Pastoe maakt doorstart: ‘Wij zijn verheugd dat we Pastoe weten te behouden voor Nederland en voor de wereld’ Pastoe maakt doorstart: ‘Wij zijn verheugd dat we Pastoe weten te behouden voor Nederland en voor de wereld’

Pastoe maakt doorstart: ‘Wij zijn verheugd dat we Pastoe weten te behouden voor Nederland en voor de wereld’

Pastoe maakt doorstart: ‘Wij zijn verheugd dat we Pastoe weten te behouden voor Nederland en voor de wereld’
De voormalige Pastoe Fabriek op Rotsoord in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Het iconische Utrechtse Pastoe is overgenomen door de Nederlandse bedrijven Moooi en RSGA Design. Toen de meubelfabriek vorige maand failliet werd verklaard, werd de hoop op een doorstart al uitgesproken en nu blijkt dat waarheid te zijn.

Het iconische Utrechtse Pastoe is overgenomen door de Nederlandse bedrijven Moooi en RSGA Design. Toen de meubelfabriek vorige maand failliet werd verklaard, werd de hoop op een doorstart al uitgesproken en nu blijkt dat waarheid te zijn.

In 1913 richtte Frits Loeb de Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) op aan de Oosterkade. De daar geproduceerde meubels werden verkocht in de winkel aan de Ganzenmarkt. In 1918 verhuisde de fabriek naar Rotsoord, waar de Pastoe-letters altijd nog op het gebouw prijken.

Toen het bedrijf dit jaar failliet ging was de onderneming al verhuisd naar Houten. Het Financieele Dagblad sprak destijds met de curator. “De oorzaak van het bankroet kan hij nog niet aangeven, wel dat sprake was van een flinke schuldenberg.” Ook werd destijds onderzocht of er een doorstart gemaakt kon worden, zodat de productie van de bekende Pastoe-meubelen door kon gaan.

Potentieel

Moooi en RSGA Design schrijven ‘enorm’ veel potentieel te zien om het merk Pastoe en de unieke collectie nieuw leven in te blazen. De komende periode wordt de productie van Pastoe Furniture BV, zoals Pastoe vanaf nu officieel heet, in aangepaste vorm herstart.

“Pastoe is een belangrijk merk met een rijke historie. Wij zijn verheugd dat we samen met onze partners van RSGA Design, Pastoe hebben weten te behouden voor Nederland en voor de wereld”, schrijft Robin Bevers, CEO van Moooi.

RSGA Design oprichter Titus Darley: “Pastoe is een Oer-Nederlands merk met internationale allure. Het is een verrijking van ons portfolio van sterke designmerken. Door de samenwerking met Moooi zijn we in staat om Pastoe weer gezond te maken zodat het weer de positie krijgt die deze unieke meubelcollectie verdient.”

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Tonnieb

  Jammer dat ze alleen de naam overnemen.
  Al het personeel staat op straat.

 2. P. den Ouden

  Het is zo jammer dat er alleen met misplaatste trots gesproken wordt dat Pastoe is behouden door een doorstart. Met geen woord wordt er gerept over de ruim 40 vakmensen die zonder pardon of sociaal plan sinds deze week op straat staan en een nieuwe baan moeten vinden

 3. S

  Nu kunnen ze pastoe-label op moooi-meuk plakken.

 4. A.B

  Staan we dan, allemaal op straat.
  Leuke overname zonder ons.
  Wordt daar ook nog wat over gepubliceerd???

 5. Rvl

  Ongelooflijk, na 40 jaar in dienst van Pastoe als oud vuil aan de kant gezet. Een doorstart?? Nee hoor een naams overname en voor het personeel, allemaal een trap na. Misschien hadden jullie ons ook moeten interviewen.

 6. RvL

  Ongelooflijk dat ze met geen woord reppen over het personeel. Heb ruim 40 jaar bij Pastoe gewerkt en ben als oud vuil aan de kant gezet. Een doorstart?? Nee alleen een naams overname. Het personeel kreeg nog een trap na. Bah bah bah

 7. RvL

  Ben je 40 jaar in dienst bij Pastoe, wordt je op deze manier als oud vuil behandeld.
  Er is geen sprake van een doorstart, maar van een naam overname, zonder dat er personeel meegaat. Dit voelt als nog een trap na!!!

 8. Herman

  Bah, bedrijf is schulden en personeel kwijt.
  De maatschappij mag de schulden betalen en de mensen helpen.
  Wederom vies spelletje rond Pastoe, niet eerste keer.

 9. Stadsie

  Misschien iets meer vertellen over de handel en wandel van de laatste eigenaren; de oorzaak. En gezien de reacties hier, mogelijk sluwe doorstart.

 10. Anthon

  We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Wat het eerst?
  De baas is goed af. Het personeel de lul.
  Is dat nog nieuws?

 11. W

  Dit is geen doorstart. Dit is puur het kopen van de naam “pastoe”.

 12. Koel Hoofd

  Gezien de reacties zou de Fiod eens een kijkje kunnen nemen?

 13. Johan Visser

  Wat enorme zonde en stom om het personeel niet te behouden voor dit unieke merk! Gaat kennelijk alleen het om het merk en de klanten. Erg kortzichtig. Voor mij geen ‘nieuw’ Pastoe in huis!!

 14. SDS

  De reacties zeggen genoeg. Shocking

 15. B

  Personeel staat op straat zonder pardon.
  Het gaat hier alleen maar om het merk maar niet om het personeel die er al JAREN werken.

 16. Statler

  Pastoe is dus een lege huls geworden. Ongelofelijk zuur voor de ontslagen medewerkers.

 17. Klant die op z’n meubel wacht bij failliet Pastoe

  Ik ben een van die klanten in de orderportefeuille van het failliete Pastoe. Eerst de schrik van het faillissement, toen de blijdschap van de doorstart, tot ik hier in de reacties op DUIC lees dat het personeel op straat staat. Terwijl bij een bedrijf als Pastoe, de kwaliteit wordt bepaald door de vakbekwaamheid van de medewerkers. Zij zíjn het bedrijf. Afgaande op de reacties is enkel de naam overgenomen. Verder niks. Zoals iemand eerder al opperde: het zou goed zijn als een journalist hier eens in zou duiken en met wat (inmiddels oud-)medewerkers ging praten, om helder te krijgen wat er nu écht wordt doorgestart: er wordt voor de bühne gejubeld over een doorstart, maar het heeft er gezien de reacties nu alle schijn van dat klanten alleen nog betalen voor een merknaam. Zonder vakbekwaam personeel geeft het als klant wel te denken wat die naam Pastoe dan nog waard is…

  Van Pastoe zelf heb ik overigens nog niks gehoord.

 18. Scherpschutter

  @SDS

  Helemaal mee eens. Geen greintje dankbaarheid richting de voormalige eigenaar, die het voormalige personeel al die tijd in de gelegenheid heeft gesteld om een inkomen te genereren. Niets dan misplaatst slachtofferschap en entitlement…

  Als ik moet gokken waar dit bedrijf ten onder aan is gegaan, dan weet ik wel waar mijn vinger naar toe zou wijzen. Ik begrijp in ieder geval wel waarom de nieuwe eigenaar het personeel niet meeneemt. Sommig personeel moet je de concurrent gunnen.

 19. Floris

  Mijn initiele blijdschap over het voortbestaan van Pastoe is als sneeuw voor de zon verdwenen na het lezen van reacties van oud-werknemers….sterkte gasten. Geen Pastoe voor mij, nu blijkt dat er alleen maar schone schijn met de naam wordt gespeeld.

 20. Utrechtvoorutrecht

  @SS Uw stook-reacties worden steeds doorzichtiger. Het was tenenkrommend, nu wordt het sneu.

 21. B

  @scherpschutter,
  Ja de mensen werden wel betaald, maar dat duurde meestal een maand of 2/3 voordat ze het geld kregen. Denk daar maar eens over na met je misplaatste reactie.
  Aan het personeel heeft het absoluut niet niet gelegen, der waren zelfs mensen die 60 uur maakte in de week om het bedrijf levende te houden terwijl ze nog op het geld zaten te wachten van 2 maanden eerder.

 22. Sniper

  @scherpschutter

  Aan de reactie te lezen zou jij wel eens de vorige eigenaar kunnen zijn. In dat geval kan ik je vertellen dat het misplaatste slachtofferschap en entitlement geheel aan jouw kant is. Hoe lang heeft het personeel wel niet geleden onder het idiote beleid wat is gevoerd. Het bedrijf liep prima totdat een zeker persoon de behoefte had aan micromanagement en en de zaak overhoop gooide. Naar de vakmensen werd niet geluisterd en andere onlogische ideeën werden doorgevoerd. Salarissen werden niet meer, op tijd, betaald en het personeel werd onnodig belast door de keuzes van de vorige eigenaar. De vorige eigenaar zou zich moeten schamen. Pastoe was al niet meer wat het was toen het door hem werd overgenomen. Het hele zaakje stinkt naar frauduleuze praktijken en ik mag hopen dat ze ter verantwoording worden geroepen!

 23. Raoul Unger

  Redactie, het zou jullie sieren als jullie in een vervolgpublicatie ingaan op wat er gebeurt met het personeel. Afgaande op de berichten hier is er alleen sprake van een overname van naam. Daarmee is jullie artikel hierboven beschamend eenzijdig (en m.i. ongevoelig).

 24. Scherpschutter

  @Sniper 21:57

  Ja, en? Het staat een bedrijfseigenaar vrij beleid te voeren zo hij of zij maar wil, zoals het medewerkers ook vrij staat om op ieder gewenst moment ontslagen te nemen als het beleid niet bevalt. Zo simpel is het…

  Ik begrijp uw punt dan ook niet. U bevestigt eigenlijk wat ik al schreef; vooral veel misplaatst slachtofferschap en entitlement onder de werknemers.

 25. Wil

  Tijd voor een onderzoek door FIOD… dit zaakje stinkt

 26. Martin

  IK WaS zelf ook een medewerker van pastoe.We zijn gewoon belazerd .Als vuilniszakken gedumpt.Pastoe is niet meer..Zulke vak mensen ga je nergens meer vinden..Het gaat blijkbaar puur om de naam en de portemonnee.. Dus ze kunnen mooi opnieuw beginnen!! De naam pastoe Zal nu voor altijd een vies randje hebben. Zal nooit meer worden zoals het was.. Erg teleurstellend..DAAR heb je dan zo hard voor gewerkt en zitten struggelen financieel..Met hele hoop stress erbij.. jullie worden bedankt.Stelletje oplichters

 27. C

  @scherpschutter
  Als ik zo de reacties lees, zie ik dat er een aantal heel wat jaren werkzaam zijn geweest bij Pastoe. Als je ergens zo lang werkt betekend dat volgens mij dat je je ziel en zaligheid hebt gegeven aan het bedrijf. Dan is het heel laag om zo’n reactie naar de oud werknemers toe uit te dragen. Zo krijgen ze nog een extra trap na. Als je zo je bedrijf runt ben je geen knip voor de neus waard.

 28. C.

  @scherpschutter
  Als ik de reacties hierboven zo lees, zie ik dat er een aantal mensen reageren die al die jaren voor Pastoe hebben gewerkt. Als je zolang voor een bedrijf werkt leg je daar je ziel en zaligheid in en wordt Pastoe een onderdeel van je leven. Met uw reactie geef je deze oud werknemers nog een trap na. Als je zo een bedrijf runt ben je geen knip voor de neus waard.

 29. Scherpschutter

  @C. 21:26

  Ik begrijp uw punt niet. Het staat een bedrijfseigenaar vrij om welk beleid dan ook te voeren…Daar ben je eigenaar voor. Werknemers hebben daar werkelijk niets over te zeggen of van te vinden. Een werknemer kan ontslag nemen of ervoor kiezen om er te blijven werken en daar houden de keuzes en zeggenschap van werknemers echt op.

  Dus wat is nu precies uw punt?

 30. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  “Ik begrijp uw punt dan ook niet.”
  Dat wekt geen verbazing.
  Bepaalde beperkingen uwerzijds belemmeren uw begripsvermogen en maken dat uw zicht op de realiteit een ernstig mankement vertoont. Enfin,
  zo ken ik u weer.

 31. Ton

  @ Scherpschutter
  “Ik begrijp uw punt niet. ”
  Welk punt?
  “Het gaat blijkbaar puur om de portemonnee.”?
  of
  “Als je zolang voor een bedrijf werkt leg je daar je ziel en zaligheid in en wordt Pastoe een onderdeel van je leven.” ?

 32. Pee

  Als personeel ben je voor de bovenlaag niet meer dan een nummer al werk je er honderd jaar.

 33. Kees

  Als ik dit zo allemaal voorbij zie komen dan zie ik een management met een empathisch vermogen van een verroeste spijker. Geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel voor de werknemers die zich in het zweet hebben gewerkt zonder op tijd betaald te worden. Daarnaast hebben de eigenaren het mooie Nederlandse merk Pastoe naar de kloten gewerkt. Hoe kun je zo stom zijn. Geen gevoel voor ethiek.

 34. R.H.

  Triest dat zo’n mooi bedrijf door m.i. verkeerde keuzes het loodje heeft moeten leggen. Het was denk ik (heb er zelf meer dan 30 jaar gewerkt) niet gebeurd als er echt serieus naar het personeel was geluisterd. De vakmensen wisten waarover ze het hadden, maar helaas werd daar zeer zelden of nooit naar geluisterd. Helemaal sneu is dat personeel, die er meer dan 20, 30 of zelfs 40 jaar gewerkt hebben, zonder pardon en zonder sociaal plan, op straat staan. Ik wens de nieuwe eigenaren dan ook heel veel succes met het opnieuw opzetten van de productie, want dat zullen ze waarschijnlijk hard nodig hebben zonder de kennis van de oude garde. En tegen Scherpschutter zou ik willen zeggen: Als het personeel werkelijk zo slecht was (want daar komt uw opmerking op neer), dan is het wel bijzonder merkwaardig dat mensen er 20, 30 of 40 jaar hebben kunnen werken, zonder ooit ontslagen te worden..!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).