Plannen voor bioscoop De Kade definitief van de baan | De Utrechtse Internet Courant Plannen voor bioscoop De Kade definitief van de baan | De Utrechtse Internet Courant

Plannen voor bioscoop De Kade definitief van de baan

Plannen voor bioscoop De Kade definitief van de baan
De plannen voor bioscoop De Kade bij het Paardenveld zijn definitief van de baan. Dat heeft het college van B&W vandaag laten weten aan de gemeenteraad. Een laatste reddingspoging van het college heeft niet geholpen.

De plannen voor bioscoop De Kade bij het Paardenveld zijn definitief van de baan. Dat heeft het college van B&W vandaag laten weten aan de gemeenteraad. Een laatste reddingspoging van het college heeft niet geholpen.

Ruim anderhalve maand geleden kwam ineens het bericht naar buiten dat de aandeelhouders van Paardenveld Vastgoed B.V. (eigenaar van de parkeergarage en erfpachter) geen heil zagen in de ontwikkeling van De Kade op hun stuk grond.

“We hebben na deze ontwikkeling enkele gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van Paardenveld Vastgoed B.V. om te trachten toch tot een vergelijk te komen over de zakelijke randvoorwaarden,” laat wethouder Victor Everhardt weten. “Dat is helaas niet gelukt. Zonder hun medewerking kan De Kade door de initiatiefnemer niet ontwikkeld worden. We betreuren deze gang van zaken, omdat we vinden dat De Kade inhoudelijk een sterke combinatie van gebruikers en programma kent en we dit een waardevolle toevoeging vonden op deze locatie in de stad.”

De aandeelhouders zien een onzekere toekomstverwachting over de bezettingsgraad van de parkeergarage, waardoor ze nu niet tot onomkeerbare beslissingen en investeringen en afkoop erfpacht willen overgaan. Het bestemmingsplan en SPVE zal dan ook niet verder in procedure worden gebracht door de gemeente.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Kuch

  Nu wil ik toch voor eens en altijd een diepgravend onderzoek vanm DUIC of een antwoord van iemand uit het college of uit de gemeenteraad.

  Waarom doet het college reddingspogingen? Waarom steekt het college zo zijn nek uit voro 1 ondernemer? Waarom krijgt deze ondernemer een voorrangspositie en min of meer staatsteun aangeboden, die ook nog eens verboden lijkt te zijn? Hoe en waarom?

  Het college hoort niet te bemiddelen tussen twee commerciele partijen en het college hoort zich alleen met de vrije markt te bemoeien, wanneer ondernemers de wet overtreden, zij de inwoner/ burger schade berrokkent, zij het bestaande aanbod in de stad om zeep helpt, of zij niet aan eisen of wensen van de raad/ B en W wil voldoen. In alle andere gevallen hoort B en W zich niet bezig te houden met het voortrekken van een ondernemer.

  Overigens zie ik wel heil in een filmhuis in de City, met of zonder Jos Stelling of Kienpolis. Kan ik nu ook op steun van B en W rekenen? En zo niet, waarom dan niet?

 2. R_Utrecht

  Top! Nu hopen dat de city wordt opgeknapt..

 3. Hmmm

  SPVE..?!?!?!
  Wasda?!

 4. Peter

  @r_utrecht

  Waarom toch altijd de city opknappen? Als we dat doen dan ook gelijk naar de originele staat; terug naar 1 grote zaal met balkon!

 5. Harrie de Haas

  Goed idee Peter, ik heb daar als film operateur gewerkt (o.a.) en ken het gebouw van onder naar boven, de oude City met zijn balcon en de foyer op de eerste verdieping was wel sober maar had wel een uitzonderlijke uitstraling, ik heb het zien verbouwen tot 3 zalen met ook nog eens een gescheiden ingang (kassa) aan de Driftzijde voor Movies 1 en 2, wat inmiddels ook alweer is verdwenen (te duur) maar ik denk dat het valse hoop is, ik hoop het beste voor de City en mijn oud-collega’s.

 6. Michiel B

  @Kuch, helemaal mee eens. Eerst nog roepen enkel een initiatief niet te willen tegenhouden (maar ja, impliceert dat dan dat de gemeente alle andere initiatieven wel probeert tegen te houden?) en nu al bezig met “reddingspogingen”. En wij maar vinden dat Oekraïne corrupt zou zijn…

 7. R

  Blij dat dit van de baan is, ging natuurlijk nergens over. Over nog geen jaar opent de Kinopolis op het jaarbeurspein; de grootste bioscoop van Nederland met ook ruimte voor de alternatieve film (waar De Kade zich op zou moeten gaan richten). Met nog zo’n grote bioscoop is de logica ver te zoeken.

  Het kleinere City opknappen ligt dan meer voor de hand. Een kleinschaliger complex dat minder investeringen behoeft en ook nog eens verder ligt van het jaarbeursplein.

 8. Atilla Vigh

  Volgens mij is een overheid (gemeente, provincie en rijk) ervoor om randvoorwaarden te scheppen voor de samenleving. Daar waar er grote problemen voor de samenleving ontstaan zijn extra regels nodig om zaken te verbieden.
  De ruimtelijke ordening zullen we moeten beheersen: dat hebben we in onze democratie geregeld doordat door de overheid te laten uitvoeren. Zodoende zal de gemeente de ruimtelijke ordening moeten managen. Zo dat was weer even een cursusje staatsrecht.

  Veel burgers verwarren inspraak met beslissingsbevoegdheid. En natuurlijk is het netjes als een overheid aan alle belanghebbenden vraagt wat ze ervan vinden, maar de beslissing nemen zij. Als je het daar nu niet mee eens bent, kun je in beroep tegen de beslissing. En als dat ook niets uithaalt kun je de volgende keer op een andere personen voor de gemeenteraad kiezen.

  Nu super on-topic: in alle eerlijkheid, er was een tekort van bioscoopzalen in Utrecht (pijlpunt paar jaar geleden). Voor mij zijn bioscoopzalen commerciële activiteiten, waar de overheid geen rol in speelt. Net zo goed als het niet relevant is dat er in straat 10 groenteboeren gaan zitten. De markt reguleert zichzelf wel. die 10 groenteboeren gaan natuurlijk nooit komen in een straat, want dat snapt de 3e groenteboer natuurlijk heel snel.

  Bij het aantal bioscoopzalen is er veel veranderd in het Utrechtse landschap. In Leidscherijn is er een relatief grote bioscoop geopend. Op het Jaarbeursterrein wordt de grootste bioscoop van Nederland gebouwd. En een paar jaar geleden is het Louis Hartlopen complex gebouwd. De oude zalen mogen dan hun charme hebben, in de eerste plaats gaat het om het totaal aantal zitplaatsen in vergelijking met het verzorgingsgebied.
  Met deze drie wijzigingen is dat met een sprong gigantisch verhoogd (zelfs met de sluiting van die paar zalen in het oude centrum).

  De vraag rijst of je nog meer bioscoopzalen moeten openen? De gemeente moet zich niet met de markt bemoeien. De gemeente heeft wel een verantwoordelijkheid voor bewust gecreëerde leegstand. Het probleem is dat de gemeente in deze twee petten op heeft. Het hele CU2030 project, wat de openbare ruimte betreft, word grotendeels gefinancierd door elk van de afzonderlijke commerciële projecten en de gronduitgifte. Dus de gemeente heeft twee belangen; de ruimtelijke ordening (leegstand, aantrekkelijkheid) en financieel.

  Een bioscoop lijkt voor beide te zorgen (geen leegstand) en financieel kunnen ze er ook nog wat mee (misschien een parkje rondom de De Kade ofzo). Maar de kans is vrij groot dat deze of een andere bioscoop het na verloop van jaren niet gaat redden, met als gevolg leegstand. Ik zou als gemeente eens wachten totdat de bioscoop Jaarbeurs af is en het een aantal jaren draait. Kijken of er dan nog behoefte is aan meer stoelen of andere aanbod.

  Of het nu de Kade is of de City opknappen is niet relevant: Jos is ook een ondernemer. Natuurlijk zal die een pleidooi houden daarvoor. Ondernemers kijken wat dat betreft door een te roze bril en na een slagveld en er leegstand is ontstaan hoor en zie je ze niet meer. De overheid mag “de shit” opruimen.

  Ik ben veel benieuwder of onze vrienden van Kleppiere (eigenaar van HC) al die commerciële winkelruimte vol gaat krijgen (en houdt). Daar hoor ik zowel de gemeente als de burgers erg weinig over.

 9. R_Utrecht

  Omdat het in potentie een prachtig pand is, maar er vervallen uitziet. En omdat het zonde is om ergens anders in de stad een nieuw bioscoop pand te bouwen als er een zeer geschikt pand op een zeer geschikte locatie reeds alles heeft om een geweldig arthouse complex te kunnen worden.

 10. Jasper

  @Atilla Vigh: “Ik ben veel benieuwder of onze vrienden van Kleppiere (eigenaar van HC) al die commerciële winkelruimte vol gaat krijgen (en houdt). Daar hoor ik zowel de gemeente als de burgers erg weinig over.” Dat vraag ik mij nou dus ook af! HC wordt 2x zo groot en kan me niet voorstellen dat ze dat vol kunnen krijgen. Of het zou 35 H&M’s, 21 Zara’s, 10 Hema’s, etc., etc. moeten worden… 😉

 11. Hans Versnel

  Gelukkig gaat De Kade niet door. Nu eerst een mooi stadsstrand deze zomer en volgende zomers. Met leuke woningbouw, sociaal en koop, lekker door elkaar wonen met een stand voor de deur. Waar heb je dat in een stad(je).

 12. Katja

  Mooi zo, laat het lekker groen.

 13. Frank

  Hmmm,
  SPVE is Stedenbouwkundig Programma van Eisen.
  Even ‘Googlen’ en je krijgt het antwoord op een presenteerblaadje

 14. Toine Goossens

  @Kuch en anderen,

  De culturele Utrechtse politici willen al 12 jaar lang dat ´t Hoogt wordt opgestuwd in de vaart der volkeren. Andere steden kennen grote gesubsidieerde filmcomplexen. Dat wil Utrecht ook. Tot de laatste snik toe zo te zien. Ik ben benieuwd wat de gemeente nu uit de hoge hoed gaat toveren.

  Met de stichting ´t Hoogt is trouwens iets vreemds aan de hand. De stichting kent alleen een Raad van Toezicht, en daarnaast een directeur die tevens de enige bestuurder is. Die bestuurder is hoofdelijk aansprakelijk bij faillissement. Ik voorspel dat de gemeente bij een financieel drama met de staart tussen de benen afgaat.

  Ik zou snel met Jos Stelling aan tafel gaan zitten om alle activiteiten aan hem over te dragen onder de voorwaarde dat de City echt doorgaat, de naam ´t Hoogt blijvend aan de City verbonden wordt en dat de gemeente als de bliksem alle vergunningen afgeeft.

  Dan kan de stad tenminste een van de culturele wandossiers afleggen.

 15. Wijk C bewoner

  Wat ik hoop is dat er nog inzage komt in hoeveel dit twee jaar durende geintje de gemeente eigenlijk heeft gekost.
  Het zal niet om miljoenen gaan, zoals bij de Artplex/Bieb plannen op het Smakkelaarsveld het geval was, maar toch. Bij de volgende poging (die 3e zal er ongetwijfeld komen) wordt het eens zaak om het met verstand te doen.

 16. Roland Goetgeluk

  Ik ben tevreden zoals bekend zal zijn. Toine geeft een prima reactie. Overigens is de mededeling over de bezettingsgraad van de parkeergarage zeer informatief voor de goedgelovige die dacht dat het een cultureel project was. Ik verwijs graag naar mijn stukjes op UtrechtDichtbij die een vervolg vormen op mijn stukjes op de DUIC.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).