Het plan voor de modernste wijk van Utrecht, Merwede, is rond. Nu is het aan de gemeenteraad om zijn zegje erover te doen. 12.000 mensen kunnen straks gaan wonen in deze autovrije stadswijk. Het wordt een buurt zoals we die – op deze schaal – nog niet kennen in Nederland. “Een impuls voor Utrecht”, noemt wethouder Kees Diepeveen het.
Het is ongeveer duizend meter, van de Socratesbrug naar de Balijebrug. Hier moet tussen de Kanaalweg en de Europalaan de nieuwe wijk Merwede komen, onderdeel van de Merwedekanaalzone. Er is jaren gewerkt aan het plan, bedrijven zijn al vetrokken en panden worden al gesloopt. In 2023 moet er begonnen worden met bouwen.
Iets meer dan een jaar geleden werd het conceptplan voor Merwede gepubliceerd. Nu heeft iedereen erop kunnen reageren – er kwamen honderden reacties – en is het plan rond. Het stedenbouwkundig plan is door de gemeente samen met tien andere grondeigenaren gemaakt. Door deze samenwerking wordt het terrein van 24 hectare groot tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk als één geheel ontwikkeld. Iets wat op deze schaal nog niet eerder is gedaan.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Kees Diepeveen: “De komst van deze moderne wijk is hiermee nu weer een stap dichterbij.” Henri van Dam, directeur van Synchroon, een van de ontwikkelaars: “Het was een boeiende periode van puzzelen, maar we zijn erin geslaagd om alle ambities samen te smelten in een mooi stuk stad, waar het straks uitstekend wonen, werken en leven is.” Het is nu aan de gemeenteraad om zijn zegje erover te doen en over de plannen te besluiten.
Megaproject
Maar waar hebben we het ook alweer over? Het is een megaproject. Er komen meer bewoners in Merwede te wonen dan in heel Lunetten, maar de nieuwe wijk wordt tien keer zo klein als Lunetten. Wat vooral zo bijzonder is, is dat tien grondeigenaren samen het plan hebben gemaakt. Hierdoor is alles afgestemd op elkaar. Ook wordt het een wijk zoals we die nog helemaal niet kennen in Nederland.
Wethouder Diepeveen noemt daar een voorbeeld van. Tijdens een rondje door het gebied wijst hij naar het naastgelegen complex van City Campus Max waar auto’s omheen staan, waar een grote vuilniswagen bezig is om containers op straat te legen en waar overal fietsen slingeren. “Dat willen we dus allemaal niet meer zien. In Merwede wordt dat allemaal van straat gehaald. De wijk wordt volledig autovrij. Voor 6000 woningen komen er in totaal 1800 parkeerplekken, aan de randen van de wijk in ondergrondse parkeergarages. Afval inzamelen doen we inpandig en we maken ruimte voor fietsparkeren in de gebouwen.” Volgens de wethouder heeft dit allemaal een groot voordeel. De openbare ruimte kan veel groener en vriendelijker ingericht worden. “De buitenruimte wordt groen, tenzij het echt niet anders kan.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Ontwikkelaar Synchroon heeft een grote lap grond in het gebied. Directeur Henri van Dam is blij dat ze samen een alomvattend plan hebben gemaakt voor het gebied. “We maken hier van een oud bedrijventerrein, dat als een blokkade in de stad ligt, een levendige stadswijk en maken zo ook nieuwe verbindingen in Utrecht.” Diepeveen ziet dit ook zo: “We voegen echt ruimte toe aan de stad.”
Betaalbaar?
Er is een sterk tekort aan woningen in Utrecht. Die 6000 huizen zijn dan ook hard nodig. Zowel Diepeveen als Van Dam benadrukken dat er een hoop betaalbare woningen komen. 45 procent van de woningen is voor de vrije verkoop, 30 procent wordt sociale huurwoningen, 15 procent is middenhuur en 10 procent is betaalbare koop. Er komen zeventien bouwblokken in Merwede. Ook in die bouwblokken moeten de verschillende typen woningen terugkomen. De gebouwen krijgen diverse hoogtes en er komen ook twee woontorens in het gebied, waarvan één van 100 meter hoog. Alle daken moeten benut worden met zoveel mogelijk ruimte voor groen en zonnepanelen. De hele wijk wordt gasloos.
Bruggen
Merwede wordt een nieuwe wijk met voorzieningen. Er komen plekken met horeca, een sporthal, basisscholen, een middelbare school en een cultuurhuis. Een voorbeeld is het fietsdepot dat verandert in een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en voedselteelt. Ook is er ruimte voor het Merwede-lab, waarin innovatie en experiment op het gebied van circulariteit, energie, social design en gezond stedelijk leven plaatsvinden en zo weer toegepast kunnen worden in de wijk. In de wijk komen ook mobiliteitshubs voor deelvervoer.
Op andere plekken kunnen bewoners de rust opzoeken, zoals op de groene pleinen en in de parken. Langs het kanaal komt het nieuwe Merwedepark dat straks, samen met het Merwedeplantsoen, alle delen van de nieuwe en bestaande wijken verbindt.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook staat in het plan dat er twee nieuwe bruggen over het Merwedekanaal moeten komen. Niet iedereen zit te wachten op deze bruggen en de duizenden fietsers die er straks dagelijks gebruik van gaan maken. Volgens de gemeente zijn de bruggen wel echt nodig om het gebied te ontsluiten. “Maar er is ook een extra voordeel”, vertelt Diepeveen. “We leggen nieuwe oost-west verbindingen aan in de stad. Vanuit Rivierenwijk zit je in een minuut in Park Transwijk. Ook krijgen bewoners veel meer toegang tot het groen langs het Merwedekanaal. Tegelijkertijd komt er geld vrij om Rivierenwijk ook aantrekkelijker te maken.”
Als laatste wordt Merwede ook nog bijna energieneutraal. Het krijgt de grootste, ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland om de wijk te verwarmen of te koelen, door gebruik te maken van water uit het Merwedekanaal.
Tekst gaat verder onder afbeelding
2023 start bouw
Wethouder Diepeveen sluit af met: “Dit slecht toegankelijke, onbewoonde gebied wordt nu een moderne wijk die goed verbonden is met de stad. Dat is echt noodzakelijk in een stad waar elke vierkante meter nodig is om te kunnen wonen, leven en verblijven. Tegelijk besef ik dat zo’n grote ontwikkeling gevolgen heeft voor omwonenden. Niet iedereen is er blij mee, maar er zijn ook mensen die het als een positieve impuls ervaren. Veel Utrechters gaan hier een nieuwe woning vinden.”
De bouw van de 6.000 woningen gebeurt in twee fasen. In de eerste fase start de bouw van de eerste 4.000 woningen en van de projecten in de omliggende wijken. Hierbij gaat het onder meer om het goed inpassen van de nieuwe wandel- en fietsbruggen en het fietsverkeer, de toevoeging van meer groen en de invoering van betaald parkeren. De gemeente gaat monitoren wat de effecten van de ontwikkelingen voor de omgeving zijn, zodat ze waar nodig bij kan sturen. De verwachting is dat begin 2023 gestart kan worden met de bouw.
Gekoppelde berichten

Het jaar van de Merwedekanaalzone: de wijk die er nog moet komen maar nu al in beweging is
In Het Jaar Van interviewen we verschillende Utrechters of blikken we toch op belangrijke onderwerpen…

Wat voor woningen komen er in Merwede en wie gaat er bouwen?
Met flinke grondverkopen van honderden miljoenen euro’s is in de Merwedekanaalzone de basis gelegd voor…

Gemeente Utrecht koopt woonboten op om bruggen over Merwedekanaal mogelijk te maken
De gemeente Utrecht heeft twee woonboten gekocht om nieuwe wandel- en fietsbruggen over het Merwedekanaal…

Gemeente krijgt 21 miljoen euro voor ontwikkeling van Utrechtse wijk Merwede
De gemeente Utrecht krijgt voor de ontwikkeling van stadswijk Merwede 21 miljoen euro van het…
77 Reacties
ReagerenIs het een idee om meteen een trambaan in te plannen? Ik bedoel, lunetten heeft ook een eigen station. En moeten straks al die 12.000 mensen per fiets naar CS en verder reizen? Daar staan de fietsenstallingen ook al vol.
10% betaalbare woningen 340.000 (gem. Prijs) is voor een hoop mensen NIET betaalbaar
@Thomasje: ze willen de trambaan naar Nieuwegein omleggen zodat die niet meer door Kanaleneiland gaat maar via de Europalaan. Waarmee Kanaleneiland z’n tram kwijt raakt. Tot zover de creativiteit in Utrecht.
Hoeveel bruggen? 2? Andere berichten hebben het over 7.
Als Leidsche Rijner zou ik me belazerd voelen. Slechts 1 brug over het Amsterdam Rijnkanaal.
Binnen 1 minuut in park Transwijk? Huh? MKZ wordt toch groen?
En weer zoveelste voorbeeld van iedereen mag inspraak geven, maar we dien er toch niks mee.
Er is al begonnen met bouwen op het terrein naast villa jongerius en de wilhelminawerf. Dat hoort dus niet bij dit plan begrijp ik.
Prachtig om te zien hoe het utopisch wensdenken weer een project in Utrecht vormgeeft.
Parkeernorm 0,3. Fietsparkeren doen we ondergronds. Hoe wereldvreemd kun je zijn. Ik voorspel hierbij dat binnen 1 jaar na oplevering er minimaal 6000 fietsen bovengronds zullen staan, her en der verspreid en neergegooid. Verder zal er veel graffiti te zien zijn, zullen openbaren voorzieningen minder vandaalbestendig blijken dan gedacht en zal de sociale veiligheid in deze wijk te wensen over laten. Dystopisch? Wellicht. Maar een 10x zo hoge bewoningsdichtheid als op Lunetten is vragen om problemen.
Mooi.
Het ziet er mooi uit! Hoop dat er ook mooie gebouwen komen te staan. De impressies zijn veelbelovend. Ik woon zelf in de Rivierenwijk, maar de architectuur in de omgeving (Kanaleneiland, Transwijk, Hoograven) vind ik erg inspiratieloos. Dit is de kans om Utrecht West aantrekkelijker te maken. Nu maar hopen dat er geen bouwvertragingen gaan ontstaan.
Verschrikkelijk. Dit wordt de toekomstige wijk van Utrecht waar werkelijk niemand wil wonen…Gevangen in energiearmoede met z’n 12.000’en op de oppervlakte van een dubbeltje, zonder ook maar enige vorm van infrastructuur. Overal troep van de vele planten en een bijzonder mistroostig aangezicht wanneer de planten in het najaar het blad verliezen.
Ik geef het u op een blaadje: over 10 jaar is dit de minst geliefde (horror)wijk van heel Utrecht.
De gemeente gaat monitoren wat de impact is op de woonomgeving om bij te sturen, zegt de wethouder.
Deze opmerking geeft iig het vertrouwen dat de vooronderzoeken goed zijn uitgevoerd, nietwaar? Want waarom zou je anders een andere uitkomst verwachten?
Mooi laten we het eens proberen. Ik heb al een leuk stekkie maar verwacht dat er veel animo voor zal zijn. Voor alle negatieve reacties je hoeft er niet te gaan wonen.
@JdV: het is mee steeds duidelijker geworden dat de bruggen enorm belangrijk zijn om de parkeerbehoefte af te kunnen schuiven. Natuurlijk gaat er over 2 jaar massaal in Rivierenwijk geparkeerd worden als dat dichterbij is. Zal me niks verbazen als er achter de schermen hard op ingezet is, door share- en stakeholders die weten hoe de hazen lopen.
Zo, dat zijn supermooie plannen, goed dat de gemeente dit doorzet!! En al die klagers en mensen met een nimby-syndroom, blijf niet hangen in het verleden door problemen uit de 20ste eeuw aan te dragen. Dit is een goed doordacht plan waarbij er niet over een nacht ijs wordt gegaan, als onderdeel van een stap naar de stad van de toekomst. Benoem de mogelijke uitdagingen, maar denk in oplossingen en mogelijkheden die de stad toekomstbestendig maken. En ja, er zullen wat offers op de korte termijn worden gemaakt, maar we leven niet in een dorp en de stad moet door. Met dit inbreidingsplan laat de stad zien dat ze die stap durven te maken.
Mooi hoor, Utrecht is een gezonde stad die zich steeds meer klaarmaakt voor de 21e eeuw. Auto’s zijn zo passé.
@Lachgas, een brug over het Amsterdam Rijnkanaal is wel even iets anders dan het Merwedekanaal, dat kun je niet vergelijken.
@Erik, die tram ligt er om Nieuwegein en IJsselstein snel met Utrecht Centrum te verbinden, niet om bij iedere boom in Utrecht te stoppen, dat doet ie helaas wel. Gevolg, het kost een half uur om die 12 kilometer te overbruggen, belachelijk langzaam voor een tram die notabene sneltram wordt genoemd.
Wat zal het hier warm worden in de zomer met al dat opeengestapelde beton! Dit wordt echt een hitteeiland in de warme zomers. Voordeel is wel natuurlijk dat je lekker subtropische planten kan kweken op je balkonnetje.
Ik denk dat het toch wel een succes wordt. Voor de veel mensen is deze wijk absoluut niet geschikt, maar voor een groot aantal anderen heeft deze opzet veel voordelen. Gezien de woningschaarste zie ik het wel goed komen, maar ik ben blij dat ik er zelf niet hoef te wonen.
Zelfs met een meer realistische weergave, nl 25% van het afgebeelde groen, zit het er nog wel aardig uit.
vooral de garantie dat je niet naast Scherpschutter en zijn achtcilinder komt te wonen zal een hoop mensen aanspreken 😉
(Rivierenwijk heeft al betaald parkeren)
Het ziet er mooi uit.
Weet iemand of er goede OV komt met een aansluiting op de oude stad en het CS? Niet iedereen kan/wil met de fiets en auto’s zijn zo passé..
@Bill: jouw reactie laat volgens mij zien hoe de gemeente ondanks haar linkse windowdressing tegen haar huidige inwoners aankijkt.
Nou rivierenwijkers, gefeliciteerd dan maar. Weten jullie in ieder geval op welke partijen je volgende week niet moet gaan stemmen.
Dat betekent dus dat het aantal inwoners per vierkante kilometer omhoog speert van 3812 (Bron Metatopos) naar aanzienlijk meer terwijl Utrecht nu al op plaats 9 staat van 350 gemeenten. Dit betekent ook dat het besmettingsrisico in onze stad wellicht nog meer gaat toenemen in onze 1,5 meter samenleving die in de praktijk 6 meter per inwoner is omdat men Utrechters voortdurend links, rechts, voor en achter moet ontwijken.
Nieuw getto bedacht. De strip van judge dredd gaat uitkomen. Het zijn dezelfde kreten die we het ontwerp en bouw van het kanaleneiland en overvecht ook al hoorden. En dat zijn me toch fijne wijken geworden. Heel veel mensen willen er bog niet dood gevonden worden.
Prima plan, doen!
@ de 4e grootste stad staat 9e qua bevolkingsdichtheid? Dan kan het dus wel wat dichter. Lijkt me dat Utrecht 4e hoort te staan.
Als ‘haringen in een ton wonen’ wordt dit project zo te zien.
Ik ben echt heel boos nu!
Autovrije wijk, really? En wie gaan daar wonen? Yuppen. En wat hebben yuppen? Juist: allemaal een leaseauto. Zet maar in Rivierenwijk ofzo, geloof dat die wijk nog wel wat parkeerruimte over heeft.
Je kunt praten als brugman maar de gemeente is gewoon elitair en beslist uiteindelijk toch voor 2 bruggen. Alle inspraak is weer eens een wassen neus.
Er kan toch ook gewoon een fietstunnel gebouwd worden.
lekker, heb je 2 tesla’s die niks vervuilen, kan je ze niet kwijt…. moet je zeker in een stinkende bus zitten en veel langer reizen voor veel meer geld….
Klinkt wat te idyllisch allemaal. Het gaat om 6.000 kleine appartementen, onpersoonlijke woontorens, een horecahal en nog veel meer. In de praktijk betekent dit nog veel meer druk op Utrecht Centraal, van donderdagavond t/m zaterdagavond nooit eerder vertoonde druktes in de historische binnenstad, overvolle stadsparken want men heeft geen tuin en binnen is het snel heet, nog meer trams en bussen, enorme fietsenstromen van en naar Utrecht Centraal en de binnenstad, hangjongeren op de pleinen etc..
Ik heb begrepen dat er wel 20.000 mensen bijkomen en 5 fietsbruggen.
Al met al ziet het huidige plan er niet leefbaarder uit. Verkoop loopt ook niet super. Wie wil daar nu wonen voor dat geld!
Wie weet wordt deze wijk en mooie ‘rafelrand’ voor de toekomst 🙂
Aan alle criticasters hierboven: moeten we dan het groene hart volzetten met steen en beton? Of hechten we ook belang aan vrije ruimte in de randstad? We leven nou eenmaal in een dichtbevolkt land en dan kunnen we het leuk vonden of niet, maar voor verdichting van de steden is geen alternatief als we de randstad niet willen ombouwen tot een steenwoestijn. Persoonlijk vind ik één LR voor de komende decennia meer dan voldoende.
@Cas zolang de stroom nog niet 100% groen wordt opgewekt in Nl zijn ook de tesla’s vervuilend bezig. Weliswaar niet lokaal maar wel bij de centrale.
@Wim moeten we dan de leefbaarheid in Utrecht nog verder aantasten met deze stad verder volpersen met steen en beton. En gebied meer dan 10 keer kleiner dan Lunetten maar meer inwoners. Een flatje van 3 ton met direct uitzicht in de keuken van de overburen op 10 hoog. Wat betekend dat voor de leefbaarheid in dit toekomstige getto en bijbehorende onvrede en zijn we niet druk met een 1,5 meter samenleving. Bewoners krijgen toegang tot het groen langs het Merwedekanaal. Stukje verderop worden hekken op de Munt sluis neergezet omdat het te druk is en overlast geeft. Over x jaar hebben we het over een krachtwijk waar kapitalen in geïnvesteerd moeten worden om de leefbaarheid te herstelen.
Gezien het enorme woningtekort in Nederland, de populariteit van de stad Utrecht en de nabijheid van Utrecht Centraal denk ik dat het best goedkomt met deze wijk.
Ik ben benieuwd naar de hoogbouw op de plek waar nu de busremise is. Hoe hoog gaan die torens worden? Verder ben ik benieuwd naar de oppervlakte van de appartementen. Weet iemand hier meer over?
Prachtig plan! Snel bouwen. Ik woon al in de MWKZ in het deel met een nóg veel hogere dichtheid en dat is gezellig, rustig en prima wonen. We missen vooral horeca, school en winkels. Het enige wat overlast veroorzaakt dat zijn de auto’s (maken veel geluid op de binnenring) en de containers die vaak overvol zitten.
Ben benieuwd hoe bijvoorbeeld Albert Heijn en Pic Nic en Hello Fresh enz daar gaan en kunnen bezorgen in de toekomst.
Ook lastig voor Politie en Brandweer en Ambulance en Taxi straks…
Niet erg praktisch allemaal.
@steve: goed punt. In de autovrije binnenstad branden huizen idd ook af omdat de brandweer daar niet kan komen en sterven zieken hulpeloos vanwege de slechte bereikbaarheid door de ambulances.
Waarschijnlijk heeft niemand aan dit punt gedacht.
“ Tijdens een rondje door het gebied wijst hij naar het naastgelegen complex van City Campus Max waar auto’s omheen staan, waar een grote vuilniswagen bezig is om containers op straat te legen en waar overal fietsen slingeren. “Dat willen we dus allemaal niet meer zien. In Merwede wordt dat allemaal van straat gehaald. De wijk wordt volledig autovrij. Voor 6000 woningen komen er in totaal 1800 parkeerplekken, aan de randen van de wijk in ondergrondse parkeergarages. Afval inzamelen doen we inpandig en we maken ruimte voor fietsparkeren in de gebouwen.”
Wow…
Dus die wijk krijgt parkeerpolitie, vuilnispolitie en fietsparkeerpolitie?
“Er komen plekken met horeca, een sporthal, basisscholen, een middelbare school en een cultuurhuis. Een voorbeeld is het fietsdepot dat verandert in een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en voedselteelt. Ook is er ruimte voor het Merwede-lab, waarin innovatie en experiment op het gebied van circulariteit, energie, social design en gezond stedelijk leven plaatsvinden en zo weer toegepast kunnen worden in de wijk.”
Het enige wat nog ontbreekt is een hoog hek om die utopische elitaire groene ecobubbel.
Koel Hoofd
“Het enige wat nog ontbreekt is een hoog hek om die utopische elitaire groene ecobubbel.”
Om te voorkomen dat ze ontsnappen uit deze 19e eeuwse Kolchoz bedoelt u…? 😉
Utrecht New York in het klein, hoewel…
Maak van dit gebied: Central Park.
Wat zou dat mooi zijn!
Read my lips: over 20 jaar de nieuwe Bijlmer. Tegen die tijd zijn Van Hooijdonk burgemeester van Appelscha en Diepenveen van Nijmegen.
@Piet, zullen we daarom maar gewoon stoppen om überhaupt iets te verbeteren? Gewoon tot het jaar 2100 wereldwijd 2 miljard diesels laten rijden. Komt het vast goed voor onze kleinkinderen.
En waar blijft de tippelzone ?
@Steve die krijgen een oprijlaantje…
wat een prijzen zeg. alleen betaalbaar voor mensen met bullshit jobs; de onderwijzer en verpleegkundige mogen uitwijken naar soest en ijsselstein.
Wat is een cultuurhuis? Zoiets als cereol in oog in al is wel goed gelukt en toegankelijk met bieb, muziekschool en buurten.
@steve juist. En hoe krijgt de geplande horeca zijn voorraad?
@Tomas, dat schrijf ik niet, maar je moet niet doen als je een Tesla hebt dat je de wereld verbeterd. Het is bekend dat plusminus 85% de keus voor een Tesla heeft gemaakt vanwege de goedkope bijtelling. Was deze subsidieregeling er niet geweest hadden ze inderdaad nog een in conventioneel aangedreven auto gereden. Want dan was het wel heel duur geweest voor het milieu. Dus dat de gemeente nu maatregelen neemt om de auto te ontmoedigen in deze wijk is een hele goede.
Prima plannen! Het doet een beetje aan als de dichtheid die je ook veel ziet in binnenstedelijke herontwikkeling in Zürich en Londen. Het is daar al succesvol, kan dus ook goed in Utrecht.
@Steve & Erwin
Die krijgen wrs een ontheffing om over de fietspaden te rijden die in overvloed aanwezig zijn. Wel hilarisch dat jullie serieus denken dat hier niet aan is gedacht.
@BW: Dat tekent inderdaad de impuls-achtige opmerkingen hier, van mensen zonder enig verstand van stedenbouw in termen van “haringen in een ton”, “onpersoonlijke woontorens”, “mistroostig”, “utopisch wensdenken”, “horrorwijk” om hun eigen gelijk te bevestigen. Doe die oogkleppen eens af en kijk in den lande en buiten de grenzen om te zien dat deze dichtheden niet buitenproportioneel zijn en het geweldige leefbare wijken kunnen zijn. Diezelfde mensen zullen dan ook niet in horrorsteden als Parijs en Barcelona zijn geweest, wat een ellende met al die dichtheid!!
Utrecht is tevens een platte stad (iemand vermeldde de 9e qua dichtheid) dus er valt nog genoeg te verdichten, en ja, met leefbaarheid hoog in het vaandel.
Mensen die het over yuppen hebben leven nog in de jaren tachtig.
6000 woningen en slechts 1800 parkeerplaatsen. We willen de auto’s niet meer zien, zegt de wethouder.
Nu ja, veruit de meeste mensen die daar kunnen gaan wonen, moeten daarvoor een goed betaalde baan hebben die ze veelal per (lease)auto bereiken.
Benieuwd of de wethouder zelf heeft bedacht dat hij de auto’s niet meer wil zien of dat de projectontwikkelaar – die liever huizen verkoop, dan grond aan parkeerplaatsen verspilt – hem dat wijs heeft gemaakt.
Met dank aan de participatie van de omwonenden. Het levert u niks op (immers de plannen worden ongewijzigd uitgevoerd), maar de gemeente kan het nu iig van haar lijstje strepen.
@bill: Zeker. De banlieu’s van parijs zijn een paradijs voor bewoners en bestuurders. Bill is zeker alleen op de gebruikelijke mooie, fijne, schone en veilige toeristenlocaties in Barcelona en Parijs geweest. Beetje als een japanner of chinees die denkt dat de Amsterdamse grachtengordel en Kinderdijk representatief zijn voor Nederland. In de realiteit van alle dag is verdichting van woningen eerder een probleem dan een oplossing. Veel van de vogelaar- of krachtwijken zijn tenslotte ook wijken met een hoge dichtheid. In dat door bill bewonderde buitenland, of het nou Londen, Parijs, Malmö of Berlijn betreft, zitten de grootste probleemwijken altijd bovenaan in de dichtheid. Maar bill blijft liever dromen en wensdenken. Net zoals de prachtige bijlmer, om maar eens een goed voorbeeld te nemen. En , hoe ironisch, de oplossing voor dit soort wijken vaak het slopen van hoogbouw en bouwen van meer laagbouw is om de wijk weer op te trekken.
Overigens heerlijk om iedereen weer in de gebruikelijke stuip te zien trekken. Scherpschutter, Koel Hoofd, Binnenstadsbewoner, ik had hun reacties voor ze kunnen schrijven zo voorspelbaar zijn ze inmiddels. Vooral ook omdat ze waarschijnlijk nooit iets te maken gaan krijgen met de wijk.
Ook mensen die denken dat je met een goedbetaalde baan wel een leaseauto moet hebben leven nog in de jaren tachtig.
@Bill
Nou ja Bill, van de holle consultantstaal in jouw eerste reactie (10/3/2021 – 10:24) loop ik ook niet bepaald warm, maar in een groeiende stad in een land met groeiende bevolking zal je de hoogte in moeten, dat lijkt me onvermijdelijk.
Neemt niet weg dat dat mensen in Merwede wel degelijk dicht op elkaar komen te zitten en dat zorgt over het algemeen wel voor specifieke problemen en dynamiek. Je kunt het imho ook niet los zien van problemen zoals bijv. bij de Muntsluis (eerder deze week op DUIC). Mensen in Merwede blijven bij mooi weer ook echt niet op hun balkonnetje, die trekken er op uit. De stad is vol en kraakt en om dat weg te wuiven als onzin of onjuist lijkt mij niet de manier.
‘A developed country is not a place where the powerless have cars. It’s where the powerful use the bicycle.’
@Wollie
Vorig jaar is het autobezit in Nederland gestegen naar een record van 9 miljoen.
Piet
“Het is bekend dat plusminus 85% de keus voor een Tesla heeft gemaakt vanwege de goedkope bijtelling. Was deze subsidieregeling er niet geweest hadden ze inderdaad nog een in conventioneel aangedreven auto gereden.”
Waarheid als een koe. Een Model S heeft een beetje ondernemer 30K gekost en de rest is opgehoest door belastingbetalers. Toch verandert dit wel snel. De Model 3 kost helemaal niets en met de Model Y gaat het echt massa worden. Het gaat heel snel. NIO ontwikkelt zich ook in rap tempo.
De conpleet achterlijke beurskoers van Tesla (1074x de winst, LOL) is naast een teken van menselijke stupiditeit wat dat betreft ook een teken qua populariteit en marktverwachtingen.
Het autobezit neemt ook nog altijd jaarlijks toe. Alle reden dus om de infrastructuur voor auto’s in rap tempo uit te breiden en verbeteren dus, zou je zeggen! En snel ook… Maar nee. Wat doet de Gemeente Utrecht? Die breekt de infrastructuur compleet af!
Wij sluimeren terug de 19e eeuw in, terwijl de rest vooruit gaat.
@bw: wel hilarisch dat je ironie niet herkent
@mia: mia toch, het geld klotst tegen de plinten en ik hoef desondanks nooit voor mn werk de deur uit, laat staan dat ik een (lease)auto heb. Het kàn, echt waar! (Internet, mooi hoor!)
@nina die cijfers heb je niet van het cbs.
@andreas er komt een tippelfietsstrook. gelieve een kussentje op de bagagedrager te plaatsen.
@Erwin
Oke, bij nader inzien heb jij misschien inderdaad…
(ik ga me nu in een stil hoekje zitten schamen)
Ik geloof eigenlijk wel in deze wijk. In vergelijking met het gebied nu neemt de kwaliteit van de ruimtes (locatie aan het water, de afwisselende architectuur, aangenaam verblijf op plintniveau en de vele voorzieningen die er komen) enorm toe.
Dit een utopische elitaire groene ecobubbel noemen vind ik zo makkelijk. Evenals de regressie richting 19e eeuw, terwijl de rest wel vooruit zou gaan. Welke gebieden zijn dat dan? In NL? Dan wil ik weleens weten welke steden het beter doen. Zelfs een autostad als Rotterdam is voornemens om de dichtheid van een stad als Parijs te benaderen.
Natuurlijk heb ik ook kritiek en dan met name op de huizenprijzen in de wijk en een utopie gaat het niet worden, maar deze wijk afschieten als een naief, links overheidsconcept waar de marktwerkimg geen rol in speelt is onzin.
@ Wollie. Quote van het CBS artikel “Autopark groeit sterker dan bevolking” (6-3-2020). Nederland telt begin 2020 bijna 8,7 mio personenauto’s…. Daarmee groeit het aantal auto’s sterker dan de bevolking van 18 jaar en ouder”.
In Utrecht heeft al jaren vrij stabiel 2/3 van de huishoudens een of meerdere auto’s (incl alle studenten).- Bron Utrecht Monitor
@Wim: de gemeente vind het geen echter enkel probleem om windmolens in dat prachtige Groene hart te plaatsen. Rijnenburg heet alleen Groen Hart als de gemeente woningbouw wil tegenhouden.
@Brasa: je gaat niet in op het autobeleid. En wees blij met de kritiek. Beleidsmakers hebben een hekel aan mensen die achteraf kritiek hebben want dat is zo gemakkelijk en goedkoop. Nu hebben we vooraf kritiek, dus voordat het spel gespeeld wordt. Het nadeel is wel dat foutenmakers zich niet kunnen beroepen op ‘wijsheid achteraf’ en ‘met de kennis van nu’.
Autobeleid schmautobeleid, als je een eensgezinswoning met parkeerplek en tuintje wilt dan koop of huur je geen huis in Merwede. Heb je daar (voorlopig) nog geen behoefte aan, dan wel. Er zijn volgens mij meer dan genoeg (jonge) mensen die graag een gloednieuw appartement in de buurt van de binnenstad en station willen zonder dat ze perse een eigen auto willen parkeren.
@ Jeroen
De tijd zal het leren.
In Overvecht kun je in een flat dichtbij de stad volop in het groen bivakkeren, de anderhalve meter afstand houden, heb je meer m2 woonoppervlakte en kun je je auto gratis voor de deur parkeren.
@jdV: Mooi dat jdV wijken/ banlieues aanhaalt die in de wederopbouwperiode zijn gebouwd met een totaal ander doel, wijken die toch alweer zo’n 60 jaar oud zijn.
jdV zal wellicht slim genoeg zijn om te weten dat architecten en stedenbouwkundigen de slag naar een wijk die dichtbebouwd en leefbaar is inmiddels, 60 jaar later, wat anders/leefbaarder kunnen ontwerpen.
Er tevens op wijzend dat jdV misschien nog nooit in Overvecht is geweest, een Vogelaarwijk met veruit de laagste dichtheid van Utrecht? Ook hier komen in de komende jaren veel woningen bij, en dan nog zal het leefbaar blijven, sterker nog, erop vooruitgaan. Misschien is jdV het wel niet gewend om in een echte stad in beweging te wonen waar veel mensen graag willen wonen en lonkt een dorp in de periferie van Nederland.
Bij verdichting van wijken komt er veel creativiteit samen omdat meer mensen op/bij elkaar wonen, als er maar kwaliteit wordt toegevoegd. In combinatie met een praktisch autovrije omgeving zal dit dé wijk van de toekomst worden. Als ik de partijen zie in in de samenwerking zitten heb ik er al met al veel vertrouwen in.
.
@Bill: eerst wijs jij Jdv ‘terecht’ met je opmerkingen over Parijs en Barcelona en als hij daar op ingaat vlucht je weer weg in een denkbeeldige toekomst waarin stedebouwkundigen en planologen niet meer eigenwijs zijn, en daarom geen fouten meer zullen maken.
De linkse partijen hebben inderdaad decennia veel mensen uit de stad weggejaagd en zoals Scherpschutter al terecht opmerkte door annexatie probeert de stad alle koopkrachtigen weer binnen te krijgen en te houden.
Ben erg enthousiast over deze plannen. Ziet er goed uit. Dit gaat op deze centrale locatie de stad een boost geven. Het sluit aan bij en bouwt voor op allerlei stedelijke ontwikkelingen die al langer plaats vinden in binnen- en buitenland. Er zal absoluut veel belangstelling voor zijn van woningzoekers in deze populaire stad.
Veel van de critici denken mijns inziens vanuit het verleden, of louter vanuit zichzelf. Maar de wereld verandert en nee, niet iedereen zal er misschien willen wonen. Maar dat geldt voor iedere woning/ woonwijk/ woonplaats/ land noem maar op.
hopelijk kijken zo ook nog even naar de ontsluiting van de wijk naar de snelwegen. Dat kan natuurlijk ook een probleem worden in de toekomst. Het idee dat mensen hun auto wegdoen is denk ik goedbedoeld maar weinig realistisch. Dus ik zie me al staan bij Ikea in de file.