Pensioenfonds Utrechtse ambtenaren investeert in fossiele industrie; ‘Sluit niet aan bij ambities van de stad’ Pensioenfonds Utrechtse ambtenaren investeert in fossiele industrie; ‘Sluit niet aan bij ambities van de stad’

Pensioenfonds Utrechtse ambtenaren investeert in fossiele industrie; ‘Sluit niet aan bij ambities van de stad’

Pensioenfonds Utrechtse ambtenaren investeert in fossiele industrie; ‘Sluit niet aan bij ambities van de stad’
De Utrechtse ambtenaren bouwen pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), en deze organisatie investeert nog steeds in fossiele industrie. Dit strookt niet met de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

De Utrechtse ambtenaren bouwen pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), en deze organisatie investeert nog steeds in fossiele industrie. Dit strookt niet met de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

De Partij voor de Dieren vroeg daarom om opheldering bij het college. Uit analyse van diverse milieuclubs blijkt volgens de partij dat de fossiele investeringen van het ABP op ramkoers liggen met de afspraken uit het klimaatakkoord.

“Het college heeft de ambitie zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn, en heeft zich gecommitteerd aan de Global Goals […] Daarom kan onze fractie zich voorstellen dat het college vaart wil maken met fossielvrij maken van de gehele gemeente. Daarbij hoort dan natuurlijk ook de pensioenvoorziening van haar ambtenaren”, aldus de PvdD.

Kanttekening

De gemeente zegt dat het ABP voor de derde keer op rij is uitgeroepen tot meest duurzame Nederlandse pensioenfonds. “Dus het ABP springt er in positieve zin uit als het gaat om duurzaam beleggen.”

Maar daar wordt wel een kanttekening bij gemaakt. “Wel is het zo dat het ABP op dit moment nog steeds belegt in de fossiele industrie en dat sluit niet aan bij onze ambities in de stad. We zien dat sinds 2015 het ABP werkt aan het afbouwen van hun beleggingen in deze industrie. […] We begrijpen ook dat het tijd vraagt om dit soort beleggingsportefeuilles af te bouwen, dus dat dit niet van het ene op andere moment geregeld is.”

In het nieuwe beleid voor de aankomende vijf jaar staat volgens de gemeente dat het ABP de afbouw in investeringen in fossiele industrie doorzet. Hiermee zou het beleid in lijn komen met het Nederlandse Klimaatakkoord en het Akkoord van Parijs.

6 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Als fossiele brandstoffen een criterium zijn moeten we ook maar niets meer uit China kopen. Daar wordt namelijk 80% van de energie opgewekt met kolencentrales.

 2. Wim

  Een pensioenfonds moet beleggen om geld te verdienen en niet allerlei waan van de dag doelstellingen nastreven.
  Fossiele brandstoffen zijn nog steeds benodigd en dus winstgevend.

 3. Bromsnor

  Bromsnor moet stiekem lachen om de term “fossiele industrie”. Is dat een industrie uit een ver verleden die uitgestorven is?

 4. cas

  Het is maar goed dat iemand van de pvdD niet deze vele miljarden beheerd. Dit is zo ingewikkeld dat je misschien maar eens gedeinsd moet houden en je lekker druk moet maken om je lokale politieke speeltjes.

 5. De count

  Wat een symboolpolitiek weer. Ga klagen bij het abp en geen tijd verdoen van een leger ambtenaren. En maak je hard wat je wel lokaal kunt beïnvloeden, zoals die biomassa centrale. Welke klimaatneutrale ambitie past wordt daar mee gediend??

 6. Koel Hoofd

  Wat een sufgelul weer.
  Investeren in fossiele brandstoffen betekend dat bedrijven zoals Shell kunnen investeren in groene energie zodat ze het bedrijf op lange termijn voldoende winst maakt om divididend te kunnen uitkeren zodat die ambtenaren als pensionada’s nog hun energierekening kunnen betalen.

  Maar zoals die moraal ridders tegenwoordig te keer gaan tegen alles wat volgens hun moraal verwerpelijk is, moeten we niet raar staan te kijken als er binnen nu en 10 jaar geen multinational hoofdkantoor meer in Nederland zit. Te hoog risico op boetes, juridische procedures, krankzinnnige beleidseisen van de overheid en media hetzes = slecht ondernemersklimaat.
  Dan is Nederland moreel 100% circulair en duurzaam, en gaan we alsnog ten onder dankzij de shit uit het buitenland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).