Plan voor tunnel bij Boorstraat in Utrecht wordt verder uitgewerkt; kostenplaatje stijgt naar 40 miljoen euro Plan voor tunnel bij Boorstraat in Utrecht wordt verder uitgewerkt; kostenplaatje stijgt naar 40 miljoen euro

Plan voor tunnel bij Boorstraat in Utrecht wordt verder uitgewerkt; kostenplaatje stijgt naar 40 miljoen euro

Plan voor tunnel bij Boorstraat in Utrecht wordt verder uitgewerkt; kostenplaatje stijgt naar 40 miljoen euro
Bron: gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht gaat verder met het plan om een tunnel te maken onder de sporen door tussen de Boorstraat en de nieuwe woonwijk Wisselspoor. Het kostenplaatje is wel flink gestegen, de schatting is nu zo’n 40 miljoen euro. Daar betalen zowel het Rijk en de gemeente als de NS aan mee.

De gemeente Utrecht gaat verder met het plan om een tunnel te maken onder de sporen door tussen de Boorstraat en de nieuwe woonwijk Wisselspoor. Het kostenplaatje is wel flink gestegen, de schatting is nu zo’n 40 miljoen euro. Daar betalen zowel het Rijk en de gemeente als de NS aan mee.

Het spoortracé in Utrecht kan een flinke barrière zijn, terwijl huidige fietspaden al veel gebruikt worden. Daarom heeft de gemeente onderzocht wat een goede optie zou zijn voor een tunnel onder de sporen door bij de Boorstraat. Daar wordt nu de volgende stap in gezet.

De tunnel moet onderdeel worden van de snelfietsroute tussen Utrecht en Amsterdam, maar ook zorgen voor een ontsluiting van de wijk Wisselspoor en in mindere mate Cartesius. Volgens berekeningen zullen er dagelijks 5000 fietsers gebruik van maken, die anders voornamelijk over de Amsterdamsestraatweg zullen rijden.

Kosten

Hoewel men er eerst vanuit ging dat de kosten zo’n 21 miljoen euro zouden zijn, is dat nu bijgesteld naar 40 miljoen euro. Ook zal de eventuele bouw van de tunnel de nodige overlast veroorzaken en moet er een speeltuin verplaatst worden. Het Rijk betaalt wel 13,65 miljoen euro mee en de NS zo’n 1,7 miljoen euro.

De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met bewoners over het plan en worden de eerste ontwerpen verder uitgewerkt. Als het allemaal doorgaat kan de bouw van de tunnel op zijn vroegst in 2028 van start gaan.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Waar blijft de tunnel bij de Nicolaas Beetsstraat? Het spoor is hier met de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone een nog grotere barrière en ontlasting van de Vredenburgknoop die daardoor steeds drukker wordt is hard nodig.

 2. JdV

  Geert heeft vast wel een kaartje met de gemeentes waar de PVV niet de grootste is geworden. Zijn er niet veel dus das makkelijk. Aanvragen voor extra geld door die gemeentes kunnen rechtstreeks in de shredder. Lol.

 3. E. Mazzelaer

  In het trace van de beoogde fietstunnel bevind zich nog ‘n atoombunker, een hoop loze ruimte onder het spoor dus, paar (dikke) buitenmuren doorbreken en fietspad er gewoon dwars doorheen leggen. Opgelost.

 4. Herman

  40 miljoen voor een fietstunnel, bizar!

  Dat kan toch echt niet, Hopelijk wordt dit ontwerp nog een keer heel goed bekeken en waar nodig versoberd.

 5. Wies

  Ja lach maar JdV, maar ik denk serieus dat zulke ideetjes aansluiten bij het geestelijk niveau van zo’n PVV fractie. Want domrechts populisme benadert zaken vooral vanuit haat.

 6. Len

  Nieuwe graffiti tunnel!

 7. TJA tja tja

  Een tunnel alleen voor fietsers?
  Of ook voor voetgangers…

 8. Peter

  De Mytylbrug werd met een miljoen dubbel zo duur en geschrapt, en deze tunnel gaat van 19 naar 40 miljoen en dat kan dan wel?

  En de fietsstraat Amsterdamse straatweg werkt alleen bij voldoende volume, daar moet je dan niet 5000 fietsers per dag afhalen.

 9. Scherpschutter

  Wat is de business case hier? En waarom kost een simpel tunneltje veertig(!) miljoen….?

 10. Wim

  @ Johan
  Inderdaad. Het Merwedekanaal wordt vol met bruggen gebouwd en vervolgens loopt het oost-west fietsverkeer vast op de spoorbarriere. Hoog tijd dat die tunnel bij de Beetsstraat er gaat komen!

 11. Uuu

  Wat gaat JdV huilen als de PVV niet in het kabinet komt of er binnen no-time weer uitligt. Ben benieuwd wanneer de 35 kamerleden weer eens over de schreef gaan, zich af gaan scheiden, overstappen naar andere partijen, etc.. Je weet gewoon dat het gaat gebeuren.

  Kennelijk zijn mensen het gedoogkabinet in 2010 vergeten. Pfff.

  Er zijn genoeg opties tot kabinetsvorming zonder PVV mogelijk, met meerderheden. Tja alleen de compleet niet betrouwbare VVD he?!……

 12. Ramon

  @herman

  40 miljoen voor een tunnel voor auto’s wel ok?

  Deze tunnel gaat de fietsroute op de straatweg enorm ontlasten. De fietspaden op de straat weg zijn namelijk veels te smal voor de enorme hoeveelheid fietsers. Andere optie is auto parkeren langs de straat weg opheffen en de fietspaden 2x zo breed maken.

 13. Abe

  @tja, je kan straks aan het begin van de tunnel een leenfiets huren

 14. Wim

  @Wies en wat denk van domlinks dat Utrecht naar faillissement brengt met hun boulevards waar autos kruipend over heen moeten

 15. JdV

  @wies: ik mag inderdaad oprecht hopen dat het geld verkwisten aan linkse hobby-projectjes in ieder geval vanuit Den Haag vanaf nu inderdaad geen cent meer kost.

 16. woutvr

  40 miljoen, houd toch op . Dat kan beslist goedkoper. Wees eens creatief, gemeente Utrecht.

 17. Ton

  Ik gok dat een stukje snelweg van deze lengte ook zoiets kost ?
  En een veelvoud als er een spoorwegtunnel in zit ?

 18. Nina

  @ Ramon
  Autobezitters betalen zelf voor autotunnels en aanleg van autowegen.

  Fietseigenaren zouden ook belasting moeten gaan betalen, vind ik. Er wordt voor hen ook infra aangelegd. Lost gelijk het probleem van weesfietsen op, als fietsen geregistreerd staan op naam.

 19. Pee

  @Wies
  Volgens jou , maar het is toch anders.

 20. Herman

  @Ramon, nee ook voor een autotunnel is dit een bizar bedrag. Weet toevallig beetje wat een tunnel kost, hier kunnen specifieke omstandigheden de prijs wat opdrijven, maar 40 mln is echt ongehoord hoog.

  Utrecht bouwt wel vaker extreem dure kunstwerken. De Daphne Schippersbrug koste 25 mln, terwijl elders een eenvoudige fietsbrug bij Houten voor minder dan 6 miljoen gebouwd.

 21. Marcel

  40 miljoen? Nu? Dus 80 miljoen als er op de helft van het werk iemand roept: we komen 30 miljoen tekort wegens onvoorzien en een vleermuizen fosiel van 1 miljoen jaar oud. De bouw gaat ff stil liggen en wij ook. Bespottelijk. Ik wil met de vate reaguurders best een weddenschap doen dat ik gelijk heb. Een 2 meter hoge taart die in de tunnel past.

 22. wollie

  @Nina als we dat doen gaan minder mensen fietsen, sta jij langer in de file 👍🏻

 23. Nina

  @ Wollie
  Geen probleem voor mij, hoor, maar wel voor de prijs van alle producten die hoger wordt.

  Als je de samenhang der dingen in de economie niet begrijpt…. 🙄

 24. JdV

  @wollie: fietsen is leuk en heel gezond hoor ik altijd vanuit de gemeente. Dan zou langer (om)fietsen nog leuker en gezonder moeten zijn toch? Niet aanleggen dan.

 25. Ruben

  Wat een zure reacties allemaal.
  Waarom meteen de PVV hierin betrekken met allemaal aannames.
  U gaat allen voorbij aan het feit dat er een compleet nieuwe buurt is gebouwd, welk de bijbehorende infrastructuur benodigd. De bestaande infrastructuur is niet toerijkend en zal zodoende uitgebreid moeten worden. Gezien de locatie is voorgestelde tunnel een uitstekend idee, bijkomend voordeel is dat de huidige belasting van de ASW route hiermee ook omlaag gaat, uit eerdere reacties bleek mij dat dit voor veel lezers een welkom feit zou zijn.
  Zullen we wat minder de linkse- én rechtse- stellingen betrekken en wat liever voor elkaar zijn, daar komen we een stuk verder mee.

 26. Johan

  @ Ruben

  En toch wil ik een tunnel bij de Nicolaas Beetsstraat!

 27. Don

  Ooit is ons beloofd dat het Westplein ondertunneld zou worden om de wijk Lombok met de stad te verbinden. Dat was te duur. En nu een fietstunnel voor ongeveer hetzelfde bedrag terwijl er een tunnel naast ligt. Wie verzint dit soort dingen in een gemeente die een miljoenen tekort heeft.

 28. JdV

  @ruben: het aanleggen van nieuwe infrastructuur is onwenselijk volgens de gemeente. Toename van woningen en inwoners is geen enkele reden om infra aan te pakken. De bedoeling is gewoon om de reeds bestaande infra intensiever te benutten. Dit is dus een onwenselijke investering. Dat het dan wellicht drukker gaat worden is geen geldige reden, bewoners en gebruikers dienen dan hun gedrag aan te passen.
  Deze redeneertrend is leidend in het verzet tegen verbreding van de A27 en zou wat mij betreft consequent doorgevoerd moeten worden door onze raad. Geen extra scholen. Gewoon de klassen wat voller of thuisonderwijs. Geen extra ziekenhuizen, gewoon op elke kamer een extra bed. Consistent links beleid, het is echt grappig.

 29. Nina

  40 miljoen euro voor een fietstunnel terwijl mensen geen woning kunnen krijgen, er mensen honger/kou lijden en zorg ontberen?

  Je zult het maar durven bedenken, zeg.

  Het moet veel socialer!

 30. Utrechter

  Met dit soort berichten verlang je naar een bindend referendum waarmee je het gehele gemeente bestuur op staande voet naar huis kunt sturen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).