Plannen Smakkelaarsveld ter goedkeuring naar gemeenteraad: woningen, groen en de Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Plannen Smakkelaarsveld ter goedkeuring naar gemeenteraad: woningen, groen en de Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Plannen Smakkelaarsveld ter goedkeuring naar gemeenteraad: woningen, groen en de Leidsche Rijn

Plannen Smakkelaarsveld ter goedkeuring naar gemeenteraad: woningen, groen en de Leidsche Rijn
Nu zijn er voornamelijk fietsen te zien op het Smakkelaarsveld
Utrecht werkt toe naar een nieuw Smakkelaarsveld. Waar ooit de Bieb++ zou komen, zijn er nu plannen voor woningen en meer groen, de Leidsche Rijn gaat er weer stromen en het gebied wordt meer verbonden met de stad. De plannen voor het gebied worden dit najaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Utrecht werkt toe naar een nieuw Smakkelaarsveld. Waar ooit de Bieb++ zou komen, zijn er nu plannen voor woningen en meer groen, de Leidsche Rijn gaat er weer stromen en het gebied wordt meer verbonden met de stad. De plannen voor het gebied worden dit najaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

De afgelopen periode heeft het college onderzoek laten doen naar de (on)mogelijkheden op deze centrale plek in de stad. Vastgoedpartijen zijn benaderd, er is een stedenbouwkundige analyse uitgevoerd en de gemeente heeft met verschillende experts gesproken. Het college vraagt nu aan de raad om de aanpak en de (financiële) kaders vast te stellen. De raad zal hier in het najaar een besluit over nemen.

Bieb++

De gemeente schrijft: “Het wegvallen van de Bieb++ maakt dat de plek een nieuwe identiteit nodig heeft. Samen (stad, ambtenaren en raad bij elkaar, met de markt als toehoorder) gaan we de identiteit en betekenis van de plek voor de stad bepalen.”

Op het moment is het Smakkelaarsveld een drukke en volle plek, midden in de stad. Er rijden bussen, er loopt een hoofdfietsroute en onder de grond liggen veel kabels en leidingen. Dat blijft allemaal. Wat er op het Smakkelaarsveld gaat komen, is voor een deel al duidelijk: woningen, meer groen en de terugkeer van de Leidsche Rijn. Wethouder Victor Everhardt: “Onze ambitie is deze centrale locatie een nieuwe bestemming te geven, zodat mensen hier graag komen en verblijven. Een groene plek in de stad, waar mensen willen wonen en elkaar kunnen ontmoeten.”

Na het besluit van de gemeenteraad dit najaar nodigt de gemeente inwoners van de stad uit om gezamenlijk de toekomstige identiteit van het Smakkelaarsveld te bepalen. Dit vormt, samen met de randvoorwaarden en kenmerken van het gebied, de basis waarmee geselecteerde marktpartijen een plan voor dit gebied gaan maken. De gemeente ziet graag dat omwonenden, geïnteresseerden, gemeenteraadsleden en andere belanghebbenden de toekomstige identiteit van het gebied vormgeven.

De uitkomsten van de marktconsultatie geven wel aan wat zij zien als beste mogelijkheden voor het gebied. Zo zien de partijen vastgoed als kansrijk, maar dan geen sociale woningbouw of studentenwoningen. Ook het creëren van een ruim stadspark zou lastig zijn vanwege de beperkte ruimte, de fietspaden en het openbaar vervoer. De partijen geven aan dat alles technisch haalbaar is, maar dat daar wel financiële gevolgen aan verbonden zijn.

Vervolgproces

Medio 2018 wordt de marktpartij gekozen met het beste plan. Wanneer de grootste fietsenstalling ter wereld volgend jaar helemaal open is, kan het veld worden leeggemaakt voor nieuwe ontwikkeling. De planning is eind 2019, begin 2020 met de bouw en de herinrichting te starten.

Dit jaar, vanaf mei, gaan er al werkzaamheden plaatsvinden voor de aanleg van het definitieve fietspad en de definitieve busbaan. Deze komen naast elkaar aan de rand van het Smakkelaarsveld tussen de Vredenburgknoop en de Leidseveertunnel. Voor de aanleg van de busbaan is het nodig in augustus vier bomen te kappen en zes bomen flink terug te snoeien.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Bram de Goede

  Waarom niet gewoon het eerder getekende plan uitvoeren, maar dan zonder de bibliotheek+++ ligt al helemaal klaar. De kosten kunnen dan omlaag en daarmee de huren of koopsommen.

  Maak een draaikom voor rondvaartboten en een ruime haven. Geeft het water de ruimte daar is veel in geïnvesteerd. Het is het knooppunt van de nieuwe vaarwegen in de stad.

 2. Katja

  Woningen en groen ? Waarom niet een grasveld met bomen ? Zou mooi aansluiten bij de herstelde singel .

 3. Viez

  Raar dat de gemeente zelf vastgeodpartijen benaderd en daarna een keus maakt uit de plannen van deze partijen.

  Aangezien wij als publiek niet weten wie er benaderd is en andere partijen zo geen kans krijgen, heeft dit weinig te maken met een vrije markt en worden de grote bestaande vastgoedjongens weer eens voorgetrokken. Welke vieze belangenspelletjes worden er eigenlijk door het college/ de gemeente gespeeld?

 4. Ricard

  @Katja alleen maar een grasveld met bomen levert geen geld op om de kosten voor het herstel van de Singel te kunnen betalen, vandaar dat er wel iets van bouw moet komen om inkomsten te genereren.

 5. Sjaak

  @Viez: hoe weet jij dat de grote bestaande vastgoedjongens worden voorgetrokken als je tegelijkertijd klaagt dat wij niet weten wie er benaderd is?!
  Je roeptoetert dus maar wat..?

 6. Mark

  @Viez: een klein beetje respect mag best wel richting gemeente die haar best doet om jou stad in te richten en te beheren en die je rommel opruimt zodat jij het niet hoeft te doen. De gemeente maakt plannen en het zijn gelijk weer ‘vieze belangenspelletjes’? Wat een trieste mentaliteit zeg. Nee, ik werk niet bij de gemeente maar ben een inwoner van Utrecht die niet alleen maar klaagt: ja die bestaan ook.

 7. JdV

  Laten we gewoon aan de NS, Klepierre en Jaarbeurs vragen wat zij graag willen. Want uiteindelijk doet de gemeente dat toch altijd. Scheelt veel tijd en nutteloze inspraakrondes.

 8. cas

  Is een stukje open groen, of gewoon plein juist niet mooi op deze locatie? Het is al ingeklemd tussen bebouwing. Dit zal een mooi contrast geven en de structuur van pleinen in de stad versterker (Smakkelaarsveld… neude… janskerkhof etc…).
  Over de opbrengsten…. Ze wilden hier toch een bieb bouwen, dat lijken mij niet de meest rendabele gebouwen tegenwoordig…

 9. Viez

  @ mark en sjaak

  In een normale economie doe je aan een openbare inschrijving die aangekondigd wordt op basis van een PvE die ook openbaar zijn.

  Verder hoort de hele procedure openbaar te zijn en het proces transparant te zijn.

  En respect voor een gemeente die alleen met imago, prestige en de wereld van het grote (vastgoed-)geld bezig lijkt te zijn, ho maar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).