Plan om opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen te openen aan Biltstraat in Utrecht Plan om opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen te openen aan Biltstraat in Utrecht

Plan om opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen te openen aan Biltstraat in Utrecht

Plan om opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen te openen aan Biltstraat in Utrecht
Er moet een opvang komen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen aan de Biltstraat in Utrecht. Dat is het plan van Nidos, de organisatie die deze opvangplekken in Nederland regelt. De instelling heeft een vergunning aangevraagd om de woongroep te huisvesten op nummer 101C in de straat.

Er moet een opvang komen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen aan de Biltstraat in Utrecht. Dat is het plan van Nidos, de organisatie die deze opvangplekken in Nederland regelt. De instelling heeft een vergunning aangevraagd om de woongroep te huisvesten op nummer 101C in de straat.

In de opvangplek moet ruimte komen voor maximaal achttien jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. Nidos heeft een vergunning aangevraagd voor de verbouwing en om het gebouw te mogen gebruiken als opvanglocatie. Volgens de vergunningsaanvraag gaat het om een tijdelijke opvangplek voor de duur van maximaal tien jaar.

Begeleiding

Op de locatie zal 24 uur per dag begeleiding aanwezig zijn. Er wordt geholpen met het huishouden, koken, financiën, onderwijs en dagbesteding. Het doel is dat de jongeren een eigen netwerk opbouwen en op termijn zelfstandig gaan wonen, aldus de gemeente Utrecht.

De gemeente schrijft verder: “Utrecht wil bijdragen aan een veilige en menswaardige opvang van (minderjarige) vluchtelingen. De opvang, begeleiding en voogdij van minderjarige vluchtelingen met een verblijfsvergunning valt onder de verantwoordelijkheid van Nidos. Zij zijn in het hele land op zoek naar passende opvangplekken voor deze jongeren. In Utrecht streven we ernaar deze jeugdigen een zo stabiel mogelijke plek te bieden. Op deze veilige plekken kunnen zij hun toekomst gaan vormgeven en deelnemen aan scholing, werk en of sport.”

22 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Heeft Nidos budget om locaties te regelen op plekken die de doorsneeburger niet kan betalen?
  Welk budget heeft deze organisatie?

  Daarnaast staat deze locatie erg midden “in het leven”.

  Bijzondere keuze.

 2. wollie

  goed idee

 3. Boesje

  Ik hoop dat het bij een plan blijft. Zo te zien kunnen er in dat prachtige gebouw veel appartementen gerealiseerd worden voor onze starters.

 4. Taco

  Sterkte voor de omwonenden! Heb de persoonlijke ervaring dat de sterk wisselende groepen jongeren lekker veel herrie maken. De organisatie reageert begripvol, maar doet weinig constructiefs. Ben om die reden verhuisd, niet echt leuk dus.

 5. w

  Het doel is dat de jongeren een eigen netwerk opbouwen en op termijn zelfstandig gaan wonen.

  in welke woningen gaan ze zelfstandig wonen??

 6. Nik

  Ben erg benieuwd naar de antwoorden op de vragen van Lombokker.. Bovendien: wat doet het met jongeren die jaren op zo n high end plek wonen als de realiteit van het leven ( wonen en werken) aanklopt?

 7. Bee

  Begrijp dat deze jongeren opgevangen moeten worden maar vind het onbegrijpelijk dat dit direct naast een kinderdagverblijf komt.
  Lijkt me niet de aangewezen plek voor deze opvang.

 8. Ties

  Op één of andere manier zitten dit soort organisaties altijd op toplocaties. Heb dat altijd een raar gevonden. Een minder prominente locatie is goedkoper, dus kan je meer, of grotere, locaties aankopen.

  Daarnaast is het gek dat deze jongeren dus een netwerk in het centrum van Utrecht gaan opbouwen. Terwijl ze straks, als ze bijvoorbeeld een baan hebben, zich hooguit een appartementje in pakweg Woerden kunnen veroorloven.

 9. Utrechter

  @Boesje: Er ligt een vergunningaanvraag maar de gemeente doet alsof de vergunning al verleend is? Bijzonder. Vergunningaanvraag klinkt alsof er nog bezwaarmogelijkheden zijn. Maar ze worden door de omwonenden vast met open armen ontvangen, er is tenslotte veel op linkse partijen als D66 en GroenLinks gestemd.

  @w: in de sociale woningvoorraad die af en toe volledig wordt afgegrendeld voor reguliere woningzoekenden omdat deze migranten voorrang krijgen. Dus als je je afvraagt waarom je inkomstenbelasting volgend jaar omhoog gaat, wel hierom.

 10. Jaap

  Boesje? Ikke Ikke, en deze jeugd kan Stikke ?

 11. Marianne

  Hier een andere Lombokker.
  Ik ben blij dat er iets wordt geregeld voor deze jongeren. Zij staan met lege handen in onze samenleving, en krijgen zo de kans om een toekomst op te bouwen. Dat mag voor mij op de Biltstraat, in Lombok, in Overvecht of waar dan ook.
  Ja, het is vast waar dat jongeren – van alle nationaliteiten – hier en daar een leefstijl hebben die anders is dan mensen in een andere levensfase. Dat heb je overal en zeker in een grote stad. Horeca botste met mensen die vroeg naar bed willen, autoverkeer botst met kinderen die buiten willen spelen, waar terrasjes zijn kan je niet lekker doorfietsen. Enzovoort.
  Dat is gewoon iets om met respect en in overleg op te lossen.

 12. Wittevrouwen-bewoner

  Uitstekend! Wat een fijne locatie voor deze kinderen die al meer angst en narigheid hebben meegemaakt dan velen van ons die in Nederland geboren zijn waarschijnlijk ooit zullen ervaren. Welkom in deze fijne wijk en My Backyard (er bestaan meer mensen dan alleen NIMBY’s). Alle succes en een mooie toekomst gewenst.

 13. Marcel

  7000 de m2 kost deze locatie. Fantastisch dat er een organisatie is die dit kan betalen. Wordt je helemaal blij van. En nog even mooi verbouwen aub. Geld zat. Wat leef ik toch in een geweldig land. Zoveel mogelijkheden. Waar vindt je dat nog ?

 14. Yoshua

  Leuke reacties over het pand waar stadsgeldbeheer zat, junken advies, oude pand van de Tussenvoorziening.
  Toch apart dat de niet Utrechters allemaal reageren op de locatie.
  Twintig jaar geleden wilde je daar nog niet dood gevonden worden.
  Tot 10 jaar terug was de Bildstraat het uitzendbureau whahala van de stad.
  Dat niemand weet dat dit pand al decennia dienst doet voor de mensen die het een beetje slechter hebben dan de import die van alles en nog wat vinden.
  Utrechters weten dat deze locatie altijd voor de minderbedeelden is geweest.
  Leer eens mijn stadsie kennen.

 15. Massegast

  Wat is de Nederlandse burger en de Nederlandse staat deze jongeren verschuldigd? Niets.

 16. Paul

  Opvallend dat voor zo’n dure locatie gekomen wordt lijkt me.
  Verder uiteraard een goed plan deze groep op te vangen op kleinschalige locatie.
  Waarom niet Leidse Rijn Centrum.?

 17. Uuu

  Reaguurders over opvang in mindere wijken/ volkswijken: Dat ze deze doelgroepen maar eens in de wijken van de elite opvangen.

  Zelfde reaguurders bij opvang in elitewijken: schandalig dat ze deze doelgroep opvangen in dure panden die eigenlijk als t*eringduur appartement verhuurd moeten worden.

 18. Wittevrouwenbewoner

  Lijkt mij helemaal geen gekke plek voor deze opvang. Als er goede begeleiding is en een degelijk integratietraject wordt doorlopen tenminste.

  Dan is het is sowieso al tig keer beter dan de tientallen studentenhuizen die hier de laatste 15 jaar zijn bijgekomen en de wijk onleefbaar maken. Die hebben allemaal natuurlijk wel een feestje of twee per week, zitten de hele dag op het balkon of terras en knallen de straat een paar keer per week vol met een zee van fietsen. En staan vervolgens tot diep in de nacht dronken voor de deur te roken. Als omwonende hebben we hier vast een stuk minder last van een begeleid woongroepje.

 19. Nina

  Het is een heel mooi initiatief op een heel dure locatie.

  Het probleem is dat er geen woonvoorzieningen zijn voor autochtone kinderen en de opvang van deze kinderen dus direct ten koste gaat van onze eigen kinderen. Dat voelt niet goed.

  Wie neemt een vluchteling in huis, als diens eigen kind daarvoor op straat moet worden gezet? Wie?

 20. Geenstijl@Utrecht

  In november kunnen we landelijk gaan stemmen,u gaat toch ook meedoen, aan het feest dat Democratie heet met een knipoog.

 21. Jan Willem

  Iedereen die hieronder heeft gereageerd heeft het hoog in zijn bol. Deze kinderen vluchten voor oorlog en dood en verder en jullie kunnen alleen maar aan jezelf denken.

  Als deze jongeren in aso-wijken geplaatst worden, worden ze bedreigt. Als ze in luxere wijken worden geplaatst, zijn er 5000 mensen die wat te klagen hebben want hun kinderen hebben geen woonruimte.

  En maar janken allemaal vanuit je veilige huisje. Schandalig volk zijn jullie. Stuk voor stuk.

 22. Nina

  @ Jan Willem

  Echte vluchtelingen zijn het probleem niet. Zij kunnen wel een probleem worden, als het er meer zijn dan we aankunnen. Het is dus zeker goed om ook oog te houden voor de realiteit, willen we echte vluchtelingen kunnen (blijven) helpen.

  – Veiligelanders bezetten plekken bestemd voor echte vluchtelingen. Die moeten ZSM weer naar land van herkomst worden teruggebracht.

  – Sommige asielzoekers gaan op vakantie naar hun thuisland. Die hoeven wij hier natuurlijk niet op te vangen. Zij kunnen daar blijven.

  – We hebben een grote woningcrisis in Nederland die voorlopig niet is opgelost. Huisvesting is daardoor een blijvend en groeiend probleem.

  – We kunnen vluchtelingen ook op een andere manier helpen, zodat ze bijv. de levensgevaarlijke oversteek per boot niet hoeven te maken.

  – Wie dankbaar is voor de gevonden veiligheid, gaat geen spullen van anderen slopen of mensen lastigvallen. Dat is onacceptabel.

  – We moeten de veiligheid en het onderdak (woningen) van Nederlanders en vluchtelingen te allen tijde kunnen waarborgen. Dat is nu niet zo.

  – De gezondheidszorg staat onder druk. De kosten lopen snel op. Vooral psychische hulp kent lange wachttijden. Wat kunnen wij getraumatiseerde vluchtelingen eigenlijk nog bieden wat dat betreft?

  – Draagvlak verdampt, als we niet goed omgaan met de problemen in ons land. Er zit een grens aan de mogelijkheden. We willen en moeten het land blijven waar mensen naartoe zijn gevlucht. We willen vluchtelingen die levensstandaard bieden. In een huis (land) dat in brand staat, kun je nu eenmaal geen logees meer ontvangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).