Plan voor duurzaam Museumhotel in voormalig Altrechtpand Lange Nieuwstraat Plan voor duurzaam Museumhotel in voormalig Altrechtpand Lange Nieuwstraat

Plan voor duurzaam Museumhotel in voormalig Altrechtpand Lange Nieuwstraat

Plan voor duurzaam Museumhotel in voormalig Altrechtpand Lange Nieuwstraat
Beeld: VORM
De nieuwe eigenaar van het voormalig Altrechtpand in de Lange Nieuwstraat wil in het gebouw een duurzaam Museumhotel met 84 kamers beginnen. In de binnentuin van het pand kan het Centraal Museum het nijntje museum uitbreiden.

De nieuwe eigenaar van het voormalig Altrechtpand in de Lange Nieuwstraat wil in het gebouw een duurzaam Museumhotel met 84 kamers beginnen. In de binnentuin van het pand kan het Centraal Museum het nijntje museum uitbreiden.

Het Museumhotel is een samenwerking tussen hotelexploitant Prem Group en het Centraal Museum. In het hotel moeten themakamers van Utrechtse iconen, zoals Rietveld en de Stijl, komen. Ook is er in het hotel plek voor wisselende exposities en kan het Centraal Museum er evenementen organiseren.

Het Centraal Museum kan met nieuwbouw in de binnentuin het nijntje museum uitbreiden. Dat is volgens het museum nodig, omdat de bezoekersaantallen al sinds de opening in 2016 alle verwachtingen overtreffen. Door de uitbreiding kunnen jaarlijks meer mensen naar het nijntje museum, maar er komen ook een gardarobe, toiletten, een bezoekerscafé en een theaterzaal.

Monument

Projectontwikkelaar VORM heeft bij de gemeente Utrecht een voorstel ingediend. Christiaan Groeneweg, Hoofd transformaties bij VORM vertelt dat het een uniek concept moet worden: “We transformeren hierbij het monumentale pand met behoud van alle monumentale structuren en vervangen het gebouw naast de historische binnentuin voor nieuwbouw. Beide panden samen maken een bijzonder hotelconcept mogelijk.”

Het monumentale pand moet dus zo veel mogelijk haar materialen en originele structuren behouden, maar de staat van het achterliggende gebouw is volgens de projectontwikkelaar ‘buitengewoon slecht’ door de vele jaren verwaarlozing. Vroegtijdige sloop van het gebouw op het binnenterrein is volgens Groeneweg dan ook onvermijdelijk. Wel ziet hij mogelijkheden om materialen na de sloop te bewaren en her te gebruiken. De nieuwbouw wordt grotendeels van hout. Om het gebouw van energie en warmte te voorzien, komt er een warmtepompinstallatie.

Reageren

De zogenoemde bouwenvelop is in te zien op de website van de gemeente. Iedereen die opmerkingen heeft, kan tot en met 25 oktober via museumhotel@utrecht.nl reageren op de plannen. Eind 2021 hoopt de gemeente definitief te besluiten over het bestemmingsplan.

20 Reacties

Reageren
 1. Bastiaan

  Wat moet die lelijke hoogbouw op dat mooie stukje stadsie?

 2. Joep

  @ Bastiaan

  Wat is er lelijk aan?

  Jouw smaak is niet leidend.

 3. Kees Truijens

  @Bastiaan
  Mee eens. Je kunt ook zeggen dat het er nog wel bij kan na alle vernielingen die Altrecht in de zuidelijke binnenstad aangericht heeft.

 4. Paul

  Na de fout van het dichtgooien van de Utrechtse grachten, gaan we nu de stukjes binnengroen in de stad dichtgooien? Zonde!
  En met een stuk out-of-tone gebouw dat bijna 10 meter boven een prachtig stukje Utrecht gaat uitsteken?
  Waarom kan er niet naar beneden uitgebouwd worden in plaats van de hoogte in?

 5. karla

  Het wordt wel druk daar. Er worden woningen gebouwd en dit. Hebben we al niet genoeg hotelkamers trouwens? Ik dacht dat er een soort van hotelstop was.

 6. Bill

  @ Bastiaan: Hoogbouw?? Komt u uit een dorp? Dit sluit prima, in zowel ontwerp als hoogte, aan bij de omringende bebouwing. Leuk ontwerp, met een een kwinkslag naar de tekeningen van Bruna.

 7. Bas

  Met parkeergarage? Ik zie die arme gasten al rondjes rijden op zoek naar een P…

 8. Robin

  Je moet het maar durven om dit duurzaam te noemen. Gaat het om cultuurliefhebbers of om een hotel met een bezighoud-verdienmodel (evenementen?)Het is duurzamer er een grote tuin aan te laten leggen en onderhouden door de buurtbewoners.
  Wie wil dat de stad vol raakt met toeristen op zoek naar «  authentieke » plekken die straks niet meer bestaan als alles in dienst staat van het toerisme. Ze komen voornamelijk elkaar tegen. Geratel van rolkoffers , horeca die mooi op de insta-foto’s en video’s staat maar geen kwaliteit kent. Klein maar fijn heeft iets prettigs. Nederlandse steden zijn sowieso compact. We merken juist in deze tijd dat we buitenruimte, groen en parken nodig hebben.
  Lees Grand Hotel Europa van Ilja Pfeiffer, dan weet je wat er met je stad gebeurt als je te veel voor toeristen doet, het wordt er voor bewoners dan minder leuk. Wij kunnen dat anders doen. Doe duurzaam, bouw geen duurzaam hotel.

 9. Wieger

  Arme overburen in de Beyerskameren in de Lange Nieuwstraat! Zij krijgen de hoofdingang van het hotel tegenover zich met alle drukte vandien. Altrecht wil niet dat de hotelingang op hun plein tegenover het Universiteitsmuseum komt.

 10. Ferdinand

  Meningen kunnen erover verschillen of dit ontwerp mooi of lelijk is, maar bezien in de cultuur-historische context lijkt dit ontwerp niet bepaald passend in het museumkwartier.
  Projectontwikkelaar zou moeten overwegen een architect in de arm te nemen met ervaring in de restauratie en oog voor architectuur-historisch detail.
  Gemeente dient erop toe te zien dat de waarde van dit deel van de stad, die juist voortkomt uit die cultuur-historische setting, wordt gegarandeerd.
  Ook Utrechtse ondernemers zouden toch moeten beseffen dat dat toerisme naar Utrecht komt omdat we hier mooi historisch centrum hebben.
  Kortom, niet-passend ontwerp leidt tot waardevernietiging.

 11. Isabelle

  Er is een enorme woningnood in Utrecht. Zullen we die eerst bestrijden voor we nog meer toeristenonderkomens gaan bouwen?

 12. Bastiaan

  Lekker dubbel beleid..

  https://www.hospitality-management.nl/wethouder-verschuure-utrecht-we-staan-in-principe-geen-nieuwe-hotels-meer-toe

 13. Bastiaan

  https://www.duic.nl/horeca/utrecht-komen-21-nieuwe-hotels-met-honderden-kamers/

 14. Fvr

  Prachtig initiatief. Lijkt me een heel goede plek voor een hotel in het hogere segment. Komt deze dooie hoek ook meer tot leven.

 15. Henk

  @ Fvr

  Het is maar wat je prachtig vind. Die bouwmassa en 20 m hoge nieuwbouw post totaal niet in dat verstilde stuk binnenstad.

 16. WV

  Waardeloos. Hotels, hotels, hotels. Die wethouder die dit ook weer toestaat onder het mom van de schaamlap ‘concept-hotel’. Braak.
  En dan dat volproppen van dat binnenterrein met die hoogbouw.
  Hoe verzin je het, hoe is het mogelijk, waarom laat je het toe.

 17. Johan

  Twee grove brokken baksteen met een veel te grote hoogte in de fijnmazige stedelijke structuur van het Museumkwartier.
  De gemeente presteert het keer op keer weer ons nageslacht op te zadelen met stedenbouwkundige dwalingen.

 18. Nico

  Met 19,5 meter hoogte zijn de verhoudingen volledig zoek. Het stukje binnenterrein dat overblijft is niets meer dan een schaamlapje dat volledig in de schaduw van de beoogde nieuwbouw komt. Ik zie het bordje al staan “Tijdelijke binnentuin”.

 19. Nico

  En dan het verhaaltje dat het hotel met zijn 19,5 meter vanaf de straat niet te zien zal zijn. Lang geleden had het WKZ een soortgelijk smoesje. Die klomp is gelukkig al lang uit het straatbeeld verdwenen. Ik begrijp dan ook niet waarom er nu weer zo’n idioot plan op tafel ligt. Laat die bouwenvelop maar dicht. Beter voor iedereen.

 20. Wim

  @ Nico

  Ik deel jouw boosheid volledig. Hoe is het toch mogelijk dat het gemeentebestuur voornemens is hier zijn goedkeuring aan te geven. Er zijn veel, heel veel, gezichtshoeken waarvandaan dat 19,5 m hoge puistje wel te zien zal zijn. Mismaking van het Museumkwartier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).