Plan voor opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in villa in De Meern | De Utrechtse Internet Courant Plan voor opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in villa in De Meern | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in villa in De Meern

Plan voor opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in villa in De Meern
Het pand in De Meern. Bron: Google Streetview 2019
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een pand gekocht in De Meern om jongeren van 14 tot 18 jaar met een onzekere verblijfsstatus op te vangen. De villa moet worden omgebouwd tot een opvang voor maximaal 20 jongeren en krijgt 24 uurs begeleiding vanuit het COA. Oppositiepartijen in Utrecht hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld over de plannen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een pand gekocht in De Meern om jongeren van 14 tot 18 jaar met een onzekere verblijfsstatus op te vangen. De villa moet worden omgebouwd tot een opvang voor maximaal 20 jongeren en krijgt 24 uurs begeleiding vanuit het COA. Oppositiepartijen in Utrecht hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld over de plannen.

Het COA heeft de gemeente Utrecht eind vorig jaar al benaderd voor een kleinschalige woonvorm met begeleiding voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar met een onzekere verblijfsstatus.

Het COA wil zoveel mogelijk mensen in kleinere woonvormen (in dit geval voor 15 tot 20 jongeren met begeleiding) onderbrengen. Het zijn jongeren in een onzekere situatie, met een grote kans dat zij uiteindelijk moeten terugkeren naar het land van herkomst.

Villa in De Meern

De organisatie heeft een pand gevonden op Meentweg 168 in De Meern en die inmiddels gekocht. De gemeente Utrecht steunt het plan van het COA. “Wij vinden het principe van kleinschalige woonvormen voor deze groep jongeren een goede zaak. Dat geeft meer stabiliteit en betere begeleidingsmogelijkheden, zodat deze kwetsbare jongeren zich ook kunnen ontwikkelen”, aldus wethouder Maarten van Ooijen.

In een brief aan de raad vervolgt Van Ooijen: “Wij staan in beginsel positief tegenover de komst van een kleinschalige woonvorm op deze specifieke locatie op de Meentweg.”

Vergunningen

De jongeren krijgen naast begeleiding van het COA ook een voogd. De jongeren zijn leerplichtig en gaan naar school. De directe buren zijn inmiddels geïnformeerd en buurtbewoners krijgen op 22 mei meer informatie van het COA nadat er een wijkbericht uit is gegaan.

Voor deze woonvorm moet het COA overigens nog een aantal vergunningen aanvragen om het pand geschikt te maken. Zo is er nu een vergunning voor een woning, maar is de opvang een maatschappelijke voorziening en moet er ook een uitbouw komen.

De verwachting is dat begin 2020 jongeren zouden kunnen worden opgevangen op deze locatie.

Schriftelijke vragen

Inmiddels hebben fractievoorzitters Cees Bos (SBU), Dimitri Gilissen (VVD) en Henk van Deún (PVV) vragen gesteld over de plannen. Er worden vraagtekens gezet bij de keuze om pas nu de buurt te informeren over het initiatief en of er al toezeggingen zijn gedaan aan het COA.

Ook willen de fractievoorzitters weten of de gemeenteraad niet eerder geïnformeerd had moeten worden. Ook zijn er bij de politici zorgen over een eventuele verlaging van de marktwaarde van omliggende woningen, wat er nog aan inspraak mogelijk is en of er wel voldoende draagvlak is voor het besluit.

11 Reacties

Reageren
 1. Dakhaes

  Het gaat dus over AMA’s, lees alleenstaande minderjarige asielzoekers.
  Kennissen hebben hier ervaring mee, maar die waren bij haar niet positief.

 2. Scherpschutter

  Pff. Je zou er naast wonen zeg. Weg nachtrust, weg gemoedsrust, weg waarde van je woning. Werkelijk te schandalig voor woorden dat de buurtbewoners hier niet over geraadpleegt zijn!

 3. Ben

  https://www.funda.nl/koop/verkocht/de-meern/huis-40127575-meentweg-168/

  Vraagprijs was 1 miljoen euro, en al verkocht voordat het de markt op kwam.

 4. Wim Vreeswijk

  Een typisch onderwerp voor de wijkraad Leidsche Rijn voor een wijkraadpleging, dus huis-aan-huis enquête, of er überhaupt wel draagvlak is vanuit de omwonenden. Maar dan moet het wel een objectieve wijkraadpleging worden met alle ervaringscijfers, zoals recent bleek in Ter Apel. Mede omdat het jonge puberende asielzoekers zijn, met weinig kans op een verblijfsvergunning, zullen deze jongeren uit frustratie zich snel gaan vervelen in deze accommodatie. Ook is het interessant te weten wat dit voor gevolgen heeft voor de OZB-waarden van de nabijgelegen woningen. Is de gemeente bereid de buren hiervoor financieel te compenseren, want veel potentiële kopers zullen zich wel extra beraden over de echte waarde van het omliggende OG.

 5. G. de Vries

  Och, och wat een prachtig huis en wat een tuin! (zie , inderdaad, op Funda)
  Het is natuurlijk onbestaanbaar dat de omwonenden niet tijdig geïnformeerd zijn en dat het pand al verkocht is voordat het überhaupt op de markt kwam.
  Het is wel prima dat men deze COA-instellingen spreidt over de gemeente Utrecht en niet alleen in de wijken K’eiland en Overvecht dropt. Het voormalige asielzoekerscentrum op K’eiland (pand bij de Clausbrug)was namelijk niet bepaald een aanwinst voor de wijk. Er werd opeens veel gestolen in de supermarkten en er hingen veel mensen rond in het winkelcentrum dat een soort ontmoetingsplek werd buiten het asielzoekerscentrum.

 6. H. Terveg

  “…verkocht voordat het de markt op kwam…”. Nee hoor, het heeft lange tijd te koop gestaan maar is uiteindelijk weer uit de verkoop gehaald. Blijkbaar wilde “de markt” het bedrag niet betalen…, maar is het COA daar wel toe bereid.

 7. Hadjememaar

  Bij zoiets ingrijpends als asielopvang in een woonbuurt, is het wel zo netjes om de buurtbewoners zo vroeg mogelijk te informeren. Dat COA het pand eerst koopt en dan pas de plannen bekend maakt is gebruikelijk, anders wordt het pand weggekaapt.

  De buurt kan bezwaar maken tegen de bestemmingsplan wijziging en tegen de bouwvergunning ,al weet ik uit ervaring dat de gemeente soms heel erg op de hand van de nieuwe ontwikkeling is en weinig inspraak toelaat. Is het al bekend welke “inspraakladder” er gehanteerd gaat worden? Krijgt de buurt echt inspraak of wordt de buurt alleen geïnformeerd?

  Wat betreft de waardevermindering van de woningen in de buurt, dat valt bij kleinschalige opvang wel mee. Ik woon zelf in een buurt uit de 19e eeuw, daar zijn veel studentenhuizen. Vooral de corps-huizen zorgen voor de nodige overlast (en ook daar wen je aan), ik zou er geen bezwaar hebben tegen de kleinschalige opvang van jonge asiezoekers in mijn buurt, in ieder geval niet meer bezwaar dan tegen een nieuw studentenhuis. Er zijn toch begeleiders bij? Maak je toch niet zo druk, dat is slecht voor je hart.

  Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest…(Nic. Beets)

 8. Reactionaire rechtse zak.

  Hadjememaar 1/5/2019 – 11:46
  Leuke nickname voert u, met ‘n bonte geschiedenis, maar gezien de inhoud en aard van uw reacties die u hier al ‘n tijdje achterlaat, kan ik mij niet aan het idee onttrekken dat uw nickname onder veel hilariteit en wink wink door het personeel op de afd. ‘voorlichting & informatie’ in het stadskantoor is bedacht.

 9. Hadjememaar

  @ Reactinaire rechtse zak.

  Nope, gewoon burger en trots inwoner van Utrecht. Niet rechts, niet links, maar wel voorstander van een inclusieve maatschappij. Noem me gerust een “Gutmensch”, maar dan niet van het naïeve soort. Er zijn meer mensen die denken zoals ik (ik denk zelfs de meerderheid van de stadsbewoners), maar die hebben geen zin om hier de discussie aan te gaan met mensen die overtuigd zijn van hun eigen gelijk.

  Ik vind het wel frappant dat een anders denkende meteen verdacht wordt van “heulen met de vijand”.

 10. Reactionaire rechtse zak.

  Hadjememaar 2/5/2019 – 10:35
  Ho ho mijn waarde Hadjememaar. Als fervent twijfelaar ben ik -gelukkig maar – op verscheidene momenten in mijn leven van mening veranderd. Daarom ook weet ik dat mijn mening evenzo aan discussie onderhevig kan zijn als andermans mening.
  Aan in beton gegoten ‘eigen gelijk’ heb ik een broertje dood.

  Maar goed. Wat mij op mijn beurt dan weer frappeert, is dat u – uw laatste opmerking in acht nemend – de gemeente Utrecht c.q het Utrechts ambtenarenkorps als ‘de vijand’ bestempelt.

  Gezien de actualiteit ten aanzien van de laatste strapatsen van groen-links wethouder, Linda Voortman, ten aanzien van haar ambtenarenkorps, die zij brutaalweg bewust dan wel onbewust racisme in de schoenen schuift, durf ik de stelling wel aan dat de ware vijand van (de burgers van) Utrecht momenteel zitting heeft in het college en zich onledig houdt met geldverslindende symboolpolitiek van zeer bedenkelijk niveau.

 11. Hadjememaar

  @Reactionaire rechtse zak.

  Fijn dat u zelf blijft nadenken en regelmatig van mening veranderd. Dat waardeer ik. Dat bevorderd de inhoudelijke dialoog. De term “de vijand” is hier overdrachtelijk bedoeld. Ik heb geen vijanden, hoogstens mensen die met mij van mening verschillen en die me soms overtuigen van hun gelijk.

  Wat betreft de mensen bij de gemeente, die zijn niet over 1 kam te scheren. Je hebt de politici en de ambtenaren en bij de ambtenaren heb je mensen die vol ambitie doen wat ze denken dat er van ze verwacht wordt (waaronder ook de incidentele racist) en je hebt mensen die nadenken over wat ze doen en zich afvragen hoe ze optimaal kunnen bijdragen aan (de ontwikkeling van) de Utrechtse samenleving. Ik ontmoet beide. Al met al vind ik dat we het niet al te slecht getroffen hebben met ons gemeentelijk ambtenaren apparaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).