Plan voor miljardeninvestering in woningbouw en ov in onder meer Utrecht; nog 20 miljard van Rijk nodig Plan voor miljardeninvestering in woningbouw en ov in onder meer Utrecht; nog 20 miljard van Rijk nodig

Plan voor miljardeninvestering in woningbouw en ov in onder meer Utrecht; nog 20 miljard van Rijk nodig

Plan voor miljardeninvestering in woningbouw en ov in onder meer Utrecht; nog 20 miljard van Rijk nodig
Het Forum voor Stedelijke Vernieuwing, een coalitie van overheden, gebiedsontwikkelaars, investeerders en andere woningbouwexperts, klopt bij het Rijk aan voor een investering van 20 miljard euro. Dit geld moet besteed worden aan woningbouw en openbaar vervoer in veertien Nederlandse gebieden, waaronder in Utrecht.

Het Forum voor Stedelijke Vernieuwing, een coalitie van overheden, gebiedsontwikkelaars, investeerders en andere woningbouwexperts, klopt bij het Rijk aan voor een investering van 20 miljard euro. Dit geld moet besteed worden aan woningbouw en openbaar vervoer in veertien Nederlandse gebieden, waaronder in Utrecht.

Het Forum voor Stedelijke Vernieuwing heeft dinsdag het plan gepresenteerd waarin onder meer is te lezen dat de veertien gebieden geschikt moeten worden gemaakt voor de bouw van 450.000 woningen. Daarvoor moet de bereikbaarheid van die gebieden worden verbeterd door te investeren in het openbaar vervoer.

Een publiek/private samenwerking wil tot 2040 142 miljard euro investeren. 109 miljard euro komt van private organisaties en de 13 miljard euro aan publieke investeringen zou al gedekt zijn. Voor de overige 20 miljard euro wordt nu aangeklopt bij het Rijk.

Kern

“De kern van dit financieel onderbouwde voorstel is dat met een rijksbijdrage van ongeveer   één miljard euro per jaar er niet alleen 450.000 woningen bijkomen maar er ook een schaalsprong op het gebied van openbaar vervoer wordt gerealiseerd”, is te lezen in het persbericht van Forum voor Stedelijke Vernieuwing.

Net als de andere drie grote steden ondersteunt Utrecht het manifest. “Samen met de provincies en andere partners pleiten wij al langer voor een forse investering in het ov-netwerk van Utrecht”, aldus wethouder Klaas Verschuure. “Alleen dan kunnen we de woningen bouwen die de komende jaren hard nodig zijn in onze regio, en een duurzame leef- en werkomgeving voor onze inwoners bevorderen. Ook in Den Haag lijkt nu ‘het kwartje’ gevallen te zijn dat miljarden nodig zijn om de woningbouw vlot te trekken.”

Ondergronds

Eerder werd al bekend dat er in Utrecht twee nieuwe tramlijnen en een volwaardig treinstation Lunetten-Koningsweg op het wensenlijstje staan. Eerder werd ook al een aanvraag bij het Rijk gedaan van 2,1 miljard euro voor het OV van de toekomst. Dit was echter zonder succes.

Later werd ook duidelijk dat Utrecht samen met de provincie en omliggende gemeenten onderzoek laat doen naar de mogelijkheid van ondergrond openbaar vervoer in de regio.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Huur eerst eens voor 50 miljoen de beste experts ter wereld uit de private sector een jaar in om deze plannen van onze veredelde zolderkamerhobbyisten volledig te toetsen, door te rekenen en aan te passen.

  Dit is veel te omvangrijk om over te laten aan ambtenaren, zeker ambtenaren met een dergelijke trackrecord.

 2. Lexus

  @Scherpschutter: ik wilde net zeggen: “Scherpschutter, kom er maar in”, maar u was me met uw onmogelijk herhaalrecept te vroeg af.

 3. Lexus

  @Scherpschutter: overigens heb ik, voor alle duidelijkheid, niets tegen het inhuren van onafhankelijke deskundigen.

 4. Massegast

  @Lexus en Scherpschutter — Maar dan geen experts van het gehalte Feuchtinger, die in de jaren 60 alle Singels wilde dempen en een snelweg langs de Domtoren had gepland. Laat vooral plannen met elkaar concurreren. Dat is toch de crux van de private sector? Ik prijs me wel gelukkig dat plannenmakerij in Utrecht 20 jaar duurt. Daarna verandert de stad in een grote bouwput en dan heb ik het wereldse Utrecht omgeruild voor het hemelse Utrecht. Met prachtige Nieuwe Grachten, stille stegen en onverwachte ontmoetingen.

 5. Azijnplasser

  De liefde voor de stad Utrecht laat Scherfschutter in zijn vele reacties duidelijk lezen. Het moet dan ook mogelijk zijn om voor een fractie van de €50.000.000 de oneindig wijze Scherfschutter in te huren om de stad Utrecht bij te staan in het oplossen van alle moeilijke kwesties.

 6. Len

  Met 20 miljard kunnen we toch zeker wel een project van 5 miljard financieren, zoals een onbeloopbare trap met bewust geplant onkruid tussen de treden.

 7. Lombokker

  Kijk eens aan, dat geld kan mooi worden gebruikt voor infrastructuur om de polder Rijnenburg te ontsluiten. Volgend jaar verkiezingen voor de gemeenteraad, dus ik nodig alle partijen uit om zich duidelijk uit te spreken over wat ze met dit geld (en met Rijnenburg) willen gaan doen.

 8. Scherpschutter

  @Azijnplasser

  “De liefde voor de stad Utrecht laat Scherfschutter in zijn vele reacties duidelijk lezen.”

  Eindelijk iemand die het begrijpt. Mijn nederige dank.

  “Het moet dan ook mogelijk zijn om voor een fractie van de €50.000.000 de oneindig wijze Scherfschutter in te huren om de stad Utrecht bij te staan in het oplossen van alle moeilijke kwesties.”

  Ja en nee. Ik zal u 49.000.000 Euro besparen. Voor een miezerige 25 kilo fysiek goud (vooraf te voldoen) stel ik me verkiesbaar. Mijn doel is om de Gemeente Utrecht in 24 uur volledig op te heffen, al haar bezittingen te liquideren en restitueren en Utrecht compleet te privatiseren. Op dezelfde dag verklaar ik Utrecht onafhankelijk van de Staat der Nederlanden. De rest van uw problemen lost u zelf maar op. Ik ben geen kleuterjuf en u bent vast oud genoeg om zelf verantwoordelijkheid voor uw leven te nemen.

 9. Moniek

  @Scherpschutter
  En wat dan, met vrijstaat Utrecht, na die 24 uur?

 10. isabelle

  Geef dat geld niet zomaar aan Utrecht, maar zet er externe deskundigheid op om het budget gecontroleerd te krijgen op alle bestedingen.

  Utrecht kan niet met geld omgaan.

 11. Scherpschutter

  @Moniek

  Maak er iets moois van, zou ik zeggen! Niets of niemand die uw geluk en vrijheid nog in de weg staat.

 12. Azijnplasser

  @Scherpschutter

  “Ja en nee. Ik zal u 49.000.000 Euro besparen. Voor een miezerige 25 kilo fysiek goud (vooraf te voldoen) stel ik me verkiesbaar”

  Ik zou de gemeente adviseren dit in 25 kg klatergoud uit te keren, geheel naar waarde van de adviezen.

 13. Johanneke

  Lijkt op de huidige situatie, Scherpschutter. Laat het dan maar blijven zoals het is.

 14. Lexus

  @Johanneke: u vergist u. Er zou eerst totale anarchie heersen, vervolgens strijd om de macht en uiteindelijk dictatuur van de sterkste. Dan toch maar liever de huidige situatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).