Golfclub De Haar kapt bomen om holes aan te leggen; petitie tegen bomenkap gestart | De Utrechtse Internet Courant Golfclub De Haar kapt bomen om holes aan te leggen; petitie tegen bomenkap gestart | De Utrechtse Internet Courant

Golfclub De Haar kapt bomen om holes aan te leggen; petitie tegen bomenkap gestart

Golfclub De Haar kapt bomen om holes aan te leggen; petitie tegen bomenkap gestart
Archieffoto DUIC
Golfclub De Haar heeft het streven om vanaf 1 november met de uitbreiding van de golfbaan te beginnen. Naast de renovatie van de 9 bestaande holes zullen er ook 9 nieuwe holes worden aangelegd. Voor deze uitbreiding moeten er in totaal 750 nieuwe bomen gekapt worden. Online is er een petitie gestart om de bomenkap alsnog tegen te gaan.

Golfclub De Haar heeft het streven om vanaf 1 november met de uitbreiding van de golfbaan te beginnen. Naast de renovatie van de 9 bestaande holes zullen er ook 9 nieuwe holes worden aangelegd. Voor deze uitbreiding moeten er in totaal 750 nieuwe bomen gekapt worden. Online is er een petitie gestart om de bomenkap alsnog tegen te gaan.

De ambitieuze plannen van de golfclub stuitten eerder al op veel weerstand. Onder andere de Partij voor de Dieren en de Utrechtse Bomenstichting waren niet blij met de plannen. Zij stelden dat de bomenkap slecht zou zijn voor de flora en fauna van het 600 jaar oude natuurgebied.

Ook de rechter achtte eerder dat de vergunning onvoldoende inzichtelijk maakte welke bomen deel uitmaken van de verleende vergunning. De herplantplicht was te lichtzinnig opgesteld en met er kon niet worden uitgesloten of de werkzaamheden de natuurlijke habitat in dat gebied konden verslechteren of verstoren. De Raad van State besloot echter in april dat de verbouwing doorgaan kan vinden.

Betrokken ecologen geven aan dat ze – nu de werkzaamheden over twee jaar verspreid zijn – geen voor- of nadeel zien voor de flora en fauna. Eerder stond in de planning dat de verbouwing in drie jaar gedaan moest worden.

Uitvoering

De golfclub wil de 9 huidige holes renoveren en de baan aanvullen met 9 nieuwe holes. Eind dit jaar en begin volgend jaar worden de bomen voor de aanleg van de nieuwe banen gekapt. In het najaar van 2019 kunnen dan de eerste 9 nieuwe holes bespeelbaar zijn. Een jaar later -najaar 2020- zullen alle 18 holes te bespelen zijn.

Naast de aanleg van de holes zal er ook een nieuw clubhuis en een grotere parkeerplaats gebouwd worden. Deze plannen zijn naar een langere termijn verschoven. De bomen die hiervoor moeten wijken, zijn namelijk niet meegenomen in de melding bij de Provincie. Als de golfclub aan de aanleg en bouw hiervan toe is, zal er te zijner tijd een nieuwe omgevingsvergunning bij de gemeente moeten worden aangevraagd.

Bomen
De bomen die gekapt moeten worden voor de verbouwingsplannen moet de club vervangen door nieuwe bomen. Een zogeheten boscompensatieplan is overeengekomen. De Haar moet in totaal van 8,1 hectare compenseren. Hiervan wordt 2,3 hectare binnen het golfparkgebied gepland. De 5,8 hectare die overblijven zullen elders in de provincie komen te staan. Dat plan wordt nu aan de provincie voorgelegd.

Petitie

Hoewel de club de gekapte bomen zal vervangen door nieuwe bomen, is er nog steeds weerstand tegen de plannen. Online is er een petitie gestart door Utrecht Klimaatneutraal 2030 om de bomenkap tegen te houden. Anneke Wensing, van Utrecht Klimaatneutraal 2030, vertelt dat de handtekeningen overhandigd zullen worden aan Golfclub De Haar. “We willen woensdag 31 oktober vanaf 16.00 uur een manifestatie houden bij de golfclub. Oude bomen moeten gewoon niet gekapt worden.” De petitie die sinds dinsdagavond online staat, heeft al meer dan duizend handtekeningen gekregen.

27 Reacties

Reageren
 1. MichielK

  Getekend! Goed actie. Werkelijk absurd dat monumentale bomen mogen worden gekapt voor een hobby voor een handje vol. De golfclub kan zelf toch ook wel beseffen dat dit anno 2018 met alle problematiek rondom luchtkwaliteit, natuur en milieu volstrekt onacceptabel is?

 2. Fred

  LAF !!
  Een beetje golfer slaat die bal netjes op de fairway en green, ook als er bomen en andere hindernissen op de baan zijn.
  Het wordt zeker een baan voor rookies die alleen een par kunnen slaan als er geen bomen en bunkers op de hole te vinden zijn.
  Die bomen gewoon laten staan dus, sla die bal er maar overheen.

 3. R

  Hoera vóór de bomen! Wie ook de petitie wil tekenen kan hier terecht: https://www.petitiestarter.nl/petitions/elke-boom-telt?fbclid=IwAR1OKA5L73qaNTTupplAvMPXjhuKc6Qau2m_zRznedGNoMV2EtapHnHUzWY

 4. JdV

  Tja. Ons hoogste rechtscollege heeft uitspraak gedaan. Daar heeft u het mee te doen. Van petities van bomenknuffelaars zou ik mij als exploitant lekker niks aantrekken. Het juridische circuit is gelopen. De uitspraak is duidelijk. Hoger beroep is niet mogelijk. Next.

 5. Stephan

  Aan de ene kant willen ze een nieuw bos aanleggen nabij Haarzuilens als nieuw ecologisch gebied en aan de andere kant wil de golfclub honderden bomen kappen, volstrekt belachelijk!
  Zo’n golfclub is al een litteken in het mooie landschap rondom Haarzuilens.

 6. Coenraad V

  Jemig zeg.
  Huur dan een betere caddie in die je de juiste stokken geeft en de wind wel goed weet in te schatten.
  Dan heb je van die bomen toch geen last, dus laat die bomen gewoon staan, er is immers sprake van een natuurlijke hindernis, en die mag volgens de regels van het golfspel niet worden verwijderd.
  Zijn ze soms bang een double bogey te slaan …

 7. G.H.

  Ook getekend.

 8. D.

  Getekend!

 9. Cor Nelis

  De Raad van State heeft in overleg met ecologen besloten dat er geen voor- of nadelen zijn voor de flora en fauna, maar natuurlijk is er weer een clubje mensen die denken dat zij het nóg beter weten…..

 10. Bernard

  Verplaats de golfbaan naar het nieuwe bos en omliggende weilanden. En maak van de huidige golfbaan met monumentale bomen een publiek bos. Probleem opgelost!

 11. @UtrechtseSjoerd

  @UtrechtseSjoerd heeft ook getekend.

 12. Arjan Verhoeven

  “Oude bomen moeten gewoon niet gekapt worden.”
  Ik ben erg onder de indruk van de argumentatie.

  Ook van de namen van de ondertekenaars trouwens, 1:10 ‘s nachts:

  Romelia D. 3 minuten geleden
  Ashley v. 4 minuten geleden
  Isolde d. 4 minuten geleden
  Gytha S. 6 minuten geleden
  Vera V 10 minuten geleden

  Dat gaat helemaal goedkomen!

 13. Harry

  Inmiddels zijn bomen heiliger dan de mens geworden. De kap is ruimschoots gecompenceerd met het huidige CO2 niveau. Met 400 ppm groeien boompjes stukken harder. Bij 150 ppm gaan de boompjes allemaal dood. Dus de huidige CO2 is heerlijk voor al het groen op de wereld wat meer voedsel voor ons allen betekent. Overigens hebben boompjes niets met fijnstof te maken behalve wanneer de planeetreddertjes de gekapte boompjes in hun openhaardjes als biomassa wegstoken. Ter info de fijnstofbelasting van 1 openhaard is gelijk aan 10 dieselauto,s.

 14. Herman

  @Bernard, zo eenvoudig is het inderdaad. Waarom moet de grote massa het met een paar iele boompjes doen zodat die enkele tientallen golfers in een “oud” gebied hun spelletje mogen doen. Dat spelletje bestaat overigens uit zo hard mogelijk met de golfkar rondscheuren en nog sneller terug scheuren naar de bar

 15. MichielK

  @Cor Nelis:

  niet béter, maar met andere gezichtspunten.

  Kijk, puur ecologisch gezien geloof ik best dat de flora en fauna het gaat redden met de verplichte herplant. Maar het gebied en de bomen hebben óók een historische waarde die hier wordt vergeten. Bomen van meer dan honderd jaar kan je niet vervangen door een paar sprietjes en vervolgens zeggen: ‘nou, het gebied heeft er niet onder geleden’.

  Dat zou hetzelfde zijn als wanneer de Gemeente Utrecht zegt tegen een projectontwikkelaar dat hij een rijtje middeleeuwse huizen plat mag gooien voor een nieuwbouwproject en vervolgens – wanneer er mensen in opstand komen – roepen dat er stedenbouwtechnisch gezien geen nadelen zijn, want er komen nieuwe woningen voor terug. Ik kan me nog herinneren wat voor ophef er kwam toe de gemeente vertelde voornemens te zijn een rijtje huizen op de Croeselaan te slopen. En die huizen zijn niet eens 100 jaar oud…

 16. Scherpschutter

  Arjan Verhoeven

  Dat valt mij ook altijd op. Als je de ondertekenaars allemaal zou controleren dan kom je denk ik hooguit uit op 10 unieke individuen. Activisten gonna activist.

 17. MichielK

  En daarnaast dient het – zoals Herman al terecht opmerkt – geen enkel doel, anders dan het plezier van enkele tientallen golfers. Er zijn geen grootschalige economische belangen, geen belangen ten aanzien van de bereikbaarheid van de stad (aanleg van bijvoorbeeld een spoorlijn) en geen belangen ten aanzien van de groei van de stad (woningbouw). Daarnaast zijn er genoeg andere alternatieven om de golfbaan uit te breiden (in een weiland bijvoorbeeld).

  Deze kap is dus volstrekt overbodig en niet te verdedigen (ook al is deze juridisch dan goedgekeurd). Daarom steun ik de initiatiefnemers van deze actie om nog een keer een moreel appel te doen op de golfclub.

 18. Red het Zuiderpark

  @Harry,
  in onderhandelijk met de gemeente kreeg GC de Haar het voor elkaar tot slechts 50.000 euro aan nieuwe bomen te hoeven planten ter compensatie voor de 800 om te hakken bomen. Echter, uit berekening blijkt dat wil je de waarde van de bomen betekenisvol vervangen dat je meer dan een miljoen euro kwijt bent aan jonge aanplant! De golfclub is dus gruwelijk gematst door een golfgezinde ambtenaar. Wanneer reguliere bouwprojecten moeten compenseren dan telt namelijk het volle pont. De politiek meet dus met twee maten. Navraag leerde dat de gemeente meende dat het inderdaad niet netjes was gegaan, maar niet terug wil komen op dit besluit om zo tenminste een betrouwbare overheid te kunnen zijn. Voor meer info, zie http://www.facebook.com/Redhetzuiderpark/

 19. R

  @ Arjan en Scherpschutter: het is maar net op welk moment je kijkt. Nu (11:42) zie ik dit lijtstje:

  Voor het laatst getekend door:

  Margot v. 2 minuten geleden
  Joske M. 2 minuten geleden
  Josefien v. 2 minuten geleden
  Judith K. 3 minuten geleden
  Patrick V. 3 minuten geleden

  En voor elke handtekening moet je een unniek emailadres invullen. Plus het systeem controleert op dubbele emailadressen (probeer zelf maar). Ik ken maar weinig mensen met meer dan 5 mailadressen. Dus op een manier zullen dit toch wel een hele boel unieke mensen moeten zijn.

 20. Katja

  Getekend !

 21. Joep

  Dus Arjan is zelf nog op na 1 uur ‘s nachts en alle andere mensen die dat zijn moeten wel fakemensen zijn? Wat een redenering…..pfffff.

 22. D

  Getekend, vind het belachelijk dat bomen maar moeten ruimen voor een grotere golfclub. Ga dan lekker ergens anders je clubhuisje bouwen… Zonde van die mooie natuur!

 23. Recycler

  Omdat er zoveel huizen in Vleuten De Meern bijgekomen zijn heeft de voetbalvereniging er velden bijgekregen. De hockeyclub gaat van 1 naar 5.5 velden enz. enz. Natuurlijk moet een golfclub dan ook de mogelijkheid krijgen om uit te breiden.

 24. Arjan Verhoeven

  @Joep @R,
  186731 mensen heten Jan. Wie tekenen er binnen 7 minuten, als ik toevallig kijk?
  Romelia (33), Isolde (512), Gytha (61 in heel Nederland).

  5 mensen kopen een kraslot en 3 daarvan winnen een miljoen. Het KAN natuurlijk, maar geloofwaardig is het niet.

  Mbt de waterdichte e-mailcontrole, daarvoor zijn gratis websites waar je zoveel adressen kunt aanmaken als je wil zonder hacker te zijn.

 25. Cico

  Getekend. Je gaat niet eeuwenoude bomen kappen voor een inwisselbaar golf spelletje met kasteeldecor. Zijn we nou helemaal van de pot gerukt

 26. Arjan Verhoeven

  Maar ja, golfen is natuurlijk per definitie fout omdat de rijke boze witte mannen dat wel een aardig tijdverdrijf vindt tussen het slaven drijven door. Elke manier om de onderdrukkers te onderdrukken is er natuurlijk één.

  Los van die frauduleuze petitie, wat is er mis met nieuwe bomen?
  Nieuwe bomen worden vanzelf weer oud. Nieuwe bomen eten wél CO2 op.

 27. Arjan Verhoeven

  Nog eens gekeken naar de laatste 5 “ondertekenaars”. 1 Marianne, zou kunnen. De andere 4 heten Nienje, Liede, Jochum en Eline.

  Wéér zo’n verrassende combinatie van bijzondere namen die binnen 10 minuten “tekenen”.

  Ik wil niet flauw doen, maar als je een petitie begint en de boel wil belazeren, pak het dan alsjeblieft een beetje serieus aan. Dit is zo doorzichtig en zo treurig en waarschijnlijk nog goedbedoeld ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).