Pasjessysteem ondergrondse containers Utrecht volledig afgeschaft | De Utrechtse Internet Courant Pasjessysteem ondergrondse containers Utrecht volledig afgeschaft | De Utrechtse Internet Courant

Pasjessysteem ondergrondse containers Utrecht volledig afgeschaft

Pasjessysteem ondergrondse containers Utrecht volledig afgeschaft
Utrecht schaft het pasjessysteem voor ondergrondse containers af. Vanaf 1 januari 2020 zijn de pasjes niet meer nodig om huisvuil te dumpen, de containers zijn vrij te gebruiken.

Utrecht schaft het pasjessysteem voor ondergrondse containers af. Vanaf 1 januari 2020 zijn de pasjes niet meer nodig om huisvuil te dumpen, de containers zijn vrij te gebruiken.

De pasjes waren ingevoerd om te voorkomen dat er bedrijfsafval zou worden weggegooid. Een proef zonder de pasjes leert dat dit niet op grote schaal gebeurt. Daarom wordt het systeem afgeschaft en alle containers opengezet.

“Afschaffing van de pasjes maakt het voor iedereen gemakkelijker om afval weg te gooien”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Bewoners zijn niet meer aangewezen op één specifieke container.”

In de proef werden 1500 ondergrondse containers in verschillende delen van de stad vrij toegankelijk gemaakt, ook in gebieden met bedrijven. Dit zorgde niet voor problemen. De gemeente blijft hierop wel controleren na de openstelling.

24 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Gelukkig! Wat een gedoe met die pasjes. Het zorgde voor veel extra zwerfvuil rond de containers.

 2. Fred

  Een zeer verstandig besluit.

 3. Harry

  Elke vermindering van (overheids)controle is een zegen voor de privacy en vrijheid!

 4. Scherpschutter

  En wat hebben deze 1500 nu al weer afgeschreven pasjessystemen en achterliggende ICT infrastructuur de belastingbetaler gekost?

  Verder helemaal eens met Harry.

 5. J Schoenmakers

  Weer een hoop geld over de balk gegooid.

 6. Bert

  Kan er ook even vermeld worden welke prutser uberhaupt met die debiele hypothese kwam en wat waren de totale kosten voor dit ‘proefballonnetje’?

 7. Koel Hoofd

  Ben blij dat er iemand wakker is geworden bij de gemeente!
  Alleen geeft het wel weer een ander probleem.
  Nu moeten ze wel die containers dagelijks gaan legen want ze zitten zo vol, een kostbare zaak. Heeft daar iemand al over nagedacht?
  Want de meest effectieve manier om mensen minder te laten consumeren, is door ze een week lang in hun eigen afval te laten leven.
  Zeer efficient en super goedkoop.
  Die containers helpen mensen om meer te consumeren want ze zien niet meer wat ze al geconsumeerd hebben. Goed voor economie, slecht voor milieu.

 8. ACTK

  Ik merk ineens dat ik het heel onlogisch vind als er een logisch besluit valt…

  Over dat geld moet je verder niet teveel zeuren. Heeft een aardig wat mensen een boterham opgeleverd. Die hadden we anders een uitkering moeten betalen. Dat is maar een klein beetje goedkoper, maar dan heb je allerlei lieden nodig die dat weer uitvoeren en controleren. Dit zou nog wel eens voordeliger kunnen zijn. En mensen hebben zich even nuttig gevoeld en zijn ‘s avonds tevreden thuisgekomen. Mooi toch?

 9. Heleen Arnold

  Dat is goed, denk ik. Ik ben trouwens totaal niet blij met deze containers: ze veroorzaken overal een vieze walm, vooral boven de 10 graden. als je een wandeling maakt komt je om de paar honderd meter zo’n vieze geur tegemoet!!!
  iemand enig idee hoe deze stankontwikkeling te vermijden is?

 10. Pipo de klos

  Kan ik nu mijn pasje weer inleveren bij t stadskantoor en mijn 25 euro terugkrijgen? Heb overigens door verhuizingen en gestolen portemonnee wel al 4 keer een nieuw pasje moeten kopen.

 11. Jolanda

  Was dit niet een ideetje van Kees Geldof?
  Nee het is natuurlijk een idee van onze geldverslindende, innovatieve ambtenaren die graag geld weggooien over de rug van burgers, hoewel ze het natuurlijk het beste met ons voor hebben…

 12. W uit Overvecht

  Ik citeer “De pasjes waren ingevoerd om te voorkomen dat er bedrijfsafval zou worden weggegooid.”

  Nou, ik denk eerder dat ze zijn ingevoerd als voorbereiding op het betalen per “eenheid” wat je in de afvalbak gooit. Dat het nu met die pasjes niet werkt, je verwacht het niet, is natuurlijk balen voor de gemeente.

  Zou mij niets verbazen als ze nog wel met wat anders komen. Die Uithoftram moet toch op één of andere manier betaald worden.

 13. joost helberg

  Dit pasjesplan was altijd al onrechtmatig en is toch doorgedrukt. jammer van al het frustreren van stadsgenoten en jammer van al het geld.

 14. Bert

  Gemeente probeerde in kaart te brengen hoeveel een bewoner afstort, op welk moment etc. In het kader van privacy heeft de rechter bepaald dat de gemeente hiermee moet stoppen. Trek uw eigen conclusie

 15. Nina

  @ACTK
  Is dat tegenwoordig hoe men zijn fouten goedpraat?

  Het pasjessysteem is slechts een klein onderdeel. Afvalscheiding is compleet achterhaald en bewezen mislukt.

  Er zijn transportbanden in gebruik (ook al toen dit systeem in Utrecht werd ingevoerd) die het afval automatisch kunnen scheiden. De grijze kliko’s voor restafval hadden dus gewoon kunnen blijven, maar het was volgens de beleidsmakers opvoedkundig om burgers afval te laten scheiden.

  Los van het vele geld onnodige grondstoffenverspilling en CO2-uitstoot dus.

 16. Hadjememaar

  De ondergrondse containers met pasjes waren onderdeel van “Het nieuwe inzamelen”. Een plan van de gemeente Utrecht om restafval en zwerfafval terug te dringen en en passant de burger to monitoren.

  Van dat hele plan is werkelijk niks terecht gekomen. Wat overblijft zijn de ondergrondse containers, die ik best handig vind. Ik flikker er alles in, tuinafval, puin, glas, papier, opgeruimd staat netjes. In Witte Vrouwen zetten ze nog zakken op straat, dat is echt armoe.

  Ik ben alleen benieuwd wat het nieuwe inzamelen de gemeente gaat kosten. De containers bij ons in de buurt moeten meerdere keren per week geleegd worden. Dat was volgens mij niet voorzien.

 17. marcel

  @koelhoofd
  U heeft het vast heel warm gekregen van deze onzin? Bezweet voorhoofd? Wij hopen de containers te gaan gebruiken waar ze voor zijn.

 18. Wouter

  Bij welk afval moet het pasje? Hoe gaat het trouwens met de trambaan? poos niks over gehoord, wel heel blij met groene bushokjes

 19. Jos

  Alle controle- en beheersystemen gaan uit van het wantrouwen dat de burger of bedrijven er misbruik van maken. Dat is jammer. Daar hebben doorgaans alle goedwillende burgers last van – en de mensen die het fout wíllen doen trekken zich er niets van aan en vinden wegen om zich eraan te onttrekken. De vuilnispasjes zijn een voorbeeld, zo ook de AVG, cookies in websites, zonder toestemming iemand mailen etc. Het levert rechtschapen burgers en vrijwilligers bergen administratief werk op en het beperkt nauwelijks de foute sujetten tegen wie de regels bedoeld zijn.
  De gedachte omkeren, de burger vertrouwen en alle energie en budgetten die daarmee vrijkomen stoppen in het tegengaan van misbruik: dat zou volgens mij een prettiger samenleving opleveren.

 20. Sven

  @Hadjemaar

  Wat een bink ben jij zeg, zomaar alles in dezelfde container gooien! Jou krijgen ze niet klein!

 21. bee

  afval scheiden zodat de gemeente de scheidingsstations niet hoeft te betalen.
  ik flikker ook alles in de vuilnisbak behalve glas.

 22. Kees B

  @ Hadjememaar

  Lekker sociaal om juist bouwafval in deze containers tr gooien. Door figuren als jou zijn die containers snel vol, of verstopt.

 23. Anneke plessius

  Krijgen wij ook ons geld terug dan??

 24. Utrechtsevogel

  Moeten kaaskorsten bij het gft of bij plastic?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).