Pegida-leider vrijgesproken van illegaal demonstreren | De Utrechtse Internet Courant Pegida-leider vrijgesproken van illegaal demonstreren | De Utrechtse Internet Courant

Pegida-leider vrijgesproken van illegaal demonstreren

Pegida-leider vrijgesproken van illegaal demonstreren
Arrestatie van Edwin Wagensveld. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Pegida-leider Edwin Wagensveld is vrijgesproken van illegaal demonstreren. Begin februari werd de voorman aangehouden op het Janskerkhof. De aanklager eiste een boete van 500 euro en een voorwaardelijke celstraf. De rechter sprak hem vrij.

Pegida-leider Edwin Wagensveld is vrijgesproken van illegaal demonstreren. Begin februari werd de voorman aangehouden op het Janskerkhof. De aanklager eiste een boete van 500 euro en een voorwaardelijke celstraf. De rechter sprak hem vrij.

Wagensveld demonstreerde 5 februari met zijn anti-islambeweging op het Janskerkhof. De gemeente had hem verboden een protesttocht te houden door de stad. Wel mocht Pegida demonstreren in het Moreelsepark, maar Wagensveld hield zich niet aan het bevel. De voorman nam ’s middags een kijkje op het Janskerkhof waarna hij gearresteerd werd.

De rechter stelde dat Wagensveld de regels niet had overtreden en sprak hem vrij.

UPDATE: Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De officier van justitie is van oordeel dat Wagensveld wél aan het verzamelen was voor een demonstratie op het Janskerkhof.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Lijkt me logisch. Wellicht een tip voor de politie: mediatraining. Als er iemand met een camera en microfoon voor je staat en je vragen stelt heet dat een interview. Als je met een bivakmuts en een antifa-vlag stenen gooit naar de politie is dat een demonstratie. Zo, weten ze de volgende keer wanneer jewel en wanneer je niet iemand oppakt.

 2. Scherpschutter

  De man is intussen al een keer of tien voor de rechter gesleept voor hetzelfde ‘vergrijp’. Het OM heeft alle rechtszaken verloren en gaat ook nu weer (kansloos) in beroep.

  Dit begint gevaarlijk te neigen naar een rechterlijke macht die politiek bedrijft door met geweld inbreuk te maken op het leven van een individu omwille van zijn opvattingen. Is ook de Trias Politica intussen gesneuveld op het poltiek correcte altaar van de gegijzelde Staat der Nederlanden..?

 3. Theo

  Onmiddellijk hoger beroep aankondigen in zo’n kansloze zaak duidt op een emotionele reactie, een jurist in functie onwaardig.

 4. Reaguurder/Utrecht

  Het OM gedraagt zich steeds meer als een staat in de staat die samen met de politie de rechten van de burger met handen en voeten betreed, gelukkig zijn er rechters die hun rug recht houden tegen dit dictatoriale geweld, en ik ben het niet eens met het gedachte goed van Edwin maar zal altijd zijn rechten respecteren.

 5. Ihsan

  Diep triest dat het OM in hoger beroep gaat. Hij heeft niets misdaan. Iedere burger mag overal in de publieke ruimte van de stad op elk moment een interview geven. Iedereen mag een afbeelding dragen van een hakenkruis in een prullenbak. Toch blijven ze mijn belastinggeld besteden aan nutteloze rechtzaken in een poging onze vrijheden in te perken. Gelukkig zijn de rechters een stuk integerder dan onze politieagenten en officieren van justitie. Ik steun Wagensveld zijn standpunten niet, maar dit is gewoon machtsmisbruik en zeer gevaarlijk voor onze rechtsstaat. Dit past in hetzelfde repressieve rijtje als de republikeinen die in Lombok en voor het Beatrixtheater zijn gearresteerd zonder reden, of de mensen die tijdens de huldiging op de Dam van burgemeester van der Laan enkel een wit t-shirt mochten dragen uit protest (mensen in het wit werden vervolgens toch door de politie afgevoerd). Vrijheid van meningsuiting in Nederland? Het is een grap! Nederland kan veel leren van een land als de VS met haar onbeperkte vrijheid van meningsuiting.

 6. Jasper

  @Ihsan: “Nederland kan veel leren van een land als de VS met haar onbeperkte vrijheid van meningsuiting.” Hahahahahahahaha.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).