Pegida mag uit angst voor wanordelijkheden niet bij Utrechtse Ulu-moskee demonstreren Pegida mag uit angst voor wanordelijkheden niet bij Utrechtse Ulu-moskee demonstreren

Pegida mag uit angst voor wanordelijkheden niet bij Utrechtse Ulu-moskee demonstreren

Pegida mag uit angst voor wanordelijkheden niet bij Utrechtse Ulu-moskee demonstreren
Archieffoto Pegida-voorman Edwin Wagensveld
Anti-islambeweging Pegida mag donderdag niet bij de Utrechtse Ulu-moskee demonstreren. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten uit angst is voor ‘wanordelijkheden’.

Anti-islambeweging Pegida mag donderdag niet bij de Utrechtse Ulu-moskee demonstreren. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten uit angst is voor ‘wanordelijkheden’.

Pegida wil komende periode in verschillende Nederlandse steden en dorpen in de vorm van een barbecue demonstreren, waaronder in Utrecht. De beweging heeft daarom bij de gemeente een vergunning aangevraagd om op 14 april bij de Ulu-moskee een protest te organiseren.

Een woordvoerder van burgemeester Dijksma laat weten dat deze plek echter niet geschikt is. “Uit angst voor wanordelijkheden.” In 2018 kwam een handjevol betogers van Pegida ook al naar de Ulu-moskee in Lombok en toen moest de demonstratie vroegtijdig worden afgebroken vanwege ongeregeldheden.

De woordvoerder van Dijksma laat tot slot weten dat er momenteel contact wordt gezocht met Pegida, maar dat dat tot nu toe nog niet gelukt is. “We willen afspraken maken om de veiligheid te waarborgen, daarom is er contact nodig. Of de demonstratie doorgaat en in welke vorm moet dus nog blijken.”


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Iets met zwichten voor geweld uit tegendemonstranten. Demonstraties worden toegestaan zolang ze overeenstemmen met de mening van de burgemeester. In plaats van de rechten van de demonstranten te beschermen zwicht men voor de vrees voor geweld door tegenstanders.

 2. passalacqua

  sneue figuren

 3. Realist

  Prima beslissing maar laten we dan dezelfde truc toepassen bij demo’s van extreem linkse clubs want ook die zorgen meestal voor wanordelijkheden. Iets met gelijke monniken..

 4. alex

  @JdV, zal allemaal wel verpakt in een demonstratie zijn, maar denk je niet dat de insteek vanuit Pegida ietwat provocatief is? Ik ben ook zeker geen fan van strenge religies zoals de Islam maar om nou tijdens ramadan spareribs te gaan bbqen voor een moskee is ook wel erg sneu toch?

 5. RABE

  Groot gelikk. Zeker tijdens de ramadan moeten we de mensen met rust laten. We leven in een vrij land waar ook moslims welkom zijn.

 6. Realist

  Ook gewoon uit angst gaan verbieden. Kennelijk hebben deze tegenbetogers zoveel macht dat ze dit dus af kunnen dwingen. Dit wekt niet echt vertrouwen..

 7. Baliekluiver

  Het recht van demonstratie wordt de laatste tijd nogal misbruikt. Het is erg lastig voor burgemeesters om daar verstandig mee om te gaan. Ik wens Sharon Dijksma veel moed en wijsheid!

 8. Scherpschutter

  Alsof het al niet triest genoeg is dat de overheid van mening is dat burgers een vergunning nodig hebben om te mogen demonstreren (al een absurditeit als zodanig), maakt mevrouw Dijksma het hier nog bonter. Ze verbiedt een vreedzame demonstratie omdat ze zo weinig vertrouwen in haar eigen kerncompetenties als ordehandhaver heeft dat ze vreest dat ze de tegendemonstranten(!) niet onder controle kan kunnen houden, of nog erger; dat de aard van de demonstratie haar persoonlijke arbitraire goedkeuren niet kan verdragen…

  Wat is Nederland toch afgegleden naar aan treurig niveau. En dan is de bodem nog niet eens in zicht…

 9. Anne Marie ten Berge

  @rabe, We leven in een vrij land waar ook Pegida’s welkom zijn.

 10. JdV

  @alex: hoe sneu ook, dat doet er niet toe. Zoals Baliekluiver zegt, het recht op demonstratie wordt de laatste tijd nogal misbruikt. Door de overheid die willekeur toepast en onwelgevallige demonstraties snel verbiedt en welgevallige demonstraties alle ruimte biedt. Soms demonstreren burgemeesters zelfs mee, een schandalige schending van hun neutraliteit. Iets met artikel 1 van de grobdwet dan maar. Dat geldt ook voor mrnsen die tegen artikel 1 zijn namelijk. Hoe ironisch.

 11. LvP

  Er moet juridisch natuurlijk grondslag zijn om dit te verbieden. Dat er opgegeven wordt de demonstratie niet door kan gaan vanwege angst op rellen is daarom logisch. Daarnaast zal de onderliggende reden ook zijn dat wij geen pesterijen tolereren in Utrecht.
  Matige actie van Pegida helaas. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, verpest dat niet door zo extreem de grenzen van anderen op te zoeken.

 12. Hans

  JdV: ‘demonstraties worden toegestaan zolang ze overeenstemmen met de mening van de burgemeester’.

  Dat is een bewering die eenvoudigweg nergens op slaat.

 13. Tarik

  Wat is het toch mooi om te zien hoe serieus de Islam genomen wordt. Zowel door de volgers als de vijanden.
  Moslims zijn in deze hedonistische moderne wereld de enigen die hun geloof niet uitgekleed hebben en verkocht hebben aan het liberalisme. Daarom worden ze zo serieus genomen. Van het Christendom is er helemaal niks meer over, enkel mensen die nog bij naam christen zijn en verder niks meer doen aan hun geloof.
  Bij Pegida hebben ze dat door. Maar in plaats van op henzelf te richten en hun eigen geloof en tradities beter te volgen en promoten, komen ze huilie huilie doen voor de moskeeën. Dit laat enkel hun jalousie zien jegens de Islam en de moslims.

 14. Herman

  Bijzonder clubje in de marge.
  Al ben ik het nooit met ze eens, wel bijzonder om ook hen weer te zien terugkeren na de corona.
  En dat is wel goed nieuws, die flauwekul is voorbij!

 15. W.

  Het lijkt mij dat de vergunningsaanvraag betrekking heeft op de barbecue, aangezien je voor demonstraties helemaal geen vergunning nodig hebt. Die hoef je alleen te melden bij de gemeente.

  Je kunt verder aan je water aanvoelen dat deze lui daar lekker varkensvlees op de grill willen gooien, puur om te provoceren. Kan me dan ergens best voorstellen dat de openbare orde dan in het geding komt.

 16. Moniek

  Mevrouw Dijksma verbiedt geen vreedzame demonstratie, maar ze verbiedt een demonstratie waarbij er geheid rellen gaan ontstaan. Als ze dit niet zou doen, zou ze na rellen ongetwijfeld het verwijt krijgen dat ze niet handelend is opgetreden. Verstandig dus, deze preventieve actie van de burgemeester.

 17. Tja

  @Tarik, er zijn nog volop christenen die hun geloof serieus nemen. Bijzonder onnodig en kwetsend zo’n opmerking. Daarnaast zijn er ook voldoende moslims die vanwege sociale druk zichzelf moslim noemen, maar ondertussen van alles doen wat God verboden heeft. Enige zelfreflectie zou wel fijn zijn.

 18. Lezer

  Het verbaast me dat de burgemeester niet in contact kan komen met de organisatie terwijl er een vergunning aangevraagd is. Staat er op zo’n aanvraag geen contactinformatie, of reageert de aanvrager niet op vragen?

  Ik lees hier ook nergens dat de gemeente die demonstratie wil verbieden, alleen dat dat niet op de gevraagde plek mag. Dat is niet (direct) in strijd met artikel 9 van de grondwet:

  9.1 Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

  9.2. De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

 19. Kees

  Als je wilt gaan BBQ-en op de stoep van een Moskee dan neem je zowel jezelf als die Moskee niet serieus.

 20. Wies

  @Tarik. Inderdaad jaloezie. Ik zou zo graag in Iran, Libië, Mali of Sudan wonen (met mijn ‘hedonistische’ vriendin, lol!), waar ze nog wel weten wat waarden en normen zijn! Goed dat jij dit benadrukt, makker.

 21. Joepie

  De wappies hebben weer een nieuwe hobby gevonden.

  Je moet wel steeds iets bedenken om maar niet iets zinnigs voor de samenleving en medemens te betekenen, maar om vooral overal tegen te zijn en de boel op te stoken en mensen boos te maken.

  Lekker provoceren en stoken, het niveau van een 6-jarige.

  Vlad P. zou ook dit vuurtje wel weer lekker aan het opstoken zijn achter de schermen, zoals hij bij alle radicaal rechtse groeperingen in Europa (en de wereld) doet.

 22. Lombokker

  @Moniek

  U vind dus dat de overheid maar moet zwichten voor bedreiging met geweld.

  Het recht op demonstratie is in Nederland een grondrecht, en dat geldt voor iedereen. Of je nu wilt demonstreren tegen Zwarte Piet, coronamaatregelen, de oorlog in Oekraïne of de islam, het is in Nederland allemaal toegestaan.

  Ik vind dit een enorm zwaktebod van onze burgemeester.

 23. Moniek

  @ Lombokker, de gemeente heeft onder meer als taak het handhaven van de openbare orde. Als die orde verstoord dreigt te raken, wordt er preventief gehandeld. Natuurlijk hebben we grondrechten maar die gaan wel uit van een normale manier van optreden van de betogers. Allerminst een zwaktebod dus.

 24. Don

  Wijs besluit van de burgermeester nu maar hopen dat ze net zulke wijze besluiten neemt als er weer een horde wappies, Extinction Rebellion of aanverwante ik heb gelijk gillende typetjes de zaak loopt te verstieren in utrecht.

 25. Tja

  Overigens vind ik het wel goed dat de bbq voor de moskee verboden wordt. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar onnodig kwetsen is ook niet nodig. Organiseer een debat, ga in gesprek, oid. Dat komt wat volwassener over.

 26. Erin

  @lombokker: pegida mag gewoon demonstreren hoor, alleen niet daar. Waarom moet er toch zo enorm geprovoceerd worden in dit land onder het mom van vrijheid van meningsuiting!?!

 27. Lombokker

  @Moniek

  Ter verduidelijking: de rellen is 2018 en 2019 werden niet gepleegd door de demonstranten van Pegida, maar juist door tegenstanders van Pegida die de demonstratie probeerden te verhinderen.
  In bovenstaand stuk wordt dat helaas niet zo benoemd, waardoor de indruk kan ontstaan dat Pegida zelf ging rellen. In de bijgevoegde link staat het wel duidelijk.
  https://www.duic.nl/algemeen/demonstratie-pegida-vroegtijdig-afgebroken-vanwege-ongeregeldheden/

 28. JdV

  @moniek: met die redenatie kun je elke demonstratie, groot evenement of voetbalwedstrijd verbieden. Er is altijd wel een kans op een mogelijke verstoring van de openbare orde. Maar bij een voetbalwedstrijd of grote evenementen staat de politie en ME gereed om in te grijpen en te handhaven. Koningsdag maar afschaffen want het kan wel eens onrustig worden in de nacht? Utrecht-Ajax niet door laten gaan? Mega dance event afgelasten wegens mogelijke onrust. Gebeurd nooit. Maar als er moslims bij betrokken zijn gelden er opeens andere regels. Moet jij eens proberen om als je gaat trouwen een toeterende stoet auto’s door de stad te laten rijden. Meten met 2 maten en zwichten voor intimidatie, meer is het niet.

 29. Realist

  @Tja. Onnodig kwetsen? Een lousy bbq-tje door een paar man? Het is meer zorgelijk dat er uit angst voor een bepaalde groep mensen een besluit wordt genomen. Dit is het recht van de sterkste en dom links verliest weer eens.

 30. Koel Hoofd

  Pegida?
  Dat extremistische zwaar gefrustreerde arme zooitje ongeregeld uit voormalig DDR? Hoezo moet dat helemaal hier komen bbq-en?
  Mag dat niet meer in Duitsland van die Grunen?

  Maar ben het eens met de meesten, biggetjes aan het spit rijgen en grillen voor een moskee tijdens de ramadan is een bijzonder kleuterachtige sollicitatie naar billenkoek. Ieder zijn recht van meningsuit hoor, maar dit is een volkomen nutteloze actie… tenzij ze van SM houden uiteraard.

 31. Martin

  Het is zo’n stomme actie. Moslims eten geen varkensvlees maar hebben er geen moeite mee als niet-moslims varkensvlees eten. Alleen door dat zo demonstratief te doen, is het provoceren. En wat wil Pegida bereiken? Daarnaast is de Ulu moskee een hele open moskee die samenwerkt met de buurt en met de kerken. Als Pegida nou ging demonstreren tegen fundamentalisten dan begreep ik er nog iets van. Nu is het alleen maar aandacht trekken.

 32. W.

  @Lezer: De organisatie zal wel niet thuis geven. Ze moeten toch iets om straks weer huillie huilie te doen dat ze ‘monddood’ gemaakt zijn in dit land, dat je niks mag zeggen en dat er niet naar de gewone man geluisterd wordt.

 33. BBQ

  @Lombokker 12/4/2022 – 14:16
  Ja dat is een recht, ze mogen dan ook gewoon demonstreren, alleen niet op die locatie. Vrij logisch als je het mij vraagt en prima te verantwoorden binnen de wettelijke kaders. Anti-abortus demonstranten wordt het bijvoorbeeld ook regelmatig verboden voor de deur van een kliniek te demonstreren.
  Maar het gaat pegida blijkbaar niet zozeer om het demonstreren maar vooral om kinderachtig provoceren, anders zouden ze wel gewoon in gesprek gaan met de gemeente over een andere locatie.

 34. Massegast

  Alsof het elke dag meerdere keren oproepen tot gebed en het mijn huis laten binnen schallen geen provocatieve demonstratie is. Dat weten de moslims maar al te goed. Ik wens daar in mijn huis van verschoond te blijven.

 35. Y

  Slechte en kinderachtige zaak! Gaat nergens meer over. Leef en laat leven mensen.

 36. Utrechtsch

  Klinkt als provocatie onder de noemer van demonstratie. Verstandige keuze van mevrouw Dijksma. Ik denk niet dat we op dit moment méér polarisatie nodig hebben.

 37. Moniek

  Een kans op rellen is er altijd, JdV, dat ben ik geheel met u eens. Wie die rellen veroorzaken, doet niet ter zake, Lombokker. Het gaat er om hoe groot de kans op rellen is en wat de gevolgen kunnen zijn en welke politie-inzet mogelijk nodig is.

 38. Yoshua

  @Tarik,

  Was het maar waar dat van het christendom niets meer over was.
  Je kijkt met een West-Europese bril na de moeder religie van de islam.
  De Midden-Oosten religies (Jodendom, christendom, Islam), gebouwd op honger, ellende, tegenspoed, werken niet meer in het westen.
  Praktiserende moslims zijn er in West-Europa steeds minder, vrienden die als puber, adolescent, streng in de leer waren, zien islam nu als onderdeel van hun cultuur.(liberalisme).
  Net als christenen bezoeken ze soms de moskee, tijdens een feestelijke dag.

  In arme landen is de strijd tot winnen van nieuwe aanwas voor de BV Christen en BV Islam hevig aanwezig, meer zielen is meer macht.
  Mensen hebben geen geld, ze hebben honger, krijgen gratis eten en medische hulp.
  Beloven te bidden tot God/Allah, krijgen ze brood in oervloed.
  Wanneer aan alles een gebrek is, dan pak je iedere strohalm aan.

  Dit marketingconcept uit het midden-oosten werkt natuurlijk niet wanneer er overvloed is, dat ook nog eens afkomstig is van het kwaad, waar de drie religie BV’s, juist voor waarschuwen.

 39. Scherpschutter

  @Yoshua 13/4/2022 – 12:09

  Wist u dat Islam (Islam Inc.) daadwerkelijk feitelijk een bedrijf is…?

 40. Martijn

  Lijkt mij een prima plan om het niet op deze locatie toe te staan. Demonstreren prima, maar dit is een rode lap voor een stier wapperen. Leidt alleen maar tot onnodige rellen en rotzooi. En er zijn genoeg dubieuzere moskeeen te vinden dan ULU.

 41. Francien

  Wat betogen de Pegida-aanhangers? Zijn zij voor de slagersvakbond en willen ze daarom het barbecuen promoten? Komen er varkenskoppen op de barbecueof een varken aan het spit? En is dat dan omdat zij varkensvlees willen aanbevelen? Denk het toch niet. Het is pure provocatie van moslims. Dat is dus geen demonstreren, maar provoceren en mag derhalve verboden worden.

 42. Yo

  Toeval in precies deze/ dezelfde periode?

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hevige-rellen-bij-koranverbrandingen-van-extreemrechtse-provocateur-in-zweden~b56ff197/

  Of gewoon georkestreerde acties door iets/ iemand of derden (zoals een R*sl*nd)?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).