Plan voor bioscoop De Kade onverwachts afgeblazen | De Utrechtse Internet Courant Plan voor bioscoop De Kade onverwachts afgeblazen | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor bioscoop De Kade onverwachts afgeblazen

Plan voor bioscoop De Kade onverwachts afgeblazen
De plannen voor een nieuwe, grote bioscoop bij het Paardenveld zijn onverwachts afgeblazen. De aandeelhouders van de huidige grondeigenaren willen de grond niet langer ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van dit grootschalige plan. Hiermee lijkt het plan definitief van de baan.

De plannen voor een nieuwe, grote bioscoop bij het Paardenveld zijn onverwachts afgeblazen. De aandeelhouders van de huidige grondeigenaren willen de grond niet langer ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van dit grootschalige plan. Hiermee lijkt het plan definitief van de baan.

Wat de redenen  zijn voor de aandeelhouders van Paardenveld Vastgoed B.V. (de grond- en parkeergarage eigenaar) blijft nog onduidelijk, zo laat wethouder Victor Everhardt vanavond aan de gemeenteraad weten.

Het eerder bereikte onderhandelingsakkoord tussen ontwikkelaar Kade Utrecht B.V. en Paardenveld Vastgoed kan dus niet op de instemming van de aandeelhouders rekenen. Zonder hun medewerking kan De Kade door de initiatiefnemer niet ontwikkeld worden. Everhardt wil zo snel mogelijk een gesprek met de aandeelhouders over de motivatie van hun genomen besluit.

‘Goed nieuws laten inwerken’

Eén van de grootste criticasters van het plan was Jos Stelling, de eigenaar van het Louis Hartloopercomplex en het Springhaver Theater. Hij laat in een eerste reactie aan DUIC weten: “Dit is goed voor de bioscoopsituatie, goed voor Wijk C en uiteindelijk zeker ook goed voor Utrecht. Ook als het hier slechts uitstel zou betreffen, wordt het straks vanzelf duidelijk dat met de verdubbeling van het aantal bioscoopstoelen (bij de komst van de Jaarbeurs bioscoop in 2017) er meer dan genoeg stoelen zijn in Utrecht. De wijsheid komt met de jaren. Wij willen zonder subsidie graag de programmering van t Hoogt (na de verdwijning uit het huidige pand in 2018) overnemen als we de City bioscoop mogen exploiteren. De bouwplannen liggen klaar. Alles zou dan wel alleen met (mentale) steun van de gemeente moeten gebeuren en natuurlijk ook met Wolff/Kinepolis. Verder moeten we dit ogenschijnlijk goede nieuws op ons laten werken.”

Er wordt al een kleine twee jaar gesproken over de komst van de bioscoop met 7 zalen bij het Paardenveld, wat tot veel discussie in de stad en de politiek heeft geleid. Lees in ons dossier nog eens alles terug.

[link_tag id=”585″]

39 Reacties

Reageren
 1. Dien Meibos

  Gelukkig zien de aandeelhouders ook wel in dat er een overschot aan bioscopen in Utrecht ontstaat en dan is de vraag wie legt als eerste het loodje. Kortom een risico voor de aandeelhouders en dus een verstandig besluit om niet in te stemmen met het plan.

 2. Willem

  Beter, voor iedereen. Vanaf het begin een absurd plan.

 3. MMMMMM

  Hoezo gaat de wethouder in gesprek met de aandeelhouders?

  Om ze alsnog over te halen?

  Hoorde wethouder die niet gewoon ter kennis aan te nemen?

  Hoort de wethouder niet gewoon neutraal te zijn in deze, aangezien het hier gewoon een zaak tussen een ondernemer een projectontwikkelaar is?

  Wat is toch de rol van de gemeente in de zaak de “de Kade”. Ben daar nu eens open en eerlijk over gemeente Utrecht.

  En zo snijdt de gemeente zich keer op keer in de vingers door steeds maar weer aan de leiband van de projectontwikkelaars en de vastgoedwereld te lopen.

 4. Brigitte

  Wat een geweldig nieuws!! Een last van de schouders van de bewoners in Wijk C.
  Hoe verrassend dat de wijsheid van aandeelhouders moest komen. In de commissiebrief van de wethouder is te lezen dat inmiddels een gesprek met de vertegenwoordiging van de aandeelhouders is aangevraagd. Het is toch te hopen dat die hun rug recht houden en niet alsnog gaan zwichten onder gemeentelijke druk.

 5. R_Utrecht

  Wat een goed nieuws! Niemand zat te wachten op de kade. Totaal overbodig met het huidige en in ontwikkeling zijnde aanbod. City mooi exploiteren, zodat hier geen leegstand komt. Na twee nieuwe mega bioscopen is de bios-behoefte wel verzadigd vwb nieuwe bios-complexen.

 6. W.H. de Groen

  Een meer dan wijs en verstandig besluit.

 7. Bill

  Hoop dat die hoek van de binnenstad wat levendiger wordt, tijd voor een andere grote attractie op die plek..!!

 8. Karenlee

  Wat een opluchting! Ik zou graag zo’n leuke FoodHall hier zien zoals in R’dam en A’dam. Er wordt gesproken over een in de nieuwe Postkantoor-Bieb complex te plaatsen, maar daar komt al best veel andere dingen en zou dus niet goed tot z’n (uitgebrid) recht komen.

 9. dirk

  Prima. Volgens mij zat er, afgezien van een paar projectontwikkelaars, niemand op dit gebouw te wachten. Ik in ieder geval niet. Misschien een idee om op die plek ruimte voor een sjiek restaurant te maken? Een tent met ster-ambities? Dat is namelijk het enige wat Utrecht op uitgaansgebied mist.

 10. RobH

  De plannen van DEPOT liggen er nog. Misschien kunnen die iets met die parkeergarage?

 11. Peter Rothengatter HetFotoAtelier

  Laten we er een grote reuzenrad neerzetten ?

 12. VincentDV

  Bill, die hoek wordt al veel levendiger. Er ontstaat een parkje daar en de singel wordt gevonden door mensen die in de stad een beetje rust zoeken. Misschien is dat niet de levendigheid die jij voor ogen hebt, maar waarom zou het goed zijn als er op die plek “een grote attractie” komt? Ben je bang voor de stilte? Ga dan lekker de stad in. Laat dit hoekje voor de mensen die op een andere manier van de stad willen genieten.

 13. Frederik

  Pff, gelukkig, dat gaat niet door, weer zo’n betonblok. Nu graag even geen hippe voedselhallen of andere nieuwe shit in de stad, die wordt bij het station toch al compleet verruïneerd.
  En ik wens dhr Stelling veel succes met City renoveren.

 14. Johan

  En nu volle kracht vooruit met de revitalisatie van de City bioscoop. Als ik zie wat Stelling met de ontwikkeling van Springhaver en Hartlooper voor het Utrechtse culturele klimaat heeft betekend is dit nieuws een blessing in disguise.

 15. R_Utrecht

  Een park, een foodhal, een sterrenrestaurant, grote attractie, er is van alles te bedenken.. zolang het maar aansluit op de behoefte van (een relatief groot deel van) de inwoners (en bezoekers) van de stad. Als je toch zo graag wil bemoeien met die markt, gemeente, voer dan eens een fatsoenlijke analyse uit naar welke behoefte nog niet is ingevuld. Ga dan over die behoefte met de markt in gesprek.

 16. Michiel

  Goed nieuws. Wel enigzins vreemd dat de gemeente Utrecht nu in gesprek wil met de aandeelhouders over dit – toch enkel commercieel en vanuit de markt ingegeven? – project gaan praten.

  Ik hoop dat de eigenaren van de garage nu plannen gaan maken om hoogwaardige en passende woningen te realiseren. En dat ze ook aan de overkant de kantoorkolossen gaan slopen en hetzelfde doen… Maar dat is enkel dromen.

 17. TP

  Laat de Kade anders landen op het Smakkelaarsveld waar Bieb++ was bedacht, bijvoorbeeld icm woonfunctie erboven. Hier past een openbare functie die levendigheid brengt!

 18. Joey Water

  Dat is goed nieuws. Onlangs was ik nog in de Cinemec…je kon er een kanon afschieten. Koud en ongezellig. Wordt niet wat. Straks nog 14 (lege) zalen bij de Jaarbeurs… Ondertussen is het bij het Springhaver en Louis Hartlooper nog altijd gezellig druk. @ Jos Stelling: herstel ajb de City in haar ” art deco” glorie en maak daar ook een Utrechts gezellig en druk bioscoop theater van. Toch wel jammer van het Hoogt ook want dat is een uniek theater…na de kassa door het kleine straatje naar de overkant…onder het balkenplafond naar een film kijken. Zou mooi zijn als we dat kunnen behouden.

 19. Zonnewende

  Helemaal eens met MMMM…

  Waarom moet de wethouder op de bres springen voor De Kade?

  En Annelee, Utrecht wacht inderdaad nog op een foodmarkt zoals FFF in Rotterdam. Maar die zie ik liever op het terrein van de NS in die oude loodsen. Samen met Depot :-). Die oude industriële panden vragen gewoon om een dergelijk gebruik!

  En ‘t Hoogt programmering in City, zonder subsidie, ik zeg doen!

  Ik draai de duimen…

 20. herman

  Goed nieuws, die plek ligt uit de loop.

  De locatie is wel heel mooi (geworden door de Singel…) en uitermate geschikt voor statige woningen en appartementcomplexen dan kan er een mooie singelwand ontstaan, die aansluit bij de Singelwanden elders.

 21. Marcel

  In andere media wordt inmiddels bericht, dat de aandeelhouders van Paardenveld BV niet akkoord zijn gegaan met de erfpachtsom, die de gemeente Utrecht vraagt. Dat roept de vraag op of de gemeente nu zelf op deze wijze het plan heeft opgeblazen?

 22. kees van oosten

  Mooi zo, dan kan het hele stuk grond groen blijven.

 23. HH

  @Marcel: Als er erfpacht op rust kunnen de aandeelhouders (Paardenveld Vastgoed B.V.) geen eigenaar van de grond zijn en dus niet in die hoedanigheid iets te zeggen hebben. De gemeente is dan eigenaar van de grond. Of heb ik iets niet begrepen?

 24. Ellen

  Eindelijk inkeer voordat er (wederom) een groot financieel fiasco ontstaat. Laat de gemeente eerst maar eens kijken hoe ze het debacle van Tivoli-Vredenburg gaat oplossen.

 25. RobH

  Het barst in Utrecht van het groen. Vooral als je dat vergelijkt met hoe de stad in het verleden was. En daarnaast heb je aan de overkant een stuk waar ook een puike groenvoorziening te maken is en waar al initiatieven op lopen (http://daalsepark.nl/). Waarmee deze plek zich dus uitstekend leent, voor de al eerder genoemde foodhal of andere voorzieningen (oid).

 26. Corrie Huiding-Stomp

  Eindelijk een goed bericht. Nu mooie betaalbare woningen bouwen. Het stuk groen laten is wat mij betreft ook een optie, er is al zo weinig groen in Wijk C.
  Vreemd is het dat de wethouder met de aandeelhouders wil gaan praten. Schoenmaker blijf bij je leest en dat is niet onder handelen met aandeelhouders!!!

 27. Jan-Kees Verschuure

  Hopelijk kunnen Jos Stelling en de gemeente over hun verschillen heenstappen. Feit is wel dat Kinepolis eigenaar is van City, en dus alle troeven in handen heeft. Een zelfbewuste gemeente steunt Stellings initiatieven, maar dat Kinepolis City in eigen beheer houdt is uiteraard ook een optie.

 28. Jaap Verhoeven

  Ik hoop wel dat er van de huidige lelijke hoek iets moois wordt gemaakt. Groen blijven, zoals Kees van Oosten dat noemt, lijkt me dan ook niet het juiste woord. De gebouwen die er nu staan zijn deprimerend. Het voordeel van de Kade was, dat er tenminste iets aan gedaan werd.

  Daarnaast: Dit deel stad verdient wel degelijk meer horeca/ leuke tentjes/ iets..Kijk eens naar de leuke ontwikkelingen elders in de stad. Denk Twijstraat. Dat moet hier toch ook kunnen.

 29. Heer Plus

  Het is nu al duidelijk dat de direct omwonenden; en ja, die hebben toch een streepje voor wat mij betreft op de rest van de stad; een park, met eventuele appartementen verkiezen boven iets anders. get used to it.

  Er is genoeg vertier te beleven in Utrecht en er zijn al genoeg plekken, ook nu al, waar genoeg gebeurd op het gebied van vers (en biologisch) eten, ook in Utrecht. Zo’n foodhall wordt ernstig overschat. Het is een trend die over een tijdje weer zal gaan liggen. Iedere stad heeft er ook ineens een, zelfs Amersfoort. Je onderscheid je er nog niet eens mee als stad zijnde. USP enzo. De versmarkt onder Hoog Catherijne, naar Spaans en Frans model, heeft het ook nooit gehaald, wegens gebrek aan belangstelling.

 30. Heer Plus

  Stelling en Kinepolis kunnen in samenwerking met ‘t Hoogt (kan als stichting blijven bestaan voor de echte experimentele films) samen de City exploiteren. Stelling doet de horeca, de commerciële arthouse gaat via Stelling zijn distributiekanalen en via Kinepolis; en het echte artistieke werk wordt geprogrammeerd door ‘t Hoogt. Als Kinepolis slim is gaan ze in zee met Stelling. Het is voor hun slim om naast de block busters ook deze groeiende markt aan te snijden en Stelling kent de lokale markt. Door in de City te willen investeren kweek je een hoop goodwill onder de inwoners, je toont betrokkenheid bij de stad, je maakt vrienden bij monumentenclubs en bij een respectabel deel van het Utrechtse Cultuurveld en je kan een boost geven aan een straat die net dat extra zetje nodig. De prostitutie is al weg en blijft hopelijk weg en dat kan ook gebeuren met andere vage randfiguren door de komst van de normale burger en daar zit de Voorstraat nu op te wachten.

 31. Evelien

  Inderdaad Kees van Oosten: laat die plek mooi groen worden. Er is al genoeg wateroverlast doordat alles dichtgeasfalteerd/betegeld is. Een fatsoenlijke groenstrook zal de stad goed doen.

 32. Robin

  Meer dan genoeg grote complexen. Dit is de perfecte manier om de City bios in volle glorie te herstellen en tegelijk zonder subsidies het programma van ‘t Hoogt voort te zetten. Stelling heeft bewezen met het Louis Hartlooper Complex dat hij het kan, ook daar heeft de buurt een mooie impuls gekregen en is een “lastig” monument uit haar as herrezen. Laat de gemeente zich daar focussen op wat er al is, en zich niet richten op overbodige plannen waar – mede gelet op de voorgaande reacties – echt HELEMAAL NIEMAND op zit te wachten.

  Laat de wethouder dus zo snel mogelijk een afspraak met Stelling en ‘t Hoogt maken. Win-Win-Win-Win, ook voor de buurt!

 33. R_Utrecht

  Zou mr. Everhardt ook stiekem meelezen? Of überhaupt ooit in gesprek gaan met ‘de burger’? Daal af uit je witte toren en toets je geniale plannen eens bij het plebs (that’s us:-)).

 34. HH

  Tja beter ten halve gekeerd

 35. Martin Vos

  Nadat de galgen van het Paardeveld waren verdwenen stonden er een paar grote molens. Herbouw en terugplaatsing als leer/werkproject zou daar goed kunnen. Maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is de vraag hoe het gemeentebestuur de stortvloed aan creativiteit die de plek kennelijk losmaakt gaat optimaliseren en gebruiken. Als dat goed gaat kan er daar iets heel moois tot stand komen.

 36. Wern

  Een parkje met slingerpaadjes en bankjes langs t water is de enige goede bestemming!
  en alsjeblieft geen foodhall ofzo, dat is al zo achterhaald.

 37. Bill

  Een foodmark in die hoek is een geweldig plan…! En waarom niet in het leegstaande pand van de KvK deze ontwikkeling…? Lijkt mij een prima publiekstrekker op een mooie locatie.

 38. Utrecht CULTUURSTAD

  Slecht nieuws… een crossover locatie is heel iets anders dan een tradionele bioscoop van Stelling…meer van het zelfde…
  Ben benieuwd wat de rede van aandeel houders is ..
  hopelijk komt de Kade op een andere locatie alsnog. Bijvoorbeeld bij Rotsoord…

 39. maarten van den oever

  fantastisch goed nieuws natuurlijk, maar ik houd wel wat achterdochtgevoelens over. Waarom is het zo erg als jo s Stelling succesvol is dat daar een groot bioscoopkanon tegenover gezet moest worden.? Waarom mogen de bewoners van wijk c niet zelf mee praten en meedenken over de invulling van het paardenveld. ? En waarom gaat de gemeente inderdaad dan proberen zich met het bedrijfsbeleid van een onderneming te bemoeien die niet bepaald zaligmakend voor dat deel van wijk c met het kennelijke doel daar hoe dan ook onleefbare bebouwing te vestigen (want dat bedrijf heeft geen interesse in andere zaken).? Iets te veel vreemde stappen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).