Pilot op twee Utrechtse basisscholen moet jeugd bewust maken van negatieve kanten drugscriminaliteit Pilot op twee Utrechtse basisscholen moet jeugd bewust maken van negatieve kanten drugscriminaliteit

Pilot op twee Utrechtse basisscholen moet jeugd bewust maken van negatieve kanten drugscriminaliteit

Pilot op twee Utrechtse basisscholen moet jeugd bewust maken van negatieve kanten drugscriminaliteit
In groep 7 en 8 van de Ariënsschool in Hoograven en de Maaspleinschool in Rivierenwijk is vrijdag de pilot van een nieuw onderwijsprogramma van start gegaan. Met het programma ‘Kapot Sterk’ hopen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) jeugd bewust te maken van de onaantrekkelijke kanten van een loopbaan in de drugscriminaliteit.

In groep 7 en 8 van de Ariënsschool in Hoograven en de Maaspleinschool in Rivierenwijk is vrijdag de pilot van een nieuw onderwijsprogramma van start gegaan. Met het programma ‘Kapot Sterk’ hopen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) jeugd bewust te maken van de onaantrekkelijke kanten van een loopbaan in de drugscriminaliteit.

Jongeren komen volgens de gemeente soms al jong in aanraking met (drugs)criminaliteit, doordat ze het op straat zien of omdat ze, zonder het zelf te weten, worden gevraagd eraan mee te doen. Doel van het onderwijsprogramma is om bij kinderen op jonge leeftijd te beginnen met het bouwen van weerbaarheid tegen de invloed van drugscriminaliteit.

Jongeren zouden vaak een romantisch beeld hebben van het leven als drugscrimineel. In het nieuwe onderwijsprogramma wordt juist ingegaan op de negatieve kanten van de drugscriminaliteit.

Dromen waarmaken

Er komen vragen aan bod zoals ‘wat zijn de consequenties van de keuze voor een criminele loopbaan?’ en ‘hoe weersta je groepsdruk en herken je soms subtiele ronselpraktijken van zogenaamde vrienden?’. Maar ook belangrijk zijn de dromen die kinderen hebben en wat er nodig is om die dromen waar te maken.

‘Kapot Sterk’ bestaat uit vijf lessen, die worden gegeven door onder meer een officier van justitie, wijkagent, ervaringsdeskundigen en rolmodellen uit Rivierenwijk. De lessen worden aangevuld met discussieopdrachten, het tv-programma ‘Over de Streep’, een film en rollenspellen. Het programma richt zich ook op een positieve eerste kennismaking van de kinderen met politie, OM, Bureau Halt en Jongerenwerk Utrecht.

Aanpak Utrecht Zuid

Het programma is onderdeel van de aanpak Utrecht Zuid, die als doel heeft de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit in de wijken Hoograven, Rivierenwijk en Kanaleneiland tegen te gaan. De aanpak richt zich vooral op het voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden. Ook wordt gewerkt aan het verstoren van de criminele netwerken zelf.

Na de pilot ‘Kapot Sterk’ wordt gekeken of het programma kan uitgebreiden naar het voortgezet onderwijs en mbo. Vanaf de middelbare school ervaren jongeren groepsdruk als heftiger ervaren en er is minder sociale controle door ouders. Ook de situatie rond het coronavirus maakt jeugd kwetsbaar voor criminelen, bijvoorbeeld omdat ze hun bijbaan kwijtraken, minder te hebben en meer op straat en online zijn.

8 Reacties

Reageren
  1. Timo

    Hahahahahaha, “De negatieve kanten van drugscriminaliteit”.

  2. Jozef

    Drugs are bad MKAY

  3. Lombokker

    Het zal denk ik meer indruk maken als ze zelf zien dat al die patsertjes in hun dure auto’s voor jaren achter de tralies verdwijnen. Of dat zo’n auto bij hen in de straat in beslag wordt genomen en afgevoerd. Maar dat zien we helaas veel te weinig gebeuren.

  4. P

    Dit maakt de vraag naar drugs niet minder. Denk dat ze hier nog even een cursus economie nodig hebben.

  5. Wim Vreeswijk

    Hoeveel subsidie kost die pilot ? Het is wellicht veel zinvoller om in de 2e Kamer te gaan pleiten voor een acute strafverzwaring voor drugshandelaren.

  6. Berend

    Begrip voor elkaar bijbrengen, Rots en water, geweldloze communicatie, etc. lijken me betere vaardigheden als dat niet van thuis uit komt.

  7. wollie

    nieuw rechts vraagt zich af of ook de positieve kanten worden behandeld. we willen immers geen linkse bias im het onderwijs.

  8. Koel Hoofd

    In de jaren tachtig en negetig lagen de junkies op straat., in diverse stadia van menselijke ontbinding.
    Dat was een hele duidelijke boodschap dat je NIET zo wilde eindigen, dus vooral NIET met drugs moest beginnen.
    Tegenwoordig zie je die junkies niet meer, maar wel de dealers in patserbakken.
    Kan de verleiding voor jongeren wel begrijpen, en heb daarom wel wat vraagtekens bij de effectiviteit van dit programma.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).