Plan voor nieuwbouw in Heycopstraat voorgelegd aan de Utrechtse raad | De Utrechtse Internet Courant Plan voor nieuwbouw in Heycopstraat voorgelegd aan de Utrechtse raad | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor nieuwbouw in Heycopstraat voorgelegd aan de Utrechtse raad

Plan voor nieuwbouw in Heycopstraat voorgelegd aan de Utrechtse raad
Het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van 416 woningen aan de Heycopstraat in Dichterswijk wordt binnenkort voorgelegd aan de raad. Als de raad dit voorjaar instemt, kan de bouw van de woningen deze zomer starten.

Het bestemmingsplan voor de nieuwbouw van 416 woningen aan de Heycopstraat in Dichterswijk wordt binnenkort voorgelegd aan de raad. Als de raad dit voorjaar instemt, kan de bouw van de woningen deze zomer starten.

De woningen komen op de plek van soepfabriek Intertaste. Het project is een van de laatste delen van de nieuwbouw in de wijk Parkhaven.

In de Heycopstraat komen 83 woningen in de sociale huursector en 333 woningen in de vrije huursector. 68 van die woningen vallen in de categorie middenhuur. De huurprijs voor die huizen is 750 en 950 euro per maand. Mensen die een sociale huurwoning verlaten en een middenhuurwoning willen huren, krijgen voorrang.

Groen

Oorspronkelijk zou een brede laan in de wijk Parkhaven komen. Eerder werd al duidelijk dat een brede laan niet doorgaat. In plaats daarvan wordt groen aangelegd, waardoor de laan samen met het Ringpark een plek wordt voor spelen, sport en recreatie.

Wethouder Klaas Verschuure is blij met de plannen. “Met woningen in alle prijscategorieën is het bovendien geschikt voor een diverse doelgroep. De ruimte voor spelen, sporten en groen zorgt ervoor dat je hier prettig kunt wonen midden in de stad; een mooi voorbeeld van gezond stedelijk leven”, zegt hij.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Rob Huibers

  Dat is de vroegere fabriek van Royco, waar meisjes aan lopende banden zakjes instantsoep inpakten. Industrieel erfgoed waar duizenden Utrechters voetstappen hebben liggen. Binnenkort lijkt dat hele stuk Utrecht totaal niet meer op hoe het er zestig jaar geleden was met zeker drie kazernes, de groenteveiling, enkele fabrieken (Frans Smolders, Hamburger) en de Leidseweg als invalsweg uit het westen. Ga gauw kijken naar die oude groothandelspandjes aan de Fruitstraat, want binnenkort is bijna alles uitgewist.

 2. WvR

  @Rob Huibers:
  Inderdaad.
  Kost even het bijstellen van het bestemmingsplan, het negeren van de maaiveldhoogte, en het negeren van de bezwaren van de omwonenden (tenzij je onder de 12 bent en een voetbalveldje wilt beschermen, dan staan er gelijk 3 wethouders voor de camera om de belangen van de omwonenden in acht te nemen), maar dat eenmaal achter de rug hebben ook wij het genoegen binnen enkele jaren op fantasieloze nieuwbouw uit te kijken.

 3. JdV

  Waar komt toch die fascinatie voor huurwoningen bij de gemeente vandaan, terwijl de markt schreeuwt om koopwoningen? De rest van de wijk is ook koop. Is dit weer een socialistische impuls om mensen voor te weinig geld op toplocaties te laten wonen? Bouw die huurwoningen lekker op het terrein van de Utrechtse Bazaar en zet hier dure koopappartementen neer.

 4. Massegast

  @JdV — Ben het helemaal eens met je analyse. Geen huurwoningen op toplocaties.
  @Rob Huibers — Aardig dat je Frans Smulders nog even memoreert. Machinefabriek Frans Smulders stond op de plek waar nu het Rabo-complex staat. Mijn vader heeft er van 1946 tot het failliet in ’62/’63 gewerkt. Het was heel wat dat mijn vader als protestant bij dit katholieke bedrijf kon gaan werken. Maar ja, ze hadden arbeidskrachten nodig. Voor de oorlog maakten ze suikerraffinaderijen voor Java en ook de machines voor het Wouda-gemaal in De Lemmer. Na de oorlog speelden ze een rol bij de wederopbouw van ons land.

 5. Jos

  @ JdV waarom mogen mensen die, dankzij o.a. ons huidig systeem, niet kunnen kopen niet op fijne plekken wonen? Waarom mogen wat minder vermogenden niet op fijne plekken wonen? Waar zou een fijne plek per se voor een miljoen de deur uit moeten gaan? Je zegt het zelf al. De rest van de wijk is al koop. Dit wordt dus huur. Huur die de gemiddelde Nederlander overigens, het zogenaamde volk, never nooit kan betalen.

 6. Utrechterd

  @jdv

  Het is simpelweg voor een agent,leraar,bakker etc gewoon niet mogelijk om dure koopwoningen te kopen. Dus ja sociale huurwoningen of middenhuur is meer dan welkom, en het liefst verspreid over heel Utrecht zo houd je die mix.

 7. Joas

  @ Massegast

  Hahaha, Wat een onzin. De meest dure appartementen worden juist over het algemeen verhuurd, maar dan voor topprijzen. Is een statusdingetje en de meeste mensen willen niet een appartement kopen voor altijd (heeft met type bewoner te maken; die wil flexibel zijn en weinig gedoe hebben).

  Daarnaast, dure koop, middenkoop, middenhuur en sociale huur in iedere wijk op iedere plek. Drukt de prijzen die de pan uit rezen (zal binnenkort wel iets minder zijn) en zorgt voor een leefbare stad, waar juist de middenklasse ook nog welkom is. Je kan beter alle lusten en lasten over iedereen spreiden dan deze bij slechts een deel van de bevolking neerleggen. Wie als een dubbeltje geboren wordt, wordt zelden een kwartje. Zo werkt ons systeem nu eenmaal en dat is de basis vooral redelijk oneerlijk. Iedereen heeft recht op een fijne woonplek. Niet alleen mensen met geld. En mensen met minder geld hoeven niet 15 km van het centrum af te wonen, alleen maar omdat mensen bovenaan in het systeem dat zo bepalen (uit eigen belang) en om er zelf beter van te worden ten koste van vrijwel de meeste mensen in de samenleving.

 8. Massegast

  @Joas — Je etaleert hier een politieke filosofie. De mijne is echter anders. Als je over het ‘systeem’ nog wat wil lezen: ‘De toestand van de arbeidersklasse in Engeland’, uit 1845, door Friedrich Engels. Beschrijft de ruimtelijke segregatie prachtig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).