Pas op: Vanaf vandaag wordt er strenger gehandhaafd in het Utrechtse voetgangersgebied Pas op: Vanaf vandaag wordt er strenger gehandhaafd in het Utrechtse voetgangersgebied

Pas op: Vanaf vandaag wordt er strenger gehandhaafd in het Utrechtse voetgangersgebied

Pas op: Vanaf vandaag wordt er strenger gehandhaafd in het Utrechtse voetgangersgebied
Archieffoto
De gemeente Utrecht gaat vanaf vandaag strenger handhaven in het voetgangersgebied in de binnenstad. Zo kunnen bijvoorbeeld fietsers die niet afstappen een boete krijgen.

De gemeente Utrecht gaat vanaf vandaag strenger handhaven in het voetgangersgebied in de binnenstad. Zo kunnen bijvoorbeeld fietsers die niet afstappen een boete krijgen.

Sinds 6 juni 2020 is het voetgangersgebied in het centrum van Utrecht tijdelijk groter gemaakt. Het is één van de maatregelen om meer ruimte te creëren, waardoor mensen makkelijker afstand kunnen houden.

In het voetgangersgebied mag tussen 10.00 en 18.00 uur niet gefietst worden. Ook mogen automobilisten zonder ontheffing het gebied niet inrijden. Tot nu toe kwamen overtreders weg met een waarschuwing. Vanaf vandaag zullen er ook boetes worden uitgeschreven.

Venstertijden

“Dit betekent bijvoorbeeld dat als buiten de venstertijden een voertuig zonder ontheffing in het voetgangersgebied rijdt, we hiervoor een boete kunnen geven. Dat geldt ook voor parkeren binnen het voetgangersgebied”, schreef de gemeente Utrecht eerder.

Het voetgangersgebied is in de tussentijd her en der aangepast. Op het onderstaande kaartje is te zien waar de regels gelden. De uitbreiding van het voetgangersgebied duurt uiterlijk tot en met 31 december 2021, maar stopt eerder als dat mogelijk is.

Bron: Gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ben zeer benieuwd hoeveel bekeuringen er gaan worden uitgeschreven vandaag.

 2. Steven

  Ik zie regelmatig allerlei bezorgers door het voetgangersgebied rijden. Het is van de zotten dat je dan tegelijkertijd er niet mag fietsen.

 3. Mel

  Als ik in de weg sta, excuses, maar ik ben bezig die serie borden te lezen.

 4. Pee

  Ik vind dit allemaal wel een beetje overdreven.
  Allemaal mogelijk gemaakt onder de noemer ”corona”

 5. Don

  Utrecht de fietsloze fietsstad

 6. Berend

  Pak ze, die criminelen! Wat hebben we het toch goed hier, dat we hier onze focus op kunnen leggen.

 7. Lombokker

  @Pee

  Overdreven? Nee, hard nodig. Een flink deel van de fietsers in Utrecht denkt namelijk dat verkeersregels alleen voor anderen gelden. En als je daar niets aan doet worden dat er steeds meer.

 8. JdV

  @ pee. Prima. Handhaven we toch gewoon lekker niet? Alleen niet achteraf gaan klagen dan.

 9. Esrin W.

  Ik sta daar nú en er rijden gewoon fietsers bellend met een mobieltjes aan hun oor of a la 2012 op speaker horizontaal voor hun snavel voorbij. Ik vink ook deze weer af als “geslaagd project”.

 10. BW

  @JdV
  Waarschijnlijk niet veel. Op zaterdag is het vaak zo druk dat je uberhaupt niet kúnt fietsen.

 11. Binnenstadbewoner

  Elders dus grotere fietsdrukte en dus grotere kans op (ernstige) fietsongelukken. M.n. langs Janskerkhof en op Lange Vie zijn de fietspaden veel te smal.

 12. 'n utrechter

  Eenrichtingsverkeer voor voetgangers op de oudegracht. De afwezige toezichthouders moeten dit dan toch even uitleggen aan het publiek. Ben vanmiddag honderden mensen tegen gekomen die niet weten wat eenrichtingsverkeer is, maar handhavers heb ik niet gezien.

 13. Pietet

  Gut gut we gaan handhaven…iedereen weet dat fietsers denken boven de wet te staan,avonds wel eens een fiets met licht gezien?

 14. JdV

  @binnenstadbewoner: Mooi, dus als er teveel verkeer is moeten de wegen worden verbreed omdat ze te smal zijn om al het verkeer te kunnen verwerken?
  Gaan met die A27 zeg ik dan.

 15. Esrin W.

  Over die A27 gesproken: wanneer begint die verbreding? Ik zit daarop te wachten.

 16. Guillaume

  Oudkerkhof als voetgangersgebied slaat echt nergens op! Die straat heeft de opzet van een ‘gewone’ straat, mag je dan ook midden op de weg wandelen? En er staan nog steeds allemaal auto’s geparkeerd.

 17. Fokko

  En terecht! Kom oorspronkelijk niet uit Utrecht maar uit een andere middelgrote stad, en heb me altijd verbaasd over die idiote fietsers daar op de Oudegracht. Ik dacht áltijd al dat ze fout waren, tot dat een Utrechter mij vertelde dat dat (toen nog) ‘gewoon’ mocht. Eindelijk word dat aangepast. Heel onlogisch dat het voorheen géén voetgangersgebied was…. nergens in Nederland (Groningen, Amsterdam, Breda, Eindhoven) zie je op een dergelijk stuk binnenstad fietsers die tussen de voetgangers zigzaggen. Ophoepelen met deze rare gewoonte.

 18. Kees

  Gezien de opeengepakte mensen heeft deze maatregel geen nut en kunnen ze het net zo goed weer afschaffen.

 19. Anne Marie ten Berge

  Vraag: Stiekem van een tijdelijke afstapmaatregel een definitief verkeersbesluit maken zonder bezwaarprocedures, is dat het nieuwe abnormaal of nog een streek uit de oude trukendoos of beide?

 20. Justin

  @Fokko, dit is nu een voetgangersgebied vanwege de pandemie… niet omdat jij dacht dat het fout is om daar te fietsen.

 21. Korte Frans

  Zèèr intresant …

 22. Jankanerwatvan

  Als die voetgangers nou eens rekening zouden houden met mogelijk inhalende fietsers en die fietsers niet met een rotgang zouden inhalen zou er een hoop meer mogelijk zijn..

 23. Ernst serieus

  Nog afgezien van wel of niet nodig, zijn de borden onbegrijpelijk. Wandelen maar voor fietsen “toegestaan m.u.v.” en voor anderen “toegestaan” zonder m.u.v.
  Je moet al afstappen om dit te begrijpen…
  Zet gewoon wat er wel mag, per soort verkeer.

 24. Cico

  Ja jongens, iedereen opbokken uit het toeristische ghetto. Je staat in de weg voor de mensen die een selfie voor de Dom willen maken met een stroopwafel in hun hand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).