Petitie voor vegetarisch eten in de zorg; in Utrechtse ziekenhuizen is die keuze al standaard Petitie voor vegetarisch eten in de zorg; in Utrechtse ziekenhuizen is die keuze al standaard

Petitie voor vegetarisch eten in de zorg; in Utrechtse ziekenhuizen is die keuze al standaard

Petitie voor vegetarisch eten in de zorg; in Utrechtse ziekenhuizen is die keuze al standaard
Overal in de zorg moeten patiënten recht hebben op een vegetarische maaltijd. Een petitie met die strekking, die duizenden keren is ondertekend, is deze week overhandigd aan de Tweede Kamer door de Vegetariërsbond. Een ronde langs de ziekenhuizen in Utrecht leert dat hier alle patiënten al overal vegetarisch kunnen eten.

Overal in de zorg moeten patiënten recht hebben op een vegetarische maaltijd. Een petitie met die strekking, die duizenden keren is ondertekend, is deze week overhandigd aan de Tweede Kamer door de Vegetariërsbond. Een ronde langs de ziekenhuizen in Utrecht leert dat hier alle patiënten al overal vegetarisch kunnen eten.

Directeur van de bond, Floris de Graad, lichtte de petitie voorafgaand aan de overhandiging toe. “Wanneer je een strafbaar feit hebt begaan en opgepakt wordt, heb je wel recht op een vegetarische maaltijd (in een cellencomplex of gevangenis, red.), maar wanneer je je been breekt en in het ziekenhuis belandt niet. Dat is toch heel raar?”

Als het aan de Vegetariërsbond ligt, wordt het wettelijk vastgelegd dat patiënten in de zorg recht hebben op een vegetarische maaltijd, net zoals dat nu ook al geregeld is voor gedetineerden. Ook ziet de bond graag dat er op verzoek veganistische maaltijden verstrekt kunnen worden.

Utrechtse ziekenhuizen

Utrecht kent drie grote ziekenhuizen, het UMC Utrecht samen met het WKZ, het Diakonessenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis. Alle drie de ziekenhuizen laten weten dat ze standaard vegetarische maaltijden aanbieden aan patiënten.

Het St. Antonius Ziekenhuis laat weten:We hebben onlangs ons menu vernieuwd. In plaats van drie grote maaltijden, krijgen patiënten zes keer per dag verschillende kleine gerechten. De gerechten en dranken helpen bij sneller herstellen en zijn eiwit- en energierijk. Patiënten kunnen zelf kiezen waar zij trek in hebben, waardoor er minder voedsel wordt verspild. Ook kopen we de producten deels lokaal in. Bij onze warme maaltijden kunnen patiënten altijd kiezen uit vier verschillende gerechten, waarvan er twee vegetarisch zijn. Ook bij andere eetmomenten zijn er vegetarische opties.”

Het Diakonessenhuis laat weten: Patiënten kiezen iedere dag een maaltijd uit vier of vijf opties en daarin zit altijd minimaal één vegetarische keuze.”

Bij het UMC is er ook altijd een vegetarische optie: “Het ontbijt en de lunch worden via een broodbuffetwagen aangeboden, waar patiënten uit diverse producten kunnen kiezen. Hier is ook vegetarisch aanbod, zoals kaas, eieren, humus en dergelijken. Dagelijks is er vegetarische soep. Voor avondmenu wordt elke dag de keuze geboden uit twee warme maaltijden, waarvan altijd één een vegetarisch aanbod is. Patiënten kunnen ook losse elementen uit het menu kiezen.”

20 Reacties

Reageren
 1. MariekedeV

  Maar hebben de Utrechtse ziekenhuizen ook veganistische opties? Ik wil geen dierlijke eiwitten eten/drinken vanwege dierenwelzijn, natuurvernietiging en klimaatverandering. Ik ben heel benieuwd of daar ook rekening mee wordt gehouden.

 2. Beertje23

  Eten in Diak is altijd al niet te pruimen geweest. Ze moeten een voorbeeld gaan nemen aan Antonius. Top eten daar nu.

 3. Willem

  @Marieke: inderdaad. Dit voelt echt hopeloos gedateerd…

 4. .

  Bij ons op werk is er geen kippensoep of groentensoep met ballen meer te krijgen. Het was niet meer te doen om voor alle verschillende wensen te koken, en om en om werd ook niet geaccepteerd door de veganisten en vegetariërs. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van de medewerkers gedupeerd en gedwongen om vleesloos te eten.

  Compleet doorgeslagen die eisen dat het allemaal maar dagelijks moet kunnen. Wat is er mis met om en om en elkaar iets gunnen? De realiteit is nu eenmaal dat het gewoon niet overal haalbaar is om elke dag iets voor alle voorkeuren aan te bieden. Accepteer dat, gun de ander ook wat, en laat wat bezorgen op eigen kosten als je het echt niet wil.

 5. Vleesch nog visch

  En waar moet je naar toe als je een fervente vleeseter bent?

 6. Koel Hoofd

  @MariekedeV
  Denk je er nog zo over als je afhankelijk bent van dierlijke producten voor je herstel/genezing/medische kant van kwaliteit van leven?

 7. Utrechter

  Mensen denken overal maar ‘recht’ op te hebben. Hoe moeilijk is het om dat plakje ham dan maar te laten liggen of van je boterham te wippen, of even te melden dat ze het gehaktballetje niet mee hoeven op te scheppen. Stemmingmakerij om niets.

 8. Wies

  Misschien moet @Willem de dieren eens wat minder ellende gunnen. Wat een dweperig gezeur zeg jouw post. De vleesindustrie is compleet doorgeslagen.

 9. Bart

  Maar de kantine zijn 5 van de 6 broodjes dik met vlees belegd. Vreselijk

 10. Wies

  @ . bedoelde ik, excuses Willem. Ik keek verkeerd. 🙂

 11. HH

  Laat iedereen gewoon eten wat tie wil.

 12. GeeWee

  Treurig hoe boos de reaguurders kunnen worden omdat er in alle ziekenhuizen vegetarische OPTIES worden aangeboden. Overal is de meerderheid nog steeds met vlees. Niet piepen dus. En de suggestie van @Willem om het dan maar op eigen kosten te laten bezorgen is natuurlijk een gotspe.

  En als het UMC de vegetarische opties voor op brood begint te noemen en dan kaas en eieren noemt dan klopt dat strikt genomen. Ze zijn echter nog niet doordrongen van het feit dat steeds meer mensen niet alleen geen dier willen eten maar ook geen dierenleed…

 13. Scherpschutter

  @Geewee

  Je ligt in ziekenhuis om te genezen. Derhalve eet je maar gewoon wat artsen het beste achten in je genezingsproces. Wil je dat niet? Dan regel je je eigen voer maar.

  Zo simpel is het. Ziekenhuizen zijn er om te genezen. Niet om klanten te bedienen in absurde dieetwensen.

 14. Dirk

  @ Scherpschutter,
  Ik kijk uit naar de eerste arts die een spareribs dieët voorschrijft.

 15. Scherpschutter

  @Dirk

  Goed nieuws. U hoeft geen seconde langer te wachten. Ik stel voor dat u eens begint met de werken van dr. Ken Berry en dr. Anthony Chaffee tot u te nemen. Zodra u daar over twee weken klaar mee bent, kunt u me aanspreken en zal ik u nog een lijst van 100 artsen presenteren.

 16. Koel Hoofd

  @Geewee
  Ik heb 15 jaar geleden in het ziekenhuis gelegen. Vegetarische opties waren er toen ook al hoor, er is niets nieuws onder de zon.
  Maar als je het nou media aandacht geeft, dan lijkt het net alsof er wordt ingespeeld op de behoeften en wensen van schreeuwende mensen….
  Bonuspunten voor de zorg, warm gevoel voor de vega’s, en weer door naar de volgende holle hype.

 17. Ton

  Als je geen dieren door je keel kunt krijgen, dan is dat een gegeven.

 18. Kamia

  Goedemorgen,
  Vegetarisch in de zorg iets niets nieuws. Eind jaren 70 kreeg ik al vegetarisch aangeboden een ziekenhuis. En in de jaren 50 en 60 werd je daarvoor uitgescholden als geitenwollensokken gek.
  Vegetarisch is niet iets van de nieuwe tijd het heeft altijd bestaan.

 19. Annie

  Ik verbaas me altijd weer over de heftige reacties van mensen ten aanzien van personen die proberen bewuster in het leven te staan.
  Hoe zou @. reageren als ik zou zeggen dat hij dus ook dat stukje vlees zelf zou kunnen bestellen tegen eigen kosten?
  En @ Utrechter als ik zou zeggen dat deze wel lijkt te denken recht te hebben op elke dag vlees?
  Wanneer je als vegetariër overigens alleen het vlees verwijdert van je boterham blijft de smaak wel hangen en bij alleen groenten en aardappelen wordt het wel een heel karig en onevenwichtig maal.
  Als vegetariër ben je vaak ook nog eens in het nadeel wanner bijv. zowel vegetarisch als vlees tegelijk ‘voor het pakken’ wordt aangeboden, omdat de vleeseters dan wel vrolijk mee-eten en er dan voor de vegetariërs te weinig overblijft.

 20. Krijn

  Brood met hagelslag is vleesvrij genoeg lijkt me

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).