Plannen voor Bieb op Neude en verbouwing huidige bibliotheek lijken beide onhaalbaar | De Utrechtse Internet Courant Plannen voor Bieb op Neude en verbouwing huidige bibliotheek lijken beide onhaalbaar | De Utrechtse Internet Courant

Plannen voor Bieb op Neude en verbouwing huidige bibliotheek lijken beide onhaalbaar

Plannen voor Bieb op Neude en verbouwing huidige bibliotheek lijken beide onhaalbaar
De Bibliotheek Utrecht zit in een lastig parket. Ze hebben een grotere locatie nodig en de twee opties die daarvoor voor handen zijn, blijken beide te duur nu het nieuwe college een versobering van haar financiële kaders heeft moeten doorvoeren. 

De Bibliotheek Utrecht zit in een lastig parket. Ze hebben een grotere locatie nodig en de twee opties die daarvoor voor handen zijn, blijken beide te duur nu het nieuwe college een versobering van haar financiële kaders heeft moeten doorvoeren. 

Dat maakte de Bibliotheek vandaag bekend. De Bibliotheek Utrecht wil graag met de gemeente in gesprek over de ontstane situatie. Beide partijen streven immers naar een moderne en multifunctionele Centrale Bibliotheek die past bij de vierde van stad van Nederland, de stad van kennis en cultuur.

Plan voor bibliotheek op Neude goedkoopste alternatief

Voor de Bibliotheek Utrecht heeft de zoektocht naar de beste plek voor een nieuwe moderne bibliotheek het volgende opgeleverd: Het nieuwe plan voor vestiging aan de Neude biedt een beter programma, is goedkoper en past ruim binnen de oorspronkelijke financiële kaders voor een nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld.

Bibliotheek-directeur Ton van Vlimmeren: ‘We hebben hard gewerkt aan een goed en goedkoper plan voor de Centrale Bibliotheek. We zijn er in geslaagd de uitwerkingen waar de gemeenteraad om gevraagd heeft neer te leggen. Het postkantoor aan de Neude is daarbij goedkoper en aantrekkelijker dan het verbouwen van onze huidige vestiging aan de Stadhuisbrug. Het is nu nodig dat alle betrokken partijen samenwerken om de ambities voor een moderne en mooie bibliotheek voor onze stad Utrecht te realiseren.’

11 Reacties

Reageren
 1. Wilma

  Nou zal wel tijd worden dat er iemand wakker wordt, eindelijk

 2. Frank

  Wat ze niet meerekenen is dat de gemeente het pand aan de Stadhuisbrug ook zal moeten renoveren als de bieb daar uit gaat. Omdat die ruimte anders niet te verhuren valt. Misschien hoeft het niet zo verregaand verbouwd te worden als wanneer de bieb erin blijft, maar het is ‘verkopen of verbouwen’. Anders kun je de klok erop gelijk zetten dat het pand gekraakt wordt.

 3. Frank

  Overigens zou verkoop van het pand aan de Stadhuisbrug natuurlijk wel een bedrag opleveren dat de kosten van vestiging in het postkantoor zou kunnen drukken.

 4. ACTK

  @Frank Lijkt me toch dat dat pand zelfs in de huidige staat nog wel 5 ton op kan leveren. Alle problemen opgelost. Zeker als we het verkopen aan een vermarktexploitant. Zijn we van dat gezeur ook af… 🙂

 5. Malvinas

  Een bieb op het Smakkelaarsveld zou ook een mogelijke oplossing zijn. Lijkt mij geen gek idee.
  Een soort van Multiplex, bieb en filmzalen.
  Oh ja, om de kosten te drukken zou je er ook nog mooi wat woningen boven op kunnen bouwen.

 6. Frank

  @ACTK: Je kunt je afvragen waarom de gemeente in hemelsnaam zo’n pand in eigendom zou moeten hebben. Dat verdoezelt alleen de werkelijke kosten die met het eigendom van zo’n pand gemoeid zijn. De gemeente moet geen vastgoed investeerdertje spelen. De panden aan de Arthur van Schendelstraat en de Neudeflat hebben ze tenslotte ook niet in eigendom. En nu zitten ze met de gebakken peren omdat de BOG markt in een permanente dip zit. Je ziet dat ze bij Tivoli Oudegracht wat dat betreft nog net de dans ontspringen (als ze daar aan huur al voor krijgen die ze eigenlijk zouden moeten hebben). Ook daar zou m.i. zonder grondige renovatie verkoop als alternatief de enige optie geweest zijn.

 7. fons

  Hoe luidde de motie in de gemeenteraad ook alweer? Eerst alternatieven onderzoeken en dan ….
  Malvinas: goed plan, de stad knapt ervan op, mooie publieke functies in een verder commerciele omgeving, aanstekelijke architectuur. De stad wordt breder en mooierr. En je kunt er nog wonen ook.’

 8. Frank

  @fons: Nee, dat is veel te ambitieus joh. Zoals alles in Utrecht wat geld kost de nek omgedraaid wordt met het argument dat het te ambitieus is.

  Dat chronische gebrek aan ambitie heeft ons ook (aanwijsbaar, zie het juryrapport) de titel culturele hoofdstad gekost.

  Ambitie heeft deze stad alleen maar als het onderwerp de persoonlijke hobby van een paar sleutelfiguren is. En dan mag het geld ook in grote hoeveelheden verbrand worden met het argument dat de stad er veel voor terug krijgt. Hoeveel precies weet niemand. Dus ‘niks’ zou ook zomaar kunnen.

 9. Utrecht Centraal

  goed idee Malvinus, mooie nieuwbouw centrale bibliotheek, met appartementen, en bv een art complex erbij, volgens mij is het plan er voor al betaald namelijk..

 10. Frank

  Interessant idee. Ik zou er als ik jullie was ook nog een noodlijdend filmhuis bij doen.

 11. kees witteman

  Was de gemeenteraad in eerste instantie niet bereid om ongeveer 80 miljoen op tafel te leggen voor een roze wolk op het smakkelaarsveld. Maar nu is elke verbouwing of het gebouw op de neude te duur???
  Ik begrijp het niet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).