Plan om proef met evenementenplein bij Hoog Catharijne in Utrecht met twee jaar te verlengen; raadspartijen opnieuw kritisch Plan om proef met evenementenplein bij Hoog Catharijne in Utrecht met twee jaar te verlengen; raadspartijen opnieuw kritisch

Plan om proef met evenementenplein bij Hoog Catharijne in Utrecht met twee jaar te verlengen; raadspartijen opnieuw kritisch

Plan om proef met evenementenplein bij Hoog Catharijne in Utrecht met twee jaar te verlengen; raadspartijen opnieuw kritisch
Archiefbeeld. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat de proef met de evenementenplek op het plein onder het bollendak met twee jaar verlengen. Er was in 2019 veel te doen over het plan om een deel van het plein tot 2070 in erfpacht te geven aan Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne. Vervolgens werd besloten om eerst een proefperiode te houden, maar door de coronamaatregelen zijn er volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) te weinig evenementen geweest om een goede evaluatie te kunnen houden. Verschillende gemeenteraadspartijen zijn nu opnieuw kritisch.

De gemeente Utrecht gaat de proef met de evenementenplek op het plein onder het bollendak met twee jaar verlengen. Er was in 2019 veel te doen over het plan om een deel van het plein tot 2070 in erfpacht te geven aan Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne. Vervolgens werd besloten om eerst een proefperiode te houden, maar door de coronamaatregelen zijn er volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) te weinig evenementen geweest om een goede evaluatie te kunnen houden. Verschillende gemeenteraadspartijen zijn nu opnieuw kritisch.

Op het Stationsplein is onder het bollendak een stuk van 120 vierkante meter waar evenementen kunnen worden gehouden. Deze evenementenplek is een stuk groter geworden dan gedacht, omdat de oorspronkelijke plannen anders uitpakten. In 2008 is afgesproken dat het evenementengedeelte van het plein tot 2070 in erfpacht wordt uitgegeven aan Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne. Met die constructie blijft de gemeente wel eigenaar van het plein, maar hoeft Klépierre bijvoorbeeld geen andere commerciële huurders toe te staan.

Veel politieke partijen uitten in 2019 hun bedenkingen over de gemaakte afspraken. De regeling zou voor een te lange tijd zijn en er waren twijfels over de beperkingen voor andere commerciële partijen om het plein te kunnen gebruiken. De gemeente is vervolgens met Klépierre in gesprek gegaan, maar de eigenaar van Hoog Catharijne was niet van plan om iets aan de eerdere gemaakte afspraken te veranderen.

Het college van burgemeester en wethouders vond het echter wel wenselijk om meer inzicht te krijgen in wat de consequenties zijn van het gebruik van het Stationsplein als evenementenplek. Ook wilde het college ervaring opdoen met de voorwaarden en exploitatiemogelijkheden van het plein.

Goede evaluatie

Met Klépierre is in 2019 afgesproken om een proefperiode van drie jaar aan te gaan, die vervolgens geëvalueerd wordt met een beheergroep, waar bewoners, winkeliers, Klépierre en de gemeente in zitten. Door de coronamaatregelen van de afgelopen jaren zijn er niet veel evenementen geweest, waardoor een goede evaluatie volgens het college niet mogelijk was. De proef werd daarom al eens met een jaar verlengd.

Door het voortduren van de maatregelen en de ‘na-effecten’ ervan, zijn er nog altijd ‘te weinig activiteiten geweest en is deze verlenging niet voldoende gebleken om een gedegen evaluatie uit te kunnen voeren’. De gemeente wil daarom de huurovereenkomst nog eens met twee jaar te verlengen, tot 30 september 2025. De Utrechtse fracties van ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en Utrecht Solidair zijn echter opnieuw kritisch over de beslissing van het college en willen opheldering.

Vragen

De partijen hebben schriftelijke vragen gesteld over de verlenging. Ze willen onder meer weten waarom het niet mogelijk is om de activiteiten die wél hebben plaatsgevonden te evalueren en vragen zich af waarom de huurovereenkomst gelijk met twee jaar verlengd is, in plaats van met bijvoorbeeld een jaar, zonder dat er geëvalueerd is. Daarnaast willen ze meer duidelijkheid over wat voor soort evenementen er in de toekomst op het plein gaan plaatsvinden. De fracties willen tot slot weten of het college van de verlenging van de proefperiode een raadsbesluit wil maken, zodat de gemeenteraad erover kan beslissen.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
  1. Uuu

    Tot 2070 (?!?!?!?!?). Sowieso nooit doen. Dat heeft over je graf heen reageren. En het is niet alsof Kleppierre nooit voordelen krijgt of heeft gekregen van de gemeente (alleen maar, wij hebben met ons allen meebetaald aan het opkalefateren van hun winkelcentrum, wij de kosten, zij de winsten). Als het al zo nodig een evenementenplein moet worden, dan moet er een aanbesteding volgen volgens Europese wet- en regelgeving. De gemeenteraad mag nimmer of nooit akkoord gaan met onderhandse gunningen. Ook al heten ze dan proef.

  2. Adriaan

    @uuu
    Je roept een boel, maar onderbouwt niks.
    Denk dat K zelf hun stenen betaalde en de gemeente als eigenaar vd publieke ruimte als straten en singel, dat deel. Hoezo burgers financieren K ?

    Het zal de tijdgeest zijn om zo maar wat te roepen….

  3. Wim

    Uuu,
    Wir heeft de renovatie van het centrum betaald?
    Als het plein in erfpacht wordt gegeven betaald Klepiere ook dus wat is het probleem.
    Daarnaast als zij het beheren moeten ze het ook onderhouden en schoonmaken. Dus wederom wat is het probleem geen kosten voor de gemeente en plezier voor voor het volk.

  4. Rien

    Wie haalt zoiets in z’n bolle hoofd? En dan ook nog ‘es zo lang!

  5. Bert

    Gewoon opbokken met die zooi, het heeft niet gewerkt en ze hebben zelfs ook nog een jaar extra gekregen. Dus dat is falen van Kleppiere.

  6. M.Meijer

    De stallinghouders in de binnenstad moeten weg omdat alles netjes Europees aanbesteed moet worden. Maar Klepierre mag tot 2070 het halve stationsplein hebben. Witteboordencriminaliteit.
    Umarc

  7. Pee

    Dat kan je toch geen proef meer noemen?

  8. Massegast

    Toen het nieuwe Stationsplein klaar was, vond ik de ruimtelijkheid meevallen. Maar inmiddels is het te klein voor de qua inwonertal snel groeiende stad en de vele nieuwe gebruikers van het Stationsplein (eigenlijk een pleintje). Kan Klépierre daar nog bij in de komende jaren? Ze hebben al een groot winkelcentrum. Mijn verwachting is dat de conflicten op het Stationsplein alleen maar zullen toenemen.

  9. Koel Hoofd

    DIe overeenkomst is uit 2008, toen het nog een bouwput was.
    De gemeente werd pas jaren later wakker, toen het plein in gebruik was en collectanten van het Leger des Heils er werden geweerd.
    Dat is Game, Set & Match voor Klepierre.

    NB! Klepierre betaald hier jaarlijks een bedrag voor aan de gemeente. Dus het is niet zo dat het de gemeente -en daarmee de burger- geld kost, in tegendeel.
    De pijn bij de gemeente zit hem er in dat Klepierre bepaald wie daar iets mag doen. De gemeente vind het namelijk helemaal niet leuk als ‘hun onderdanen’ kunnen doen en laten wat ze willen omdat ze daar voor hebben getekend en betaald, en probeert dat dan ook altijd weer terug te draaien.
    De afdeling juridische zaken heeft het er maar druk mee….
    Echter, de gemeente zou zelf een proactievere houding kunnen ontwikkelen door het huiswerk beter te doen ipv deze postnatale passief agressieve depressie in stand te houden.

  10. M.

    Het enige wat Klépierre wil is dat degenen die het plein en de passage passeren daar een tijdje blijven en zo veel mogelijk bijdragen aan hun winst. Het algemeen belang vraagt echter dat reizigers zonder hinder het station kunnen bereiken. Dat is nu al lastig met alleen een zij-ingang aan de noordkant waar meestal ook nog personen staan te roken, maar zal met een toename van de evenementen alleen nog maar moeilijker worden. Kortom, het is strijdig met het algemeen belang. De gemeente mag hier op geen enkele manier aan meewerken.

  11. Uuu

    @ Adriaan en Wim

    Het is algemeen bekend dat de gemeente als 1 van de stakeholders van CU2030 meebetaald heeft aan de renovatie van Hoog Catherijne. Waarom weten jullie dat eigenlijk niet?

    Daarnaast: misschien je eerst even verdiepen in hoe Bredero dit ex-stuk stad in bezit heeft gekregen. Dan piep je daarna wel anders.

  12. Koel Hoofd

    @M.
    “Het algemeen belang vraagt echter dat reizigers zonder hinder het station kunnen bereiken.”
    De hinder begint anders al bij de roltrappen, maar eigenlijk al bij die vele fietssnelwegen die voetgangers moeten oversteken om uberhaupt bij het station te kunnen komen.

  13. Mark Meeuwis

    Wat heerlijk dat door alle reclames op duic de pagina de hele tijd heen en weer springt en je niet eens fatsoenlijk een artikel of commentaren kan lezen. Top gedaan

  14. M.

    @Koel Hoofd: ik ken veel oudere fietsers en voetgangers die gebruik maken van het station, maar over de door u gesignaleerde hinder heb ik nog nooit iets vernomen, alleen over de roltrappen en de liften en soms ook opstopping door winkelend publiek.

  15. Anthony

    Is klepierre verantwoordelijk voor onderhoud en schoonmaak ?

  16. Vraagje

    Heeft dat plein geen naam?

  17. Baliekluiver

    Kunnen we nou niet één keer gewoon NEE zeggen tegen de vastgoedcowboys van Klépierre? Probeer het gewoon een keer, misschien bevalt het wel!

  18. Herman

    In dit deel van Utrecht is met name Kleppierre en in mindere mate de Jaarbeurs en de NS de baas, macht van de gemeente is beperkt.
    De kiem ligt in de jaren 70, toenmalig bestuur heeft toen de macht weggegeven. In ruil daarvoor is een verpauperde stationswijk opgewaardeerd.

  19. .

    Het plein onder het bollendak moet gewoon evenement vrij blijven. Dadelijk moet je je eerst een weg wurmen langs een of ander evenement voor je bij de ingang naar de fietsenstalling kan komen. En gezien de opstelling van Klepierre de afgelopen jaren zullen ze het vast ook wel zo moeilijk mogelijk maken om bij een van de andere zaken te komen die aan de niet-winkelcentrum kant van het plein zitten.

  20. Uuu

    @ Herman

    Of Hoog Catherijne vervolgens niet verpauperd was zo in de jaren tachtig/ negentig?

    Maar: de stad de overlast, de aandeelhouders de winst. En die winst is mede mogelijk gemaakt door onze politici (die zoals altijd weer het bedrijfsleven dienen en niet de burger).

  21. BdV

    Ik kan me ook alleen maar verbazen over het jaartal: 2070?

  22. Herman

    @Uuu, de stationswijk was echt verpauperd.
    HC was in de jaren 80/90 verouderd, das toch wat anders. In eerste instantie ergens in de jaren 90 een opfrisbeurt en nu dus een volledig vernieuwd HC.

    Per saldo ligt de stad er modern, vernieuwd en prachtig bij, vooral de combi oude stad en HC/Station is stukken beter dan de situatie in de jaren 60/70.
    Voor die verbetering is wel een prijs betaald, het toenmalige bestuur heeft deel zeggenschap aan Bredero overgedaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).