Plannen Noord- en Zuidgebouw stationsgebied afgekeurd | De Utrechtse Internet Courant Plannen Noord- en Zuidgebouw stationsgebied afgekeurd | De Utrechtse Internet Courant

Plannen Noord- en Zuidgebouw stationsgebied afgekeurd

Plannen Noord- en Zuidgebouw stationsgebied afgekeurd
De plannen voor het Noord- en Zuidgebouw van de gemeente in het stationsgebied zijn niet goedgekeurd door de Raad van State. De bouw van de twee beeldbepalende gebouwen loopt zo minstens een half jaar vertraging op.

De plannen voor het Noord- en Zuidgebouw van de gemeente in het stationsgebied zijn niet goedgekeurd door de Raad van State. De bouw van de twee beeldbepalende gebouwen loopt zo minstens een half jaar vertraging op.

De twee gebouwen staan gepland naast het Centraal Station, aan de binnenstad-zijde. Het Noordgebouw moet op de plek van het oude busstation aan de oostzijde van het station komen. De ruimte boven het nieuwe bus- en tramstation (het oude busstation Centrumzijde) is bestemd voor het Zuidgebouw.

Bewoners van het appartementencomplex Gildeveste en Kleppière en Hoog Catharijne B.V. hebben nu geklaagd vanwege de parkeervoorzieningen. Volgens Hoog Catharijne voorzien de plannen van het Noord- En Zuidgebouw niet in een “adequate parkeervoorziening voor de parkeerbehoefte van het voorziene Noord- en Zuidgebouw”. Zij vreest dat het plan zo zal leiden tot een “onaanvaardbare hoge parkeerdruk”, vooral in haar parkeergarages.

Het Noordgebouw. Bron: CU2030
Het Noordgebouw. Bron: CU2030

Ook zijn de bewoners van het appartementencomplex Gildeveste niet blij met het hoogste punt van het Noordgebouw pal voor hun gebouw. De Raad van State heeft nu bepaald dat de gemeente beter moet beargumenteren waarom het Noordgebouw 41,5 meter hoog moet worden.

De gemeente heeft twintig weken van de Raad van State gekregen om hun plannen te verbeteren.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Kuch

  Misschien een ideetje voor alle rechters en bezwaarmakers, in noem maar wat, maar misschien eens alle bouwplannen langs de meetlat van het alom bekende referendum leggen, waar sowieso zowel in opkomst als in mederheid van de stemmen, gekozen is om vooral laagbouw en groen te realiseren in het stationsgebied. Ik zeg maar wat.

  Verder belachelijk hoe Hoog Catherijne, wederom, zijn positie misbruikt voor eigen gewin.

 2. Erik

  De bewoners van de Gildeveste moeten niet zeuren, die wonen in het lelijkste gebouw van de stad wat meteen het eerste is wat je ziet als je de stad binnen komt met de trein. Hoe sneller dat gedrocht aan het oog onttrokken wordt hoe beter.

  Over de parkeerdruk heeft Kleppiere echt geen recht van spreken, de HC garages staan nooit vol en ze mogen er ook nog een enorme garage onder het Vredenburg bij bouwen. Meer dan genoeg capaciteit. Die zijn alleen boos dat er m2s bij komen die niet van hun zelf zijn.

 3. Utrechtenaar

  Parkeervoorziening? Wel eens van het openbaar vervoer gehoord? Er schijnt daar ergens ook een treinstation te liggen. Moet je wel goed zoeken, er staan nogal wat lelijke gebouwen in de weg.

 4. BdV

  Ik kan het wel eens zijn met de geplaatste reacties. Beetje raar om een leeg of halfleeg dorpsplein op deze plekken te verlangen. Hoewel het misschien ook wel weer wat zou hebben. Een kerkje met een slager en een cafeetje op de hoek.

 5. Ook Erik

  Gildeveste…. Die bruine drol van 20 m hoog bovenop de mediamarkt.

  Ook beeldbepalend, maar dan als icoon van de lelijkheid van Hoog Catharijne. Dat gebouw had eigenlijk als eerste gesloopt had moeten worden voordat er aan het stationsgebied begonnen werd. Helaas zit er een VvE van dure appartementen in die keer op keer naar de RvS zullen stappen om dit gedrocht de komende 40 jaar in volle glorie zichtbaar te houden.

  Het noordgebouw kan mij niet hoog genoeg worden.

 6. Dien Meibos

  Schijnbaar heeft de gemeente Utrecht haar werk zoals gewoonlijk niet goed gedaan. Als belanghebbenden dat inzien en daar iets van zeggen en de Raad van State het hoogste rechtsorgaan in het bestuursrecht geeft ze hierin gelijk. Dan moeten we die mensen niet uitmaken voor zeikers maar moeten we de gemeente de schuld geven dat zij hun werk niet goed doen zoals al zo vaak is gebleken in allerlei procedures.

 7. Willem

  Voordeel van wonen in Gildeveste is dat je Gildeveste niet ziet.

 8. TB

  kunnen we misschien een keer van Gildeveste af. Koop de bewoners uit geef ze voorrang op een woning in het NZ gebouw en dan graag slopen.

 9. Peet

  Parkeervoorzieningen,,bij het grootste treinstation van europa?
  Aan de rand van de stad zijn bijna gratis parkeergarages,,,mag je ook nog gratis met de tram naar het cs,,,,wat wil een mens nog meer

 10. wimutrecht

  Lezen en vooral begrijpend lezen is voor velen kennelijk te moeilijk. Het ontwerp en de besluitvorming wordt door de Raad van State NIET afgekeurd. Het gemeentebestuur ( en dat is dus de Gemeenteraad) krijgt 20 weken de tijd om een onderbouwde toelichting te geven op delen van het ontwerp waaronder de hoogte. en in te gaan op de parkeerperikelen die door de HC eigenaar naar voren zijn gebracht. De HC eigenaar probeert de gemeente te dwingen nog meer parkeervoorzieningen voor auto’s in te kleuren. De bezwaren van de bewoners van de Gildeveste kun je betitelen “ik heb zo’n last van de ramen aan de overkant” en is met al dat gezeur over “groen en laagte/hoogte” zo langzamerhand het niveau van “koe in de sloot in Lopikerkapel”.

 11. Architectuur van nivo.

  Wat een rare eis dat de gemeente de hoogte moet onderbouwen … je gaat toch op zo’n plek toch geen Nieuwegein dorps bouwen ?

 12. Toine Goossens

  De Nederlandse insteek bij inspraak:

  ´Kijjk rechter, wij zijn overal tegen wat door een ander wordt gedaan. Wij zoeken dus naar een zwakke plek in wat die ander wil, en kaarten dat dan bij u aan. Zo oefenen wij macht en invloed uit. In termen van menselijke verhoudingen wordt dat ook zelfzucht genoemd, maar daar zitten wij niet mee.

  Wijs ons eens iemand in Nederland aan die niet zelfzuchtig is.´

  Hartelijke groet,

  De Nederlandse inspraak verkrachters

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).