Pegida gaat niet demonstreren bij Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant Pegida gaat niet demonstreren bij Paardenveld | De Utrechtse Internet Courant

Pegida gaat niet demonstreren bij Paardenveld

Pegida gaat niet demonstreren bij Paardenveld
Op 5 oktober moest de Mobiele Eenheid ingrijpen toen tegendemonstranten zich keerden tegen Pegida
Pegida heeft besloten niet te gaan demonstreren bij het Paardenveld in Utrecht. De anti-islambeweging wilde weer demonstreren op het Moskeeplein, maar de gemeente Utrecht weigerde hier akkoord mee te gaan vanwege de veiligheid. Het alternatief, een demonstratie bij Paardenveld, wordt door Pegida niet geaccepteerd.

Pegida heeft besloten niet te gaan demonstreren bij het Paardenveld in Utrecht. De anti-islambeweging wilde weer demonstreren op het Moskeeplein, maar de gemeente Utrecht weigerde hier akkoord mee te gaan vanwege de veiligheid. Het alternatief, een demonstratie bij Paardenveld, wordt door Pegida niet geaccepteerd.

Een eerder protest van de anti-islambeweging liep uit op ongeregeldheden. Reden voor Pegida om nog een keer te demonstreren op die plek, maar de gemeente liet weten dat dit vanwege de veiligheid niet mag.

De partij noemt het op de eigen Facebookpagina ‘de wereld op zijn kop’. “Pegida laat zich niet door geweld vanuit de islamitische gemeenschap stoppen, of dwingen bij een andere locatie te gaan demonstreren. (…) Wij accepteren het besluit van de gemeente Utrecht niet, en zijn daarom begonnen wekelijks demonstraties aan te melden voor de ULU Moskee.”

Afgelast

Het uitwijken naar Paardenveld is voor Pegida geen optie en de demonstratie van woensdag is daarom afgelast. De anti-islambeweging Pegida wilde graag bij de Ulu-moskee in Lombok een film tonen met beelden die ‘de gruwelijke waarheid van de islam laten zien’. De protestgroep probeerde dit al op 5 oktober, maar die demonstratie werd vroegtijdig beëindigd toen omstanders met spullen begonnen te gooien.

De gemeente liet eerder over de locatiewijziging weten: “Gezien het verloop van de demonstratie van 5 oktober achten de gemeente en de politie het niet uitgesloten dat aanstaande woensdag opnieuw pogingen tot verstoringen en wanordelijkheden plaatsvinden. Daarom is gezocht naar een plek die beter beheersbaar, zichtbaar en controleerbaar is, zodat de demonstranten bij ongeregeldheden beter kunnen worden afgeschermd.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Dag Pegida, jullie willen blijkbaar helemaal niet demonstreren. Alleen maar provoceren.

 2. Katja

  Ze moeten ergens anders demonstreren vanwege geweld van andersdenkenden. Is dit óók democratie ?

 3. cas

  @ Jeroen, ze willen wel demonstreren, maar niet op een andere toegewezen plaats. Als je ergens tegen wilt demonstreren doe je dat natuurlijk het liefst op de plaats waar hetgeen is waar je tegen bent.

 4. Herman

  Het enige echte lid, de veroordeelde wapenhandelaar, is verhinderd vanwege zakelijke verplichtingen elders. De overige 9 demonstraten, meelopers tegen betaling, komen dan ook niet.

 5. Yoshua

  Je kan er toch onaangekondigd gaan staan demonstreren.
  Niemand die je dan verbied voor of in de moskee te demonstreren.
  Had die Duitse en Vlaamse pegida mensen slimmer verwacht.
  Mocht er geweld worden gebruikt, dan heb je zonder film te laten zien, bewezen dat de islam gewelddadig kan zijn.
  Hebben de Duitse en Vlaamse pegida gasten hun punt gemaakt en kunnen ze voortaan thuis in eigen land blijven.

 6. Reactionaire rechtse zak.

  Het bestuur van de Turkse Ulu moskee, evenals B&W van Utrecht hebben zich van meet af aan publicitair op de borst geklopt over het feit dat deze Diyanet moskee ook fysieke, interne ruimte biedt aan andere geloven en gelovigen.
  Dit alles onder de uitgesproken wens om middels ontmoeting en dialoog, met respect en tolerantie nader tot elkaar willen te komen.

  Welaan. Dit is het moment om die tolerantie handen en voeten te geven.
  Laat u zich samen, als moskeebestuur én Pegida, niet kennen. Toon in dialoog dat u voor uw zaak staat en uw woorden niet slechts holle retorische frases zijn.
  Moskeebestuur, geef ruimte aan Pegida om hun film te vertonen. Pegida toon uzelf een gast met respect.
  Ga die zo vaak genoemde en geroemde maar oh zo magertjes beleden dialoog aan en probeer inderdaad eens nader tot elkaar te willen komen.

 7. Oscar

  @Reactionaire rechtse zak.

  Als die film nu echt zo goed en mooi is had jij hem in de bioscoop kunnen gaan bekijken.

 8. Jeroen

  @cas waarom zou dat uitmaken? Je wilt je geluid laten horen en je film laten zien. Dat kan overal, daar heb je geen ULU moskee voor nodig. Duizenden mensen vallen ook bij het Paardenveld vanzelf op en als er maar een handjevol demonstranten is dan krijgen ze daar precies de hoeveelheid aandacht die ze verdienen.

 9. Reactionaire rechtse zak.

  Oscar 24/10/2018 – 13:34
  Het gaat er niet om of die film goed of slecht is, noch of ik hem wel of niet wil zien. Het gaat er om dat Pegida die film wil tonen op een plaats en tijd van haar voorkeur. Dat die filmvertoning annex demonstratie ondanks een vergunning belet wordt door gewelddadige elementen uit de moslimgemeenschap, is vanuit het aspect van vvmu niet acceptabel.
  Vandaar mijn voorstel aan het moskeebestuur en Pegida.

 10. Oscar

  @ Reactionaire rechtse zak.

  Als er neo-nazi gasten voor een synagoge willen demonstreren ga jij dan ook proberen om het bestuur van die synagoge met die neo-nazi gasten bij elkaar te brengen?
  Waar het dus om draait; die Pegida gasten zijn ook niet bezig met de dialoog en respect, maar met een zeer starre monoloog en die act mogen zij uitvoeren op een plaats waar het voor geen overlast zorgt en dat blijkt Paardenveld te zijn.

 11. JdV

  @oscar: dus jij beweert dat de burgemeester van Utrecht neo-nazi’s toestemming geeft om voor een synagoge te demonstreren? Jij durft. Ik zou maar oppassen, er zijn al internetters die voor minder bezoek van de plaatselijke politie hebben gehad.

 12. Reactionaire rechtse zak.

  Oscar 24/10/2018 – 17:03
  Nee.
  De geschiedenis leert waarom dat onwenselijk is en niet zal werken. Bovendien. Nazisme propageren is verboden. En terecht.

  Maar.Als er weer eens nazi-achtigen voor een synagoge of een Joods restaurant staan te blèren of vernielingen aanrichten dan zijn dat strijk en zet extreem linkse activisten. (Het zwarte blok van) Antifa, politieke islamisten en sympathisanten van de fascistische Hamas. Antisemieten sowieso.
  Dat is geen volk waarvoor ik sympathie koester, een lans zal breken of waarmee ik gezien of geassocieerd wil worden.

 13. Cico

  Wat een belachelijk voorstel om Pegida’s haatfilmpje in de ULU moskee te tonen. Ten eerste helpt het geen snars tegen radicaal moslimterrorisme waar Pegida zo bang voor is. Ten Tweede is de Ulu moskee daar niet verantwoordelijk voor. Ten derde wakkert het vooral moslimhaat en antisemitisme op omdat alleen de excessen laat zien.
  Pegida is een wandelende fakenews Facebook post. Het trekt veel ‘likes’/aandacht, maar zorgt ook voor een hoop ellende en geschreeuw ipv oplossingen en dialoog.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).