Persconferentie: coronatoegangsbewijs vervangt anderhalvemetermaatregel Persconferentie: coronatoegangsbewijs vervangt anderhalvemetermaatregel

Persconferentie: coronatoegangsbewijs vervangt anderhalvemetermaatregel

Persconferentie: coronatoegangsbewijs vervangt anderhalvemetermaatregel
Demissionair premier Rutte heeft dinsdag tijdens een nieuwe coronapersconferentie aangekondigd dat de verplichting om anderhalve meter afstand te houden per 25 september vervalt. Vanaf die dag is het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer de horeca, theaters, bioscopen en bij evenementen.

Demissionair premier Rutte heeft dinsdag tijdens een nieuwe coronapersconferentie aangekondigd dat de verplichting om anderhalve meter afstand te houden per 25 september vervalt. Vanaf die dag is het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer de horeca, theaters, bioscopen en bij evenementen.

“We zijn er bijna aan gewend geraakt, maar toch ook niet”, zei demissionair premier Rutte aan het begin van de persconferentie over de anderhalvemetermaatregel. “Hoe moeilijk was het, op al die momenten, dat iemand om je heen of jijzelf een arm om de schouder nodig had. […] Juist in die tijd dat veel mensen verdriet hadden, moesten we afstand houden. […] Daarom ben ik blij dat we per zaterdag 25 september de verplichting van de anderhalve meter afstand kunnen afschaffen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Coronatoegangsbewijs

Rutte benadrukt dat 25 september ‘niet de dag is dat alles weer was zoals voor corona’. “Daarvoor is de groep die niet beschermd is, meestal omdat ze niet gevaccineerd zijn, nog te groot.” Op veel plekken wordt daarom het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht. Zo’n toegangsbewijs krijgen mensen die gevaccineerd zijn, hersteld zijn van corona of minder dan 24 uur geleden getest zijn.

Een coronatoegangsbewijs is straks verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in alle horeca behalve afhaalrestaurants, bij evenementen zoals festivals en sportwedstrijden en bij bioscopen en theaters. Het bewijs is zowel binnen als buiten verplicht en geldt voor evenementen met en zonder vaste zitplaats.

Sluitingstijden

In de horeca blijft de sluitingstijd van 0.00 uur gelden. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd, evenals voor evenementen binnen waar bezoekers een vaste zitplaats hebben. Wel is de horeca op evenementen na 0.00 uur dicht.

Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen doorgaan met maximaal 75 procent van de bezoekerscapaciteit. Voor binnenevenementen geldt een sluitingstijd van 0.00 uur.

Naast de anderhalvemetermaatregel, vervalt ook de mondkapjesplicht op stations en perrons. Voorlopig moeten nog wel mondkapjes gedragen worden in het ov, in taxi’s en op luchthavens na de security.

Onderwijs

Ook studenten in het hoger onderwijs, het mbo en leerlingen in het voortgezet onderwijs hoeven straks geen mondkapje meer te dragen. Wel is het advies om regelmatig een zelftest te doen. In het hoger onderwijs vervalt ook de maximale groepsgrootte van 75, wat inhoudt dat grote hoorcolleges straks weer gegeven kunnen worden.

Op basisscholen hoeven klassen vanaf 25 september niet meer geheel in quarantaine als een kind positief is getest. Alleen kinderen die positief zijn getest en kinderen die klachten hebben, moeten thuisblijven.

Steun

Demissionair premier Rutte zei ook opnieuw te kijken naar de steun voor nachthoreca en ongeplaceerde evenementen, bijvoorbeeld omdat ze minder mensen mogen ontvangen dan ze normaal kwijt kunnen. Ook wordt gedacht aan een tegemoetkoming voor tickets die vanwege de 75 procent capaciteit niet verkocht kunnen worden.

“Deze maatregel is tijdelijk”, zei Rutte tot slot over het coronatoegangsbewijs. “Hopelijk zeer tijdelijk, maar we hebben geleerd dat we bij maatregelen een slag om de arm moeten houden.” Op 1 november kijkt het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw naar de maatregelen. Daarna volgt waarschijnlijk weer een persconferentie.

Op de website van de Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij. Ook is er een samenvatting van de nieuwe regels gepubliceerd.

16 Reacties

Reageren
 1. Joop

  Kunnen ze dan iedereen die gevaccineerd is gewoon een toegangsbewijs toesturen die je dan kan laten zien ?
  Evt. in combinatie met je paspoort zodat je kan zien dat die ook echt van jou is.
  Veel handiger dan dat geklooi met zo’n QR-code op je telefoon.

 2. Mark

  @Joop, je hebt ook de optie om je QR-code uit te printen. Dus als je niet wilt dealen met een telefoon (of die niet hebt) dan is dat ook een optie.

  Verder ben ik blij met deze versoepeling. Ik snap dat de wappies helemaal los gaan over de extra controle, maar ik vind dit een veel beter iets dan de 1,5 m samenleving en alle extra maatregelen. Covid zal nu wel snel naar de achtergrond gaan verdwijnen.

 3. Ikwilvis

  Ik weet niet Joop. Ik zie niet hoe het toesturen van een bewijs dat iemand gevaccineerd is (hoe? met de post? een ander onveilig medium?) én het overal meenemen van je paspoort handiger is dan het meenemen van je telefoon naar een restaurant.

 4. Piet

  @Joop je kan je QR code ook gewoon uitprinten als je dat makkelijker vindt. even naar mijn.rivm.nl/vaccinaties

 5. Herman

  Wat mis ik de jaren 70 toen er nog debat, discussie, tegengas en verzet was.
  Als een stel makke schapen laten we ons de meest absurde maatregelen opleggen.

 6. Dokter Bibber

  Over welke pandemie in de jaren ’70 heb je het, Herman?

 7. Piet

  @Herman, Inderdaad een goed debat of discussie ontbreekt. Ik zie op tv alleen maar mensen die tegengas/verzet tonen op de meest gruwelijke manier. Door bepaalde afbeeldingen te dragen of journalisten te belagen een ministerie te bezetten etc. Dat zijn geen makke schapen maar wilde beesten en daar kan je geen debat mee voeren.

 8. Moniek

  Leve de volgende golf!

 9. Erwin

  @herman: het nieuws en talkshows nog een beetje gevolgd de laatste tijd?
  Een hoop discussie en debat hoor!
  En de wappies laten enorm van zich horen en hingen ook gisteren weer volledig los, dus het is mij volslagen onduidelijk waar je het over hebt 🤯

 10. henk

  Schandalig! Weg met die toegangscode onzin! Als je gevaccineerd bent ben je toch veilig, wat maakt het dan uit of er nog een ongevaccineerde binnekomt? Of is de bescherming niet goed genoeg? Moeten de ongevaccineerden de rest van hun leven dan thuis opgesloten gaan zitten? Is het risico echt zo groot?

 11. Koel Hoofd

  Is er al een nieuwe variant gespot die de Delta variant doet verbleken?
  Dan zijn we zo van die wappies af.

 12. Erwin

  @koelhoofd: mu-variant. Mark my words

 13. Dana

  @herman, ik ben het helemaal met je eens hoor! Gelukkig is de groep wel groeiende die inziet dat dit beleid nog maar weinig met Corona zelf en veel meer met controle te maken heeft. Mensen zouden zich wat minder door angst moeten laten leiden en wat meer hun etische kompas moeten gebruiken. Vriendelijke groet, Dana

 14. Dana

  @herman, ik ben het helemaal met je eens hoor! Gelukkig is de groep mensen wel groeiende die inzien dat het huidige beleid nog maar weinig te maken heeft met COVID-19 en heel veel met het uitoefenen van controle. Helaas laten wel te veel mensen zich verblinden door angst en vergeten ze zelf na te denken en hun morele kompas te gebruiken.

 15. Don

  Groot voorstander van naar een restaurant gaan en zeker weten dat er aan de tafel naast me geen wappies zitten. Tweespalt in de maatschappij jazeker hoe sneller hoe beter. Alle wappies naar urk en soortgelijke gemeentes lekker in hun eigen restaurants ziekenhuis enz.

 16. Dana

  DUIC waarom wordt mijn reactie niet geplaatst? Teveel tegengeluid?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).