Pegida wil gewoon protestmars door binnenstad houden | De Utrechtse Internet Courant Pegida wil gewoon protestmars door binnenstad houden | De Utrechtse Internet Courant

Pegida wil gewoon protestmars door binnenstad houden

Pegida wil gewoon protestmars door binnenstad houden
De leiding van het extreem-rechtse Pegida wil gewoon een protestmars houden in de Utrechtse binnenstad. Volgens de organisatie kan de gemeente niemand een protestmars verbieden en hij stapt dan ook niet naar de rechter.

De leiding van het extreem-rechtse Pegida wil gewoon een protestmars houden in de Utrechtse binnenstad. Volgens de organisatie kan de gemeente niemand een protestmars verbieden en hij stapt dan ook niet naar de rechter.

De organisatie liet dit weten na een gesprek met de burgemeester. Tevens laten ze weten er honderd procent zeker van te zijn dat er geprotesteerd gaat worden.

Afgelopen maandag liet burgemeester Van Zanen weten dat de aangekondigde demonstraties van de Internationale Socialisten en Pegida, die voor respectievelijk zaterdag en zondag op de planning staan, geen doorgang kunnen vinden in verband met de openbare orde en veiligheid. Als alternatief wees hij het Hogelandsepark in Utrecht Oost aan.

Afgelopen 11 oktober demonstreerde de twee partijen ook al in de binnenstad met rellen tot gevolg.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. JAn

  Ga alsjeblieft weg met z’n allen, doe dit lekker op een veld ergens ver buiten de bewoonde wereld.

  Niemand zit te wachten op dat geschreeuw en gedoe van links of rechts of hoe ze zichzelf dan ook willen classificeren.

 2. utrechtse vogel

  *zucht*

 3. ECB

  Jammer van de afbeelding die DUIC erbij plaatst, begin toch wel te denken dat ze erg links zijn hier.

  Hou je op vlakte als onafhankelijke nieuws site

 4. TS

  Pegida doet dus aan uitlokking, mooie reden voor de burgemeester om deze onzin te verbieden.

 5. Don

  Je zult zien dat de politie zal ingrijpen zodra ze ergens anders dan op de aangewezen plek gaan demonstreren. En als dat gebeurt zullen ze zich als zielig slachtoffer gaan profileren.

 6. jeroen kaakdorst

  Gaat dus weer nergens over. Pegida wilt gewoon relschoppen in de stad, anders waren ze voor hun “demonstratie” wel gewoon op het aangewezen terrein gebleven. Bestel maar alvast een legertje ME en een paar glaszetters.

 7. Wim Vreeswijk

  De Utrechtse beleidsmakers hebben kennelijk weinig tot geen historisch benul. Het prestigieuze Elseviers Weekblad heeft nog niet zo lang geleden een uitgebreide glossy uitgebracht over terrorisme van de afgelopen 40 jaar. Het betrof hier maar liefst 70 (!) aanslagen van extreem links (!) w.o. het huis van oud-PvdA-Minister Aard Kosto, de RARA-aanslagen, Boekel, Kedichem, Krasnapolski, Krakersrellen, Kroningsrellen, talloze aanslagen op nertsenfarmen, aanslagen op Shellpompen etcetera, etcetera te veel om op te noemen, allemaal van extra extreem links. Ook de AIVD heeft reeds in 2010 toegegeven dat ‘extreem rechts’ in Nederland feitelijk niks voorstelt. Ook de columnist Joost Niemöller heeft een en ander nog eens uitvoerig aangetoond in zijn onlangs verschenen boek ‘die verschrikkelijke Janmaat’. Ik begrijp dan ook echt niet dat de voltallige gemeenteraad, College van B & W zich zo laat koeieneren, terwijl er zoveel overduidelijke bewijzen zijn die het tegendeel aantonen! Wat is dit voor angsthazerij!

 8. pauline

  Elke weldenkende grote stad heeft in de binnenstad een groot plein of grasveld waar gedemonstreerd kan worden. Demonstreren of we het nu leuk vinden of niet is een democratisch recht.
  Dat Utrecht al jarenlang plein en parkvrees heeft leidt nu tot de meest waardeloze constructies om ergens toch te laten demonstreren.
  Eigen schuld gemeente.

 9. Ralph

  Eens met Jan!

 10. JAn

  Het begint zo onderhand een beetje een zwaktebod te worden, om het democratisch verworven demonstratie recht te misbruiken om rotzooi te trappen en mensen en ondernemers lastig te vallen. Niet iedereen vraagt om deze demonstratie. Er mag gewoon paal en perk aan gesteld worden, en dit is terecht

 11. utrechtse vogel

  Ik heb de vorige demonstratie bekeken en het volgende viel mij op.

  1. De Pegida demonstratie was niet erg groot, en er waren, naast FC Utrecht supporters ook opvallend veel Duitse en Poolse aanwezigen. Het leek mij geen aangenaam volk, het had een hoog gehalte in het zwart geklede kaalgeschoren mannen met een zweem van nazi-sympathieen. het was niet een club keurige, bezorgde burgers.
  2. Er waren twee typen tegendemonstranten. Een club op het Janskerkhof met vlaggetjes en kaarsjes en dat soort vreedzame meuk. En een groep die de confrontatie zocht. Daaronder zaten veel beroepsdemonstranten, en ook vrij veel types uit de kraak/antifascistenscene afkomstig uit zuid-europa (spanje vooral, als ik moet gokken).
  3. De tegendemonstranten daagden uit, en de Pegida-knokkers gingen daar zeer gretig op in en het liep al heel snel uit de hand.
  4. Dit alles met een zeer grote (en kostbare) aanwezigheid van politie en ME. Het winkelend publiek leek weinig sympathie te hebben met beide partijen.

  Ik begrijp heel goed dat de gemeente zegt dat dit niet in de binnenstad mag worden gehouden. Volgens mij zit daar geen Utrechter op te wachten. Laat Pegida een manifestatie/bijeenkomst houden op een beter te overziene plek, zoals het Hogelandsepark, of achter de Jaarbeurs of iets dergelijks. Als daar dan 1000 utrechters op afkomen, hebben ze de volgende keer een argument om eens iets in de binnenstad te organiseren. Als er weer voornamelijk Duitse en Poolse randfiguren dan blijven ze maar lekker uit de stad.

 12. Teunis

  Ik vind dat utrechtse vogel het uitstekend verwoordt. De reactie van Wim Vreeswijk (buiten Utrecht bekend van de foto waarop hij gezellig borrelt met NSB-weduwe Rost van Tonningen, maar hij reageert er nooit op als daarnaar wordt verwezen) ondersteunt dit alleen maar.

 13. B

  Ik begrijp niet waarom dit in Utrecht moet. Zoals hierboven ook door enkele reageerders opgemerkt zijn er volgens mij weinig Utrechters bij betrokken.

  Demonstreren prima, maar ga dan lekker naar de hoofdstad of het regeringscentrum (Amsterdam of Den Haag dus). Het geheel (zowel links als rechts) riekt nogal naar uitlokken en sensatiezoeken.

 14. Jeroen

  Wim Vreeswijk, wat is nu precies je punt met dit epistel? Omdat tot 2010 extreem-rechts weinig voorstelde (zul je wel jammer gevonden hebben neem ik aan) moeten ze nu maar gewoon ruim baan krijgen? Volgens mij heeft de ‘demontratie’ op 11 oktober precies laten zien wat voor een opgefokte agressieve kaalschedeltjes daarbij rondlopen.

 15. Wim Vreeswijk

  Beste Teunis of hoe je ook mag heten: Je vergist je grandioos in mij!

  Ik ben namelijk een echte democraat. Ik praat dan ook met iedereen hoe abject hun rechtse of linkse ideeën ook zijn. Ik loop voor niemand weg en luister naar iedereen die zijn mening aan mij kwijt wil.

 16. Luuk Upuuk

  Opmerkelijk dat Pegida moslims verwijt onze wetten niet te respecteren. Nu geven ze duidelijk te kennen zelf lak aan onze overheid te hebben en dus geen haar (of kale kop) beter te zijn dan diegenen waartegen ze protesteren.

 17. Hendrik

  Het is wel geestig dat het Pegida-bericht op de DUIC-site pal boven het bericht over de FC Utrecht-supporters staat.

  Dat de burgermeester met het oog op de openbare orde deze maatregel neemt is niets bijzonders (en terecht). Ik stel overigens voor om de Pegida-demonstratie te verplaatsen naar de Galgenwaard.

 18. Zeistenaar

  Pegida extreem-rechts??? Omdat zij moeite hebben met een steeds verder oprukkende islam waarbinnen vrouwen, homo’s en andersdenkenden desnoods met geweld legitiem mogen worden aangepakt? Wat een vooringenomenheid weer bij duic.

  Overigens alle respect voor Wim Vreeswijk en andere visionairs, die dit gevaar reeds decennia geleden zagen aankomen.

 19. Wim Vreeswijk

  We gaan toch geen mensen met een haargroeiprobleem discrimineren?

 20. Jeroen

  zeistenaar, als je denkt dat Wim vreeswijk en consorten moslims haten om vrouwen en homorechten en vrijheid van andersdenkenden dan ben je echt bijzonder naïef.

 21. Kilgoretrout

  @Zeistenaar: grappig eerst Pegida (waarbij een vertegenwoordiger Moslims betichtte van massale inteelt) goedpraten en dat Utrechts bekendste extreem rechtse activist visionair noemen. U maakt duidelijk uw punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).