Pegida is boos en wil weekenden achter elkaar in Utrecht demonstreren - De Utrechtse Internet Courant Pegida is boos en wil weekenden achter elkaar in Utrecht demonstreren - De Utrechtse Internet Courant

Pegida is boos en wil weekenden achter elkaar in Utrecht demonstreren

Pegida is boos en wil weekenden achter elkaar in Utrecht demonstreren
Arrestatie van Edwin Wagensveld. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Het extreemrechtse Pegida is boos nadat voorman Edwin Wagensveld zondagmiddag is gearresteerd in aanloop naar de demonstratie. In een filmpje haalt Wagensveld hard uit naar de burgemeester en kondigt hij meerdere demonstraties aan. 

Het extreemrechtse Pegida is boos nadat voorman Edwin Wagensveld zondagmiddag is gearresteerd in aanloop naar de demonstratie. In een filmpje haalt Wagensveld hard uit naar de burgemeester en kondigt hij meerdere demonstraties aan. 

Wagensveld werd gisteren aangehouden op het Janskerkhof in aanloop naar de Pegida-demonstratie in het Moreelsepark. Volgens de politie omdat: “Hij op het Janskerkhof een statement aan het maken was richting diverse media. En dat mag niet.” Op het Janskerkhof zou juist een tegendemonstratie worden gehouden.

In een filmpje op het eigen Facebookkanaal van Pegida reageert Wagensveld nu bijzonder fel. Hij kondigt meerdere demonstraties aan in Utrecht en noemt burgemeester Jan van Zanen een ‘landverrader’.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Harry van Geraden

  Als dit daadwerkelijk de reden is die de politie geeft is dat vreselijk zwak. Ik heb eerder op DUIC gelezen dat Wagensveld niet op het Janskerkhof mocht zijn (gebiedsverbod?), maar daarvan blijkt in dit stuk weer niets. Nogal verwarrend, kan iemand uitsluitsel geven?

  Verder heeft deze wapenhandelaar slash volksopruier niet direct heel veel geloofwaardigheid, maar laten we die gek ook weer niet zonder reden arresteren en al teveel aandacht geven.

 2. John

  Mja, omdat meneer is opgepakt door de politie dan maar uit rancune aankondigen nog veel vaker in Utrecht te komen demonstreren – als een klein kind dat z’n zin niet krijgt. Misschien de volgende keer maar een heleboel etalagepoppen meenemen om het veldje te vullen? 🙂

 3. Harry

  Meteen laten opsluiten vanwege opruiing. Wat een idioot is die vent toch.

 4. Stef

  Komen ze dan alledrie weer demonstreren?
  Sjongejonge wat een droeftoeter!

 5. Denk eens na

  Grappig dit toch, eigenlijk niet, maar goed.

  Als het andersom was gebeurd, als enkele demonstranten van Nederland Bekent Kleur in het Moreelse Park de pers provocatief te woord hadden gestaan en er was niemand gearresteerd geweest, dan had de wereld in de brand gestaan voor deze zogenaamde heer. Apart.

  Daarnaast was er gewoon een gebiedsverbod voor de hele dag. Dit is gewoon een wetsovertreding van de man zelf. Hij was vooraf uitgebreid op de hoogte gesteld. Het willens en wetens overtreden van de wet dus en daarvoor wordt je meegenomen ja. Maar je aan de wet houden, dat geldt alleen voor de anderen.

  Grappig ook hoe alles en iedereen die niet aan de kant van Pegida en deze heer staat voor links wordt uitgemaakt. Dat terwijl we feitelijk in een wereld wonen waar juist de zware negatieve gevolgen van jaren neo-liberaal beleid nu zo langzamerhand iedereen raken. Het domste wat je dus kunt doen is voor rechts, conservatief en neo-liberaal stemmnen. Ook Wilders is gewoon neo-liberaal.
  Leuk dat iedereen nu kan zien hoe het manipuleren van alles en iedereen werkt. Jezelf laten arresteren, zodat je in de slachtofferrol kan kruipen. Typische rechtse en extreem rechtse manipulatieve trucs.

  Logisch trouwens dat de politie geen provocaties toestaat. Ditzelfde Pegida gaf als verklaring voor eerdere ongergeldheden, toen rechtse knokploegetjes en FC Utrecht hoolies, dat men geprovoceerd werd. Logisch dat de politie nu, wanneer deze man degene zelf is die provoceert, dan ook ingrijpt.

  En waarom is de burgemeester ineens een landverrader? Omdat hij de orde handhaaft? Precies zijn taak. Wat kennelijk nodig is, blijkens deze wetsovertreding. Als de beste man gewoon in het Moreelse Park was gaan demonstreren was er niks aan de hand geweest. Ik denk dat iemand die zich voor de kar van een Duitse fascistische organisatie laat spannen eerder een landverrader is, maar dat zou wel aan mij liggen.

  Na eerder knokpartijen, veroorzaakt door rechtse meelopers, zogenaamd uitgelokt en het gooien met terraspul en het agreissef bejegenen van onschuldige omstanders; en nu een doelbewust uitgelokte arrestatie en provocatie, lijkt het me dat Pegia in Utrecht niet meer welkom is, omdat men zich niet aan afspraken houdt en je van te voren niet weet wat te verwachten. Dit allemaal in het belang van de openbare orde.

  De hippies van Nederland bekent kleur op het Janskerkhof, zijn gewoon wat oudere vriendelijke mensen en families, die nog nooit voor ongergeldheden hebben gezorgd. En ja, dat heb ik gewoon ervaren ja. Deze mensen verdienen het niet om door eng rechtse fascisten op facebook door van alles en nog wat uitgemaakt te worden.

 6. Grondwet

  Op de onderste twitterfoto trouwens gewoon een overtreding/ vandalisme. Aangezien hij zelf bekent, gewoon aanklagen en een hele hoge boete geven. Daarnaast is het artikel 1 van de grondwet, waar Pegida zelf trouwens vanaf wil waar hij zich nu op beroept, maar diezelfde grondwetstekst wordt hier dus aangetast door het doorkrassen door de beste man zelf. Niet echt respect voor ONZE grondwet dus van deze heer. Ook dat is dus in volgens mij in strijd met onze normen en waarden en opvattingen.

  Zelfs als meneer gelijk behandelt wordt, hij krijgt gewoon een park in het centrum om te demonstreren, op een AA-locatie, naast het station, vlakbij de mooie singels, is hij nog niet tevreden en voelt hij zich tekort gedaan, terwijl hij juist hetzelfde behandeld wordt als iedereen/ als anderen die demonstreert. Daarnaast is hij het zelf die de wet overtreed, hij had een gebiedsverbod en is doelbewust aan het opruien op een plek waar hij, duidelijk aan hem gecommuniceerd van te voren, op dat moment niet mocht komen/ mocht provoceren. Grappig dat de tegendemostranten zich wel gewoon aan de wet kunnen houden en respect tonen voor diezelfde wet. Dat ontbreekt aan deze dweep met zijn fascistische club.

 7. cas

  Er zijn nu al 2 versies waarom hij is opgepakt…. geloofwaardigheid van de verslaggeving laat nu ook alweer te wensen over

 8. wer

  gaat de gemeente even aangifte doen van vandalisme? dank u

 9. JdV

  Onduidelijk wat er nu precies gebeurd is. Heeft deze betoger een gebiedsverbod gekregen? Zo ja, is dit dan terecht? Kan dit worden getoetst door een onafhankelijke rechter? Of is hiermee een heel nieuw rechtsmiddel ontstaan waarbij de overheid(politie, burgemeester?, ook weer onduidelijk) willekeurig en zonder toetsing voor of achteraf mensen de toegang kan ontzeggen op bepaalde dagen en tijdstippen of voor altijd.
  Pas op waar je mee instemt, want maatregelen die nu worden genomen tegen iemand waar u het niet mee eens bent kunnen de volgende keer tegen anderen worden ingezet, of tegen u zelf. Vergelijk het maar met aftappen van telefonie of internet. Tegen terrorisme, voor de meeste mensen geen punt. Maar het kan net zo makkelijk worden gebruikt in situaties die u niet rechtvaardig vindt. Maar dan is het kalf al verdronken zogezegd.

 10. Toine Goossens

  Hoog tijd om mijn reactie van 5 januari op al Fitrah van stal te halen:

  Deze Edwin Wagensveld acht zich ver verheven boven de burgemeester van onze stad. Hij acht zich ook ver verheven boven de gemeenschappelijke Nederlandse normen en waarden. Die tasten zijn moraal aan, althans wat Pegida van democratische normen- en waarden vindt.
  De imam van al Fitrah kon zich nog beroepen op ´zijn´ god, zelfs dat is Wagensveld niet gegeven.

  Respect voor andere opvattingen en meningen heeft Edwin Wagensveld niet. Net als de SGP destijds dient deze meneer nog te leren dat hij zich in Nederland dient te voegen naar de wet. Maar je voegen is een ketters woord voor hem.

  En, o ja, net als de imam van al Fitrah hij heeft geleerd hoe je je in Nederland profileert. Het is altijd de schuld van ´de anderen´. Die veracht je, en bestrijdt je.

  Ik ben gisteren op het Moreelse Park het gesprek met aanhangers van Pegida aangegaan. Over een ding was iedereen het volledig met mij eens: ´Het in de modder trappen van anderen, is verachtelijk´.

 11. Ab

  Het zou de politieke partijen juist nu in deze verkiezingstijd sieren om in de 2e kamer vragen te stellen over de wederrechtelijke vrijheidsberoving van de heer Wagensveld. Hoe is toch mogelijk dat je zonder iets verkeerd gedaan hebt op een onbeschofte manier door de politie wordt opgepakt. …….-praktijken.!!!!

 12. Dirk

  OK. Nu graag meteen ook maar even een dikke prent voor het moedwillig beschadigen van andermands eigendommen eroverheen!

 13. peter v

  @ Denk eens na

  ” Grappig ook hoe alles en iedereen die niet aan de kant van Pegida en deze heer staat voor links wordt uitgemaakt”
  Grappig dat iedereen die de beweegredenen van Pegida deelt, uitgemaakt word voor rechts extremist!

  ” Logisch trouwens dat de politie geen provocaties toestaat. Ditzelfde Pegida gaf als verklaring voor eerdere ongeregeldheden, toen rechtse knokploegetjes en FC Utrecht hoolies, dat men geprovoceerd werd. ”
  Logisch dat de politie alert is…..want het waren wel degelijk de zogenaamde hippies, oudere mensen etc. die de Pegida demonstranten uitlokten door naar het Vredenburg te lopen wat strikt verboden was!

  Ik zeg: denk voortaan eens goed na voordat je wat brabbelt!

  P.S. blijf geloven in een vreedzame multiculturele samenleving met een Islam geloofsovertuiging van ver voor Christus. “denk eens goed na”

 14. Gregor

  Trad de Hermandad ook maar eens zo kordaat op in de Kanaalstraat!

 15. jacob

  Op een dag loopt deze man tegen de verkeerde aan …..

 16. Sjef

  @ab: hoezo wederrechtelijk?

 17. Scherpschutter

  Sjonge jonge…Hoe ingewikkeld is het nu precies? Internationaal-socialistisch tuig: blijf weg bij het nationaal-socialistisch tuig. Nationaal-socialistisch tuig: blijf weg bij het internationaal-socialistische tuig. Geef elkaar simpelweg de ruimte om de eigen abjecte opvattingen te ventileren, zonder provocaties of confrontaties.

  Het is uiteraard niet de intellectuele fine fleur van onze maatschappij die protesteert (een pleitbezorger van rede en wetenschap gaat de straat niet op om kreten te schreeuwen), maar dat deze bottomfeeders zelfs de basale intelligentie mist om te realiseren dat niemand iets wint met confrontaties is toch wel schrijnend.

 18. VoordorpPaul

  @ Dirk : De bekladding was gemaakt met photoshop en dus niet echt

  @ jacob : Of andersom…..;-)

  Er mag best door pegida gedemonstreerd worden. Voor mij hoeven we ook niet de hele wereld binnenhalen. Utrecht wordt steeds achterlijker. Nu zijn er al inwoners van Utrecht die illegalen in huis gaan nemen. wat zal Jantje blij zijn met dat bericht. Laat ik het in mijn buurt maar niet merken

 19. Remco

  Het is ‘behandelt’, niet ‘behandeld’. Als vaandeldrager van het Nederlandse volk is het wel handig als je de Nederlandse taal machtig bent.

 20. Frank E.

  @ Scherpschutter “Het is uiteraard niet de intellectuele fine fleur van onze maatschappij die protesteert (een pleitbezorger van rede en wetenschap gaat de straat niet op om kreten te schreeuwen) …”

  Nee, de intellectuele fine fleur van onze maatschappij brengt uiteráárd de dagen door met het achterlaten van neerbuigende reacties op een locale nieuwssite.

  Je bent me d’r eentje, Scherpschutter. Je bent me d’r eentje.

 21. Ted Danson

  Touché Frank E. 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).