Pechtold over burgemeesterschap van Utrecht: “Ik heb niet gesolliciteerd” Pechtold over burgemeesterschap van Utrecht: “Ik heb niet gesolliciteerd”

Pechtold over burgemeesterschap van Utrecht: “Ik heb niet gesolliciteerd”

Pechtold over burgemeesterschap van Utrecht: “Ik heb niet gesolliciteerd”
Beeld: Wikimedia CC / D66
Alexander Pechtold heeft maandagochtend bij het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 gezegd dat hij niet heeft gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Utrecht.

Alexander Pechtold heeft maandagochtend bij het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 gezegd dat hij niet heeft gesolliciteerd op de functie van burgemeester van Utrecht.

Op de vraag of Pechtold de nieuwe burgemeester van Utrecht wordt, antwoordde hij: “Alles wordt bij je gecheckt, behalve als ze een mooi verhaal over je kunnen maken. Nee, ik heb niet gesolliciteerd, dus dan kan je het ook niet worden. Volgens mij kan je alleen paus worden in dit land zonder dat je solliciteert.”

Sinds Jan van Zanen eerder dit jaar naar Den Haag vertrok, doen verschillende geruchten de ronde over wie zijn opvolger zou kunnen worden. Onder meer Alexander Pechtold werd in dat rijtje genoemd.

Half september werd bekend dat 27 mensen hebben gereageerd op de vacature in de Domstad. De benoeming van de nieuwe burgemeester is naar verwachting in januari 2021. Tot die tijd is Peter den Oudsten nog waarnemend burgemeester.

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
 1. De count

  Beste nieuws van de dag

 2. Lombokker

  Hmm, eerst zien dan geloven. Wat mij betreft mogen ze Agnes Jongerius aanstellen als burgemeester. Komt uit Utrecht, en heeft bestuurlijke ervaring. Nu zit ze maar te verstoffen in Brussel, eeuwig zonde.

 3. Hetty

  In Vaticaanstad kun je de Paus worden door daartoe benoemd te worden. Alle andere stervelingen zoals burgemeesters moeten solliciteren. Ik hoop, dat ze straks de goeie kiezen, want burgemeester zijn in Utrecht is, met zo veel klunzende ambtenaren, een hele grote uitdaging.

 4. JdV

  Dat hoeft ook niet. Jan van Zanen had ook niet gesolliciteerd. Kun je namelijk zeggen dat je gevraagd bent. Deed Jan ook.

 5. AH

  @JdV: Van Zanen was gevraagd om te solliciteren. Pechtold dus niet.

 6. Uuutje

  En de reaguurders hebben WEDEROM geen gelijk. Ga toch eens ergens anders stennis schoppen.

 7. Uuutje

  @ JdV

  Nee, dat kan dus niet. Je moet in Nederland solliciteren om burgemeester te kunnen worden. Een commissie vanuit de gemeenteraad weegt daarna de kandidaten, deze worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist. Vaak unaniem trouwens, dus ook de kleine oppositiepartijen. Misschien heeft Jantje ook wel gejokt. Doen VVD’ers wel vaker.

 8. Tja...

  Jammer

 9. Herman

  Wat een nieuws, zo krijgen we de komende dagen nog tientallen dames en heren die aangeven niet gesolliciteerd hebben.

 10. Jochie030

  @Lombokker Onze Utregse Agnes is niet echt aan het versloffen in Brussel: https://fd.nl/economie-politiek/1361744/jongerius-overal-in-de-eu-moeten-werkenden-weer-deugdelijk-worden-betaald

  Versloffen klinkt meer als een mooi woord voor wat boze reageerders met hun tijd doen…

 11. JdV

  @Herman: Ik kan hierbij officieel bevestigen dat ik niet gesolliciteerd heb.

 12. F van wegen

  Niet gesolliciteerd, maar wel gevraagd???.

 13. F van wegen

  niet gesolliciteerd, maar wel gevraagd????

 14. Bromsnor

  Bromsnor vindt dat “niet gesolliciteerd” geen antwoord is op de ja/nee vraag “word Pechtold burgemeester van Utrecht”. Weten we nog niks.

 15. WvR

  @Uuutje:
  Het één sluit het ander niet uit:
  A: “wij denken dat jij een prima burgermeester zou zijn voor Utrecht”
  B: “Hmmm, lijkt me wel wat! Wat nu?”
  A: “Je moet even een sollicitatiebrief sturen”
  B: “Geen probleem, zit vanavond nog op de post”

  Of dacht je dat alle sollicitanten bestaan uit mensen die het vakje “Burgermeester” hebben aangevinkt bij Mosterboard, en wekelijks de beschikbare vacatures doornemen en/of potentiele vacatures rood omcirkelen in De Staatscourant?

  Heb tot dusverre (dd 26-10-2020 16:57) geplaatste reacties nog geen enkel “reaguursel” gezien eigenlijk. Behalve mogelijkerwijs jouw reactie.

 16. Uuutje

  @ WvR

  Ja, wat is er eigenlijk mis mee als het zo zou gaan zoals jij beschrijft?

  Dan wordt er nog steeds gewoon gesolliciteerd toch?

  En dan is er nog steeds een commissie die de sollicitaties weegt en nog steeds een gemeenteraad die beslist.

  Blijft boven water staan dat er niet gesolliciteerd is door P.

  Raar dat je trouwens de tientallen reaguursels vanaf het moment dat bekend werd dat de vorige burgemeester weg zou gaan gemist hebt. Vooral onder de vaste reaguurders werd “op zeker gesteld” dat er in de achterkamertjes al bekonkeld was dat Pechtold al de nieuwe burgemeester was.

 17. WvR

  @Uuutje:
  Ik lees en reageer niet op ieder godvergeten bericht hier. Dat vind ik (a) niet interessant, en (b) daar rookt de schoorsteen niet van. Of mag ik alleen maar iets zeggen over “reaguursels” als ik ieder bericht nauwgezet volg op nieuw toegevoegde “reaguursels” en die van passende repliek voorzie?
  Afgezien van de onhaalbaarheid daarvan heb ik wel betere dingen te doen, noch belemmert het mij reacties in afzonderlijke berichten als “reaguursel” aan te merken.

  Maar hoe dan ook:
  Inderdaad, er wordt nog steeds gesolliciteerd dan. Dus da’s mooi.
  Iedereen die wil kan burgermeester van Utrecht worden, en heeft gelijke kans.
  Er is geen shortlist, en als er al één was, dan worden zij niet benaderd, tenzij de ge-short-liste(?) expliciet zelf solliciteert. En alle partijen in de raad gaan zeer zorgvuldig over de nieuwe kandidaat nadenken.

  Of het Pechtold wordt? Geen idee. Zou zo maar kunnen.
  Hij geeft aan zelf niet gesolliciteerd te hebben, wat iets anders is dan “ik ben niet geinteresserd in de baan”. Maar als’ie het leuk vindt is een sollicitatiebriefje met inhoud “hierbij solliciteer ik, Alexander Pechtold naar de functie van Burgermeester van Utrecht” genoeg om aan alle voorwaarden te voldoen. En zegt hij “ja”, dan gaat de hele raad akkoord..

  Maar eigenlijk maakt het me niet zo veel uit wie er burgermeester van Utrecht wordt. Ik zie het wel.

 18. HArry

  D66-ers solliciteren niet, die worden door de burgers gekozen.
  Zo was het toch bij D66?
  Nou kom maar op met het eerste burgemeester referendum!

  Dat is nog eens een primeur bij DUIC. De eerste gekozen burgemeester van Nederland 🤣😂😂

 19. Franck

  Heelrijk nieuws na een dag hard werken….

 20. Koel Hoofd

  Waar heb ik deze politiek correcte formulering voor een politiek correct spelletje nou toch eerder gehoord…?

 21. Kadoendra

  Voor mij mag Emiel Roemer de burgemeester van Utrecht worden.
  Toen hij in de Tweede Kamer zat heb ik nooit op hem gestemd, daar ik altijd op de PvdD stem, maar Emiel Roemer gaf mij altijd het gevoel het beste op te hebben met de burger.
  De SP, PvdD, PVV en forum voor democratie zijn mijn inziens ontstaan door onvrede op de oude regenten partijen VVD, CDA, PvdA.
  Overigens begint D’66 ook op een oude regenten partij te lijken.
  Een persoon als Emiel Roemer kan als burgemeester van Utrecht ook een mooie bijdrage gaan leveren aan het veel te ver doorgeschoten individualisme van de neo liberalen.

 22. Ooginaller

  Als Pechtold dit zo zegt, dan maakt hij zichzelf wel redelijk belachelijk als hij het wel wil doen. Hij had de vraag ook kunnen ontwijken (kan hij prima, na al die jaren politieke ervaring).

  Ik denk dat hij zijn knopen heeft geteld, en heeft gezien dat ‘we’ in Utrecht bijzonder graag een vrouw willen als eerste burger (mij om het even overigens, als het maar een goede is). En dat hij zelf nogal wat weerstand oproept. Hij heeft domweg (nog) te veel profiel voor een burgemeesterspost. Vind ik persoonlijk jammer, hij zou het inhoudelijk prima kunnen en heeft een uitstekend netwerk. Gelukkig zijn er genoeg andere kandidaten.

  Gezien het feit dat GroenLinks en ChristenUnie geen kandidaat voor deze vacature hebben (aangeleverd), zo las ik in een eerder bericht, en D66 Amsterdam aan Halsema heeft gegund, zal het zeker een D66’er worden. En dat past ook prima in deze stad.

  Persoonlijke tip? Stientje van Veldhoven. Een geboren Utrechtse, een kundig staatssecretaris namens D66 en iemand die overkomt als een aimabel mens. Die laatste paar maandjes van dit kabinet kan een collega haar portefeuille wel overnemen.

 23. Nachtburgemeester

  Pechtold niet gesolliciteerd !!
  Gelukkig maar
  Past totaal niet in utrecht

 24. Pee

  Femke halsema is gevraagd of zij burgermeester wilde worden van utrecht.
  Daar antwoorde ze op met nee,want ik wil geen burgemeester worden .
  En vervolgens stapt ze in amsterdam op de burgemeesters post.
  Achteraf maar goed ook.
  Pechtold vind ik geen burgemeester van utrecht waardig.
  Een vrouw vind ik beter op zijn plaats .

 25. Bernhard

  Pechtold kiest z’n woorden hier uiterst zorgvuldig, en laat de deur zo op een kier staan. Van mij hoeft het niet. Een plucheplakker en baantjesjager, die heel ver van de Utrechtse burger afstaat.

 26. Tja...

  Toch jammer.

 27. Anne Marie ten Berge

  Ook dit keer heb ik gesolliciteerd naar het burgemeesterschap voor
  Utrecht. Niet bij de cvdK Provincie Utrecht maar bij de Koning, zodat Mark Rutte daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden. Ik heb gesolliciteerd in een OPEN BRIEF op grond van art. 3 van de Grondwet: “Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.” Alle raadsleden hebben per mail een kopie van mijn OPEN sollicitatiebrief van 11-09-2020 ontvangen. Ik wens geen geheime procedure. Dat moet maar eens afgelopen zijn.

 28. Pete

  Ideale burgemeester?
  Sjoerd de boer

 29. Trebor

  Hebben jullie dan niet in de gaten dat dit een pol is om te peilen of er evt draagvlak is onder de burgers van utrecht.

 30. Katja

  Alsjeblieft géén Pechtold ! Liever Westbroek.

 31. Hans

  Ik opteer voor Maarten van Rossem 🤪

 32. cas

  Ik denk dat er binnenkort een appartementje minder te koop is in Utrecht 😉

 33. pieter

  alsjeblieft nooit Pechtoltje als burgemeester,o wat zou die veilingmeester graag willen,enorm slecht voor Utrecht

 34. Toine Goossens

  @Katoedra,

  Individualisme van neo-liberalen? Sinds wanner vallen die GroenLinks stemmers daar onder?

 35. Toine Goossens

  Ik heb ook niet gesolliciteerd. Ik ben druk met het tegenspreken van @Scherpschutter🤭.

  Jongerius is als wethouder mislukt in Utrecht, die zie ik niet zo dom zijn om burgemeester te willen worden.

  Dat Jan van Zanen niet in Utrecht heeft gesolliciteerd klopt als een zwerende vinger. De VVD claimde Utrecht en hij was hun kandidaat. Maar Den Haag is belangrijker, helaas. Heeft hij ook niet gesolliciteerd.

 36. Bert

  @cas

  Is er dan nog een iemand die te vinden die “mentor” was van Arrogander of politici willen omkopen in een omvangrijke internationale deal?

 37. Rinke Doornekamp

  Laat Pechtold a.u.b. In zijn (gratis verkregen) penthouse in Scheveningen blijven. Er moeten toch betere kandidaten te vinden zijn!

 38. Paul

  @Kadoendra …nee, niet Roemers, geen Branbanters met zwaar accent die vaak als soort kroeg baas overkomen, of een stijve noordeling die rechtlijnig denkt, die hebben we al een keer gehad ..
  Ik zou Pechtold juist een goede keuze vinden. Belangrijk is dat de nieuwe Burgemeester de nationale media niet schuwt zoals bv Aboutaleb die duidelijk standpunten durft in te nemen maar ook humaan en zakelijk is. Mijn voorkeur gaat echt uit na een succesvolle wethouder uit de Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ,die zorgt dat Utrecht afstapt van al dat korter termijn denken. En met visie kijkt na de uitdagingen van Utrecht in 2030 / 2040.
  Infrastructuur & woningbouw zijn essentiële topic die moed vragen. Geen half bakken Noordelijk rondweg bv., maar een volledig overdekte weg waar op ook extra huizen kunnen komen en zo wel realiseerbaar is…Ook Economisch kan Utrecht nog internationaal sterker worden geprofileerd. Zorg dat inderdaad top instituten na het Science park komen. Zorg dat cultuur op nationaal en internationaal nivo blijft. Belangrijk voor een stad van 450.000 inwoners in 2040.

 39. Jolanda

  Het zou echt een grote belediging zijn voor Utrecht als wij afgescheept of opgescheept worden met kereltje Pechtold. Maar ik vrees dat het allang beklonken is…

 40. Koel Hoofd

  Op zich zou ‘zal-ik-er-een-nietje-doorslaan’ Pechthold hier wel goed werk kunnen doen….
  Hij is niet echt een fan van onderzoeken vanwege het kunnen onderzoeken zodat we kunnen onderzoeken hoe vaak we opnieuw onderzoek kunnen zodat onderzocht kan worden hoe meer onderzoek op kosten van de belastingbetaler kan worden gedaan voordat die zelf onderzoek gaat doen.
  Precies wat onze overdadig onderzoekend bestuur nodig heeft.
  Want die onderzoekt te vaak hoe ze de eigen agenda kunnen doordrijven op kosten van en ten koste van de belastingbetaler die niet op hun stemt.

 41. Uuutje

  @Paul
  Ueehhhhhhh,nee. Jouw denken is juist problematisch. Utrecht is geen internationale stad, gaat het ook niet worden. De voorwaarden zijn te beperkt. Utrecht GAAT voorbijgestreefd worden door Brainport Eindhoven. Kwestie van tijd.

  Utrecht heeft geen internationale culturele infrastructuur en de vraag is waarom het deze moet krijgen.

  Utrecht zal altijd achter Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en in de nabije toekomst Eindhoven aanhobbelen. Die hebben wel de voowaarden. Ook voor int. concurrerende instituten.

  En waarom weer import Randstedelijke wethouders importeren? Utrecht moet van zijn eigen kracht/ verhaal uitgaan.

  Verder doe je opzichtig aan Brabander/ zuidelijke discriminatie op basis van allerlei aannames en vooroordelen. Roemer functiomeert als 1 vd betere burgemeesters in een moeilijke regio. Je bezit idd volop de Randstedelijke arrogantie. Misschien is er nog plek voor je in de hoofdstad.

 42. Toine Goossens

  @Paul,

  Groots idee, een wethouder van de stad Amsterdam. lid van D66

  Victor Everhardt is de naam.

 43. Angelique

  @Uutje, dus dan heb jij eigenlijk als reaguurder geen gelijk met die opmerking? En dan dus wel weer? Ingewikkeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).