Als het aan de gemeente Utrecht ligt, dan neemt de Stichting Sint Jozef, de stichting van broederschap Pius X, de Sint Willibrordkerk in Utrecht over. Dat laat wethouder Kees Geldof weten.
De neogotische kerk uit 1877 is onlangs voor 8,5 miljoen euro een gesubsidieerd Rijksmonument geworden. Pius X verzorgt er sinds 1 mei vorig jaar religieuze diensten op zondag. Volgens de gemeente is verkoop van de Willibrordkerk aan het broederschap Pius X financieel de meest gunstige oplossing. De definitieve overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de raad. Deze goedkeuring is afhankelijk van de Voorjaarsnota, waar het financiële gedeelte van het voorstel van de Willibrordkerk moet worden goedgekeurd.
Volgens de gemeente behoudt de kerk met de verkoop aan Pius X de monumentale waarde en wordt de toegankelijkheid van het gebouw voor publiek gewaarborgd. De gemeente heeft met de Stichting Sint Jozef (SSJ) een aantal nieuwe afspraken gemaakt over de openstelling van de kerk. Zo stelt de stichting een koster aan, die de kerk dagelijks zal openen voor belangstellenden. “Dit betekent in de praktijk dat de kerk bijna het hele jaar door gedurende de dag open zal zijn in plaats van slechts twee dagen per week zoals in de huidige situatie. Voor toeristen en inwoners van de stad wordt de kerk daarmee veel toegankelijker”, schrijft Geldof.
Ook wordt gegarandeerd dat de Willibrordkerk de deuren openhoudt voor Kerken Kijken Utrecht, Open Monumentendag, Culturele Zondagen, Festival Oude Muziek en andere muziek- proza- en poezië-evenementen.
Protest
Het besluit stuit op verzet bij de vrijwilligers die er nu werken. Die vrezen dat de kerk een gesloten karakter gaat krijgen, waardoor de wereldse activiteiten die er nu plaatsvinden als burgerlijke huwelijken, concerten en theatervoorstellingen niet meer mogelijk worden.
Vorige maand stuurde ook een groep prominente Utrechters een open brief naar de Utrechtse gemeenteraad om te voorkomen dat broederschap Pius X de kerk in handen kreeg. Daarin werd verzocht om een ‘oplossing waarbij recht wordt gedaan aan de museale waarde van het gebouw en de publieke investering erin. Zodat de Willibrordkerk haar religieuze, culturele en toeristische functies gelijkwaardigheid behoudt voor iedereen.’ De brief werd onder meer ondertekend door Claudia de Breij, Xavier van Damme (directeur Festival Oude Muziek), Ad van Liempt, Joris Linssen, Maarten van Rossem, Jos Stelling en Herman van Veen.
11 Reacties
ReagerenPrima. Goed werk van de wethouder. Iedereen zal tevreden moeten zijn met de gemaakte afspraken. Zelfs dat zogenaamde clubje prominenten.
Wanneer deze kerk iedere dag haar deuren opent, vind ik dit een grote vooruitgang. Daarvoor is zij immers gebouwd!
Aan een gesloten kerk heeft niemand immers iets.
Momenteel ziet men slechts gesloten deuren en dat, terwijl de restauratie maar liefst 8,5 miljoen heeft gekost.
Hiermee is de gemeenschap toch ook niet gediend.
Dit lijkt mij een heel slechte ontwikkeling. Dit kerkgebouw zal dan kennelijk elke dag open moeten zijn, maar in de woorden van Pius X zijn “mensen met hart voor de kerk” welkom. Dan moet je je afvragen wanneer je volgens Pius X voldoet aan die maatstaf. Pius X is een organisatie die zich juist afzet tegen moderne geloofsbelijdenis. De onacceptabele aspecten daarvan vind ik bijvoorbeeld dat Pius X tegen scheiding van kerk en staat is ; dus als er misstanden zijn binnen hun gemeenschap, dan wordt hier geen ‘wereldlijke’ rechtsspraak over uitgevoerd maar een eventuele schuldige krijgt wordt boetedoening opgelegd en kan daarna weer hersteld worden in een functie om met kinderen te werken – dat lijkt mij een risico dat je niet kunt nemen met de psychologische & mentale gezondheid van kinderen.
Een ander onacceptabel aspect van deze ‘traditionele’ geloofsrichting … mannen en vrouwen zijn ongelijkwaardig. Hun verdere ideeen over wat acceptabel is qua zedelijkheid, of in welke mate je volgens hun maatstaven religieus moet zijn om niet bestempeld te worden als ongelovige.
Deze organisatie is slechts sinds kort weer uberhaupt on speaking terms met het Vaticaan. En daarvan zeggen jullie : doe mij daar maar wat meer van?
@Adje,
Wat heeft dat met het kerkgebouw te maken? Ziet het kerkgebouw er modernistisch uit, dat je daar een modern geloof wil belijden?
De Katholieken van Pater Kotte zijn altijd al conservatief geweest, en met Pius X verandert er niet veel. Dat Utrecht een kerk krijgt met Latijnse liturgie en rechtlijnige preken zullen veel katholieken toejuichen.
Ze willen de kerk elke dag openstellen, ze willen elke dag de mis opdragen (wat oorspronkelijk hoort in een roomse kerk). Als dat hun vorm van evangelisatie is, dan laat het zo zijn. Er zijn genoeg mensen die zich wel kunnen vinden in hun gedachtegoed. Ze zijn veel minder streng dan de zwarte kousen, en de ger gem groeit als kool.
Wat betreft je insinuaties van pedofilie en vrouwendiscriminatie, dat is kul. Iedere lezer weet dat katholieken dit absoluut bestrijden.
Het is merkwaardig dat een met 8,5 miljoen euro gemeenschapsgeld gerestaureerd neogotisch rijksmonument in het centrum van Utrecht wordt geprivatiseerd. Dus onttrokken wordt aan het algemeen kunstbezit. Hoewel het openbaar toegankelijk blijft, maar wel onder de ideologische voorwaarden die de beoogde koper Priesterbroederschap Sint Pius X stelt. De afweging is of die voorwaarden aanvaardbaar zijn.
https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/06/07/college-utrecht-wil-rijksmonument-willibrordkerk-verkopen-aan-conservatief-katholieke-pius-x-staat-utrechtse-raad-dit-toe/
Kerken lopen leeg, worden afgebroken of omgebouwd tot appartementencomplexen. Cultuurgoed verdwijnt tot ons aller spijt. En nu wordt er een koper gevonden die de oorspronkelijke functie in ere houdt en is het weer niet goed. Zucht.
Binnen de RK is PIUS X te vergelijken met de Al Fitrah moskee. Een ultraconservatieve beweging die altijd gelijk heeft, want zij hebben de waarheid in pacht. Het zijn vormen van extremisme die wij altijd en flink dienen tegen te spreken.
Volgens de laatste opgaaf bezoeken zondags 20 á 24 mensen de PIUS X bijeenkomsten. Dezen brengen dus de miljoenen op om de Willibrord aan te kopen.
Nou dacht het niet. Net zoals fundamentalistische islam stromingen door schatrijke arabieren worden gefinancierd, zo komt het geld van PIUS X van schatrijke Europeanen.
Als blijkt dat Pius X de beloften niet kan nakomen omdat ze niet van hun extreme principes kunnen afwijken en helaas weinig volgelingen en vrijwilligers hebben moeten we daar begrip voor hebben. Dat is overmacht, niet echt verrassend. Voor het college is te hopen dat dit pas na de raadsverkiezingen duidelijk wordt.
Eindelijk komt op de eerste plaats, waar deze kerk ooit voor gebouwd is: eredienst aan God..
Eindelijk wordt er een pagina omgeslagen na een lang, frustrerend proces, waar ik helaas als insider, de wrange vruchten van heb mogen meemaken.
Eindelijk een beslissing waar weer toekomst voor gebouw en geloofsgemeenschap in zit.
Er is in Utrecht ruimte te over waar andere activiteiten plaats kunnen vinden.
Er is in Utrecht overal ruimte waar ieder met een andere mening zijn of haar “eigen” gang kan gaan.
Laat de St. Willibrordkerk nu de plek zijn waar God het eerst aan het woord komt.
Trouwens:
Wat staat er binnen boven de tweede deur bij de ingang? Als u er bent, lees het eens.
Mooi dat de daad nu bij het woord wordt gevoegd.
Een zucht van verlichting van een oud-rector.
Claudia de Breij is een seculiere bemoeial.. die moet zich niet met religie bezighouden, maar met het koningshuis… Dat alleen al is erg genoeg
De hele kerk zit elke zondag vol. De diensten zijn op internet te volgen op youtube. Dat er maar 20 a 24 mensen komen is dus een pure leugen.