen aanstalten.

  Mijn idee voor een iconisch museum op het TCO terrein is vooral ingegeven door het combineren van totaal verschillende nieuwe ontwikkelingen. Het is een combinatie van functies die niet eerder gecombineerd zijn, maar die sterk in elkaars verlengde liggen.

  *De aanleg van de Noordelijke randweg, waardoor het hele gebied op de schop gaat.

  * De voorgenomen herontwikkeling van het Noorderpark-Ruigenhoek. Het is de bedoeling om activiteiten en investeringen aan te trekken om voor Utrecht een tweede groot recreatiegebied te creëren.
  * Het tuincentrum raakt een groot deel van haar grond kwijt aan de nieuwe weg. Dat is een ingreep die het verdienmodel van het TCO aantast, en creëert de mogelijkheid om een nieuwe functie te kiezen.
  * Utrecht ligt midden in het land, iconische musea verschijnen in de landelijke buitengebieden, terwijl de burgers massaal naar de grote steden trekken. Een museum op het TCO terrein is zowel per OV, per fiets en per auto perfect bereikbaar. Nieuw OV versterkt de recreatieve functie van het Noorderpark-Ruigenhoek.
  * De rijke verzamelaars van moderne kunst komen op een leeftijd dat zij hun collecties museaal onder willen brengen.
  * Een iconisch bouwwerk op het TCO terrein is de kers op de taart voor de stedelijke ontwikkelingen aan de oostkant van Utrecht. Een dominante zichtlocatie die past bij een stad die zich zeer sterk ontwikkelt.

 10. Toine Goossens

  @Jacob

  Een droom, geen fata morgana. Een fata morgana is een valse spiegeling van de werkelijkheid, een droom is fantasie die werkelijkheid kan worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).