Plannen ontwikkeling Jaarbeursgebied in Utrecht moeten terug naar de tekentafel Plannen ontwikkeling Jaarbeursgebied in Utrecht moeten terug naar de tekentafel

Plannen ontwikkeling Jaarbeursgebied in Utrecht moeten terug naar de tekentafel

Plannen ontwikkeling Jaarbeursgebied in Utrecht moeten terug naar de tekentafel
Een impressie van het Masterplan dat in 2019 bekend werd gemaakt
Het zogenoemde Masterplan dat de Jaarbeurs eind 2019 heeft gepresenteerd voor het toekomstige beurscentrum in Utrecht moet terug naar de tekentafel. Onder andere de gevolgen die het coronavirus heeft gehad voor de financiële situatie van het bedrijf hebben roet in het eten gegooid.

Het zogenoemde Masterplan dat de Jaarbeurs eind 2019 heeft gepresenteerd voor het toekomstige beurscentrum in Utrecht moet terug naar de tekentafel. Onder andere de gevolgen die het coronavirus heeft gehad voor de financiële situatie van het bedrijf hebben roet in het eten gegooid.

In december 2019 presenteerde de Jaarbeurs het toekomstige ontwerp voor het gebied. Er zou een nieuwe wijk komen met beurshallen, kantoren, woningen, horeca en een stadspark. Ook lagen er plannen voor een theater- en concertzaal en een hotel. In 2019 werd gezegd dat in 2023 de bouw zou beginnen.

Nu blijkt dat de plannen gewijzigd moeten worden. De gemeente schrijft in een brief aan de raad dat de Jaarbeurs in de loop van het proces heeft moeten vaststellen dat de business case voor de realisatie van het Masterplan op dit moment niet sluitend is.

Corona

Eén van de redenen daarvoor zijn de gevolgen van de coronamaatregelen. “De beperkingen als gevolgen daarvan hebben Jaarbeurs hard geraakt […]. COVID-19 heeft ertoe geleid dat 2020 en 2021 fors verlieslatend zijn en dat de liquide middelen die bestemd waren voor inbreng bij de nieuwbouwplannen deels gebruikt zijn voor het dekken van de COVID-19 verliezen”, is te lezen in een brief van de Jaarbeurs.

Een andere reden die het bedrijf noemt is dat de ontwikkeling minder op lijkt te brengen dat verwacht. “De opbrengsten uit de gebiedsontwikkeling zijn nodig voor de financiering van de nieuwbouwplannen.” De Jaarbeurs zegt tot slot dat het bedrijf stevig vasthoudt aan de ambitie om het Masterplan te verwezenlijken.

Herzien

De gemeente en de Jaarbeurs gaan nu opnieuw kijken wat de mogelijkheden zijn. “De ambities en kansen van deze gebiedsontwikkeling zijn voor Jaarbeurs, maar ook voor de stad, dermate, dat we hierbij samen met Jaarbeurs willen zoeken naar mogelijkheden om de plannen tot ontwikkeling te brengen”, is te lezen in de raadsbrief.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Dus meer woningen, minder groen en lagere kwaliteit….

    Of neem even pauze, je gaat toch geen stadsdeel bouwen voor lange tijd waarop bezuinigd is vanwege een kortlopende crises. Jaarbeurs wil alleen maar maximaal cashen.

  2. Johan

    Hier snap ik dan weer helemaal niets van. Dergelijke plannen hebben bijna eeuwigheidswaarde. En dan zouden twee crisisjaren roet in het eten gooien? Waarschijnlijker is dat de Jaarbeurs gewoon slecht gerekend heeft. En dat de gemeente zich weer eens laat foppen door ontwikkelaars.

  3. JdV

    Ik voorspel: Meer kleine kippenhokken/woninkjes voor de intensieve menshouderij, meer horeca, minder groen. Verder inzetten op winstmaximalisatie door zoveel mogelijk kosten ten laste van de gemeenschap (lees: gemeent/burggers/inwoners) af te wentelen.
    We zouden natuurlijk ook de zaak anders kunnen bekijken.
    De coronacrisis heeft aangetoond dat het huidige verdienmodel van de Jaarbeurs (bijeenkomsten in grote hallen met veel mensen) in de post-corona-tijd niet meer levensvatbaar is.
    De Jaarbeurs verkoopt haar huidige grond en opstallen aan de Gemeente Utrecht. De Gemeente Utrecht biedt de Jaarbeurs een nieuwe locatie voor haar nieuwe verdienmodel aan, aan de rand van Utrecht (polder Rijnenburg?), breekt de huidige bestaande infrastructuur (hallen, wegen) van de huidige Jaarbeurs af en bouwt hier een grote nieuwe wijk (xx duizend woningen). Zou wel eens een win-win kunnen zijn.

  4. Len

    Waarom verplaatsen we de Jaarbeurs niet naar de rand van de stad? Dat neemt toch een partij ruimte in daar in de stad. En dan kunnen we ook stoppen met al die Jaarbeurs gerelateerde namen zoals ‘Jaarbeurspleingebouw’ en wat al niet meer.

  5. Paul

    @Herman : typische geval van negatieve flamingo Jaarbeurs. De event industrie en de Jaarbeurs hebben een enorme economische bijdrage geleverd aan Utrecht, als oudste en grootste expo complex van Nederland.
    De rede dat Utrecht succesvol is is te danken aan veelheid van organisaties die hier ambitieus zijn. Niet door alleen huizenbouw…de bewoners moet ook kunnen werken.

  6. Uuutje

    Lees: De Jaarbeurs zet de gemeente klem om meer geld bij de gemeente (en de gemeenschap/ belastingbetaler) los te peuteren: “Als jullie niet meebetalen wordt het een karig, minder goed ontworpen en vooral minder groen plan; en het staat er LANG!; maar als jullie als gemeente veel meer inleggen dan wij als Jaarbeurs zijnde, dan kan het plan toch doorgaan. De winst is dan wel voor ons Jaarbeurs uiteraard”.

  7. Jeroen

    @JdV de Jaarbeurs heeft geen grond. Die pacht alles van de gemeente.

  8. Fred

    De plannen gewoon zo laten en met 2 jaar uitstellen.
    Wat er gebouwd gaat worden moet toch zeker 40 of 50 jaar meegaan en bepalen het aanzicht van de stad, dus je gaat zo’n coronacrisis er dan toch niet voor laten zorgen dat we straks 50 jaar tegen iets zeer teleurstellends aan moeten kijken.
    Beter 2 jaar wachten en dan iets goeds neerzetten lijkt mij.
    Het geeft bovendien de flexibiliteit om in die 2 jaar de plannen eventueel bij te sturen als er andere plannen in die zone komen, bijvoorbeeld iets met het OV.

  9. RABE

    Len dat hadden ze 50 jaar geleden al moeten doen. Nu is de ruimte zo beperkt dat je uit het raam bij de buren een vorkje mee kan prikken. Bij het lezen krijg ik het al benauwd.
    Laten ze nou eens een rekening maken van beurs en kantoor aan de rand van de stad. Dan langzaam opvullen met woningen en voorzieningen. Lijkt mij wel wat.

  10. Marko

    Daar kon je op wachten. Natuurlijk hakken twee beroerde jaren erin. Alle reden om overleg te zoeken met andere betrokken partijen zoals de gemeente, om te proberen om het toch zoveel mogelijk te realiseren. Het zonder aanpassingen doorgaan zou onverantwoord zijn, en het helemaal annuleren ook. Niets mis met deze aanpak.Als je denkt dat de Jaarbeurs dit alleen doet om de gemeente pootje te lichten dan heb je een gitzwart wereldbeeld….

  11. GeeWee

    Jaarbeurs op tien minuutjes lopen van een intercity station is en blijft natuurlijk briljant.
    Houden zo dus. De hallen kunnen allemaal zes meter onder de grond verdwijnen want daglicht is toch geen vereiste. Daarbovenop dan een mooie wijk bouwen met spannende architectuur waarbij we niet gaan beknibbelen op kwaliteit. Daarin helemaal eens met eerdere reageerders.

  12. W

    Goed idee GeeWee!
    Ook de Utrechtse werkgelegenheid is natuurlijk gediend met de huidige plek van de Jaarbeurs! Nu komen héél véél mensen met de trein! Dat wil dit college toch zo graag!

  13. Karla

    Wat Johan en Uuutje zeggen.
    De gemeente wordt een oor aangenaaid, onder druk gezet, gechanteerd. Door slimme mensen die echt heel veel vaker met dit bijltje hebben gehakt, en waar de gemeente geen partij voor is, qua onderhandelen.

  14. Koel Hoofd

    @Karla
    Als die slimme mensen echt zo slim zouden zijn, dan hadden ze niet een plan geproduceerd dat met een mini-tegenslagje zo de prullenbak in kan.
    Onze bestuurders schitteren door incompetentie, net zoals deze jaarbeurs plannenmakers.
    Ze naaien elkaar een oor aan dus.
    Zielige bende.

  15. Johan

    @ Marko
    Neen, mijn beste. Ik heb een beetje verstand van cijfertjes en projectontwikkeling.

  16. Gerard vd Vecht

    Het was beter geweest als de Jaarbeurs failliet was gegaarde stad had de grond terug gekregen en we waren van de files af.

  17. Pytr

    Wat moeten we met zo’n enorm beurs-complex midden in de stad? Hoeveel autoverkeer zuigt de jaarbeurs aan? Een paar auto’s minder zou fijn zijn. Er zijn toch prima plekken te verzinnen in de buurt van de snelweg en een ander station dan CS? Mooie plek voor een nieuwe levendige woonwijk ipv zo’n doodse tentoonstellingsloods.

  18. HB

    De gemeente wordt geen oor aangenaaid. Hooguit heeft de Jaarbeurs zichzelf voor de gek gehouden met plannen die al bij presentatie te mooi leken om realistisch te kunnen zijn. Deze crisis is geen tijdelijk dipje maar raakt hun bedrijfsmodel in het hart. Het verbazingwekkende is eigenlijk dat het nog zolang heeft geduurd voordat Jaarbeurs heeft aangegeven dat Masterplan nr. 2 niet haalbaar is. Het volgende plan zal nog meer leunen op wonen en minder op kantoren en hallen. De vierkante meters pure Jaarbeurs in het centrum worden met iedere iteratie van de plannen kleiner. Het is jammer dat door dit soort gehannes de uitvoering opnieuw naar achteren schuift. Het gebied heeft dringend een duurzame toekomst nodig.

  19. Zonnewende

    Copy that Karla!

  20. Bill

    HB: Dank, duidelijke en heldere analyse, zonder ‘t sentiment/emotie van enkele andere bovenstaande zure reacties. Dit is gewoon hoe de zaken ervoor staan.

  21. Uuutje

    @ Bill en HB

    Jullie moesten eens weten.

    Grappig dat jullie met jullie blinde vlek niet door hebben hoe jullie in de luren gelegd worden 😉 haha.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).