Plan om oud-hoofdkantoor GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht om te bouwen naar 16 appartementen Plan om oud-hoofdkantoor GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht om te bouwen naar 16 appartementen

Plan om oud-hoofdkantoor GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht om te bouwen naar 16 appartementen

Plan om oud-hoofdkantoor GroenLinks aan de Oudegracht in Utrecht om te bouwen naar 16 appartementen
Oudegracht 312 in de binnenstad van Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Het gebouw aan de Oudegracht waar het hoofdkantoor van GroenLinks zat, wordt omgebouwd naar zestien appartementen. Dat is althans het plan van de nieuwe eigenaar die het pand in 2020 van de partij kocht voor 3.127.000 euro. GroenLinks had het gebouw in Utrecht in 2011 gekocht voor zo’n 2 miljoen euro.

Het gebouw aan de Oudegracht waar het hoofdkantoor van GroenLinks zat, wordt omgebouwd naar zestien appartementen. Dat is althans het plan van de nieuwe eigenaar die het pand in 2020 van de partij kocht voor 3.127.000 euro. GroenLinks had het gebouw in Utrecht in 2011 gekocht voor zo’n 2 miljoen euro.

Het gebouw aan de Oudegracht 312 is een Rijksmonument en was afgelopen jaren in gebruik als kantoor. Op dit moment zitten er tijdelijke huurders in. GroenLinks besloot in 2019 om het pand te gaan verlaten en de locatie te koop te zetten, wat vervolgens een jaar later gebeurde. De politieke partij verhuisde vervolgens naar de Sint Jacobsstraat in Utrecht.

De koper, het Utrechtse bedrijf Vintage Vastgoed, heeft nu plannen ingediend bij de gemeente Utrecht waarmee het gebouw getransformeerd gaat worden naar zestien appartementen. Volgens de huidige plannen variëren de appartementen in grootte tussen de 28 en 84 vierkante meter. De vergunningsaanvraag is ingediend in december 2021, maar de beslistermijn is door de gemeente Utrecht deze maand verlengd, waardoor een besluit op de plannen nog enkele weken kan duren.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Sociale huur appartementen neem ik aan? Dat zal GL toch wel hebben bedongen bij de verkoop? Niet gaan voor de hoogste bieder maar voor de partij die het meest sociale ontwikkelplan indiende?

 2. Koel Hoofd

  @JdV
  Sociale huur op die locatie?
  Dat was alleen in de jaren tachtig van de vorige nog een optie.
  Anno 2022 worden dat hele peperduurzame appartementjes, zonder parkeerplaats maar wel met bewaakte fietsenstalling en een hele forse fee voor service.

 3. Scherpschutter

  @JdV

  Je kunt er vast en zeker volledig op vertrouwen dat de nieuwe eigenaar (een VVD’er), bijzonder sociale plannen voor ogen heeft en dat recht wordt gedaan aan alles waar GroenLinks voor staat… LOL

 4. Gregor

  Zou GL met de overwaarde die ze in 10 jaar hebben opgebouwd, hun nieuwe pand aan de Jacobsstraat verduurzamen naar Label A? Wie het weet mag het zeggen….

 5. Realist

  Nog snel even verkopen voordat ze dit soort praktijken gaan verbieden..

 6. Rottebert Peermans

  Ik zou er niet willen wonen al kreeg ik geld toe. Krijg je er nooit meer uit, die geur van geitenwollen sokken en tofu-scheten.

 7. Bromsnor

  Bromsnor denkt, een appartement van 24 m2? Dat is een bezemkast! Maar goed, Let’s see, 20 appartementen van gem. 50m2? Die doen gemiddeld 350k per stuk, toch? Zit je toch al gauw op 7 miljoen voor de projectontwikkelaar, erg sociaal van GL om die arme projectontwikkelaars hun winst te gunnen :-), En erg sociaal van de projectontwikkelaar om zoveel mensen een plekje langs de Oudegracht te gunnen. Ik ben benieuwd wat het wordt.

 8. John

  Wil je toch niet wonen hoofdkantoor GL

 9. Massegast

  GL weet het eigen hoofdkantoor niet eens volgens de eigen politieke opvattingen/vigerende ideologie te behandelen. Laat staan grotere entiteiten, zoals een gemeente, een provincie, dan wel een staat. Fijn dat ze eens zo’n duidelijk, voor iedereen zichtbaar, visitekaartje afgeven. @Rottebert Peermans — Erg leuk die ‘tofu-scheten’. Heb er even ouwerwets om kunnen lachen en kende hem nog niet.

 10. Herman

  Bijzonder dat sommige mensen nog een jaren 70/80 beeld van GL hebben. Toen was het nog PSP, CPN, dat was echt behoorlijk links met idealen.

  Inmiddels is GL een hippe partij die af en toe wel wat links roepen, maar eigenlijk een sub merk van D66, net als Volt.

 11. Utregter

  Chapeau, prima plan dat kantoor laten plaatsmaken voor nieuwe woningen.
  Volgende stap is het opdoeken van GL en plaatsmaken voor nieuwe en vooral slimme en verstand van zaken hebbende partijen die onze mooie stad verrijken en geen belastinggeld over de balk gooien met onzin zoals de afgelopen jaren is gebeurd.

 12. Lexus

  GroenLinks had hier een prachtig voorbeeld-verduurzamingsproject van kunnen maken. Dat ze dat niet gedaan hebben, is veelzeggend. Ik moet Herman gelijk geven: GL is op zijn hoogst neoliberaal met een heel dun vegetarisch sociaal sausje.

 13. Anne Marie ten Berge

  Reactie op 2/4/2022::Toentertijd heb ik een bod gedaan en het plan uitgetekend om 26 tot 28 kamers te maken als noodhuisvesting voor dak-en thuislozen, met bij de ingang een conciërgekantoor waar je terecht kon met vragen en het gebruik van internet. Deze druppel op de gloeiende plaat van het criminele woningbeleid vanaf Balkenende II (2003-2006) coalitiemeerderheid CDA, VVD en D66 was mij én de doelgroep niet gegund door GroensLinks.
  Ik weet nog dat er op 5 februari 2004 een Landelijke woonactiedag was tegen het huurbeleid van huisvestigingsminister Sybilla Dekker (VVD) Toentertijd was het gezamenlijke vermogen van de woningcorporaties 15 miljard EURO. Maar politiek Den Haag was bezig de sociale huursector uit te kleden met een bouwstop voor sociale huurwoningen. Huisjesmelkers vaarden daar wel bij. Fatsoenlijk huren was onbetaalbaar. De CDA, VVD en D66 meerderheid in de Kamer stemden in met het afbraakbeleid van minister Sybilla Dekker (VVD). En onder leiding van Tweede Kamerlid: Halbe Zijlstra (VVD) kwam de Anti-kraakwet.

 14. W

  Ik ga uit van sociale appartementen!!!
  Woningen voor yuppen zijn er in de binnenstad van Utrecht ruim voldoende!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).