De plannen voor het Knoopcomplex in het Stationsgebied van Utrecht zijn een stapje verder. Het stedenbouwkundig plan van De Knoop 2 en 3 is vastgesteld. De volgende stap is dat het bestemmingsplan wordt aangepast en vervolgens kunnen mensen reageren op de plannen. De bouw moet uiteindelijk in 2026 beginnen.
De plannen gaan over het gebied tussen de Croeselaan, de Jaarbeurs en de Rabobank, bij rijkskantoor De Knoop. De gemeente Utrecht maakte in 2013 afspraken met het Rijksvastgoedbedrijf over het gebied. Fase één van die plannen werd in 2018 al opgeleverd en het Rijksvastgoedbedrijf wil nu dus verder met de ontwikkeling van fase 2 en 3, die bestaan uit drie gebouwen. De eerste stappen voor de bouw daarvan zijn nu dus gezet.
De gebouwen in fase 2 worden elk 90 meter hoog. In de torens van de gebouwen komen voornamelijk kantoren voor de rijksoverheid. In fase 3 van De Knoop wordt een gebouw neergezet op de plek waar nu paviljoen The Green House staat. Daarin komen kantoren en 70 tot 105 woningen in het middenhuursegment. Deze toren wordt 75 of 90 meter hoog. The Green House wordt dus afgebroken, maar wordt mogelijk op een nieuwe plaats weer opgebouwd.
Tekst loopt door onder de foto
Het gebied rond het Knoopcomplex moet uiteindelijk een stuk levendiger worden dan nu. Er komen woningen, winkels, horeca, werkruimtes, vergaderzalen en ‘leeftuinen’. In fietsenstalling De Knoop moet plek komen voor in totaal 3.000 fietsparkeerplekken.
2028
Het college heeft het stedenbouwkundig plan nu vastgesteld, waardoor het bestemmingsplan kan worden aangepast. Vervolgens kunnen mensen hun mening geven over de plannen, waarna het bestemmingsplan naar de gemeenteraad gaat. Als die het plan goedkeurt, kan het Rijksvastgoedbedrijf – dat straks de eigenaar is van het Knoopcomplex – op zoek naar een aannemer. De bouw moet in 2026 starten en in 2028 klaar zijn.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht en Rijksvastgoedbedrijf maken plannen ‘Knoopcomplex’ bekend
Woningen in de middenhuur, minimaal 3000 plekken in de fietsenstalling en een stadslobby. De gemeente…
25 Reacties
ReagerenSuïcidaal word ik er van . Wat een afschuwelijke hoop en kolossen beton, smakeloos.
Stikstofprobleem niet van toepassing?
En natuurlijk, gooi er maar horeca in.
Ik ben blij dat ik aan de andere kant van het spoor woon, maar ik zal er af en toe toch tegenaan moeten kijken. Overigens staan de geplande nieuwe stompen en toeters alleen op het vorige bericht (https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-en-rijksvastgoedbedrijf-maken-plannen-knoopcomplex-bekend/).
Haha, na het stikstofbesluit van gisteren…
Laat ze dan ook direct die betonnen gedrochten van Hoog Catherijne aan die kant van het station.
@leon: ik mis nog een werkwoord. Verder toffe bijdrage.
Dat mueslimannetje Vollenbroek heeft het net voor elkaar gekregen dat heel Nederland nu echt op slot zit voor (minstens) de komende 5 jaar. Dus als er nog geen bouwvergunning is afgegeven dan zal dat voorlopig niet meer lukken.
Gaaf! Lijkt me erg fijne plek om te wonen!
Ach Koel Hoofd, zitten we echt op nóg meer leegstaande kantoren te wachten? Prima besluit dus.
@koelhoofd: die beslissing is van de rechter.
Wéér gebouwen van 90 meter, ga nou eens hoger bouwen dan die eenheidsworst!
Utrecht wordt weer een ommuurde stad. Net als in de Middeleeuwen! In middag en avond is de zon definitief uit het Stationsgebied verdwenen.
Mooi dat alles 90 meter hoog wordt Utrecht ziet er straks als een tafelberg uit.
@Koel Hoofd
De regering moet in overleg met Brussel om de stikstofnormen aan te passen. NL nu 14 gram, Duitsland 100 gram en Denemarken 200 gram bij Natura 2000 gebieden. Wat is er fout gegaan? Alle EU-landen geven deze normen zelf door aan Brussel.
We kunnen niet met 17,5 miljoen mensen op een kleine postzegel jaarlijks groeien met 200-300 duizend inwoners en vervolgens biodiversiteit verwachten.
We moeten ook allemaal eten hier en we moeten in een woning wonen.
Er zijn meer dichtbevolkte gebieden op de wereld waar geen biodiversiteit meer is en de mensen kunnen en willen daar leven.
Wil je dit niet, dan is het goed om je blik te verruimen richting een ander land. Canada heeft bijv. voldoende schone lucht, bomen en biodiversiteit.
Afkeuren die plannen. Wel echt het allerlaatste dat Utrecht nodig heeft is een megalomane marmeren kolos van een toren om nóg meer ambtenaren hele dagen niets nuttigs te laten doen.
Bouw voor de afwisseling eens wat hoger dan “weer” die 90 meter.
Slanker en hoger staat veel mooier / strakker dan al die dikke torens van 90 meter.
Om het gewenste aantal m2 vloeroppervlak te krijgen worden die gebouwen allemaal erg dik/lomp vanwege die hoogbouwlimiet, niet in de hoogte, dus in de breedte.
Kijk maar rond in Utrecht, van alle hoogbouw is 90% erg massief en dik t.o.v. de hoogte.
Stadskantoor, Rabotorens, Galaxy en Wonderwoods (in aanbouw), Central Park, RIVM, enz, enz…
Aha, de ambtenaren hebben het weer eens gedaan.
@ Fred,
En een soepele afronding, hoogtebeeindiging, kunnen die architecten daarbij niet verzinnen. Ze stapelen verdiepingen fantasieloos op elkaar tot ze bij de 90 meter zijn. Overigens is de Syp wel mooi slank. Maar ook daar geen fraaie top.
Stikstof mensen. Uitspraak RvS. Bouw start in 2076, niet 2026. Woehahahahaha.
De wurggreep van de verstikkende verdichting gaat door met natuurlijk plek voor Dhoreca’ 66. Gelukkig gaat de stikstof uitspraak de leefbaarheid in utrecht verbeteren.
@JdV
Voorlopig wel rommelige winderige hoogbouw genoeg rondom het Jaarbeurs”plein”. Hopelijk komt er afstel van uitstel, al zou het alleen al zijn vanwege kostenstijgingen.
Maar nog veel mooier is dat men met de handen in het haar zal zitten ten aanzien van de verbreding van de tunnelbak van de A27. Intussen lopen de ramingen natuurlijk fors op. En hoe krijg je die uitgaven dan nog verkocht aan de bevolking, behalve dan aan enkele diehards in blikken op wielen die heel af en toe wel eens een beetje stilstaan.
Beste @ Fred ,Wim en JdV… het zijn de architecten van vroeger niet meer hé ! Deze nieuwe lichting , hebben géén fantasie , durf of kennis genoeg in huis denk ik …
@peter: en wat te denken van de aanleg van stadsboulevards, fietsstraten, fietsenstallingen etc etc. Bedenk eens hoeveel stikstof daarbij vrij komt. Nee, daar is nu definitief ook een einde aan gekomen. Geen niruwe woningen. Mooi dat Utrecht nu niet verder kan groeien. Goed voor de huizenprijzen ook. En iedereen die toch graag een huis wil gaat maar fijn elders bivakkeren.
Ik geloof niet dat ons aller JdV de quintessens van de uitspraak helemaal te pakken heeft.
Fietsenstallingen, JdV? En daar vervolgens je fiets NIET in zetten?