Permanent eerbetoon aan Peter R. de Vries in Utrechts stadskantoor Permanent eerbetoon aan Peter R. de Vries in Utrechts stadskantoor

Permanent eerbetoon aan Peter R. de Vries in Utrechts stadskantoor

Permanent eerbetoon aan Peter R. de Vries in Utrechts stadskantoor
Op de zesde verdieping van het stadskantoor in Utrecht komt een permanent eerbetoon aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries overleed op 15 juli 2021 nadat hij in Amsterdam op 6 juli op straat werd neergeschoten.

Op de zesde verdieping van het stadskantoor in Utrecht komt een permanent eerbetoon aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries overleed op 15 juli 2021 nadat hij in Amsterdam op 6 juli op straat werd neergeschoten.

Het eerbetoon bestaat uit een gedicht van Bertus Aafjes, dat door burgemeester Dijksma werd voorgedragen in de raadsvergadering op de dag dat De Vries overleed. Het gedicht krijgt nu een permanente plek in het openbare deel van het stadskantoor, op de zesde verdieping.

De keuze voor een permanent eerbetoon komt voort uit schriftelijke vragen die de Utrechtse fractie van DENK kort na het overlijden van De Vries stelde aan het college van burgemeester en wethouders. De partij riep daarin op om in Utrecht een eerbetoon aan Peter R. de Vries te plaatsen. DENK opperde onder meer om een straat naar hem te vernoemen of een monument te plaatsen.

Het college van B&W gaf in reactie op de schriftelijke vragen aan dat de levensloop van Peter R. de Vries maakt ‘dat er in Utrecht geen voor de hand liggende locatie is om hem in de openbare ruimte te herdenken’. Tegelijkertijd vond het college dat De Vries’ strijd voor een rechtvaardiger Nederland ook voor Utrecht belangrijk is geweest. Het college wilde daarom kijken of het gedicht van Bertus Aafjes ‘op een respectvolle en passende wijze’ zichtbaar gemaakt kon worden. Dat gaat nu dus gebeuren in het stadskantoor.

De tekst van het gedicht

Er zijn vele wegen,
maar de juiste weg
is de weg ertegen;
niet de weg eronder,
dat is onderkruiperij;
niet de weg erover
dat is pluimstrijkerij,
maar de weg ertegen,
tegen alle wegen in
en dat is van de wijsheid
nog maar het begin

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Klaasjan

  Misschien wil iemand even uitleggen wat Utrecht met P. de Vries te maken heeft?
  Bertus Aafjes… Doe eens lekker modern…

 2. Vrolijk rechts

  Goed idee.

 3. Kloek

  Wat heeft Peter R. de Vries met Utrecht te maken?

  Woonde hij hier? Ik weet het even niet.

 4. Lisa

  Connectie Peter R. de Vries en Utrecht SVP?

  Er hangt al een eerbetoon in Beeld en Geluid, locatie Den Haag.

 5. W

  @vr rechts: want..?

 6. Geenstijl@Utrecht

  Peter was vooral bezig om zich vooral rechtvaardig te verrijken, hij had overal verstand van vond hijzelf,je kon geen tv aanzetten of Peter wist het beter.
  Maar om nou een straat in de stad Utrecht te vernoemen vind ik wel te ver gaan,er zijn ook politie mensen die dagelijks hun leven wagen,ik zou eerder naar deze groep een straatnaam vernoemen.

 7. Nina

  @ Klaasjan

  Dit gedicht was de lijfspreuk van Peter R. de Vries. Vandaar.

 8. Jes

  Misschien kan het borrelcollege van b. en w. een terras naar hem vernoemen? Of een stuk fietspad?

 9. Koel Hoofd

  6e verdieping, daar worden vergaderingen gehouden.
  Als bewoner kom je daar alleen als je een probleem met de gemeente hebt en er overlegd moet worden, al dan niet met juridische bijstand.
  Dus lekker voor de buhne ter meerdere eer en glorie van de politiek die onderkruiperij en pluimstrijkerij tot een ware kunst hebben verheven en daarvoor bereid zijn om over de spreekwoordelijke lijken te gaan.
  Dus nee, Peter R de Vries had echt niets met Utrecht, maar Utrecht heeft nu wel iets met Peter R de Vries.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).