Peter den Oudsten waarnemend burgemeester Utrecht Peter den Oudsten waarnemend burgemeester Utrecht

Peter den Oudsten waarnemend burgemeester Utrecht

Peter den Oudsten waarnemend burgemeester Utrecht
Per 1 juli aanstaande wordt Peter den Oudsten (68, PvdA) benoemd tot waarnemend burgemeester van Utrecht. Hij is daarmee tijdelijk burgemeester van de stad, totdat er een nieuwe definitieve burgemeester is gevonden.

Per 1 juli aanstaande wordt Peter den Oudsten (68, PvdA) benoemd tot waarnemend burgemeester van Utrecht. Hij is daarmee tijdelijk burgemeester van de stad, totdat er een nieuwe definitieve burgemeester is gevonden.

De burgemeestersvacature is ontstaan vanwege het aanstaande vertrek van de huidige burgemeester Jan van Zanen naar Den Haag. De benoeming van de waarnemend burgemeester is tot stand gekomen na overleg met de fractievoorzitters uit de Utrechtse gemeenteraad.

Reactie van fractievoorzitters: “We zijn blij met de benoeming van de waarnemend burgemeester. We hebben een goed kennismakingsgesprek gevoerd en kijken uit naar de samenwerking.”

Ervaring

Peter den Oudsten was tot oktober 2019 burgemeester van Groningen. Hij heeft veel bestuurlijke ervaring. Na een loopbaan in het bedrijfsleven was hij van 1997 tot 2001 wethouder in Leeuwarden. Daarna was hij van 2001 tot 2005 burgemeester van Meppel en van 2005 tot 2015 burgemeester van Enschede. Zowel in Groningen als in Enschede was Den Oudsten voorzitter van de Veiligheidsregio.

De waarnemend burgemeester zal aanblijven tot aan de benoeming van een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad van Utrecht zal op 16 juli de profielschets voor een nieuwe burgemeester vaststellen. De procedure voor een benoeming van een burgemeester duurt doorgaans zes maanden.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. GeeWee

  Een oude witte man. Hopelijk geldt dat niet voor de nieuwe burgemeester die volgend jaar aantreedt. Desalniettemin wens ik hem veel succes! Een zeer ervaren man zo te zien.

  Hij had wel een mooie boodschap voor de inwoners van Groningen toen hij daar vorig jaar afscheid nam:

  ‘Er is een tweedeling die het sociale leven in de stad bedreigt. Ik hoop dat mensen die banen hebben en opleidingen volgen altijd solidair blijven met mensen die het minder hebben. Dat hoop ik voor de toekomst.’

  Lijkt me ook van toepassing voor Utrecht!

 2. AA

  @geewee: Walgelijke opmerking over iemands huidskleur en leeftijd. Bah.

 3. Scherpschutter

  @GeeWee 18/6/2020 – 11:27
  “Een oude witte man. Hopelijk geldt dat niet voor de nieuwe burgemeester die volgend jaar aantreedt.”

  Zou u dit soort racistische opmerkingen voortaan achterwege willen laten alstublieft? Onacceptabel. Mensen ‘zijn’ geen ras maar een bewustzijn in een bio-chemische machine en dienen niet op ras beoordeeld te worden. Het doet geheel niet terzake of iemand blank, zwart, geel of paars is. Geschiktheid is het enige dat er toe doet.

  Dank.

 4. Hadjememaar

  @GeeWee, oude witte mannen met veel ervaring zijn prima, als ze zich bewust zijn van hun privilege. Uit zij afscheidsrede mogen we opmaken dat Den Oudsten er was voor alle Groningers, laten we hopen dat hij er ook zal zijn voor alle Utrechtenaren. Welkom meneer Den Oudsten in onze mooie stad. U heeft, al is het tijdelijk, grote schoenen te vullen.

 5. Lombokker

  @GeeWee
  Dus u hoopt dat de nieuwe burgemeester geen ‘oude’ witte man zal zijn. Ik vind dat ronduit discriminerend.

  Zelf hoop ik op een persoon die voor verbinding en vertrouwen in het bestuur van onze stad kan zorgen. Wat voor kleur, gender, religie of seksuele voorkeur die persoon heeft zal mij verder worst wezen.

 6. G. de Vries

  @Geewee
  Een oude witte man? Wit? Oud? Is dit de eerste connotatie die opkomt? Hoezo racisme/ discriminatie?
  Zwart of blank, groen of pimpelpaars, iemand met de beste capaciteiten kan deze waarnemende burgemeester den Oudsten aan het eind van dit jaar vervangen.
  Succes, meneer den Oudsten!

 7. Koel Hoofd

  @GeeWee
  U discrimineert.

  @Hadjemaar
  U raaskalt links populistisch. Een witte man zijn in een land waarvan 76% een Nederlandse achtergrond heeft en slechts 13,4% een niet-westerse achtergrond heeft, en daarmee eventueel een andere kleur kan hebben, is normaal.

  Deze man is beroepsburgemeester en daarmee zeer kundig. We mogen blij zijn dat het geen GL hysterica of D66 genderbender is.
  Veel succes meneer den Oudste, u komt in een geflipte links populistische stad terecht.

 8. Bromsnor

  Bromsnor heeft pret over de racisten hier die niet begrijpen dat “oude witte mannen” oververtegenwoordigd zijn in het bestuur en dat dat het gevolg is van discriminatie en privileges.

 9. Koel Hoofd

  @Bromsnor
  Oude witte mannen hebben oude witte vrouwen die zijn opgevoed met het idee dat huisvrouw zijn normaal is en hun vrouwelijke soortgenoten die wel een carriere ambieerden hebben verguisd.
  Dus niks privilege, er zijn van die generatie gewoon meer werkende mannen dan vrouwen en daarme is het volkomen normaal dat die ook in het bestuur vertegenwoordigd zijn.
  Aangezien tegenwoordig nog steeds slechts 25% van de vrouwen een fulltime baan heeft, totdat er kinderen komen, zijn ze heel ver in de minderheid.
  Er zijn gewoon te weinig vrouwen die kwaliteit en ambities genoeg hebben om een bestuurlijke functie goed te kunnen uitvoeren.
  Hetzelfde geld voor gekleurde minderheden, er zijn er te weinig van om uit te kiezen. Kwaliteit drijft vanzelf wel naar boven, bijvoorbeeld een Marcouche of Aboutaleb, Arib en etc. Denk is geen kwaliteit maar een hanengevecht.

 10. [email protected]😉

  Net als Houten doen, een gekleurde homo als burgemeester, ben je van dat gezeur af.

 11. Monique

  Waren de vrouwen op? Altijd verrassend hoe onuitputtelijk het mannennetwerk weer is. Ook al is dit een kort klusje.

 12. Rinke Doornekamp

  Is oud soms het nieuwe zwart? Er zijn in de media steeds meer negatieve berichten te vinden over ouderen. Dat is ook een vorm van discriminatie, er wordt gesproken over kreupelhout dat maar zo snel mogelijk opgeruimd moet worden. Er is geen respect meer lijkt het wel, deze lieden vergeten dat zij ook een keer oud zullen worden, althans dat is te hopen voor ze.

 13. Herman

  De ultieme burgermeester is een gehandicapte gekleurde transgender met wortels in zowel Noord Afrika als Azie en liefst nog kleurenblind ook.

 14. Scherpschutter

  Scherpschutter vindt het even vermakelijk als pijnlijk dat racist Bromsnor denkt dat blanke mannen hun succesposities aan hun huidskleur hebben te danken (ze zijn volgens Bromsnor succesvol omdat ze blank zijn), terwijl hij een anti-racist pretendeert te zijn.

 15. Bill

  @Geewee: Wat een nare opmerking, mensen als u zorgen voor polarisering in de samenleving. Kijk meer naar de ervaring en daadwerkelijke bijdrage voor de stad.

  @heer Den Oudsten: Veel succes in het (tijdelijk) besturen van onze mooie stad. Maak er een aantal mooie maanden van.

 16. Berend

  Een vrouw hebben we al gehad, dat was niks 🙂

 17. Hans

  Waar hebben we het eigenlijk over? Oud en wit. Dat zal wel. Maar wie – zeg eens heel eerlijk! wie kent deze man eigenlijk? Misschien moeten we ons oordeel even opschorten? En daarbij komt: hij gaat, oud en wit als hij mag zijn, voor eventjes op de winkel passen. Van Zanen was ook oud & wit en deed het voortreffelijk. Een oude witte tussenpaus. Wel jammer dat hij geen Henk Westbroek heet. Ook oud inmiddels en wit was hij altijd al.

 18. wollie

  @koelhoofd 25% van de werkende vrouwen

 19. Kattekop

  @bromsnor en @geewee, u hebt beiden mijn respect dat u tegen de stroom in denkt en u durft uit te spreken, de Norm ter discussie stelt.
  Net zoals Corrie Tenderloo deed, die in de jaren veertig en vijftig streed voor revolutionaire wetgeving voor vrouwen. Waaronder de motie Tendeloo uit 1955: wat inhield dat vrouwelijke ambtenaren na hun huwelijk niet meer werden ontslagen. Ook zij werd als paria behandeld. Voorafgaand aan gelijkwaardigheid, is er revolutie.
  @koel hoofd, meer vrouwen ronden een academische opleiding af, net als steeds meer mensen met migratieachtergrond. Pijnlijk en treurig dat jouw verklaring voor weinig representatie van vrouwen en mensen met migratieachtergrond in bestuurlijke functies is ‘Te weinig kwaliteit en te weinig ambitie’. Alsof er geen emancipatiegolf nodig was, om de gelijkwaardigheid voor deze mensen te bereiken, zie talloze onderzoeken als bewijs; bijvoorbeeld SCP onderzoek waaruit blijkt dat werkgevers liever een ex-gedetineerde aannemen dan iemand met een migratieachtergrond. Of de uitzendbranche die meewerkt aan discriminerende verzoeken. Arbeidsdiscriminatie bestaat! Hoezo geen structurele achterstand. Nog nooit van onbewuste vooroordelen gehoord? Vermoeiend dat menden zoals u nog steeds niet meer van weten, en dat in 2020. Lees wat meer, kijk wat documentaires en besef dat als je man bent, hetero, wit, je andere privileges hebt, of je wilt of niet. Kies je zelf niet voor, maar betekent niet dat het niet bestaat. Heb het lef om je bewust te zijn van je eigen positie, en erken de positie van anderen. Wat heb je te verliezen?

 20. Ooginaller

  Een door de wol geverfde burgemeester met ervaring in grote steden: ik denk dat we met Den Oudsten als waarnemenr voor een half jaar in onze handen mogen knijpen. Nu nog een waardige echte opvolger voor Van Zanen vinden.

 21. Nina

  De awareness iz. racisme maakt het aanstellen van blanke oude mannen tot een racistische daad? Peewee vindt triest genoeg waarschijnlijk dat hij een heel legitieme opmerking maakt.

  We zijn verder van huis geraakt.

  Piet mag iedere kleur hebben behalve zwart. Leg dat eens uit aan een kind.

  Racisme achter je laten, betekent dat huidskleur er helemaal niet toe doet. We zijn allemaal mensen.

  Peewee; ook blanke mensen kunnen niets veranderen aan hun huidskleur. Het lijkt mij niet dat mensen zich moeten schamen voor hun huidskleur of leeftijd of om die redenen gediscrimineerd moeten worden.

 22. Karla

  Volgens Groningse kennis is de heer Den Oudsten een prima burgemeester. Van harte welkom dus!

 23. Pee

  Bromsnor begrijpt niet dat nederland ooit uit allemaal witte mensen bestond niet zo vreemd dus dat deze dus oververtegenwoordigd aanwezig zijn .
  Als je naar getinte landen kijkt word gelijk duidelijk wat het verschil is met witte landen,welke landen doen het beter.
  Probeer als witte man maar eens op bestuurlijke posities te komen in getinte landen,dat kan je wel vergeten en word wel normaal gevonden.
  Het draait om kwaliteiten van kandidaten om bijvoorbeeld burgemeester te kunnen worden,daar maakt kleur of gender niets uit.
  Jij discrimineert al in je eerste zin en doet overkomen alsof je tegen discrimineren bent.
  Zelfde geldt ook voor geewee.
  Door mensen als jullie gaan zowel gekleurd als blank zich ongemakkelijk voelen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).