Het plan om op de Demkapunt in Utrecht een park aan te leggen, staat op losse schroeven. De kosten voor het schoonmaken van de grond blijken erg hoog te zijn. Bovendien wil de gemeente het gebied pas aanpakken nadat Rijkswaterstaat de bocht in het Amsterdam-Rijnkanaal heeft verbreed. Deze werkzaamheden worden naar verwachting pas in 2030 afgerond.
In 2022 liet de gemeente Utrecht weten een stuk grond van 2.000 vierkante meter te hebben gekocht van de voormalige Demka-staalfabriek. Het idee was dat hier een park aangelegd zou worden met onder meer een fietspad. In 2023 werden asbest en nikkel in de grond aangetroffen.
Voor nu vormt dat geen gevaar, maar als het gebied opnieuw wordt ingericht moet de grond worden schoongemaakt. “Er is onderzocht wat de kosten zijn voor het schoonmaken van deze grond. Deze blijken hoog te zijn terwijl het budget beperkt is”, schrijft de gemeente nu. “Door de hoge kosten is besloten om toch niet nu al van de Demkapunt een klein park te maken.”
Daarnaast gaat Rijkswaterstaat de bocht in het Amsterdam-Rijnkanaal, die ter hoogte van de Demkapunt ligt, verbreden. Dit moet worden gedaan om de bocht veiliger te maken voor de scheepvaart. Deze werkzaamheden staan van 2027 tot en met 2030 op de agenda.
“Als Rijkswaterstaat klaar is met de werkzaamheden aan het kanaal en de kade, gaat de gemeente verder met de invulling van de gehele Demkabocht, inclusief de Demkapunt”, aldus de gemeente. Hoe die invulling er uit gaat zien, is nog niet bekend.
Gekoppelde berichten

Utrecht krijgt met de aanleg van het Demkapark een nieuw stuk groen van 2.000 m2
De gemeente Utrecht heeft langs het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk grond gekocht voor de aanleg van…

Asbest en nikkel aangetroffen op plek in Utrecht waar Demkapark moet komen
Op de Demkapunt, de plek in Utrecht waar straks het Demkapark moet komen, is asbest…
13 Reacties
ReagerenTijdelijk beetje maaien en wat grind storten over de bestaande officieuze paadjes en je hebt in ieder geval een tijdelijk parkje? Het hoeft niet veel te kosten.
Wies weet jij wat asbest veroorzaakt?? Niet veel goeds. Maar de gemeente maakt wel meer foutjes. Kijk maar naar het Griftpark. Daar stond de oude gasfabriek vroeger en daar was de grond ook vervuild. Heeft een vermogen gekost om de grond schoon te krijgen.
Ja precies @Wies, en als er iemand kanker krijgt van de asbest nemen we dat op de koop toe.
Goed plan dus. Not.
Er staat dat het “voor nu geen gevaar vormt” en als je de situatie daar kent weet je dat er mensen lopen, hun hond uitlaten en vissen. Dan zou ik het maar afsluiten als het werkelijk zo gevaarlijk is. 🙂
Asbest is pas gevaarlijk als je (er veel) van inademt.
Afdekken met een dikke laag zand en klei en klaar is Kees.
Waarom koopt de gemeente grond aan, van een vervuilende bedrijf, zonder eerst te weten hoe vervuild de grond is…? Dan laat je de vervuiler daar toch deels voor opdraaien/is de grond daarmee minder geld waard? En dan kan je de sanering toch meenemen in je begroting bij de aanschaf…?
Helemaal voor meer groen en meer park + gezonder leefmilieu + vergroten van de biodiversiteit & meer “eilandjes” natuur, maar daar hoeven we toch niet volledig de belastingbetaler voor te laten opdraven, terwijl dat bedrijf daar mogelijk decennia winst heeft gemaakt over de gezondheid van arbeiders en omwonenden?
De vraag is of de concentratie vrije asbest in de lucht daar een risico is. Ik begrijp dat de asbest waar hier sprake van is aan de bodem gebonden is, o.a. door de vegatatie.
@Rabe
Foutjes? De gemeente had geen keus. Ervenis uit het verleden. Kanttekening: de Utrechter van ooit was blij met die gasfabriek. Tot Slochteren. Waarop het volgende probleem opdoemde.. Misschien hout gaan sprokkelen voor het kacheltje? Hoewel…
@Rabe — De grond onder de oude gasfabriek is niet schoongemaakt, maar ingepakt. Met een mooi Griftpark er bovenop. Wat ook wat gekost heeft natuurlijk. Maar het echte schoonmaken zou te kostbaar zijn geworden, vandaar dat inpakken en beheersen. Misschien is dat ‘inpakken’ ook een optie voor de Demkapunt.
@W
Als asbest is afgedekt is er geen enkel gevaar. Het zit in de grond.
Maar goed gezien de historie van het terrein heeft een blind paard zonder historisch besef weer een krabbel gezet op een aankoop.
@ Rabe: het Griftpark is juist een mirakel. Er is daar een unieke, natuurlijke bacterie ontstaan die het gif opeet.
@w, als iemand kanker krijgt? Bizar dat u dit zo durft te stellen. Alles kan je tegenwoordig, kletsen en dan een ander woord, maar bij mij aan de bar wordt u er gelijk uitgezet. Wel vriendelijk maar dringend.
Waarom koopt de gemeente daar grond? Wie wil daar nu een park. Asbest ongevaarlijk zolang het niet verbrand tot kleine deeltjes in de lucht gaat zweven
En dan te weten dat de gemeente Utrecht t hele Merwedekanaal over wil nemen van Rijkswaterstaat
Dat wordt dus echt een financieel debacel