Plaatsing van veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage aan Bibliotheek Neude eindelijk begonnen Plaatsing van veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage aan Bibliotheek Neude eindelijk begonnen

Plaatsing van veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage aan Bibliotheek Neude eindelijk begonnen

Plaatsing van veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage aan Bibliotheek Neude eindelijk begonnen
Het kunstwerk is aangekomen op de Neude en wordt komende dagen geïnstalleerd.
De installatie van het veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage van Maarten Baas is maandag begonnen. De plaatsing van het kunstwerk aan de gevel van Bibliotheek Neude werd meerdere keren uitgesteld, maar de installatie moet in de komende dagen dan toch echt geplaatst worden.

De installatie van het veelbesproken kunstwerk Intellectual Heritage van Maarten Baas is maandag begonnen. De plaatsing van het kunstwerk aan de gevel van Bibliotheek Neude werd meerdere keren uitgesteld, maar de installatie moet in de komende dagen dan toch echt geplaatst worden.

Het 8 meter hoge en 12 meter brede kunstwerk is maandag aangekomen en ligt momenteel op de Neude te wachten tot de plaatsing aan de gevel begint. Het bevestigen neemt naar verwachting drie dagen in beslag, waarna het licht nog wordt ingesteld. Vanaf dan is het kunstwerk, met zijn Las Vegas-achtige stijl, neonlicht en kleurrijke, drukke vormen in volle glorie te zien.

Tekst loopt door onder de foto

Het kunstwerk is gemaakt door Maarten Baas, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van deze eeuw. Baas wil met Intellectual Heritage het contrast laten zien. Het kunstwerk verbindt de drukte van de stad en het plein met horeca, festivals en vrolijkheid met de rust en het ingetogene dat een bibliotheek uitstraalt.

Tekst loopt door onder de foto

De plaatsing van het kunstwerk heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Het kunstwerk had in de tweede helft van 2020 al aan de gevel moeten hangen, maar het project kreeg met een hoop vertraging te maken. Onder meer door corona, maar het kunstwerk zorgde zelf ook voor een hoop discussie. Sommigen vinden het prachtig, terwijl anderen zich afvragen of het wel past bij een monumentaal gebouw. De plannen werden wel doorgezet en na aanpassing van het lichtplan, kwam er ook groen licht van de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

57 Reacties

Reageren
 1. Katja

  OMG, wat een ellende…
  Hoe is dit langs de “Welstandscommissie” gekomen ? Kun je gelijk opheffen. Géén zonnepanelen op Rijksmonumenten (die je vanaf de straat zo goed als niet ziet), maar wel dit ?
  Schande.

 2. Rietje

  Ongelooflijk. 99,9% van de Utrechters vindt dit ernstige aantasting van het schitterende gebouw. Maar gewoon doorzetten. Walgelijk.

 3. G.H.

  Het lijkt wel of de Maliebaankermis op de verkeerde plek wordt opgebouwd.

 4. Baliekluiver

  Pas op als je je spoorweghuisje grijs verft, want dan krijg je de monumentenpolitie op je dak. Maar kermisverlichting op een prominent gezichtsbepalend monument is helemaal geen probleem!

 5. Statler

  Intellectual heritage? De kleren van de keizer is toepasselijker.

 6. Don

  Het lijkt wel een schreeuwerige kermis attractie. En zo zien we maar weer waar onze belastingcenten naar toe gaan.

 7. PvC

  “Het kunstwerk is gemaakt door Maarten Baas, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van deze eeuw.”

  Gezien die kitsch-rommel die dit prachtige gebouw gaat ontsieren vraag ik me toch sterk af door wie precies. Martin Baas zelf? De ‘welstands’-commissie die dit heeft goedgekeurd?

 8. Nina

  Ik dacht dat de bibliotheek in Utrecht in financiële nood zat?

 9. Leon

  Lijkt me wel gezellig. Wordt de Neude een beetje opgefleurd

 10. Herman

  Net of er een goedkope kermisattractie wordt opgebouwd… wat een wansmaak.

  Gelukkig is dit tijdelijk, ding verdwijnt vanzelf weer en dan staat het prachtige pand er nog jaren.

 11. Geenstijl@Utrecht

  Hahaha kermis op de neude in Utrecht, feest en party stad Utrecht.
  Deze stad is de weg kwijt,en goed ook,wat een aanfluiting voor dit gebouw.

 12. W.

  Nu al genieten van dit kunstwerk, alleen al om de reacties hier. Popcorn iemand?

 13. Otto Nelemans

  Gewoon even wachten tot het er staat. Hoe komt het toch dat er zomaar wat wordt geschreeuwd, zonder enig besef hoe de denkpatronen lopen bij kunstenaars en opdrachtgevers. Dit ongenuanceerde geschreeuw komt mij als ernstig over. PVV-stemmers?

 14. Hetty

  Zelf vind ik het kunstwerk wel een succes. Het in mijn ogen zeker stijlvolle, maar ook strenge en sombere pand kan wel een vrolijke noot gebruiken. Maar ja, het zal niet voor de eerste keer zijn, dat een kunstwerk zulke uitgesproken en tegengestelde reacties uitlokt, en dat mag en kan. Want smaken verschillen immers, en dit kunstwerk heeft niets, dat tegen de wet ingaat, zoals discriminerende content.

 15. Wim

  Help hier wordt een monument verminkt wie grijpt in.
  Laat het gewoon. Uit de hijskraan vallen.

 16. Arie Noordermeer

  Nee, zeker geen PVV-stemmer, Otto! Maar wel een liefhebber van mooie gebouwen en daaraan hoort niet zo’n schreeuwerige neon-uitstraling. “Even afwachten” lijkt me niet zinvol, want dan hangt het er al en krijg je het voorlopig niet meer weg. Maar ik ben bang dat we al te laat zijn!

 17. Kees Truijens

  @Herman
  Mee eens. Helaas onomkeerbaar is de vormgeving van de nieuwe extra ingangen op de Neude en de Potterstraat. Om niet te spreken over de aanbouw op de Oudegracht tussen die wonderlijke, ietwat dystopische kasteeltorens.

 18. Malle Aggie

  Komt er wel een bordje bij wat het voorstelt? Dit is een verminking van het prachtige bouwwerk. Nee, ook ik ben zeker geen stemmer van de partij versus vreemdelingen.

 19. Nina

  @ Otto Nelemans
  Smaak en politieke voorkeur hebben werkelijk niks met elkaar te maken.

 20. Marko

  Ben benieuwd of en wanneer dit kunstwerk gaat ‘verbinden’ zoals de kunstenaar denkt. Het effect van deze provocerende kunst is nu vooral polarisatie, en of dat nu zo gewenst is? De bibliotheek is mooi van zichzelf en schreeuwerige lichtreclames zou je wellicht juist moeten terugdringen in het historische centrum. Mogelijk omarmen Utrechters dit kunstwerk met de tijd. Een andere mogelijkheid is dat de gemeenteraad alsnog gaat inzien hoe dit object de sereniteit van dit monument aantast. Dan kan het in de toekomst altijd nog worden losgeschroefd en worden opgeslagen in een depot. Dus even doorbijten en zien wat er gebeurt, alles is te herstellen. De artistieke waarde van het postkantoor is hoe dan ook groter dan die van dit lichtobject, en leeft vele malen langer.

 21. Pim

  Ik fietste er langs. Ik dacht “wat een zooi” Ik zie nu dat het de onderdelen zijn van het spuuglelijke kunstwerk op een prachtig gerenoveerd (duur!!!) Art Deco pand.
  Even Apeldoorn bellen

 22. Nina

  Dan schrijf je dit op je website, als bibliotheek Utrecht in mei 2020:
  https://www.bibliotheekutrecht.nl/nieuws/Reacties-op-kunstwerk-maarten-baas.html

  en vervolgens zeg je 2 jaar later een tekort van 1,5 miljoen te hebben:
  https://www.trouw.nl/cultuur-media/hoe-nu-verder-met-de-bibliotheek-utrecht-als-er-niets-gebeurt-zullen-we-wijklocaties-moeten-sluiten~bcb9bf4e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  om weer een klein jaar daarna het project gewoon door te laten gaan.

  Hoe dan? 🤨

 23. Pol

  Ik had als allereerste gedacht, dat dit een tijdelijk (grotesk) kunstwerk zou zijn….

  Het doet denken aan een uitspraak van prins Charles destijds: “Like a monstrous carbuncle on the face of a much-loved and elegant friend.””

  Wat een festijn van wansmaak.

 24. Realist

  Otto. Je hebt volledig gelijk. D66,GL, S&S en PvdD stemmers, die hier mede verantwoordelijk voor zijn hebben wel smaak, finesse en gevoel voor kunst.. lol

 25. Pee

  @ Otto Nelemans
  Dit wangedrocht heeft weinig met kunst te maken en al helemaal niet met een politieke opmerking er naast .
  Politiek en kunst staan meestal lijnrecht tegenover elkaar , maar weet jij veel.
  Toeristen zouden denken dat het de ingang van een arcade hal is.

 26. Pol

  Mag de brand hier in….?

  Dat zou mooi aansluiten bij zijn ‘scheppingskunst’: het verbranden van klassieke kunst zoals de stoel van Rietveld.
  Dan zijn we in ieder geval van de schreeuwende kleuren af en maakt zijn eigen cirkel weer rond.

  Zie: https://maartenbaas.com/products/where-there-s-smoke-1
  “In de natuur is alles in beweging, waardoor er een zekere schoonheid ontstaat. Toch is het een heel menselijke neiging om dingen te houden zoals ze zouden moeten zijn en ze mooi te houden zoals ze oorspronkelijk waren.
  Rook speelt met beide percepties van schoonheid.”
  Nadat de stukken zijn verkoold, worden ze bewaard in heldere epoxyhars, waardoor ze stevig genoeg zijn om weer functioneel te worden.
  In 2004 werkte Moss gallery in New York (VS) mee aan de Where There’s Smoke… serie: een verzameling designklassiekers van Rietveld, Gaudi, Eames, Sottsass en andere designiconen, verbrand door Maarten Baas.

 27. Anne Marie ten Berge

  @ W, is weer de enige die de besluitvorming goed keurt, een stoel pakt en onder de werkzaamheden van plaatsing, van een zak pop-corn kan genieten.

 28. passant

  OHHH! wat erg wat een kermis. op een van de mooiste gebouwen in het centrum van Utrecht

 29. Johnnie

  Erg mooi levendig kunstwerk.
  De kleurloze saaie gevel komt nu eindelijk tot leven.
  Het contrast kan niet beter en geeft het hele plein een boost !

 30. Floep

  @Rietje, heb je een bron voor die “99.9%” of roep je zomaar wat?

 31. Balthasar

  nu heeft Utrecht wel een historie in het neerzetten van lelijkheid.
  zie de haas aan Neude en de gedrochten van David Vandekop

 32. Pol

  @PvC “Het kunstwerk is gemaakt door Maarten Baas, die wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse ‘auteur-ontwerpers’ van deze eeuw.”

  Gezien die kitsch-rommel die dit prachtige gebouw gaat ontsieren vraag ik me toch sterk af door wie precies. Martin Baas zelf?

  Inderdaad: Maarten Baas zelf….. https://maartenbaas.com/products/about

 33. Pierre

  Kunst zet aan het denken. Het geeft alvast te denken hoe hypocriet de Utrechter is, over hoe de ooit prachtige stad zelf al een wangedrocht is geworden met alle lichtreclames, ook niet-lichtreclames zoals dat achterlijke billboard aan de overkant bovenop het advocatenkantoor, en de rest van kermis Utrecht.

  Nog lekker geshopt allemaal de laatste tijd?

 34. HenQ

  Wat een afgang. Goede kunst hoef je niet uit te leggen.. Ik zie dit gedrocht wel weer verwijderd worden over een jaar, doordat er massaal verdwaalde toeristen het casino op die plek hadden verwacht. Kost een paar ton maar dan heb je ook niks.

 35. Nuchter

  @Floep,

  Anderen de maat nemen terwijl u zelf de wetenschappelijk kennis over de vogelgriep ontkent?

 36. Taeke D.

  @Johnny
  Het is allerminst een saaie gevel. Kijk nog maar eens goed naar de verhoudingen en de mooie maar niet opdringerige ornamenten.

  Dit kermisachtige kunstwerk voegt alleen maar visuele herrie toe aan het fraaie gebouw. Ik ben benieuwd hoe lang de neonbuizen het uithouden.

 37. WJM

  Weet iemand hoeveel dit product gekost heeft?

 38. Statler

  Ik vraag me af of dit produkt wel voldoet aan de hoogstaande duurzaamheidseisen van de gemeente Utrecht. De gebruikte kunststoffen lijken bvb niet biologisch afbreekbaar te zijn maar eerder een fossiele herkomst te hebben. Is daar een serieus onderzoek naar gedaan?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 39. Nina

  @WJM
  Zie mijn eerdere reactie bovenste link. Echter is dat maar een deel van het bedrag (ook nog eens niet gespecificeerd per kunstwerk), want wat de sponsoren hebben betaald is niet duidelijk.

  Ik schat in totaal zo’n 150.000 euro incl. plaatsing. Ondertussen lijden mensen honger en kou.

 40. Mirjam

  Wat jammer, al die negatieve reakties.
  Het gebouw heeft een sombere en in zichzelf gekeerde uitstraling en kan best wat vrolijkheid gebruiken. Waarom altijd alles willen behouden zoals het was? Beweeg een beetje mee met de tijd. En waarom direct denken aan kitch als er sprake is van neonlicht en kleur. Probeer eens met een open blik te kijken, ook naar kunst en architectuur!

 41. Floep

  @Nuchter, huh, waarom heb je het opeens over vogelgriep?!

 42. Floep

  @Nina, toffe whatboutism. Als je zo begaan bent met mensen die honger en kou lijden kan ik ook adviseren dat je stopt met het steunen van de verbreding van de A27 want dát is pas een duur project.

 43. Nina

  @ Mirjam
  Dit iconische gebouw heeft dat geschreeuw (kunst?) erop helemaal niet nodig.
  Nu ja, smaken verschillen…..

 44. mees kees

  Eens temeer laat (ook) dit kunstwerk weer zien dat kunst tongen losmaakt en pennen in beweging brengt. Heerlijk! En niks weggestopt achter de betaaldeur van een museum, maar open en bloot en gratis toegankelijk in het stadscentrum. Bij Picasso en Karel Appel was dat niet anders! Veel kijkplezier allemaal…..

 45. Moniek

  @Mirjam
  Het gebouw is een monument dat het niet nodig heeft te worden opgetuigd met deze (inderdaad kitschige) “vrolijkheid”.

 46. Bur

  Fietste er net langs. Het is even slikken, vind het niet mooi maar ook niet lelijk. Avond nog niet gezien.

  Drie keer raden wat er straks met die boom pal voor het kunstwerk gebeurt zodra de blaadjes aan de bomen komen…

 47. Inez

  Bur: ik zag het ook net en zag dat de boom een behoorlijk stuk van het kunstwerk afdekt. Misschien kan de boom gewoon een stukje verplaatst worden?

 48. Koel Hoofd

  Zo genant dat dit oerlelijke gedrocht op de gevel van een monumentaal pand komt, terwijl zonnecellen op het dak niet mogen….
  Zo bizar dat de gemeente hier geld aan besteedt en het toch doorzet, terwijl het gros van de Utrechters het niet eens wil zien…
  Gelukkig staat er nog een boom voor, of wordt die ook gekapt?

 49. Nuchter

  @Floep,

  U lijdt blijkbaar aan geheugenverlies. Is niet erg, schaam u niet. Maar hier kunt u teruglezen wat u @Nina verweet.
  https://www.duic.nl/algemeen/alle-kippen-verdwijnen-uit-julianapark-in-utrecht-uit-angst-voor-vogelgriep/?unapproved=577774&moderation-hash=e9125d13351f2543008211ac96de92ac#comment-577774

 50. BdV

  Toch weet ik niet helemaal zeker of ze in Las Vegas heel erg teleurgesteld zijn dat dit in Utrecht komt te hangen.

 51. Floep

  @Nuchter, dan lijdt U blijkbaar aan dyslexie, want Kloek is niet hetzelfde als Floep.

 52. Peter Tol

  De omgevingsvergunning is door de gemeente Utrecht verleend. De regels voor een Rijksmonument zeggen echter:

  “De gemeente en de minister mogen de omgevingsvergunning alleen verlenen als de initiatiefnemer voldoende rekening houdt met het belang van de monumentenzorg. De vergunningverlener moet hierbij rekening houden met de volgende uitgangspunten, die ook in internationale verdragen zijn vastgelegd:

  *Het voorkomen van ontsiering, beschadiging of sloop van monumenten en archeologische monumenten.*

 53. freddy

  Wat erg en dat op een monument op de voorkant zelfs in het zicht vanaf de openbare weg. Die gemeente neem ik nu niet meer serieus dat begrijpen jullie! Dus kom op met die zonnepanelen op de monUmenten in Utrecht. Die zien er niet zo afstotelijk uit.

 54. Jantientwintig

  @Bur, die boom krijgt eerdaags last van de vallende ziekte !

 55. Francis

  Het is al langer bekend dat er in Utrecht sprake is van wansmaak en totaal gebrek aan historisch besef. Waar de ze kunnen plaatsen de gemeente ambtenaren de meest weerzinwekkende voorwerpen en ze zijn dol op kleur. In de hele stad kun je daar voorbeelden van vinden. Neude, Lepelenburg enz. Kom ook maar eens kijken op de Lauwerhof. Inmiddels een armoedig kleurrijk speeltuintje onder een een historische watertoren. En dan zeggen: ‘over smaak valt te niet te twisten’.
  In Utrecht heerst de wansmaak!

 56. Peter

  Las Vegas-stijl. Dat drukt nu precies uit hoe slecht en misplaatst dit kunstwerk is. Inderdaad Francis: wansmaak. Weer een Utrechts monument verprutst!

 57. Lotte

  Fantastisch werk van Maarten Baas!! We accepteren tig billboards en schreeuwerige lichtkannonnen in de stad met bullshit reclame om shitzooi te kopen en dit is opeens een brug te ver? Come on people. Niet zo hypocriet. Lekker lezen, en onze prachtige bibliotheek letterlijk in de spotlights zetten! (Op de Neude zelf en in de discussie er omheen) Wat een baas die Maarten!! Wij wonen er pal naast en zijn er mega blij mee. 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).